Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1136/2000

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus kylvösiementen yhteisen markkinajärjestelmän hallinnosta ja valvonnasta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
1136/2000
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 160/2000 (Julkaistu 22.12.2000)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta 8 päivänä joulukuuta 1994 annetun lain (1100/1994) nojalla:

1 §Soveltamisala

Tätä asetusta sovelletaan seuraavien neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2358/71, annettu 2 päivänä elokuuta 1971, siemenalan yhteisen markkinajärjestelmän (markkinajärjestelmä) soveltamisalaan kuuluvien kasvilajien hallinnointiin ja valvontaan:

Nurmikasvit

Nurminata

Festuca pratensis Hudson

Niittynurmikka

Poa pratensis L.

Rantanurmikka,

Poa palustris&trivialis L.

karheanurmikka

Englannin

raiheinä

Lolium perenne L.

Italian raiheinä

Lolium multiflorum Lam.

Timotei

Phleum pratense L.

Ketotimotei

Phleum pertolonii (DC)

Punanata

Festuca rubra L.

Koiranheinä

Dactylis glomerata L.

Luhtarölli

Agrostis canina L.

Isorölli

Agrostis gigantea L.

Rönsyrölli

Agrostis stolonifera L.

Nurmirölli

Agrostis capillaris L.

Lampaannata

Festuca ovina L.

Raiheinähybridi

Lolium*bouchenanum

Knuth

Heinäkaura

Arrhenatherum elatius L.

Ruokonata

Festuca arundinacea

Festulolium

Festuca pratensis Huds. x

Lolium multiflorum Lam.

(x Festulolium)

Palkokasvit

Peltoherne

Pisum sativum L. (partim)

Härkäpapu

Vicia faba L. (partim)

Rehuherne

Vicia sativa L.

Ruisvirna

Vicia villosa Roth.

Puna-apila

Trifolium pratense L.

Valkoapila

Trifolium repens L.

Trifolium repens L. var.

giganteum

Alexandrian

apila

Trifolium alexandrium L.

Alsikeapila

Trifolium hybridum L.

Veriapila

Trifolium incarnatum L.

Tuoksu- eli

persianapila

Trifolium resupinatum L.

Sinimailanen

Medicago sativa L.

(ekotyyppi,

lajikkeet)

Nurmimailanen

Medicago lupulina L

Esparsetti

Onobrychis viciifolia

Scop

Nätkin

Hedysarum

coronarium L.

Viljat

Spelttivehnä

Triticum spelta L.

Riisi

Oryza sativa L.

Öljy- ja kuitukasvit

Öljy- ja

kuitupellava

Linum usitatissimum L.

Hamppu

Cannabis sativa L.

2 §Toimivaltainen viranomainen

Tämän asetuksen täytäntöönpanosta sekä säännösten noudattamisen valvonnasta ja valvonnan järjestämisestä vastaa Kasvintuotannon tarkastuskeskus (tarkastuskeskus).

3 §Siementuotantosopimuksen tekeminen

Tässä asetuksessa tarkoitettuja siementuotantosopimuksia voidaan tehdä siementuottajan ja siemenliikkeen välillä. Siemenliikkeellä tarkoitetaan siemenkauppalain (728/2000) 11 §:n mukaista siemenpakkaamoa ja 12 §:n mukaista elinkeinonharjoittajaa. Siementuotantosopimuksia voidaan tehdä myös toisessa Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiossa toimivan siemenliikkeen kanssa.

Siemenliikkeen, joka on tehnyt sopimuksen muussa kuin EU:n jäsenvaltiossa tapahtuvasta siementuotannosta, on ilmoitettava sopimuksesta tarkastuskeskukselle, jos sato on tarkoitettu tuotavaksi EU:n alueelle.

4 §Siementuotantosopimus ja sen hyväksyminen

Siemenliikkeen on vahvistettava vuosittain maaliskuun 31 päivään mennessä tarkastuskeskukselle voimassa olevat sopimukset, pinta-alat, sopimusten siirrot ja sukupolvenvaihdokset.

Siemenliikkeen tulee ilmoittaa tekemänsä siementuotantosopimukset tarkastuskeskukselle yksivuotisilla lajeilla 31 päivään toukokuuta mennessä ja monivuotisilla lajeilla 30 päivään syyskuuta mennessä sinä vuotena, kun viljelys perustetaan. Siementuotantosopimuksen pinta-ala on ilmoitettava tarkastus-keskukselle 10 aarin tarkkuudella.

Tarkastuskeskus voi hyväksyä siementuotantosopimuksen, sen mukaan kuin siemen-kauppalaissa tai sen nojalla annetuissa maa- ja metsätalousministeriön asetuksissa säädetään edellyttäen, että tässä asetuksessa tarkoitetut vaatimukset täyttyvät.

Jos siementuottaja haluaa vaihtaa sopimusosapuolta kesken sopimuskauden, siitä on tehtävä uusi sopimus uuden siemenliikkeen kanssa ja toimitettava siementuotantosopimus sekä vanhan sopimusliikkeen suostumus siirtoon tarkastuskeskukselle viimeistään tuotantovuonna toukokuun 31 päivään mennessä. Siementuotantosopimuksen siirrosta toiselle siementuottajalle on siemenliikkeen tehtävä kirjallinen ilmoitus tarkastuskeskukselle.

Siemenviljelyksen tulee olla siemenkauppalain nojalla annettujen maa- ja metsätalousministeriön asetusten mukaisesti perustettu.

Siemenliike voi irtisanoa sopimuksen siementuottajan kanssa, jos tämä ei ole noudattanut siementuotantosopimuksessa asetettuja ehtoja. Irtisanomisen on tapahduttava tuotantovuoden syyskuun 30 päivään mennessä.

5 §Sadon vastaanottaminen ja lunastaminen

Siemenliike on velvollinen vastaanottamaan ja lunastamaan sopimusviljelyksellä tuotetun sadon satovuotta seuraavan vuoden huhtikuun 15 päivään mennessä, jos siemen valmiiksi kunnostettuna täyttää siementavaralle siemenkauppalain nojalla asetetut laatuvaatimukset. Jos kylvösiemen ei täytä sille asetettuja laatuvaatimuksia, siemenliike sitoutuu käyttämään erän muulla tavalla tai hävittämään sen siten, ettei erää markkinoida kylvösiemenenä.

6 §Siementavaran sertifiointi

Siementuotantotuen saamisen edellytyksenä on, että siementavara on sertifioitu siemenkauppalain mukaisesti tuotantovuoden elokuun 1 päivän ja tuotantovuotta seuraavan vuoden toukokuun 31 päivän välisenä aikana. Siementuottajan on toimitettava siemensato siemenliikkeelle tuotantovuotta seuraavan vuoden huhtikuun 15 päivään mennessä. Siementuotantosopimuksessa tarkoitetun sadon saa tarkastuttaa sertifiointia varten vain se siemenliike, jonka kanssa siementuottaja on tehnyt siementuotantosopimuksen.

7 §Siementuotantotuen myöntäminen

Siementuotantotukea maksetaan tämän asetuksen liitteessä mainittujen lajien ja lajikkeiden sertifioidusta siementuotannosta Suomessa sen mukaan kuin markkinajärjestelmästä ja siemenalan tuen tietyistä yksityiskohtaisista säännöistä 2 päivänä elokuuta 1972 annetun komission asetuksen (ETY) N:o 1686/72 säädetään.

8 §Tuen hakeminen

Siementuottajan on haettava siementuotantotukea tarkastuskeskukselta kahden kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut sertifiointipäätöksen. Siementuottajan on ilmoitettava tukihakemuksessa hakijan nimi ja yhteystiedot, laji, lajike, sopimusnumero, sertifioidut kilot satoina kilogrammoina yhden desimaalin tarkkuudella, sopimusnumero, kasvulohkojen tunnukset, joilla sato on tuotettu, sekä pankkitilin numero, jolle tuki maksetaan.

9 §Tuen maksaminen

Maa- ja metsätalousministeriö tekee tarkastuskeskuksen esityksestä päätöksen tukien maksamisesta. Tuki maksetaan sertifioitujen kilojen perusteella siementuottajan tuottamasta perus- ja sertifioidusta siemenestä. Tuki on maksettava siementuottajalle kahden kuukauden kuluessa tukihakemuksen jättämisestä, kuitenkin viimeistään korjuuvuotta seuraavan vuoden kesäkuun 30 päivänä.

Jos satotaso on poikkeuksellisen korkea, sopimusliikkeen ja siementuottajan tulee teh-dä selvitys satotasosta tarkastuskeskukselle ennen kuin siementuotantotukea voidaan maksaa.

10 §Tuen maksamatta jättäminen

Maa- ja metsätalousministeriö voi jättää siementuotantotuen maksamatta, jos sopimusviljelyksestä on annettu tahallisesti vääriä tietoja tai viljelys on perustettu tai sitä on hoidettu siten, ettei kohtuullisia edellytyksiä siemensadon korjaamiseksi ole olemassa tai viljelys ei täytä siemenkauppalaissa tai sen nojalla annetuissa maa- ja metsätalousministeriön asetuksissa siemenviljelykselle asetettuja vaatimuksia tai viljelys tai sen osa on hylätty viljelystarkastuksen yhteydessä.

Ylivoimaista estettä lukuun ottamatta hakemuksen jätön myöhästymisestä aiheutuu sen kohteena olevien tukien määrien vähentäminen yhdellä prosentilla sellaista päivää kohti, joihin tuottajilla olisi säädetyssä ajassa jätetyn hakemuksen mukaan oikeus.

Jos jätettyjen tukihakemusten todetaan koskevan siemeniä, joita tuensaaja ei ole tosiasiallisesti markkinoinut kylvösiemeninä, siemenentuottajalta kyseiseltä lajilta maksettavasta tuesta vähennetään 50 prosenttia, jos määrät, joita ei todellisuudessa ole markkinoitu kylvösiemeninä, ovat enemmän kuin kaksi prosenttia ja enintään viisi prosenttia määristä, joista tukihakemus on tehty. Jos määrät, joita tuensaaja ei ole tosiasiallisesti markkinoinut kylvösiemeninä, ovat enemmän kuin viisi prosenttia tukihakemuksen määristä, siementuottajalle ei myönnetä lainkaan siementuotantotukea kyseisen markkinavuoden osalta.

Jos tukihakemus koskee virallisesti sertifioimattomia siemeniä tai siemeniä, joita ei ole korjattu kyseisen jäsenvaltion alueella sen kalenterivuoden aikana, jona se markkinavuosi, jolle tämä tuki on vahvistettu, alkaa tuottajalle ei myönnetä lainkaan siementuotantotukea kyseisen markkinointivuoden ja sitä seuraavan markkinointivuoden osalta.

11 §Valvonta

Tarkastuskeskuksen on tarkastettava, onko siementuottaja tukihakemuksessa ilmoittamilla kasvulohkoilla kasvanut sopimuksessa mainittua kasvilajia ja - lajiketta tuotantovuonna sekä valvottava Euroopan yhteisön kokonaan rahoittaman siementen tuotantotuen horisontaaliehdoista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (372/2000) noudattamista.

Joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta rikkoo tässä asetuksessa annettuja säännöksiä, voidaan tuomita sen mukaan kuin mitä laissa Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöön panosta (1100/1994) säädetään.

12 §Tietojen ilmoittaminen

Tarkastuskeskuksen on ilmoitettava komissiolle tuotantoarvioita, tuotantoa ja hintoja koskevat tiedot sen mukaan kuin markkinajärjestelystä säädetään.

13 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 27 päivänä joulukuuta 2000.

Tällä asetuksella kumotaan 26 päivänä huhtikuuta 1995 annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös kylvösiementen yhteisen markkinajärjestelmän hallinnosta ja valvonnasta (34/95) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Helsingissä 18 päivänä joulukuuta 2000

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi HemiläYlitarkastaja Kirsi Heinonen

Liite

Sivun alkuun