Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

102/1999

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus Vakuutusvalvontavirastosta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
102/1999
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 11/1999 (Julkaistu 4.2.1999)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Sosiaali- ja terveysministerin esittelystä säädetään Vakuutusvalvontavirastosta 29 päivänä tammikuuta 1999 annetun lain (78/1999) 4 ja 7 §:n nojalla:

Vakuutusvalvontaviraston organisaatio

1 §

Vakuutusvalvontavirastossa on osastoja tai muita yksiköitä sen mukaan kuin työjärjestyksessä määrätään.

Johtavat virkamiehet

2 §

Ylijohtaja johtaa Vakuutusvalvontavirastoa ja vastaa siitä, että viraston tehtävät hoidetaan tehokkaasti, taloudellisesti ja tuloksellisesti. Lisäksi hän huolehtii johtokunnalle esiteltävien asioiden valmistelusta, esittelystä ja täytäntöönpanosta.

Johtajat avustavat ylijohtajaa Vakuutusvalvontaviraston johtamisessa sekä vastaavat johdettavakseen kuuluvan yksikön toiminnan kehittämisestä ja tuloksellisuudesta.

Johtokunta

3 §

Johtokunnan tehtävänä on ohjata ja valvoa Vakuutusvalvontaviraston toimintaa sekä siinä tarkoituksessa:

1)

asettaa yleiset tavoitteet Vakuutusvalvontaviraston toiminnalle sekä päättää sen toimintalinjoista;

2)

vahvistaa Vakuutusvalvontavirastolle valvontaa koskevat ohjeet asioista, jotka ovat merkittäviä tai periaatteellisia ja laajakantoisia valvonnan kannalta tai joilla muuten on yleistä merkitystä;

3)

vahvistaa ne valvottaville annettavat yleiset määräykset ja ohjeet, joita se ei ole siirtänyt ylijohtajan vahvistettaviksi;

4)

ohjata ja valvoa Vakuutusvalvontavirastolle asetettujen tavoitteiden toteuttamista;

5)

huolehtia vakuutus- ja rahoitusmarkkinoita valvovien viranomaisten välisestä kotimaisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä ja sen kehittämisestä;

6)

vahvistaa rahoitustarkastuksen kanssa tehtävän yhteistyön periaatteet;

7)

päättää Vakuutusvalvontaviraston talousarviosta sekä toiminta- ja taloussuunnitelmasta;

8)

tehdä esitys asianomaiselle ministeriölle vakuutustarkastuksen kustantamisesta annetun lain (479/1944) 1 §:ssä tarkoitetun maksun perusteiden määräämisestä;

9)

päättää Vakuutusvalvontaviraston muun virkamiehen kuin ylijohtajan osalta virantoimituksesta pidättämisestä ja kurinpitoa koskevista asioista; sekä

10)

ratkaista ne laajakantoiset tai periaatteellisesti tärkeät asiat, jotka ylijohtaja saattaa sen käsiteltäviksi.

4 §

Johtokunta on päätösvaltainen, kun läsnä on viisi jäsentä, joista yhden on oltava puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

Asioiden käsittely

5 §

Vakuutusvalvontavirastolle kuuluvat asiat ratkaisee johtokunta, ylijohtaja tai muu virkamies, jolle sellainen toimivalta on työjärjestyksessä tai taloussäännössä annettu.

Asiat ratkaistaan esittelystä, jollei työjärjestyksellä toisin määrätä.

Ylijohtaja ratkaisee ne asiat, joita ei säädetä johtokunnan päätettäviksi taikka anneta työjärjestyksessä tai taloussäännössä muun virkamiehen ratkaistaviksi.

Ylijohtaja voi yksittäistapauksessa ottaa ratkaistavakseen sellaisen asian, joka muutoin olisi muun virkamiehen ratkaistava. Johtajalla on sama oikeus toimintayksikkönsä virkamiehen ratkaistavissa asioissa.

Virkojen kelpoisuusvaatimukset ja täyttäminen sekä virkavapaus

6 §

Ylijohtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys Vakuutusvalvontaviraston toimialaan sekä käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus.

Johtajalta vaaditaan virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys viran tehtäväalaan sekä käytännössä osoitettu johtamistaito.

7 §

Tasavallan Presidentti nimittää ylijohtajan valtioneuvostonesityksestä virkaa haettavaksi julistamatta. Valtioneuvosto nimittää ylijohtajan yli vuoden kestävään määräaikaiseen virkasuhteeseen ja asianomainen ministeriö enintään vuoden kestävään määräaikaiseen virkasuhteeseen.

Ylijohtaja nimittää ja ottaa muun henkilöstön, jollei työjärjestyksessä toisin määrätä.

8 §

Ylijohtajalle myöntää virkavapauden yli kahdeksi vuodeksi valtioneuvosto. Virkavapauden enintään kahdeksi vuodeksi sekä sellaisen virkavapauden, johon virkamiehellä on oikeus lain tai virkaehtosopimuksen nojalla, myöntää asianomainen ministeriö.

Virkavapauden myöntämisestä johtajille ja muille virkamiehille sekä virkavapautta vastaavasta vapautuksesta työsopimussuhteiselle henkilöstölle määrätään työjärjestyksessä.

9 §

Ylijohtajan ollessa estyneenä toimii hänen sijaisenaan johtokunnan määräämä johtaja.

Johtajan ollessa estyneenä toimii hänen sijaisenaan hänen määräämänsä virkamies.

Erinäiset säännökset

10 §

Vakuutusvalvontaviraston johtokunnan jäsenet saavat tehtävästään palkkiota asianomaisen ministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti.

11 §

Ylijohtajaa syytetään virkarikoksesta Helsingin hovioikeudessa.

12 §

Tarkemmat määräykset Vakuutusvalvontaviraston organisaatiosta, sisäisestä työnjaosta, asioiden käsittelystä ja toiminnan muusta järjestämisestä annetaan työjärjestyksessä.

Työjärjestyksen vahvistaa ylijohtaja.

Voimaantulo- ja siirtymäsäännökset

13 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1999.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 29 päivänä tammikuuta 1999

Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARISosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre

Sivun alkuun