Asetus työministeriöstä
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1093/1998
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 145/1998 (Julkaistu 29.12.1998)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Työministerin esittelystä säädetään valtioneuvostosta 30 päivänä maaliskuuta 1922 annetun lain (78/1922) 12 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 1120/1993:
1 §Ministeriön tehtävät
Sen lisäksi, mitä valtioneuvoston ohjesäännössä (1522/1995) tai muutoin säädetään, työministeriön tehtävistä määrätään työjärjestyksessä.
2 §Työjärjestys
Ministeriön työjärjestyksessä määrätään ministeriön johtamisesta, ministeriön sisäisestä organisaatiosta ja tehtävistä, virkamiesten asemasta ja tehtävistä sekä siitä, kenen virkamiehen ratkaistavaksi asia kuuluu.
Ministeriön työjärjestyksen vahvistaa ministeri.
3 §Valtakunnansovittelijain toimisto
Ministeriön yhteydessä on valtakunnansovittelijain toimisto.
4 §Ministeriön alaiset virastot ja laitokset
Ministeriön alaisia ovat työvoimaopisto, merimiespalvelutoimisto sekä työneuvosto. Ministeriön yleishallinnollisessa ohjauksessa ovat työvoimatoimistot. Lisäksi ministeriö ohjaa ja valvoo hallinnonalaansa kuuluvien asioiden käsittelyä työvoima- ja elinkeinokeskuksissa.
5 §Ministeriötä avustavat toimielimet
Työministeriön apuna toimii työasiainneuvosto sekä muita toimielimiä siten kuin erikseen säädetään.
6 §Työasiainneuvosto
Työasiainneuvosto tekee esityksiä ja antaa lausuntoja ministeriölle työpolitiikkaan kuuluvista periaatteellisesti tärkeistä ja laajakantoisista kysymyksistä.
Neuvostossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja enintään 14 muuta jäsentä, joilla kaikilla on henkilökohtainen varajäsen. Puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja muut jäsenet ja varajäsenet nimeää valtioneuvosto kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Jäseninä ja heidän varajäseninään tulee olla tasapuolisesti eri työmarkkinaosapuolien nimeämiä henkilöitä.
Jos jäsen tai varajäsen eroaa tai kuolee kesken toimikauden, työministeriö määrää saman viranomaisen tai järjestön ehdotuksesta hänen tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi uuden jäsenen tai varajäsenen.
Neuvostolla on oikeus asettaa jaostoja ja käyttää apunaan pysyviä asiantuntijoita. Jaostoon voidaan ottaa jäseneksi neuvostoon kuulumattomia henkilöitä. Neuvostolla on pääsihteeri, jonka lisäksi neuvoston sihteeristönä toimivat ministeriön määräämät ministeriön virkamiehet.
Neuvostosta on muutoin voimassa, mitä komiteoista säädetään.
7 §Virkojen kelpoisuusvaatimukset
Kelpoisuusvaatimuksena on:
kansliapäälliköllä ja ylijohtajalla ylempi korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys hallinnonalan toimintaan ja työpolitiikan kysymyksiin sekä käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus;
johtajalla ylempi korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys viran tehtäväalaan ja käytännössä osoitettu johtamistaito;
hallitusneuvoksella ja virka-asemaltaan vastaavalla virkamiehellä ylempi korkeakoulututkinto, jonka on oltava hallitusneuvoksella oikeustieteen kandidaatin tutkinto, sekä perehtyneisyys viran tehtäväalaan ja käytännössä osoitettu johtamistaito; sekä
hallitussihteerillä oikeustieteen kandidaatin tutkinto ja perehtyneisyys viran tehtäväalaan.
8 §Virkojen täyttäminen
Kansliapäällikön, ylijohtajan, johtajan, neuvottelevan virkamiehen, hallitusneuvoksen ja hallitussihteerin nimittää tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä. Lainsäädäntöneuvoksen nimittämisestä säädetään valtioneuvoston ohjesäännössä.
Muun kuin 1 momentissa tarkoitetun virkamiehen samoin kuin työsopimussuhteisen henkilöstön nimittää tai ottaa ministeriö.
Nimitysasiat, jotka tasavallan presidentti ratkaisee, esittelee valtioneuvostolle kansliapäällikkö tai muu henkilöstöasioita hoitava ministeriön virkamies.
9 §Päätösvallan pidättäminen
Kansliapäällikkö, ylijohtaja ja tulosyksikön päällikkö voi yksittäistapauksessa pidättää itselleen päätösvallan asiassa, jonka ratkaiseminen kuuluu hänen alaiselleen virkamiehelle.
10 §Erinäiset säännökset
Yhteistoiminnassa ministeriön ja henkilöstön välillä noudatetaan, mitä yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa annetussa laissa (651/1988) säädetään ja sen nojalla tehdyissä sopimuksissa sovitaan.
11 §Viittaussäännös
Jollei toisin säädetä, ministeriöstä on voimassa, mitä valtioneuvoston ohjesäännössä säädetään.
12 §Voimaantulo- ja siirtymäsäännökset
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1999.
Tällä asetuksella kumotaan työministeriöstä 25 päivänä maaliskuuta 1994 annettu asetus (234/1994) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Tämän asetuksen voimaan tullessa kulumassa olevaa toimikautta varten asetettu työasiainneuvoston toimikausi jatkuu 14 päivään joulukuuta 2001.
Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 1998
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARITyöministeri Liisa Jaakonsaari