Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

691/1996

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä muista lisäaineista kuin makeutusaineistaja väreistä

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
691/1996

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/95) 48 §:n ja elintarvikelisäaineista 12 päivänä kesäkuuta 1992 annetun asetuksen (521/92) 6 ja 11 §:n nojalla päättänyt:

1 §Päätöksen tarkoitus

Tällä päätöksellä pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 95/2/EY, annettu 20 päivänä helmikuuta 1995, elintarvikkeiden muista lisäaineista kuin väri- ja makeutusaineista (1) .

2 §Soveltamisala

Tässä päätöksessä mainittuja lisäaineita saa käyttää elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa sekä muiden lisäaineiden kantaja-aineina siten kuin jäljempänä tarkemmin määrätään. Värien, makeutusaineiden ja jauhonparanteiden käytöstä määrätään erikseen.

Elintarvikkeiden lisäaineiksi ei katsota tässä päätöksessä seuraavia aineita:

a)

juomaveden käsittelyyn yhteisölainsäädännössä (dir. 80/778/ETY, dir. 91/692/ETY) sallittuja aineita,

b)

pektiiniä sisältäviä valmisteita, joita saadaan omenan kuivatusta puristusjätteestä tai sitrushedelmien kuorista taikka näiden seoksesta hapolla uuttamalla ja sen jälkeen neutraloimalla natrium- ja kaliumsuoloilla (nestemäinen pektiini),

c)

purukumin perusmassan ainesosia,

d)

valkoista tai keltaista dekstriiniä, paahdettua tai dekstrinoitua tärkkelystä, happotai emäskäsittelyllä muunnettua tärkkelystä, valkaistua tärkkelystä, fysikaalisesti muunnettua tärkkelystä ja amylolyyttisillä entsyymeillä käsiteltyä tärkkelystä,

e)

ammoniumkloridia (salmiakki),

f)

veriplasmaa, syötävää liivatetta (gelatiini), proteiinihydrolysaatteja ja niiden suoloja, maitoproteiinia eikä gluteenia;

g)

aminohappoja ja niiden suoloja, joilla ei ole lisäaineellista vaikutusta, kuitenkin lukuun ottamatta glutamiinihappoa, glysiiniä, kysteiiniä ja kystiiniä sekä niiden suoloja,

h)

kaseinaatteja ja kaseiinia,

i)

inuliinia eikä

j)

ruokasuolaa.

3 §Lisäaineiden sallittu käyttö elintarvikkeissa

Liitteessä 1a lueteltuihin käyttötarkoituksiin on yleisesti sallittua käyttää liitteessä 1b mainittuja lisäaineita, ottaen huomioon tämän päätöksen 4―8 §:ssä ja liitteissä 2―6 määrätyt kiellot ja käytön rajoitukset.

Jos lisäainetta saa tämän päätöksen mukaan käyttää jossakin elintarvikkeessa, on sen käyttö sallittua myös vastaavassa sellaisessa elintarvikkeessa, joka on tarkoitettu erityisruokavaliovalmisteista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen (937/95) mukaiseen erityiskäyttöön.

4 §Lisäaineiden käyttö lastenruokiin

Lastenruoka-asetuksen (722/81) tarkoittamiin lastenruokiin ja äidinmaidonkorvikkeista ja vierotusvalmisteista annetun asetuksen (337/94) tarkoittamiin valmisteisiin sekä sairaille imeväisille ja pikkulapsille tarkoitettuihin lastenruokiin saa käyttää lisäaineita siten kuin liitteessä 6 määrätään.

5 §Lisäaineiden kielletty käyttöelintarvikkeissa

Lisäaineiden käyttö on kielletty seuraaviin elintarvikkeisiin, ellei muualla toisin määrätä:

1)

käsittelemättömiin ja vähän käsiteltyihin elintarvikkeisiin, joilla tarkoitetaan sellaista elintarviketta, jonka alkuperäistä tilaa ei ole olennaisesti muutettu; vähäiseksi käsittelyksi katsotaan esimerkiksi peseminen, kuoriminen, nahanpoisto, leikkaaminen, jakaminen, erottaminen, paloittelu, viipalointi, raastaminen, hienontaminen, jauhaminen, siivilöinti, annostelu, pakastaminen, jäädyttäminen, jäähdyttäminen ja pakkaaminen,

2)

hunajaan (KTMp 1312/93),

3)

emulgoimattomiin eläin- tai kasvialkuperää oleviin rasvoihin tai öljyihin,

4)

voihin, lukuun ottamatta hapatetusta kermasta valmistettua voita,

5)

pastöroituun, steriloituun tai iskukuumennettuun maitoon ja kermaan, myös täysrasvaiseen, puolirasvaiseen ja kuorittuun maitoon,

6)

maustamattomiin elävää hapatetta sisältäviin hapanmaitovalmisteisiin,

7)

lähdeveteen ja yhteisölainsäädännön mukaiseen luontaiseen kivennäisveteen (KTMp 1312/93),

8)

kahviin ja kahviuutteeseen, lukuun ottamatta maustettua pikakahvia

9)

maustamattomaan teehen (teelehtiin),

10)

yhteisölainsäädännön mukaisiin sokereihin (KTMp 1312/93),

11)

makaroniin ja pastaan, lukuun ottamatta tuorepastaa, sekä

12)

maustamattomaan luontaiseen kirnumaitoon, lukuun ottamatta steriloitua kirnumaitoa.

6 §Lisäaineiden kantaja-aineet

Lisäaineiden kantaja-aineina saa käyttää tavanomaisten elintarvikkeiden sekä 2 §:n 2 momentissa mainittujen aineiden lisäksi liitteessä 5 mainittuja kantaja-aineita siinä määrätyillä ehdoilla.

7 §Lisäaineiden enimmäismäärät

Liitteissä määrätty enimmäismäärä koskee myytävää elintarviketta, ellei toisin määrätä.

Tässä päätöksessä mainittu ilmaisu quantum satis tarkoittaa, että enimmäispitoisuutta ei ole määrätty. Lisäainetta saa tällöin käyttää hyvän valmistustavan mukaan siten, että määrä ei ylitä sitä määrää, mikä tarvitaan halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Lisäaineen käytöllä ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.

8 §Koostetun elintarvikkeen lisäaineet

Sen estämättä, mitä muualla säädetään tai määrätään, elintarvikkeeseen saa sisältyä lisäainetta seuraavissa tapauksissa:

1)

5 §:ssä mainittuja elintarvikkeita lukuun ottamatta, koostetussa elintarvikkeessa sellainen määrä, joka sallitaan sen jossakin ainesosassa tämän päätöksen mukaan; tai

2)

yksinomaan koostetun elintarvikkeen valmistukseen tarkoitetussa elintarvikkeessa sellainen määrä, että koostettu elintarvike täyttää tämän päätöksen määräykset.

Mitä 1 momentissa määrätään, ei kuitenkaan koske 4 §:ssä tarkoitettuja lastenruokia.

9 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 25 päivänä syyskuuta 1996.

Tällä päätöksellä kumotaan elintarvikelisäaineista 8 päivänä heinäkuuta 1992 annettu kauppa- ja teollisuusministeriön päätös (636/92), lukuun ottamatta aromien käyttöä koskevia määräyksiä, sekä eräiden elintarvikelisäaineita koskevien Euroopan yhteisöjen direktiivien täytäntöönpanosta 15 päivänä joulukuuta 1993 annetun kauppa ja teollisuusministeriön päätöksen (1283/93) 2 §:n 2, 4 ja 5 kohdat.

10 §Siirtymäsäännös

Maaliskuun 25 päivästä 1997 alkaen on kiellettyä myydä tai käyttää elintarviketta, joka ei täytä tämän päätöksen määräyksiä. Kuitenkin sellaiset elintarvikkeet, jotka on luovutettu kaupan pidettäväksi tai joiden pakkausmerkinnät on tehty ennen maaliskuun 25 päivää 1997, saa myydä loppuun, vaikka ne eivät täytä tämän päätöksen määräyksiä, jos ne ovat tämän päätöksen voimaan tullessa voimassa olleiden määräysten mukaisia.

(1)  EYVL nro L 61, 18.3.1995, s. 1

Helsingissä 13 päivänä syyskuuta 1996

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti KalliomäkiKaupallinen neuvos Anna-Liisa Koskinen

Liite 1 a LISÄAINEIDEN RYHMÄNIMET KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN JA RYHMÄNNIMIEN MÄÄRITELMÄT

Liite 1 b LISÄAINEET

Liite 2 ELINTARVIKKEET

Liite 3 EHDOLLISESTI SALLITUT SÄILÖNTÄ- JA HAPETTUMISENESTOAINEET A , B, C ja D OSA

Liite 4 MUUT SALLITUT LISÄAINEET

Liite 5 SALLITUT KANTAJA-AINEET

Liitteet PUUTTUVAT

Sivun alkuun