Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1066/1996

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus nuorisorangaistuksen kokeilemisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
1066/1996

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Oikeusministerin esittelystä säädetään nuorisorangaistuksen kokeilemisesta 12 päivänä joulukuuta 1996 annetun lain (1058/1996) 13 §:n nojalla:

1 §Soveltamisala

Sen lisäksi, mitä nuorisorangaistuksen kokeilemisesta annetussa laissa (1058/1996) säädetään, nuorisorangaistuksen täytäntöönpanossa noudatetaan tämän asetuksen säännöksiä.

2 §Täytäntöönpanoviranomainen

Nuorisorangaistuksen täytäntöönpanosta vastaavat oikeusministeriön vankeinhoito-osasto sekä kihlakunnanvouti ja nimismies.

3 §Täytäntöönpanokirja

Nuorisorangaistuksen tuominnut tuomioistuin tallentaa ratkaisun tiedot tuomiolauselmajärjestelmään. Täytäntöönpanokirjana on ratkaisun tiedot sisältävä tuloste. Täytäntöönpanokirjasta on voimassa, mitä vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annetun asetuksen (447/1975) 3 a ja 8 a §:ssä säädetään.

Kun korkein oikeus tuomitsee nuorisorangaistuksen, täytäntöönpanokirjana on jäljennös tuomiosta.

4 §Ilmoitusten lähettäminen

Tuomioistuimen on ilmoitettava nuorisorangaistuksesta tuomiolauselmajärjestelmän välityksellä oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle ja oikeusrekisterikeskukselle siten kuin vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annetun asetuksen 2 §:ssä säädetään.

Vankeinhoito-osaston on hankittuaan selvityksen tuomion täytäntöönpanokelpoisuudesta viipymättä toimitettava täytäntöönpanokirja tuomitun asuinpaikan kihlakunnanvoudille tai nimismiehelle.

Korkeimman oikeuden antamasta hovioikeuden tuomion täytäntöönpanon kielto- tai keskeytysmääräyksestä vankeinhoito-osaston on ilmoitettava heti sille kihlakunnanvoudille tai nimismiehelle, jolle täytäntöönpanokirja on toimitettu.

5 §Suostumus lainvoimaa vailla olevan tuomion täytäntöönpanoon

Nuorisorangaistukseen tuomitun, joka suostuu rangaistuksen täytäntöönpanoon, vaikka tuomio ei ole saanut lainvoimaa, on annettava suostumuksensa asuinpaikkakuntansa kihlakunnanvoudille tai nimismiehelle, jonka on viipymättä ilmoitettava suostumuksesta oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle. Vankeinhoito-osaston on edelleen ilmoitettava suostumuksesta asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai, jos suostumus on annettu valitusajan päättymisen jälkeen, muutoksenhakutuomioistuimelle.

6 §Toimeenpanosuunnitelman laatiminen

Saatuaan täytäntöönpanokirjan kihlakunnanvoudin tai nimismiehen on ilmoitettava nuorisorangaistukseen tuomitulle päivä, jonka kuluessa tämän on viimeistään ilmoittauduttava nuorisorangaistuksen toimeenpanosta vastaavassa Kriminaalihuoltoyhdistyksen aluetoimistossa toimeenpanosuunnitelman laatimista varten. Määräpäivää ei ilman erityistä syytä saa määrätä myöhemmäksi kuin 14 päivän päähän ilmoituksen tekemisestä. Määräpäivästä on ilmoitettava Kriminaalihuoltoyhdistyksen aluetoimistolle ja samalla lähetettävä sille täytäntöönpanokirja.

7 §Toimeenpanosuunnitelman sisältö

Toimeenpanosuunnitelmassa tulee määrätä, miten usein ja millä tavoin nuorisorangaistukseen tuomitun on oltava yhteydessä valvojaansa, nuorisopalvelun aikataulu ja palvelun suorittamistapa.

8 §Tiedoksianto

Toimeenpanosuunnitelma on viipymättä annettava nuorisorangaistukseen tuomitulle tiedoksi siten kuin haasteen tiedoksi antamisesta säädetään.

Kun toimeenpanosuunnitelma on annettu tiedoksi nuorisorangaistukseen tuomitulle, Kriminaalihuoltoyhdistyksen on ilmoitettava tiedoksiantopäivä oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle.

9 §Toimeenpanokirja

Kriminaalihuoltoyhdistys pitää kunkin nuorisorangaistuksen suorittamisesta kirjaa (toimeenpanokirja) siten kuin oikeusministeriö tarkemmin määrää.

Nuorisorangaistuksen päätyttyä Kriminaalihuoltoyhdistyksen tulee lähettää täytäntöönpanoasiakirjat sekä toimeenpanokirja oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle.

Kun nuorisorangaistus on suoritettu, Kriminaalihuoltoyhdistyksen on lähetettävä siitä ilmoitus oikeusrekisterikeskukselle.

10 §Etsintäkuulutus

Jos nuorisorangaistukseen tuomittua ei tavata eikä hänen oleskelupaikkaansa ole voitu saada selville, kihlakunnanvoudin tai nimismiehen on toimitettava täytäntöönpanoasiakirjat oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle. Vankeinhoito-osasto antaa tuomitusta etsintäkuulutuksen, jossa tuomittua on kehotettava määräpäivään mennessä ottamaan nuorisorangaistuksen täytäntöönpanoa varten yhteyttä täytäntöönpanosta vastaavaan kihlakunnanvoutiin tai nimismieheen ja jossa on ilmoitettava, että nuorisorangaistuksen uusi käsittely pannaan muussa tapauksessa vireille.

11 §Nuorisopalvelupaikat

Nuorisopalveluun kuuluva palkaton työ voidaan suorittaa julkisyhteisön tai julkisoikeudellisen yhdistyksen taikka muun voittoa tavoittelemattoman yhteisön tai säätiön tehtävissä.

Kriminaalihuoltoyhdistyksen on tehtävä 1 momentissa tarkoitetun yhteisön tai säätiön kanssa nuorisopalvelun toteuttamisesta sopimus, jossa määritellään osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä palvelupaikan yhdyshenkilö.

12 §Valvojan määrääminen

Nuorisorangaistukseen tuomitun valvojaksi määrätään Kriminaalihuoltoyhdistyksen työntekijä. Erityisestä syystä Kriminaalihuoltoyhdistyksen työntekijän avuksi voidaan määrätä muu tehtävään sopiva ja siihen suostunut henkilö, jolle voidaan valtion varoista suorittaa palkkio ja kulukorvauksia.

13 §Valvojan tehtävät

Valvojan tulee:

1)

tukea ja ohjata valvottavaansa;

2)

olla yhteydessä valvottavaan toimeenpanosuunnitelmassa määrätyllä tavalla;

3)

olla tarpeen mukaan yhteydessä valvottavan huoltajaan;

4)

pitää yhteyttä nuorisopalvelupaikkaan; sekä

5)

ilmoittaa Kriminaalihuoltoyhdistykselle valvonnan ja nuorisopalvelun edistymisestä sekä toimeenpanosuunnitelman määräysten rikkomisesta.   Tehtävissään valvojan on toimittava siten, ettei valvottavalle tai hänen läheisilleen aiheudu valvonnasta tarpeetonta haittaa.

14 §Ilmoitukset rangaistuksen uutta käsittelyä koskevassa asiassa

Syyttäjän on ilmoitettava Kriminaalihuoltoyhdistyksen aluetoimistolle, joka on pyytänyt nuorisorangaistusta koskevan asian saattamista tuomioistuimen käsiteltäväksi, päätöksestään olla esittämättä tuomioistuimessa vaatimusta nuorisorangaistuksen käsittelemisestä uudelleen.

Jos vaatimus nuorisorangaistuksen käsittelemiseksi tulee uudelleen vireille asiassa, jossa on haettu muutosta, tuomioistuimen tulee ilmoittaa siitä muutoksenhakutuomioistuimelle.

Tuomioistuimen tulee lähettää Kriminaalihuoltoyhdistykselle, oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle ja oikeusrekisterikeskukselle ilmoitus päätöksestään, jolla se on pidentänyt nuorisorangaistuksen valvonta-aikaa, katsonut rangaistuksen kokonaan suo- ritetuksi tai tuominnut nuorisorangaistuksen sijasta muun rangaistuksen.

15 §Matkakustannukset

Kriminaalihuoltoyhdistys maksaa nuorisorangaistuksen suorittamisesta aiheutuneet kohtuulliset matkakustannukset hakemuksen perusteella.

16 §Tarkemmat määräykset

Oikeusministeriö antaa tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta ja vahvistaa kaavat tarvittaville asiakirjoille.

17 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1997.

Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 1996

Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIOikeusministeriKari Häkämies

Sivun alkuun