Asetus eräiden tavaroiden vientivalvonnasta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 870/1995
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä säädetään maan ulkomaankaupan ja taloudellisen kasvun turvaamisesta 15 päivänä helmikuuta 1974 annetun lain (157/74) 3 a §:n 1 momentin nojalla, sellaisena kuin se on 6 päivänä toukokuuta 1994 annetussa laissa (331/94):
1 §
Kauppa- ja teollisuusministeriön myöntämä vientilisenssi vaaditaan, kun Suomesta viedään kolmanteen maahan tai Suomesta toimitetaan toiseen Euroopan yhteisön alueella olevaan maahan:
ohjusteknologian valvontajärjestelyyn kuuluvia kaksikäyttötuotteita;
kemiallisten ja biologisten tuotteiden valvontajärjestelyyn kuuluvia kaksikäyttötuotteita;
ydintekniikan kaksikäyttötuotteiden vientivalvontajärjestelyyn kuuluvia tuotteita;
kaksikäyttötuotteiden vientiä koskevan yhteisön valvontajärjestelmän käyttöön ottamisesta annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 3381/94 ja kaksikäyttötuotteiden viennin valvontaa koskevasta yhteisestä toiminnasta, jonka neuvosto on hyväksynyt Euroopan unionista tehdyn sopimuksen J.3 artiklan perusteella, tehdyssä neuvoston päätöksessä N:o 94/942/YUTP tarkoitettuja tuotteita; tai
edellä 1―4 kohdassa tarkoitettujen tuotteiden valmistuksessa tai käytössä tarvittavia palveluja.
Kauttakuljetuksen osalta vientilisenssi vaaditaan vain silloin, kun viejällä tai yhteisötoimittajalla ei ole asianmukaista lähetysmaan vientilisenssiä tai muusta erityisestä syystä.
2 §
Tässä asetuksessa tarkoitetaan
viennillä neuvoston asetuksen (EY) N:o 3381/94 2 artiklan b kohdassa tarkoitettua toimintaa sekä tavaran kauttakuljettamista;
viejällä neuvoston asetuksen (EY) N:o 3381/94 2 artiklan c kohdassa tarkoitettua luonnollista tai oikeushenkilöä ja kauttakuljettajaa; sekä
yhteisötoimittajalla luonnollista tai oikeushenkilöä, joka toimittaa tavaran toiseen yhteisön alueella olevaan maahan.
3 §
Viejän ja yhteisötoimittajan on tehtävä lisenssihakemus kauppa- ja teollisuusministeriön määräämällä tavalla.
Hakemuksessa ja sen liitteissä ilmoitetut tiedot sitovat hakijaa. Vientitoimituksen tai sen ehtojen olennaisista muutoksista on ilmoitettava kauppa- ja teollisuusministeriölle.
4 §
Lisenssi myönnetään määräajaksi ja sen käytölle voidaan asettaa ehtoja. Kauppa- ja teollisuusministeriö voi hakemuksesta muuttaa lisenssin käytölle asetettuja ehtoja.
Kauppa- ja teollisuusministeriö voi hakemuksesta antaa viejälle ja yhteisötoimittajalle ennakkotiedon lisenssin myöntämisen yleisistä edellytyksistä.
Viejän ja yhteisötoimittajan on säilytettävä lisenssi viiden vuoden ajan sen voimassaoloajan päättymisestä ja vaadittaessa palautettava se kauppa- ja teollisuusministeriölle.
5 §
Kauppa- ja teollisuusministeriö voi jättää lisenssin myöntämättä, peruuttaa myönnetyn lisenssin, muuttaa sen ehtoja tai mitätöidä myönnetyn lisenssin, jos:
lisenssihakemuksessa on annettu olennaisesti virheellisiä tai harhaanjohtavia tietoja;
viejä tai yhteisötoimittaja ei ole palauttanut kauppa- ja teollisuusministeriölle 4 §:n 3 momentin nojalla palautettavaksi vaadittua lisenssiä;
viejä tai yhteisötoimittaja on rikkonut lisenssin ehtoja; tai jos
olosuhteiden olennainen muutos ja vientivalvonnan tavoitteiden toteuttaminen niin edellyttää.
6 §
Viejän ja yhteisötoimittajan tulee pitää yksityiskohtaista kirjaa toteutuneista vienneistä ja lisensioinnin piiriin kuuluvista tavaroiden toimituksista toiseen yhteisön alueella olevaan maahan. Rekisterin tulee sisältää sellaiset kaupalliset asiakirjat, joista voidaan todeta:
tavaranimitys;
paljous;
viejän, yhteisötoimittajan ja ostajan tai vastaanottajan nimi ja osoite; sekä
loppukäyttö ja -käyttäjä, milloin se on tiedossa.
Rekisteritietoja tulee säilyttää vähintään viiden vuoden ajan sen vuoden päättymisestä, jolloin vienti tai toimitus tapahtui. Tiedot on vaadittaessa esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle.
7 §
Jokaisen luonnollisen henkilön ja oikeushenkilön, joka harjoittaa yhteisön sisäistä tässä asetuksessa tarkoitettua kauppaa tulee 30 päivän kuluessa ensimmäisestä sellaisesta toimituksesta rekisteröityä kauppa- ja teollisuusministeriössä. Rekisteröityessään yhteisötoimittajan tulee ilmoittaa nimensä ja osoitteen, jossa 6 §:ssä tarkoitetut asiakirjat ja tiedot ovat tarkastettavissa.
8 §
Lisenssi on esitettävä tavaraa tullattaessa myös silloin, kun tavara siirretään vapaasatamaan tai -varastoon.
Viejän ja yhteisötoimittajan on merkittävä lisenssin numero tai tunnus tulli-ilmoitukseen. Tullille tulee vaadittaessa esittää kauppa- ja teollisuusministeriön vahvistuskirje 7 §:ssä tarkoitetusta rekisteröitymisestä.
9 §
Tämän asetuksen ja sen nojalla annettujen määräysten noudattamista valvovat kauppa- ja teollisuusministeriö ja tullilaitos.
10 §
Tarkempia määräyksiä tämän asetuksen soveltamisesta ja käytettävistä lisenssityypeistä antaa kauppa- ja teollisuusministeriö.
11 §
Tätä asetusta ei sovelleta sellaisiin tuotteisiin tai palveluihin, joiden viennistä, toimituksesta toiseen yhteisön alueella olevaan maahan tai kauttakuljetuksesta säädetään tai määrätään erikseen.
12 §
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1995.
Tällä asetuksella kumotaan:
eräiden tavaroiden vientivalvonnasta 27 päivänä toukokuuta 1994 annettu asetus (413/94);
maan ulkomaankaupassa sovellettavista määrällisistä rajoituksista 29 päivänä joulukuuta 1989 annettu asetus (1301/89) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen; ja
vientilisensioinnista vapautettavista maista 24 päivänä syyskuuta 1992 annettu valtioneuvoston päätös (889/92).
Helsingissä 16 päivänä kesäkuuta 1995
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIKauppa- ja teollisuusministeriAntti Kalliomäki