Asetus maaseutuelinkeinojen valituslautakunnasta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 141/1995
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministerin esittelystä säädetään maaseutuelinkeinojen valituslautakunnasta 4 päivänä joulukuuta 1992 annetun lain (1203/92) nojalla:
1 lukuAsioiden käsittely
1 §Valitusasioiden käsittely istunnossa
Maaseutuelinkeinojen valituslautakunnan ratkaistaviksi kuuluvat valitusasiat ja ylimääräistä muutoksenhakua koskevat asiat käsitellään lautakunnan tai 2 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa sen jaoston istunnossa.
2 §Jaostossa käsiteltävät asiat
Valituslautakunnan jaostossa voidaan, milloin lautakunta niin määrää, ratkaista valituksia, jotka koskevat:
maaseutuelinkeinolain 31 §:ssä tarkoitetuista lainoista annettavia lausuntoja, mukaan lukien myös porotalouslain (161/90) ja luontaiselinkeinolain (610/84) mukaisista lainoista annettavat vastaavat lausunnot;
edellä 1 kohdassa tarkoitetun ja sitä aikaisemman maatila-, porotila- ja maankäyttölainsäädännön nojalla annettujen lainojen ja syntyneiden valtion myyntihintasaamisten irtisanomista, korkotuen lakkauttamista sekä luottojen maksuhelpotusta;
maataloustuotannon ohjaamisesta ja tasapainottamisesta annetun lain (81/83) ja maataloustuotannon tasapainottamisesta annetun lain (1261/89) nojalla tehtyjä sopimuksia; sekä
metsästyslain (615/93) mukaisia lupa-asioita.
Jaosto tai sen puheenjohtaja voi siirtää 1 momentissa tarkoitetun asian ratkaistavaksi lautakunnan istunnossa, jos asian ratkaisulla saattaa olla periaatteellista merkitystä lain soveltamisen kannalta tai jos jaoston ratkaisu tulisi poikkeamaan aikaisemmasta käytännöstä. Lautakunnan puheenjohtajalla on niin ikään valta määrätä sanotunlainen periaatteellinen asia käsiteltäväksi lautakunnan istunnossa.
3 §Muiden asioiden käsittely lautakunnassa
Valituslautakunta ratkaisee kokoonpanossa, joka käsittää puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä vähintään enemmistön kolmansista jäsenistä, seuraavat asiat:
edellä 2 §:ssä tarkoitettu asioiden määrääminen jaoston käsiteltäväksi;
valituslautakunnan pää- ja sivutoimisen esittelijän nimittäminen;
sivutoimisen esittelijän palkkion vahvistaminen; sekä
virkavapauden myöntäminen sekä virkamiehen määräaikaiseen virkasuhteeseen nimittäminen niiltä osin kuin 12 §:ssä säädetään.
Asiat esittelee istunnossa lautakunnan sihteeri.
4 §Katselmus ja suullinen käsittely
Katselmuksen ja suullisen käsittelyn toimittamisesta päättää lautakunta tai sen jaosto istunnossaan.
Katselmukseen ja suulliseen käsittelyyn on kutsuttava asianosainen ja ne muut henkilöt, joiden kuulemista pidetään tarpeellisena. Kutsussa asianosaiselle on mainittava, että poissaolo ei estä asian käsittelemistä ja ratkaisemista.
5 §Äänestys
Jos asiaa lautakunnan tai sen jaoston istunnossa ratkaistaessa ilmenee eriäviä mielipiteitä, ratkaistaan asia äänestämällä noudattaen samaa menettelyä kuin monijäsenisessä tuomioistuimessa.
6 §Päätösasiakirjat
Päätösasiakirjan allekirjoittavat istunnon puheenjohtaja ja asian esittelijä. Siihen merkitään päätökseen osallistuneiden nimet ja, jollei päätös ole yksimielinen tai jos esittelijä on ilmoittanut eriävän mielipiteen, ilmoitus äänestyksestä tai eriävästä mielipiteestä sekä siitä, että eri mielipiteet ilmenevät valituslautakunnassa säilytettävästä pöytäkirjasta.
7 §Lausuntoasiat
Lausuntoasioiden käsittelemisestä ja lausuntojen allekirjoittamisesta määrätään lautakunnan työjärjestyksessä.
2 lukuEräiden virkamiesten tehtävät
8 §Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tehtävät
Valituslautakunnan puheenjohtaja johtaa lautakunnan toimintaa ja vastaa siitä, että lautakunnan tehtävät hoidetaan oikeusturvan vaatimusten mukaisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti. Hänen tulee seurata maatalous- ja muun maaseutuelinkeinolainsäädännön kehitystä. Hänen tulee ryhtyä toimenpiteisiin valituslautakunnan toiminnan kehittämiseksi sekä siinä tarpeelliseksi havaittujen uudistusten ja parannusten aikaansaamiseksi.
Varapuheenjohtaja avustaa puheenjohtajaa valituslautakunnan toiminnan johtamisessa ja muissa 1 momentissa mainituissa tehtävissä. Varapuheenjohtajan tulee huolehtia lautakunnan jaostossa käsiteltävien asioiden joutuisasta ja asianmukaisesta hoitamisesta. Varapuheenjohtajan tulee niin ikään suorittaa hänelle työjärjestyksessä annetut tai puheenjohtajan muutoin määräämät tehtävät.
9 §Sihteerin tehtävät
Sihteerin tehtävänä on pitää pöytäkirjaa valituslautakunnan ja sen jaoston sekä 3 §:ssä tarkoitetun kokoonpanon istunnoissa. Lisäksi sihteeri suorittaa muut tässä asetuksessa säädetyt taikka työjärjestyksessä määrätyt tai puheenjohtajan määräämät tehtävät.
3 lukuVirat
10 §Virkojen perustaminen ja lakkauttaminen
Valituslautakunnan esittelijän virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää lautakunnan puheenjohtaja. Sama koskee myös sihteerin virkaa ja muita maaseutuelinkeinojen valituslautakunnasta annetun lain 5 §:n 1 momentissa tarkoitettuja virkoja.
11 §Lainkäyttöneuvosten virkojen täyttömenettely
Valituslautakunnan puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana toimivien lainkäyttöneuvosten virat täytetään niitä haettavaksi julistamatta.
12 §Virkavapaus
Virkavapauden myöntämisestä valituslautakunnan virkamiehille on voimassa, mitä valtion virkamiesasetuksen (971/94) 21 §:n 1 ja 2 momentissa säädetään. Valtion virkamiesasetuksen 21 §:n 1 momentissa tarkoitetun virkavapauden valituslautakunnan puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle myöntää maa- ja metsätalousministeriö sekä valituslautakunnan sihteerille ja esittelijälle lautakunnan puheenjohtaja.
Nimittämisestä virkamieheksi määräaikaiseen virkasuhteeseen päättää sama viranomainen, joka myöntää virkavapauden vastaavasta virasta.
13 §Virkavirheestä syyttäminen
Valituslautakunnan jäseniä, sihteeriä ja esittelijää syytetään virkavirheestä Helsingin hovioikeudessa ja lautakunnan muita virkamiehiä asianomaisessa alioikeudessa.
4 lukuErinäiset säännökset
14 §Palkkiot
Lautakunnan kolmansille jäsenille sekä heidän sijaisilleen samoin kuin varapuheenjohtajan sijaisille tehtäviensä hoitamisesta maksettavien palkkioiden ja matkakustannusten korvausten perusteet määrää maa- ja metsätalousministeriö.
Sivutoimisten esittelijöiden palkkiot määrää valituslautakunta.
15 §Sisäinen hallinto
Maa- ja metsätalousministeriö ja sen määräämiltä osin maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus huolehtivat valituslautakunnan kirjaamo-, lähettämö-, arkistointi-, maksuliike- ja tilinpitotehtävistä, nimikirjan pitämisestä sekä tietoliikenne-, posti- ja muista vastaavista palveluista. Lisäksi mainitut viranomaiset avustavat lautakuntaa toimistokalusteiden ja -tarvikkeiden hankinnoissa.
16 §Tarkemmat määräykset
Tarkemmat määräykset asioiden käsittelystä ja toiminnan muusta järjestelystä antaa lautakunnan puheenjohtaja työjärjestyksessä.
17 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1995.
Tällä asetuksella kumotaan maaseutuelinkeinojen valituslautakunnasta 11 päivänä joulukuuta 1992 annettu asetus (1283/92).
Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan valituslautakunnan virkoja perustaa ja täyttää sekä muutoinkin ryhtyä asetuksen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Edellä 10 §:ssä tarkoitettujen virkojen perustamisesta päättää virkoja ensi kertaa vuonna 1995 perustettaessa maa- ja metsätalousministeriö.
Lautakunnan virat voidaan täyttää niitä ensi kertaa täytettäessä haettavaksi julistamatta.
Helsingissä 31 päivänä tammikuuta 1995
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIMinisteriOle Norrback