Asetus poliisin tehtävien suorittamisesta puolustusvoimissa
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1344/1995
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 141/1995 (Julkaistu 7.12.1995)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Puolustusministerin esittelystä säädetään poliisin tehtävien suorittamisesta puolustusvoimissa 3 päivänä marraskuuta 1995 annetun lain (1251/95) nojalla:
1 §Kelpoisuusvaatimukset
Poliisin tehtävien suorittamisesta puolustusvoimissa annetussa laissa (1251/95) tarkoitettuja tehtäviä hoitavan muun virkamiehen kuin sotilaslakimiehen kelpoisuusvaatimuksena on poliisin perustutkinto tai poliisialipäällystön tai poliisipäällystön virkatutkinto taikka maanpuolustusopistossa suoritettu opistotason tutkinto tai maanpuolustuskorkeakoulussa suoritettu korkeakoulututkinto ja perehtyneisyyttä poliisitehtäviin.
2 §Tutkintapöytäkirjan toimittaminen syyttäjälle
Puolustusvoimissa laadittu esitutkintapöytäkirja, joka koskee puolustusvoimien palveluksessa olevan siviilihenkilön tekemää rikosta, on toimitettava toimivaltaiselle syyttäjälle, jollei asiaa ole käsitelty valtion virkamieslain (750/94) 24 §:n mukaisesti tai jollei esitutkintalain (449/87) 43 §:stä muuta johdu.
3 §Henkilötuntomerkit
Puolustusvoimien palveluksessa olevasta henkilöstä otetut, pakkokeinolain (450/87) 6 luvun 4 §:ssä tarkoitetut henkilötuntomerkit toimitetaan poliisille.
4 §Tutkinnanjohtaja
Kun poliisin tehtävien suorittamisesta puolustusvoimissa annetun lain 1 §:ssä tarkoitettu rikos tutkitaan yhteistoiminnassa poliisin kanssa, pääesikunnan tutkintaosasto ja asianomainen poliisiviranomainen sopivat tutkinnanjohtajasta.
5 §Rikostietorekisteri
Rikostietorekisteriin saa tallettaa poliisin tehtävien suorittamisesta puolustusvoimissa annetun lain 1 §:n 1 momentin 1―3 kohdassa tarkoitettujen rikosten selvittämiseksi tarpeellisia tietoja seuraavasti:
rikoksesta epäillyn henkilöllisyyttä koskevista tiedoista nimi, henkilötunnus, kotikunta, osoite sekä henkilöä koskevat hänen oman turvallisuutensa tai poliisin tehtäviä suorittavan työturvallisuuden kannalta välttämättömät tiedot;
rikosilmoituksen numero, rikoksen tekopäivä, rikosnimike ja rikosnimikekoodi, kuvaus tapahtumasta sekä rikoksen syyteoikeuden vanhentumisaika;
asianomistajasta nimi, henkilötunnus, kotikunta ja osoite; sekä
tiedot tutkinnanjohtajasta ja tutkijasta.
6 §Rikostietorekisterin arkistohakemisto
Rikostietorekisterin arkistohakemistoon saa tallettaa asian yksilöimiseksi tarvittavia tietoja seuraavasti:
rikosilmoituksen numero, rikoksen tekopäivä ja rikosnimike;
rikoksesta epäillyn nimi ja henkilötunnus; sekä
asianomistajan nimi ja henkilötunnus.
7 §Teknisen kuuntelun pöytäkirja
Poliisin tehtävien suorittamisesta puolustusvoimissa annetun lain 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun pöytäkirjaan on merkittävä:
kuuntelumääräyksen antaja ja antopäivä;
kuunneltavan henkilötiedot tai saatavissa olevat tunnistetiedot;
rikos, jonka torjumiseksi kuuntelua on suoritettu;
kuuntelun alkamis- ja päättymisajankohta;
kuuntelussa tarpeellisten toimenpiteiden suorituspaikat ja suorittajat sekä käytetyn kuuntelulaitteen laji;
poliisilain (493/95) 33 §:n 1 momentissa tarkoitetun ilmoituksen tekeminen tai syy ilmoituksen tekemättä jättämiseen; sekä
poliisilain 34 §:ssä tarkoitetun tarkastuksen suorittaminen ja suorittaja.
8 §Määräystenantovaltuus
Tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta antaa tarvittaessa puolustusministeriö.
9 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä joulukuuta 1995.
Helsingissä 1 päivänä joulukuuta 1995
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIPuolustusministeriAnneli Taina