Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

969/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Liikenneministeriön päätös vaarallisten aineiden kuljettamisesta rautatiellä annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Liikenneministeriö on

muuttanut vaarallisten aineiden kuljettamisesta rautatiellä 16 päivänä huhtikuuta 1992 antamansa päätöksen ( 394/92 ) liitteen osan II rn 100...199 seuraavasti:

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1995.

Ennen tämän päätöksen voimaantuloa voimassa olleita määräyksiä saa soveltaa 30 päivään kesäkuuta 1995 saakka. Tällöin rahtikirjaan on tehtävä merkintä: "Kuljetus LMp 394/92 mukaan" .

Ennen tämän päätöksen voimaantuloa voimassa olleiden määräysten mukaisia pakkauksia saa kuitenkin käyttää 31 päivään joulukuuta 1996 saakka.

Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 1994

Liikenneministeri Ole NorrbackYlitarkastaja Liisa Virtanen

LIITE

VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUSMÄÄRÄYKSET

II OSA

Eri kuljetusluokat

Luokka 1.

Räjähteet

1. Aineluettelo

100

(1) Ainoastaan rn 101 mainittuja luokkaan 1 kuuluvia räjähteitä tai rn 101 tarkoittamiksi määrittelemättömiksi räjähteiksi (not otherwise specified, n.o.s.) luokiteltuja räjähteitä saa kuljettaa rautatiellä ja niitäkin vain jäljempänä rn 100...142 ja RID-määräysten lisäyksessä I mainituin ehdoin.

(2) Luokka 1 käsittää

a) Räjähdysaineet, joilla tarkoitetaan kiinteää tai nestemäistä ainetta tai aineseosta, joka sellaisenaan kemiallisesti reagoimalla kykenee muodostamaan kaasua, jonka lämpötila, paine ja muodostumisnopeus ovat sellaisia, että niistä aiheutuu vahinkoa aineen ympärillä.

Pyrotekniset aineet, joilla tarkoitetaan ainetta tai aineseosta, joka on tarkoitettu tuottamaan itsestään etenevien eksotermisten kemiallisten reaktioiden seurauksena lämpöä, valoa, ääntä, kaasua, savua tai näiden yhdistelmiä. Ilmiön aiheuttajana ei kuitenkaan ole detonaatio.

Huom. 1. Itsestään syttymiselle alttiiden tai liian herkkien räjähteiden kuljetus on kielletty.

Huom. 2. Luokan 1 aineeksi ei katsota ainetta, joka voi muodostaa ilman kanssa räjähtävän kaasu-, höyry- tai pölyseoksen, ellei se sellaisenaan ole räjähdysainetta.

Huom. 3. Luokan 1 aineeksi ei katsota vettä tai alkoholia sisältäviä räjähdysaineita, joissa veden tai alkoholin pitoisuus ylittää rn 101 esitetyt rajat eikä pehmitintä sisältäviä räjähdysaineita. Nämä räjähdysaineet kuuluvat luokkaan 4.1 (rn 401 kohta 21, 22 ja 24). Luokan 1 aineeksi ei katsota myöskään räjähdysaineita, jotka ominaisuuksiensa perusteella kuuluvat luokkaan 5.2.

b) Yhtä tai useampaa räjähdysainetta ja/tai pyroteknistä ainetta sisältävät esineet tai välineet.

Huom. Tähän luokkaan kuuluvaksi ei katsota sellaista esinettä tai välinettä, joka sisältää niin pieniä määriä tai sen laatuista räjähdysainetta ja/tai pyroteknistä ainetta, että aineen syttyessä kuljetuksen aikana esineen tai välineen ulkopuolelle ei aiheudu sirpaleita, liekkiä, savua, kuumuutta tai voimakasta ääntä.

c) Räjähteiksi katsotaan myös muut kuin kohdissa a) tai b) mainitut aineet, esineet ja välineet, jotka on valmistettu tuottamaan räjähdys tai pyrotekninen ilmiö.

(3) Räjähteet on luokiteltava rn 101 mainitun nimikkeen alle tai n.o.s.-nimikkeen alle räjähdysominaisuuksia määrittävien testimenetelmien ja RID-määräysten lisäyksen I luokituskriteerien perusteella. Niiden on täytettävä nimikkeelle asetetut ominaiset ehdot.

Teknillinen tarkastuskeskus luokittelee rn 101 nimeltä mainitsemattomat räjähteet n.o.s.-nimikkeen alle.

N.o.s.-nimikkeen alle luokiteltuja räjähteitä saa kuljettaa vain teknillisen tarkastuskeskuksen hyväksynnällä ja sen asettamilla ehdoilla.

Hyväksyntä annetaan kirjallisena.

Huom. 1. Jos RID/ADR-määräysten tarkoittama toimivaltainen viranomainen on luokitellut nimeltä mainitsemattomat räjähteet n.o.s.-nimikkeen alle, saa tätä luokitusta käyttää myös näiden määräysten alaisissa kuljetuksissa.

Huom. 2. Kansainvälisissä rautatiekuljetuksissa luokituksen n.o.s.- nimikkeen alle tekee alkuperämaan toimivaltainen viranomainen. Jos alkuperämaa ei ole liittynyt COTIF-sopimukseen, sen COTIF-maan, johon tavaralähetys ensimmäiseksi saapuu, on varmennettava luokitus ja kuljetusehdot.

(4) Luokan 1 räjähteet, lukuun ottamatta kohdan 51 tyhjiä puhdistamattomia pakkauksia, on luokiteltava tämän rn kohdan (6) mukaiseen vaarallisuusluokkaan ja kohdan (7) mukaiseen yhteensopivuusryhmään.

Vaarallisuusluokka määräytyy RID-määräysten lisäyksen I koetulosten ja kohdan (6) määritelmien perusteella.

Yhteensopivuusryhmä määrätään kohdan (7) määritelmien mukaisesti. Luokitustunnus muodostuu vaarallisuusluokan tunnuksesta ja kirjaimesta, joka osoittaa yhteensopivuusryhmän.

(5) Tämän luokan räjähteet kuuluvat pakkausryhmään II (ks. lisäys V).

(6) Vaarallisuusluokat

Vaarallisuusluokkaan 1.1 kuuluvat massaräjähdysvaaralliset räjähteet (massaräjähdysvaarallinen aine on aine, jossa räjähdys tapahtuu lähes samanaikaisesti koko ainemäärässä).

Vaarallisuusluokkaan 1.2 kuuluvat sellaiset sirpalevaaraa aiheuttavat räjähteet, jotka eivät ole massaräjähdysvaarallisia.

Vaarallisuusluokkaan 1.3 kuuluvat räjähteet, jotka ovat palovaarallisia ja joista aiheutuu joko vähäistä räjähdys- tai sirpalevaaraa tai molempia, mutta jotka eivät ole massaräjähdysvaarallisia.

Tähän vaarallisuusluokkaan kuuluvat räjähteet, jotka

a) palaessaan aiheuttavat huomattavasti säteilylämpöä, tai

b) palavat yksitellen aiheuttaen vähäistä räjähdystai sirpalevaaraa tai molempia.

Vaarallisuusluokkaan 1.4 kuuluvat räjähteet, joiden mahdollinen syttyminen ei aiheuta olennaista räjähdysvaaraa. Vaara rajoittuu pääasiassa pakkaukseen eikä vaarallisia sirpaleita tai heitteitä (sinkoutuvia esineitä) ole odotettavissa. Ulkopuolinen palo ei saa aiheuttaa pakkauksen koko sisällön välitöntä räjähtämistä.

Vaarallisuusluokkaan 1.5 kuuluvat erittäin epäherkät massaräjähdysvaaralliset räjähdysaineet. Tähän luokkaan kuuluvat räjähdysaineet, jotka ovat niin epäherkkiä, että syttymismahdollisuus tai mahdollisuus palamisen muuttumisesta detonaatioksi normaaleissa kuljetusolosuhteissa on hyvin vähäinen. Vähimmäisvaatimus on, että aine ei saa räjähtää polttokokeessa.

Vaarallisuusluokkaan 1.6 kuuluvat erittäin epäherkät esineet ja välineet, jotka eivät aiheuta massaräjähdysvaaraa. Esineissä ja välineissä on vain erittäin epäherkkää räjähdysainetta ja tahattoman syttymisen todennäköisyys on erittäin vähäinen.

Huom. vaarallisuusluokan 1.6 esineiden ja välineiden räjähdysmahdollisuus rajoittuu yhteen esineeseen ja välineeseen.

(7) Yhteensopivuusryhmät

Ryhmään A kuuluvat aloiteräjähdysaineet.

Ryhmään B kuuluvat aloiteräjähdysainetta sisältävät esineet tai välineet, joita ei ole suojattu kahdella tai useammalla luotettavalla tavalla. Tietyt esineet ja välineet, kuten räjäytysnallit louhintaa varten, sytytysvälineet louhintaa varten ja sytytysnallit kuuluvat ryhmään B, vaikka ne eivät sisällä aloiteräjähdysainetta.

Ryhmään C kuuluvat ajoaineet tai muut humahtavat (deflagroivat) räjähteet.

Ryhmään D kuuluvat varsinaiset räjähdysaineet tai niitä sisältävät esineet taikka mustaruuti, kussakin tapauksessa ilman sytytintä ja ajopanosta. Tähän ryhmään kuuluvat myös aloiteräjähdysainetta sisältävät esineet tai välineet, jotka on suojattu kahdella tai useammalla luotettavalla tavalla.

Ryhmään E kuuluvat varsinaista räjähdysainetta sisältävät esineet tai välineet, joissa on ajopanos, mutta ei sytytintä. Ajopanos ei saa sisältää palavaa nestettä tai palavaa geeliä tai hypergolista nestettä 1 .

Ryhmään F kuuluvat varsinaista räjähdysainetta sisältävät esineet tai välineet, joissa on sytytin. Jos ne on varustettu ajopanoksella, niissä ei saa olla palavaa nestettä tai palavaa geeliä tai hypergolista nestettä.

Ryhmään G kuuluvat pyrotekniset aineet tai niitä sisältävät esineet tai välineet. Tähän ryhmään kuuluvat myös esineet tai välineet, jotka sisältävät räjähdysainetta ja valoa, lämpöä, kyynelkaasua tai savua kehittävää ainetta. Tähän ryhmään eivät kuitenkaan kuulu vesiherätteiset esineet tai välineet, jotka sisältävät valkoista fosforia, fosfideja, pyroforista ainetta, palavaa nestettä tai palavaa geeliä tai hypergolista nestettä.

Ryhmään H kuuluvat räjähdysainetta ja valkoista fosforia sisältävät esineet tai välineet.

Ryhmään J kuuluvat räjähdysainetta ja palavaa nestettä tai palavaa geeliä sisältävät esineet tai välineet.

Ryhmään K kuuluvat räjähdysainetta ja myrkyllistä kemikaalia sisältävät esineet tai välineet.

Ryhmään L kuuluvat räjähteet, jotka sisältävät räjähdysainetta ja jotka on erityisvaaran (esimerkiksi vesiherätteisyys, sisältää hypergolisia nesteitä, fosfideja tai pyroforista ainetta) vuoksi pidettävä erillään muista räjähteistä.

Ryhmään N kuuluvat vain erittäin epäherkät räjähdysaineet ja erittäin epäherkkää räjähdysainetta sisältävät esineet ja välineet.

Ryhmään S kuuluvat räjähteet, jotka ovat sellaisia tai niin pakattuja, että kaikki vaaralliset vaikutukset, jotka johtuvat tahattomasta syttymisestä, rajoittuvat kolliin. Jos pakkaus on vahingoittunut tulipalossa, paine- tai sirpalevaikutus on niin vähäinen, että se ei merkitsevästi estä tai vaikeuta palontorjuntaa tai muita pelastustoimenpiteitä kollin välittömässä läheisyydessä.

Huom. 1. Räjähde, joka on pakattu tiettyyn pakkaukseen, saadaan luokitella vain yhteen yhteensopivuusryhmään. Koska yhteensopivuusryhmä S on kokemusperäinen, on luokitustunnuksella oltava kokeellinen pohja

Huom. 2. Yhteensopimusryhmien D tai E esineet tai välineet saadaan varustaa omilla sytyttimillään tai pakata yhteen niiden kanssa edellyttäen, että sytyttimet on suojattu kahdella tai useammalla luotettavalla tavalla estämään räjähdys sytyttimen syttyessä vahingossa. Tällaiset kollit kuuluvat yhteensopivuusryhmiin D tai E.

Huom. 3. Yhteensopivuusryhmien D tai E esineet tai välineet saadaan pakata yhteen omien sytyttimiensä kanssa. vaikka sytyttimiä ei ole suojattu kahdella luotettavalla tavalla (sytyttimet ilmoitettu yhteensopivuusryhmään B) edellyttäen, että ne vastaavat rn 104 (6) vaatimuksia. Tällaiset kollit kuuluvat yhteensopivuusryhmiin D tai E.

Huom. 4. Esineet tai välineet saa pakata yhteen tai varustaa niiden omien sytyttimien kanssa edellyttäen, että sytyttimet eivät normaalin kuljetuksen aikana syty.

Huom. 5. Yhteensopivuusryhmien C, D ja E esineet tai välineet saadaan pakata yhteen. Tällaiset pakkaukset kuuluvat yhteensopivuusryhmään E.

(8) Kohdan (7) mukaiseen yhteensopivuusryhmään A kuuluvien räjähdysaineiden ja yhteensopivuusryhmään K kuuluvien esineiden ja välineiden kuljetus on kielletty.

(9) Lisäyksen V m 1510 (3) määritelmästä Poiketen sana kolli käsittää tässä luokassa myös pakkaamattomat esineet tai välineet, silloin kun esineen tai välineen kuljetus on sallittu pakkaamattoma.

101

Taulukossa 1 on lueteltu ne luokan 1 räjähteet, joita saa kuljettaa rautatiellä.

Räjähteet, jotka on lueteltu RID-määräysten rn 1170, saadaan luokitella tässä rn 101 mainittuihin nimikkeisiin vain jos niiden ominaisuudet, koostumus, rakenne ja käyttötarkoitus vastaavat RID-määräysten lisäyksessä I olevaa tämän nimikkeen kuvausta.

Taulukko 1. Räjähteet

Pakkaus

Kohta

Räjähteen YK-numero 2

Luokitustunnus rn 100 (6) ja (7)

Pakkaustapa Ks. rn 103 (6)

Erityispakkausmääräykset Ks. rn 103 (7)

1

2

3

4

5

1

1.1 B:hen luokitellut esineet ja välineet

29

Räjäytysnallit, ei sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.1 B

E 105

21, 22, 24

30

Räjäytysnallit, sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.1 B

E 104

73

Räjäytysnallit, ammusten sytyttimissä käytettävät

1.1 B

E 128

23, 36

106

Sytyttimet, räjähtävät

1.1 B

E 137

38, 56

225

Räjäyttimet, räjäytysnallilla varustetut

1.1 B

E 108

23

360

Sytytysvälineet, ei sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.1 B

E 105A

377

Sytytysnallit

1.1 B

E 142

41

461

Osat, sytytysketjut, n.o.s. 3

1.1 B

E 103

2

1.1 C:hen luokitellut aineet

160

Ruuti, savuton

1.1 C

E 22

8, 9, 10

433

Ruudin raakamassa kostutettuna , vähintään 17 paino-% alkoholia sisältävänä

1.1 C

E 103

474

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.1 C

E 103

497

Ajoaineet, nestemäiset

1.1 C

E 159 a)

58

E 159 b)

59

Huom. Mikäli kokein ei voida osoittaa, että ajoaineen herkkyys jäätyneenä on pienempi kuin nesteenä, tulee ajoaineen pysyä nesteenä normaaleissa kuljetusolosuhteissa ja se ei saa jäätyä –15 °C:n yläpuolella.

498

Ajoaineet, kiinteät

1.1 C

E 22

8, 9, 10

3

1.1 C:hen luokitellut esineet ja välineet

271

Ajopanokset

1.1 C

E 158

8, 10

279

Ajopanokset, kanuunalaukauksia varten

1.1 C

E 119

280

Rakettimoottorit

1.1 C

E 146

326

Paukkulaukaukset

1.1 C

E 112

13

462

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.1 C

E 103

4

1.1

D:hen luokitellut aineet

4

Ammoniumpikraatti , kuiva tai alle 10 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 2

1, 2

27

Mustaruuti rakeisena tai jauheena

1.1 D

E 4

28

Mustaruuti puristeina tai pelletteinä

1.1 D

E 5

72

Heksogeeni (sykloniitti, syklotrimetyleenitrinitramiini, RDX), kostutettuna , vähintään 15 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 6a)

75

Dietyleeniglykolidinitraatti, flegmatoitu*) haihtumattomalla veteen liukenemattomalla aineella, jota on vähintään 25 paino-%

1.1 D

E 103

76

Dinitrofenoli , kuiva tai alle 15 paino-% vettä sisältävä

1.1 D

E 2

1, 2

78

Dinitroresorsinoli , kuiva tai alle 15 paino-% vettä sisältävä

1.1 D

E 2

1, 2

79

Heksanitrodifenyyliamiini (dipikryyliamiini, heksyyli)

1.1 D

E 11

81

Louhintaräjähdysaineet, tyyppi A 4

1.1 D

E 8

Huom. Aineet, jotka sisältävät yli 40 % nestemäisiä typpihapon estereitä, tulee kestää RID-määräyksissä lisäyksessä I rn 1101(4) mainittu tihkumiskoe.

82

Louhintaräjähdysaineet, tyyppi B 5

1.1 D

E 8

83

Louhintaräjähdysaineet, tyyppi C 6

1.1 D

E 10

84

Louhintaräjähdysaineet, tyyppi D 7

1.1 D

E 11

118

Heksoliitti (heksotoli) , kuivana tai alle 15 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 13

133

Mannitoliheksanitraatti (nitromanniitti) kostutettuna , vähintään 40 paino-% vettä (tai veden ja alkoholin seosta) sisältävänä

1.1 D

E 14

143

Nitroglyseriini, flegmatoitu haihtumattomalla, veteen liukenemattomalla aineella, jota on vähintään 40 paino-%

1.1 D

E 103

144

Nitroglyserolin alkoholiliuos , joka sisältää enemmän kuin 1 %, mutta enintään 10 % nitroglyserolia

1.1 D

E 17

47

Huom. 3604 Nitroglyserolin alkoholiliuokset, joissa nitroglyserolipitoisuus on yli 1 mutta enintään 5 paino-%, erityispakkausmääräysten mukaan pakattuna, ks. 3 luokka (rn 301, kohta 6).

146

Nitrotärkkelys , kuivana tai alle 20 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 19

7

147

Nitrourea

1.1 D

E 2

1

150

Pentriitti (pentaerytriittitetranitraatti, pentaerytritolitetranitraatti, PETN) kostutettuna , vähintään 25 paino-% vettä sisältävänä tai vähintään 15 paino-% flegmatoimisainetta sisältävänä.

1.1 D

E 6

151

Pentoliitti , kuivana tai alle 15 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 13

153

Trinitroaniliini (pikriiniamidi)

1.1 D

E 2

1

154

Trinitrofenoli (pikriinihappo) , kuivana tai alle 30 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 2

1,2

155

Trinitroklooribentseeni (pikryylikloridi)

1.1 D

E 2

1

207

Tetranitroaniliini

1.1 D

E 2

1

208

Tetryyli (trinitrofenyylimetyylinitramiini)

1.1 D

E 11

209

Trotyyli (trinitrotolueeni, TNT) , kuivana tai alle 30 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 26

53

213

Trinitroanisoli

1.1 D

E 2

1

214

Trinitrobentseeni , kuivana tai alle 30 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 2

1

215

Trinitrobentsoehappo , kuivana tai alle 30 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 11

216

Trinitrometakresoli

1.1 D

E 2

1, 2

217

Trinitronaftaleeni

1.1 D

E 2

1

218

Trinitrofenetoli

1.1 D

E 2

1

219

Trinitroresorsinoli (styfniinihappo) kuivana tai alle 20 paino-% vettä tai alkoholin ja veden seosta sisältävänä

1.1 D

E 2

1, 2

220

Ureanitraatti , kuivana tai alle 20 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 2

1

222

Ammoniumnitraatti , joka sisältää yli 0,2 % palavia aineita, mukaanlukien kaikki orgaaniset aineet hiileksi laskettuna, mutta ei muita lisättyjä aineita

1.1 D

E 1

223

Ammoniumnitraattilannoitteet , jotka ovat herkempiä räjähtämään kuin ammoniumnitraatti, joka sisältää 0,2 % palavia aineita, mukaanlukien kaikki orgaaniset aineet hiileksi laskettuna, mutta ei muita lisättyjä aineita

1.1 D

E 1

226

Oktogeeni (syklotetrametyleenitetranitramiini, HMX) kostutettuna, vähintään 15 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 6a)

241

Louhintaräjähdysaineet, tyyppi E 8

1.1 D

E 8

266

Oktoliitti (oktoli) , kuivana tai alle 15 paino- % vettä sisältävänä

1.1 D

E 13

282

Nitroguanidiini (pikriitti) , kuivana tai alle 20 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 18

340

Nitroselluloosa , kuivana tai alle 25 paino-% vettä tai alkoholia sisältävänä

1.1 D

E 103

341

Nitroselluloosa , ei modifioituna tai alle 18 paino-% plastisoimisainetta sisältävänä

1.1 D

E 103

385

5-Nitrobentsotriatsoli

1.1 D

E 2

1

386

Trinitrobentseenisulfonihappo

1.1 D

E 2

1, 2

387

Trinitrofluorenoni

1.1 D

E 2

1

388

Trinitrotolueenin (TNT) ja trinitrobentseenin seokset tai trinitrotolueenin (TNT) ja heksanitrostilbeenin seokset

1.1 D

E 2

1

389

Trinitrotolueenin (TNT) seokset, jotka sisältävät trinitrobentseeniä ja heksanitrostilbeeniä

1.1 D

E 2

1

390

Tritonaali

1.1 D

E 2

1

391

Heksogeenin (syklotrimetyleenitrinitramiini, sykloniitti, RDX) ja oktogeenin (syklotetrametyleenitetranitramiini, HMX) seokset kostutettuna , vähintään 15 paino-% vettä sisältävänä tai vähintään 10 paino-% flegmatoimisainetta sisältävänä

1.1 D

E 6

392

Heksanitrostilbeeni

1.1 D

E 11

393

Heksotonaali

1.1 D

E 13

394

Trinitroresorsinoli (styfniinihappo) kostutettuna , vähintään 20 paino-% vettä (tai veden ja alkoholin seosta sisältävänä)

1.1 D

E 24

2

401

Dipikryylisulfidi , kuivana tai alle 10 paino-% vettä sisältävänä

1.1 D

E 2

1

402

Ammoniumperkloraatti

1.1 D

E 2

1

Huom. Tämä aine tulee luokitella RID-määräysten lisäyksen I testitulosten mukaisesti, riippuen raekoosta ja aineen pakkaamisesta ks. myös luokka 5.1 (rn 501 kohta 12 b)).

411

Pentriitti (pentaerytriittitetranitraatti, pentaerytritolitetranitraatti, PETN) , jossa on vähintään 7 paino-% vahaa

1.1 D

E 22a)

11

475

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.1 D

E 103

483

Heksogeeni syklotrimetyleenitrinitramiini, sykloniitti, RDX) flegmatoituna

1.1 D

E 6

484

Oktogeeni (syklotetrametyleenitetranitramiini, HMX) flegmatoituna

1.1 D

E 6

489

Dinitroglykoluriili (DINGU)

1.1 D

E 2

1

490

Nitrotriatsolooni (NTO)

1.1 D

E 2

1

496

Oktonaali

1.1 D

E 13

5

1.1 D:hen luokitellut esineet ja välineet

34

Pommit , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 D

E 106

49

38

Valaisupommit

1.1 D

E 106

49

42

Räjäyttimet , ilman räjäytysnallia

1.1 D

E 107a)

57

E 107b)

57

43

Panokset , jotka on tarkoitettu (esim. ammuksen) sisällön levittämiseen, räjähtävät

1.1 D

E 109

28

48

Tuhoamispanokset

1.1 D

E 117

57

56

Syvyyspommit

1.1 D

E 106

49

59

Onteloammukset, kaupalliset ilman räjäytysnallia

1.1 D

E 120

30, 31

60

Lisäräjäyttimet, räjähtävät

1.1 D

E 122

65

Tulilanka, räjähtävä , taipuisa

1.1 D

E 124

33

99

Laajentamispanokset, räjähtävät , öljynporausrei'issä käytettävät, ilman sytytintä

1.1 D

E 134

124

Ontelopanosjärjestelmät , öljynporausrei'issä käytettävät ilman räjäytysnallia

1.1 D

E 140

137

Miinat , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 D

E 106

49

168

Ammukset , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 D

E 106

49

221

Torpedon taistelukärjet , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 D

E 106

49

284

Kranaatit , käsi- ja kiväärikranaatit, räjähdyspanoksella varustetut

1.1 D

E 138

286

Rakettien taistelukärjet räjähdyspanoksella varustetut

1.1 D

E 106

49

288

Katkaisupanokset, taipuisat

1.1 D

E 121

32, 57

290

Tulilanka, räjähtävä , metallipäällysteinen

1.1 D

E 125

34

374

Luotauslaitteet, räjähtävät

1.1 D

E 153

46

408

Sytyttimet, räjähtävät , suojatut

1.1 D

E 137

38

442

Räjähdyspanokset, kaupalliset , ilman räjäytysnallia

1.1 D

E 156

451

Torpedot , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 D

E 146

457

Räjähdyspanokset, muovisidosteiset

1.1 D

E 157

463

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.1 D

E 103

6

1.1 E:hen luokitellut esineet ja välineet

6

Ampuma-aseiden patruunat , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 E

E 112

13

181

Raketit , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 E

E 146

329

Torpedot , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 E

E 146

464

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.1 E

E 103

7

1.1 F:ään luokitellut esineet ja välineet

5

Ampuma-aseiden patruunat , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 F

E 112

13

33

Pommit , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 F

E 106

49

37

Valaisupommit

1.1 F

E 106

49

136

Miinat , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 F

E 106

49

167

Ammukset , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 F

E 106

49

180

Raketit , räjähdyspanoksellavarustetut

1.1 F

E 146

292

Kranaatit , käsi- ja kiväärikranaatit, räjähdyspanoksella varustetut

1.1 F

E 138

296

Luotauslaitteet, räjähtävät

1.1 F

E 153

46

330

Torpedot , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 F

E 146

369

Rakettien taistelukärjet , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 F

E 106

49

465

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3)

1.1 F

E 103

8

1.1 G:hen luokitellut aineet

94

Salamavalojauhe

1.1 G

E 20

55

476

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.1 G

E 103

9

1.1 G:hen luokitellut esineet ja välineet

49

Valaisupatruunat

1.1 G

E 115

121

Sytyttimet (sytyttävät)

1.1 G

E 139

28

192

Paukkurasiat, rautatiellä käytettävät

1.1 G

E 151

43, 44, 45

194

Hätämerkinantovälineet , aluksissa käytettävät

1.1 G

E 150

12

196

Merkkisavut

1.1 G

E 150

12

333

Ilotulitusvälineet

1.1 G

E 129

37

418

Valaisupanokset

1.1 G

E 133

420

Valaisupanokset, pudotettavat

1.1 G

E 133

428

Pyrotekniset esineet ja välineet , teknillisiin tarkoituksiin

1.1 G

E 109

28

10

1.1 J:hin luokitellut esineet ja välineet

397

Raketit, joissa on nestemäistä polttoainetta , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 J

E 103

399

Pommit, joissa on palavaa nestettä , räjähdyspanoksella varustetut

1.1 J

E 103

449

Torpedot, joissa on nestemäistä polttoainetta , räjähdyspanoksella varustetut tai ilman räjähdyspanosta

1.1 J

E 146

11

1.1 L:ään luokitellut aineet

357

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.1 L

E 103

12

1.1 L:ään luokitellut esineet ja välineet

354

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.1 L

E 103

13

1.2 B:hen luokitellut esineet ja välineet

107

Sytyttimet, räjähtävät

1.2 B

E 137

38, 56

268

Räjäyttimet, räjäytysnallilla varustetut

1.2 B

E 108

23

364

Ammusten sytyttimet

1.2 B

E 128

23, 36

382

Osat, sytytysketjut, n.o.s. 3

1.2 B

E 103

14

1.2 C:hen luokitellut aineet

(varattu)

1.2 C

15

1.2 C:hen luokitellut esineet ja välineet

281

Rakettimoottorit

1.2 C

E 146

328

Ampuma-aseiden patruunat, joissa ei ole räjähtävää luotia

1.2 C

E 112

13

381

Patruunat, voimanlähteinä käytettävät

1.2 C

E 114

413

Paukkupanokset

1.2 C

E 112

13

414

Ajopanokset, tykkeihin

1.2 C

E 119

415

Ajopanokset

1.2 C

E 158

8, 10

436

Raketit , heittopanoksilla varustetut

1.2 C

E 146

466

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.2 C

E 103

16

1.2 D:hen luokitellut aineet

(varattu)

1.2 D

17

1.2 D:hen luokitellut esineet ja välineet

35

Pommit , räjähdyspanoksilla varustetut

1.2 D

E 106

49

102

Tulilanka, räjähtävä , metallipäällysteinen

1.2 D

E 125

34

138

Miinat , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 D

E 106

49

169

Ammukset , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 D

E 106

49

283

Räjäyttimet , ilman räjäytysnallia

1.2 D

E 107a)

57

E 107b)

285

Kranaatit , käsi- ja kiväärikranaatit, räjähdyspanoksella varustetut

1.2 D

E 138

287

Rakettien taistelukärjet , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 D

E 106

49

346

Ammukset , sisällön levittävällä panoksella tai heitto panoksella varustetut

1.2 D

E 106

49

375

Luotauslaitteet, räjähtävät

1.2 D

E 153

46

409

Sytyttimet, räjähtävät , suojatut

1.2 D

E 137

38

439

Ontelopanokset, kaupalliset , ilman räjäytysnallia

1.2 D

E 120

30, 31

443

Räjähdyspanokset, kaupalliset , ilman räjäytysnallia

1.2 D

E 156

458

Räjähdyspanokset, muovisidosteiset

1.2 D

E 157

467

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.2 D

E 103

18

1.2 E:hen luokitellut esineet ja välineet

182

Raketit , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 E

E 146

321

Ampuma-aseiden patruunat , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 E

E 112

13

468

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.2 E

E 103

19

1.2 F:ään luokitellut esineet ja välineet

7

Ampuma-aseiden patruunat , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 F

E 112

13

204

Luotauslaitteet, räjähtävät

1.2 F

E 153

46

291

Pommit , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 F

E 106

49

293

Kranaatit , käsi- tai kiväärikranaatit, räjähdyspanoksella varustetut

1.2 F

E 138

294

Miinat , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 F

E 106

49

295

Raketit , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 F

E 146

324

Ammukset , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 F

E 106

49

426

Ammukset , sisällön levittävällä panoksella tai heittopanoksella varustetut

1.2 F

E 106

49

469

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.2 F

E 103

20

1.2 G:hen luokitellut aineet

(varattu)

1.2 G

21

1.2 G:hen luokitellut esineet ja välineet

9

Ammukset, sytyttävät , sisältävät tai eivät sisällä sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.2 G

E 102

13, 48, 49

15

Ammukset, savua muodostavat , sisältävät tai eivät sisällä savua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.2 G

E 102

13, 48, 49

18

Ammukset, kyynelkaasua muodostavat , jotka sisältävät kaasua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.2 G

E 102

13, 48, 49

39

Valaisupommit

1.2 G

E 106

49

171

Valaisuammukset , sisältävät tai eivät sisällä sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.2 G

E 102

13, 48, 49

238

Köydenheittoraketit

1.2 G

E 147

313

Merkkisavut

1.2 G

E 150

12

314

Sytyttimet (sytyttävät)

1.2 G

E 139

334

Ilotulitusvälineet

1.2 G

E 130

37

372

Harjoituskranaatit , käsi- ja kiväärikranaatit

1.2 G

E 138

419

Valaisupanokset

1.2 G

E 133

421

Valaisupanokset, pudotettavat

1.2 G

E 133

429

Pyrotekniset välineet teknillisiin tarkoituksiin

1.2 G

E 109

28

434

Ammukset , sisällön levittävällä panoksella tai heittopanoksella varustetut

1.2 G

E 106

22

1.2 H:hon luokitellut esineet ja välineet

243

Ammukset, sytyttävät, sisältävät valkoista fosforia , sisältävät sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.2 H

E 102

13, 48, 49

245

Ammukset, savua muodostavat, sisältävät valkoista fosforia , sisältävät savua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.2 H

E 102

13, 48, 49

23

1.2 J:hin luokitellut esineet ja välineet

395

Rakettimoottorit, nestemäinen polttoaine

1.2 J

E 103

398

Raketit, joissa on nestemäistä polttoainetta , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 J

E 103

400

Pommit, joissa on palavaa nestettä , räjähdyspanoksella varustetut

1.2 J

E 103

24

1.2 L:ään luokitellut aineet

358

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.2 L

E 103

25

1.2 L:ään luokitellut esineet ja välineet

248

Vesiaktivoidut esineet ja välineet , jotka sisältävät sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.2 L

E 123

35, 49

322

Rakettimoottorit, sisältävät hypergoolisia nesteitä , sisältävät tai eivät sisällä heittopanoksen

1.2 L

E 149

42, 50

355

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.2 L

E 103

380

Pyrofooriset esineet ja välineet

1.2 L

E 103

26

1.3 C:hen luokitellut aineet

77

Dinitrofenolaatit , alkalimetallien, kuivia tai kosteutettuja, jotka sisältävät vettä vähemmän kuin 15 paino-%

1.3 C

E 2

1, 2

132

Aromaattisten nitrojohdannaisten metallisuolat, humahtavat n.o.s. 3

1.3 C

E 2

1, 2

158

Aromaattisten nitrojohdannaisten kaliumsuolat , räjähtävät

1.3 C

E 21

2

159

Ruudin raakamassa kostutettuna , vähintään 25 paino-% vettä sisältävänä

1.3 C

E 19

7

161

Ruuti, savuton

1.3 C

E 22

8, 9, 10

203

Aromaattisten nitrojohdannaisten natriumsuolat, räjähtävät, n.o.s. 3

1.3 C

E 21

2

234

Natriumdinitro-ortokresolaatti , kuivana tai alle 15 paino-% vettä sisältävänä

1.3 C

E 2

1, 2

235

Natriumpikramaatti , kuivana tai alle 20 paino-% vettä sisältävänä

1.3 C

E 2

1, 2

236

Zirkoniumpikramaatti , kuivana tai alle 20 paino-% vettä sisältävänä

1.3 C

E 2

1, 2

342

Nitroselluloosa, kostutettuna , sisältää vähintään 25 paino-% alkoholia

1.3 C

E 15

Huom. Nitroselluloosa, joka sisältää vähintään 25 paino-% alkoholia ja jonka typpipitoisuus on enintään 12,6 paino-%, erityispakkausmääräysten mukaan pakattuna, ks. luokka 4.1 (rn 401 kohta 24 a)).

343

Nitroselluloosa, plastisoitu , sisältää vähintään 18 paino-% plastisoimisainetta

1.3 C

E 15

Huom. Nitroselluloosaseos, joka sisältää plastisoimisainetta ja jonka typpipitoisuus on enintään 12.6 paino-%, erityispakkausmääräysten mukaan pakattuna ks. luokka 4.1 (rn 401 kohta 24 a)).

406

Dinitrosobentseeni

1.3 C

E 25

477

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.3 C

E 103

495

Ajoaineet, nestemäiset

1.3 C

E 159 a)

58

E 159 b)

59

Huom. Mikäli kokein ei voida osoittaa, että ajoaineen herkkyys jäätyneenä on pienempi kuin nesteenä, tulee ajoaineen pysyä nesteenä normaaleissa kuljetusolosuhteissa ja se ei saa jäätyä 15 °C:n yläpuolella.

499

Ajoaine, kiinteä

1.3 C

E 22

8, 9, 10

27

1.3 C:hen luokitellut esineet ja välineet

183

Raketit , räjähtämättömällä kärjellä varustetut

1.3 C

E 146

186

Rakettimoottorit

1.3 C

E 146

242

Ajopanokset, tykinlaukauksiin

1.3 C

E 119

272

Ajopanokset

1.3 C

E 158

8, 10

275

Patruunat, voimanlähteenä käytettävät

1.3 C

E 114

277

Patruunat, öljynporausrei'issä käytettävät

1.3 C

E 113

327

Paukkupatruunat tai käsiaseiden paukkupatruunat

1.3 C

E 112

13

417

Ampuma-aseiden patruunat, joissa ei ole räjähtävää luotia tai käsiaseiden patruunat

1.3 C

E 112

13

437

Raketit , heittopanoksella varustetut

1.3 C

E 146

447

Hylsyt, palavaa ainetta, tyhjät, ilman sytytysnallia

1.3 C

E 116

470

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.3 C

E 103

28

1.3 F:ään luokitellut esineet ja välineet

(varattu)

1.3 F

29

1.3 G:hen luokitellut aineet

305

Salamavalojauhe

1.3 G

E 20

55

478

Räjhdysaineet, n.o.s. 3

1.3 G

E 103

30

1.3 G:hen luokitellut esineet ja välineet

10

Ammukset, sytyttävät sisältävät tai eivät sisällä sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 G

E 102

13, 48, 49

16

Ammukset, savua muodostavat , sisältävät tai eivät sisällä savua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 G

E 102

13, 48, 49

19

Ammukset, kyynelkaasua muodostavat , jotka sisältävät kaasua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 G

E 102

13, 48, 49

50

Valaisupatruunat

1.3 G

E 115

54

Merkinantopatruunat

1.3 G

E 115

92

Valaisupanokset

1.3 G

E 133

93

Valaisupanokset, pudotettavat

1.3 G

E 133

101

Pikatulilanka, ei räjähtävä

1.3 G

E 135

195

Hätämerkinantovälineet , aluksissa käytettävät

1.3 G

E 150

12

212

Valojuovapanokset, tarkoitettu ammuksiin

1.3 G

E 156

240

Köydenheittoraketit

1.3 G

E 147

254

Valaisuammukset , sisältävät tai eivät sisällä sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 G

E 102

13, 48, 49

299

Valaisupommit

1.3 G

E 106

49

315

Sytyttimet (sytyttävät)

1.3 G

E 139

316

Sytyttimet (sytyttävät)

1.3 G

E 137

38

318

Harjoituskranaatit , käsi- ja kiväärikranaatit

1.3 G

E 138

319

Sytytysnalli (pohjaruuvi)

1.3 G

E 143

335

Ilotulitusvälineet

1.3 G

E 130

37

424

Valojuova-ammukset , joissa ei ole räjähtävää panosta

1.3 G

E 106

49

430

Pyrotekniset esineet ja välineet , teknillisiin tarkoituksiin

1.3 G

E 134

487

Merkkisavut

1.3 G

E 150

12

488

Ammukset, harjoitusammuntaa varten

1.3 G

E 102

13, 48, 49

492

Paukkurasiat, rautateillä käytettävät

1.3 G

E 151

43, 44, 45

31

1.3 H:hon luokitellut esineet ja välineet

244

Ammukset, sytyttävät, sisältävät valkoista fosforia , sisältävät sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 H

E 102

13, 48, 49

246

Ammukset, savua muodostavat, sisältävät valkoista fosforia , sisältävät savua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 H

E 102

13, 48, 49

32

1.3 J:hin luokitellut esineet ja välineet

247

Ammukset, sytyttävät , nestemäisiä tai geelimäisiä aineita, sisältävät sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 J

E 102

13, 48, 49

396

Rakettimoottorit, nestemäinen polttoaine

1.3 J

E 103

450

Torpedot, joissa on nestemäistä polttoainetta , ei räjähtävällä kärjellä varustetut

1.3 J

E 146

33

1.3 L:ään luokitellut aineet

359

Räjhädysaineet, n.o.s. 3

1.3 L

E 103

34

1.3 L:ään luokitellut esineet ja välineet

249

Vesiaktivoidut esineet ja välineet , jotka sisältävät sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.3 L

E 123

35, 49

250

Rakettimoottorit, sisältävät hypergoolisia nesteitä , sisältävät tai eivät sisällä heittopanoksen

1.3 L

E 149

42, 50

356

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.3 L

E 103

35

1.4 B:hen luokitellut esineet ja välineet

255

Räjäytysnallit, sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.4 B

E 104

54

257

Sytyttimet, räjähtävät

1.4 B

E 137

38

267

Räjäytysnallit, ei sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.4 B

E 105

21, 22, 24

350

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.4 B

E 103

361

Sytytysvälineet, ei sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.4 B

E 105A

365

Ammusten sytyttimet

1.4 B

E 128

23, 36

378

Sytytysnallit

1.4 B

E 142

41

383

Osat, sytytysketjut, n.o.s. 3

1.4 B

E 103

36

1.4 C:hen luokitellut aineet

407

Tetraisoli-1-etikkahappo

1.4 C

E 25

448

5-Merkaptotetratsoli-1-etikkahappo

1.4 C

E 25

479

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.4 C

E 103

37

1.4 C:hen luokitellut esineet ja välineet

276

Patruunat, voimanlähteenä käytettävät

1.4 C

E 114

278

Patruunat, öljynporausrei'issä käytettävät

1.4 C

E 113

338

Paukkupatruunat tai käsiaseiden paukkupatruunat

1.4 C

E 112

13

339

Ampuma-aseiden patruunat, joissa ei ole räjähtävää luotia tai käsiaseiden patruunat

1.4 C

E 112

13

351

Esineet ja välineet, räjähtävät. n.o.s. 3

1.4 C

E 103

379

Patruunahylsyt, lataamattomat, nallitetut

1.4 C

E 116

438

Raketit , heittopanoksella varustetut

1.4 C

E 146

446

Hylsyt, palavaa ainetta, tyhjät, käsiaseet ilman sytytysnallia

1.4 C

E 116

491

Ajopanokset

1.4 C

E 158

8, 10

38

1.4 D:hen luokitellut aineet

480

Räjähdysaineet. n.o.s. 3

1.4 D

E 103

39

1.4 D:hen luokitellut esineet ja välineet

104

Tulilanka, räjähtävä, räjähdysvoimaltaan vähäinen , metallipäällysteinen

1.4 D

E 125

34

237

Katkaisupanokset, taipuisat

1.4 D

E 121

32, 57

289

Tulilanka, räjähtävä , taipusa

1.4 D

E 124

33

344

Ammukset , räjähdyspanoksella varustet

1.4 D

E 106

49

347

Ammukset , varustettuna sisällön levittävällä panoksella tai heittopanoksella

1.4 D

E 106

49

352

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.4 D

E 103

370

Rakettien taistelukärjet varustettuna sisällön levittävällä panoksella tai heittopanoksella

1.4 D

E 106

49

410

Sytyttimet, räjähtävät , suojatut

1.4 D

E 137

38

440

Ontelopanokset, kaupalliset , ilman räjäytysnallia

1.4 D

E 120

30, 31

444

Räjähdyspanokset, kaupalliset , ilman räjäytysnallia

1.4 D

E 156

459

Räjähdyspanokset, muovisidosteiset

1.4 D

E 157

494

Ontelopanosjärjestelmät , öljynporausrei'issä käytettävät, ilman räjäytysnallia

1.4 D

E 140

40

1.4 E:hen luokitellut esineet ja välineet

412

Ampuma-aseiden patruunat , räjähdyspanoksella varustetut

1.4 E

E 112

13

471

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.4 E

E 103

41

1.4 F:ään luokitellut esineet ja välineet

348

Ampuma-aseiden patruunat , räjähdyspanoksella varustetut

1.4 F

E 112

13

371

Rakettien taistelukärjet varustettuna sisällön levittävällä panoksella tai heittopanoksella

1.4 F

E 106

49

427

Ammukset , sisällön levittävällä panoksella tai heittopanoksella varustetut

1.4 F

E 106

49

472

Esineet ja välineet, räjähtävät n.o.s. 3

1.4 F

E 103

42

1.4 G:hen luokitellut aineet

485

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.4 G

E 103

43

1.4 G:hen luokitellut esineet ja välineet

66

Tulilanka, sytytyslanka

1.4 G

E 126

103

Pikatulilanka , metallipäällysteinen

1.4 G

E 135

191

Käsimerkinantolaitteet

1.4 G

E 150

12

197

Merkkisavut

1.4 G

E 150

12

297

Valaisuammukset , sisältävät tai eivät sisällä sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.4 G

E 102

13, 48, 49

300

Ammukset , sytyttävät, sisältävät tai eivät sisällä sisällön levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.4 G

E 102

13, 48, 49

301

Ammukset, kyynelkaasua muodostavat , sisältävät kaasua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.4 G

E 102

13, 48, 49

303

Ammukset, savua muodostavat , sisältävät tai eivät sisällä savua levittävän panoksen, heitto- tai ajopanoksen

1.4 G

E 102

13, 48, 49

306

Valojuovapanokset, ammuksiin tarkoitetut

1.4 G

E 156

312

Merkinantopatruunat

1.4 G

E 115

317

Sytyttimet (sytyttävät)

1.4 G

E 137

38

320

Sytytysnalli (pohjaruuvi)

1.4 G

E 143

325

Sytyttimet (sytyttävät)

1.4 G

E 141

336

Ilotulitusvälineet

1.4 G

E 130

37

353

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.4 G

E 103

362

Ammukset, harjoitusammuntaa varten

1.4 G

E 102

13, 48, 49

363

Ammukset, testausta varten

1.4 G

E 102

13, 48, 49

403

Valaisupanokset, pudotettavat

1.4 G

E 133

425

Valojuova-ammukset , joissa ei ole räjähtävää panosta

1.4 G

E 106

49

431

Pyrotekniset esineet ja välineet teknillisiin tarkoituksiin

1.4 G

E 134

435

Ammukset , sisällön levittävällä panoksella tai heittopanoksella varustetut

1.4 G

E 106

452

Harjoituskranaatit , käsi- tai kiväärikranaatit

1.4 G

E 138

453

Köydenheittoraketit

1.4 G

E 147

493

Paukkurasiat, rautateillä käytettävät

1.4 G

E 151

43, 44, 45

44

1.4 L:ään luokitellut aineet

(varattu)

1.4 L

45

1.4 L:ään luokitellut esineet ja välineet

(varattu)

1.4 L

46

1.4 S:ään luokitellut aineet

481

Räjähdysaineet, n.o.s. 3

1.4 S

E 103

47

1.4 S:ään luokitellut esineet ja välineet

12

Ampuma-aseiden patruunat, joissa ei ole räjähtävää luotia tai käsiaseiden patruunat

1.4 S

E 112

13

14

Ampuma-aseiden patruunat, paukkupatruunat tai käsiaseiden paukkupatruunat

1.4 S

E 112

13

44

Sytytysnallit

1.4 S

E 142

41

55

Patruunahylsyt, lataamattomat, nallitetut

1.4 S

E 11

70

Leikkurit, räjähdyspanoksella varustettu leikkuri

1.4 S

E 127

105

Aikatulilanka

1.4 S

E 136

32, 49, 57

110

Kranaatit, harjoituskranaatit , käsi- tai kiväärikranaatit

1.4 S

E 138

131

Tulilangan sytyttimet

1.4 S

E 141

173

Laukaisulaitteet, räjähtävät

1.4 S

E 145

174

Niitit, räjähtävät

1.4 S

E 145

193

Paukkurasiat, rautatiellä käytettävät

1.4 S

E 151

43, 44, 45

323

Patruunat, voimanlähteinä käytettävät

1.4 S

E 114

337

Ilotulitusvälineet

1.4 S

E 103

345

Valojuova-ammukset , joissa ei ole räjähtävää panosta

1.4 S

E 106

49

349

Esineet ja välineet, räjähtävät, n.o.s. 3

1.4 S

E 103

366

Ammusten sytyttimet

1.4 S

E 128

23, 36

367

Sytyttimet, räjähtävät

1.4 S

E 137

38

368

Sytyttimet (sytyttävät)

1.4 S

E 137

38

373

Käsimerkinantolaitteet

1.4 S

E 150

12

376

Sytytysnallit (pohjaruuvi)

1.4 S

E 143

384

Osat, sytytysketjut, n.o.s. 3

1.4 S

E 103

404

Valaisupanokset, pudotettavat

1.4 S

E 133

405

Merkinantopatruunat

1.4 S

E 115

432

Pyrotekniset esineet ja välineet , teknillisiin tarkoituksiin

1.4 S

E 134

441

Ontelopanokset, kaupalliset ilman räjäytysnallia

1.4 S

E 120

30, 31

445

Räjähdyspanokset, kaupalliset ilman räjäytysnallia

1.4 S

E 156

454

Sytyttimet (sytyttävät)

1.4 S

E 141

455

Räjäytysnallit, ei sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.4 S

E 105

21, 22, 24

456

Räjäytysnallit, sähkökäyttöiset , louhintaa varten

1.4 S

E 104

460

Räjähdyspanokset, muovisidosteiset

1.4 S

E 157

48

1.5 D:hen luokitellut aineet

331

Louhintaräjähdysaineet, tyyppi B 5

1.5 D

E 8/9

332

Louhintaräjähdysaineet, tyyppi E 8

1.5 D

E 12

482

Räjähdysaineet, erittäin epäherkät, n.o.s. 3 (esineet ja välineet EVI 9 , n.o.s.)

1.5 D

E 103

49

1.5 D:hen luokitellut esineet ja välineet

(varattu)

1.5 D

50

1.6 N:ään luokitellut esineet ja välineet

486

Esineet ja välineet, räjähtävät, erittäin epäherkät (esineet ja välineet, EEI 10 )

1.6 N

E 106

49

51

Tyhjät pakkaukset , puhdistamattomat

*) Flegmatointi = herkkyyden vähentäminen

2 YK-numerolla tarkoitetaan aineen tunnusnumeroa.

3 Kuljetus on sallittu vain toimivaltaisen viranomaisen hyväksynnällä, ks. rn 100 (3).

4 Tyyppiin A kuuluvat aineet, jotka sisältävät nestemäisiä orgaanisia nitraatteja (esim. nitroglyseroli) tai niiden seoksia ja yhtä tai useampaa seuraavista aineista: nitroselluloosa; ammoniumnitraatti tai muut epäorgaaniset nitraatit; aromaattiset nitroyhdisteet tai palavat aineet kuten puu- tai alumiinijauhe. Aineet voivat sisältää inerttejä ainesosia kuten piimaata ja lisäaineita kuten väriaineita ja stabilisaattoreita. Näiden räjähdysaineiden tulee olla pulverimaisia. geelimäisiä, nuovailtavia tai elastisia. Tähän luokkaan kuuluvat dynamiitit; räjähdysgelatiinit ja gelatiinidynamiitit.

5 Tyyppin B kuuluvat aineet, jotka sisältävät

a) ammoniumnitraatin tai muiden epäorgaanisten nitraattien seoksia räjähdysaineiden kuten trinitrotolueenin kanssa. Ne voivat sisältää myös muita aineita kuten puu- tai alumiinijauhetta;

b) ammoniumnitraatin tai muiden epäorgaanisten nitraattien seoksia muiden palavien aineiden, ei kuitenkaan räjähdysaineiden kanssa.

Kummassakin tapauksessa aineet voivat sisältää inerttejä ainesosia kuten piimaata ja lisäaineita kuten väriaineita ja stabilisaattoreita. Nämä räjähdysaineet eivät saa sisältää nitroglyserolia tai vastaavia nestemäisiä orgaanisia nitraatteja eivätkä kloraatteja.

6 Tyyppiin C kuuluvat aineet, jotka sisältävät joko kalium- tai natriumkloraatti- tai kalium-, natrium- tai ammoniumperkloraattiseoksia orgaanisten nitroyhdisteiden tai palavien aineiden kuten puujauheen tai alumiinijauheen tai hiilivetyjen kanssa. Aineet voivat sisältää inerttejä ainesosia kuten piimaata ja lisäaineita kuten väriaineita ja stabilisaattoreita. Nämä räjähdysaineet eivät saa sisältää nitroglyserolia tai vastaavia nestemäisiä orgaanisia nitraatteja.

7 Tyyppiin D kuuluvat aineet, jotka sisältävät nitrattujen orgaanisten yhdisteiden ja palavien rakenneaineiden kuten hiilivetyjen ja alumiinijauheen seoksia. Aineet voivat sisältää inerttejä ainesosia kuten piimaata ja lisäaineita kuten väriaineita ja stabilisaattoreita. Nämä räjähdysaineet eivät saa sisältää nitroglyserolia tai vastaavia nestemäisiä orgaanisia nitraatteja, kloraatteja tai ammoniumnitraattia. Muovailtavat räjähdysaineet kuuluvat yleensä tähän luokkaan.

8 Tyyppiin E kuuluvat aineet, jotka sisältävät oleellisina ainesosina vettä ja runsaasti ammoniumnitraattia tai muita hapettimia, joista osa tai kaikki ovat liuoksena. Muut ainesosat voivat sisältää nitroyhdisteitä (esim. trinitrotolueeni), hiilivetyjä tai alumiinijauhetta. Ne voivat sisältää inerttejä ainesosia kuten piimaata ja lisäaineita kuten väriaineita ja stabilisaattoreita. Tähän luokkaan kuuluvat emulsioräjähdysaineet, slurrit ja vesigeeliräjähdysaineet.

9 Explosive, very insensitive.

10 Explosive, extremely insensitive.

2. Kuljetusmääräykset

A. Kollit

1. Yleiset pakkausmääräykset

102

(1) Ulkopakkausten on oltava lisäyksen V mukaisia.

(2) Rn 100 (5) ja 1511 (2) määräysten mukaisesti tämän luokan 1 räjähteet on pakattava pakkausryhmän II tai I pakkauksiin, jotka on merkitty kirjaimella "Y" tai "X".

(3) Lisäyksen V rn 1500 (2) määräyksiä on noudatettava pakkausten niiden osien osalta, jotka joutuvat suoraan kosketukseen sisällön kanssa.

(4) Suojaamattomat naulat, nitojan niitit tai muut metalliset sulkemislaitteet eivät saa lävistää ulkopakkauksen seinämää, ellei sisäpakkaus riittävästi suojaa räjähteitä metallikosketukselta.

(5) Nestemäistä räjähdysainetta sisältävä astia on varustettava kahdella päällekkäin olevalla sulkimella.

(6) Sisäpakkaukset, varusteet ja sulloaineet sekä räjähteet on sijoitettava kolleihin siten, ettei niiden liikkuminen kuljetuksen aikana aiheuta vaaraa.

(7) Mikäli astioissa voi kehittyä merkittävä sisäinen paine, on tällaisten astioiden oltava rakenteeltaan sellaisia, ettei sisäisistä tai ulkoisista syistä sisäinen paineennousu aiheuta räjähdystä.

(8) Sulloaineiden tulee olla sisällön ominaisuuksiin sopivia. Mikäli sisältö on nestemäistä tai siitä voi vapautua nestettä, on sulloaineen oltava imukykyistä.

2. Erityispakkausmääräykset

103

(1) Räjähteet on pakattava rn 101 taulukon 1 sarakkeissa 4 ja 5 sekä tässä reunanumerossa kohdan (6) taulukossa 2 ja kohdan (7) taulukossa 3 mainituilla tavoilla.

(2) Jos terästynnyreiden vaippa on kaksoissaumattu, on räjähdysaineiden sisäänpääsy saumojen syvennyksiin estettävä. Teräs- tai alumiinitynnyreiden sulkemislaitteissa tulee olla sopiva tiiviste. Jos sulkemislaitteessa on kierre, ei räjähdysaine saa päästä kierteeseen.

(3) Jos räjähdysaineiden pakkauksina käytetään metallipinnoitteisia laatikoita, on nämä laatikot valmistettava siten, ettei räjähdysaine pääse laatikon pinnoitteen ja sivujen tai pohjan väliin.

(4) Räjähteiden kuljetukseen tehdyissä puutynnyreissä saa olla vain kovasta puulajista tehdyt vanteet.

(5) Muovipakkaukseen ei saa muodostua tai kerääntyä sellaista määrää staattista energiaa, että sen purkautuminen voi aiheuttaa pakatun räjähdysaineen tai pakatun esineen tai välineen syttymisen.

(6) Taulukko 2. Pakkaustapa

Huom. Eri räjähteiden sallitut pakkaustavat ks. rn 101, taulukko 1, sarake 4

Pakkaustapa

Sisäpakkaus

Ulkopakkaus

E1

Säkit

a)

Ei pakollinen

– muovikudos, pölytiivis ((5H2)

– muovikudos, vedenkestävä (5H3)

– muovisäkki (5H4)

– tekstiilikudos, pölytiivis (5L2)

– tekstiilikudos, vedenkestävä (5L3)

– paperi, monikerroksinen, vedenkestävä (5M2)

b)

Säkit

Puutynnyrit

– voimapaperi

– irrotettava pääty (2C2)

– muovi

Laatikot

Kääreet

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

Tynnyrit

– Teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 2

Astiat

Puutynnyrit

– metalli

– irrotettava pääty (2C2)

– paperi

Laatikot

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

Kääreet

– muovi

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

Huom. Lisäksi aineluettelon kohdassa 4 mainitulle trinitroresorsinolille (YK-numero 0219) saadaan käyttää irrotettavapäätyisiä muovitynnyreitä (1H2)

Säkit

– paperi, monikerroksiset, vedenkestävät

– muovikudos

E4

a)

Astiat

Puutynnyrit

– pahvi

– irrotettava pääty (2C2)

– metalli

Laatikot

– paperi

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

– muovi

– vaneri (4D)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

b)

Ei pakollinen

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2), (pölytiivis)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

– pahvi (1G)

E 5

Säkit

Laatikot

– muovi

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

Kääreet

– vaneri (4D)

– voimapaperi

– muu puupohjainen levy (4F)

– vahattu paperi

– pahvi (4G)

E 6

a)

Kostutetut aineet

1. Säkit

Puutynnyrit

– muovi

– irrotettava pääty (2C2)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– pahvi (1G)

2. Säkit

Puutynnyrit

– kumi

– irrotettava pääty (2C2)

– tekstiilikudos

Tynnyrit

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– pahvi (1G)

Välipakkaus: a) 2:lle

Säkit

– kumi

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– muovi

b)

Epäherkät aineet

Sama pakkaustapa kuin kostutetuille aineille kuitenkin niin, että kaikkia pahvilaatikkoja saa käyttää sisäpakkauksena ja kaikkia tekstiilikudossäkkejä saa käyttää välipakkauksena.

E 8

Astiat

Puutynnyrit

– vedenpitävä aine

– irrotettava pääty (2C2)

Kääreet

Laatikot

– vedenpitävä

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 9

Säkit

Säkit

– öljynkestävä

– muovikudos, ilman sisäsäkkiä tai vuorausta (5H1)

Kääreet

– muovikudos, pölytiivis (5H2)

– muovi

– muovikudos, vedenkestävä (5H3)

Tölkit

– muovisäkki (5H4)

– metalli

– tekstiilikudos, pölytiivis (5L2)

– tekstiilikudos, vedenkestävä (5L3)

– paperi, monikerroksinen, vedenkestävä (5M2)

Huom. Sisäpakkausta ei tarvita, jos käytetään muovikudossäkkejä (5H2) tai (5H3) tai muovisäkkejä (5H4)

Laatikot

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 10

Säkit

Puutynnyrit

– vahattu paperi

– irrotettava pääty (2C2)

– muovi

Laatikot

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

Kääreet

– muu puupohjainen levy (4F)

– vahattu paperi

– muovi

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

E 11

Säkit

Puutynnyrit

– vahattu paperi

– irrotettava pääty (2C2)

– muovi

Laatikot

– tekstiilikudos

– pahvi (4G)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

Kääreet

– muu puupohjainen levy (4F)

– vahattu paperi

Tynnyrit

– muovi

– pahvi (1G)

– tekstiilikudos

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

E 12

Säkit

Säkit

– öljynkestävä

– paperi, monikerroksinen vedenkestävä (5M2)

Kääreet

– muovikudos, pölytiivis (5H2)

– muovi

– muovikudos, ilman sisäsäkkiä tai vuorausta (5H1)

– muovikudos, vedenkestävä (5H3)

– muovisäkki (5H4)

– tekstiilikudos, pölytiivis (5L2)

– tekstiilikudos, vedenkestävä (5L3)

Laatikot

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

Huom. Sisäpakkausta ei tarvita, jos käytetään muovikudossäkkejä (5H2) tai (5H3) tai muovisäkkejä (5H4)

E 13

a)

Kostutetut aineet

Säkit

Puutynnyrit

– muovi

– irrotettava pääty (2C2)

– muovikudos

– paperi, monikerroksinen, vedenkestävä

Kääreet

Laatikot

– muovi

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

b)

Kuivat aineet

Säkit

Puutynnyrit

– paperi

– irrotettava pääty (2C2)

– muovi

– muvikudos

– paperi, monikerroksinen, vedenkestävä

Laatikot

Laatikot

– pahvi (4G)

– pahvi

– puu, tavalliset (4C1)

Kääreet

– vaneri (4D)

– muovi

– muu puupohjainen levy (4F)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

E 14

Säkit

Puutynnyrit

– kumi

– irrotettava pääty (2C2)

– tekstiilikudos

Tynnyrit

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

Välipakkaus:

Säkit

– kumi

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

E 15

a)

Ei pakollinen

Tynnyrit

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

b)

Säkit

Puutynnyrit

– vedenpitävä paperi

– irrotettava pääty (2C2)

– muovi

Laatikot

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

Kääreet

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

– pahvi (4G)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

Tynnyrit

– pahvi (1G)

E 17

Tölkit

Laatikot

– metallinen

– puu, tavalliset (4C1)

Astiat

– vaneri (4D)

– lasi

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

E 18

Säkit

Puutynnyrit

– paperi

irrotettava pääty (2C2)

– muovi

Laatikot

Kääreet

– pahvi (4G)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– vaneri (1D)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 19

a)

Ei pakollinen

Tynnyrit

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– muovi, irrotettava pääty (1H2)

b)

Säkit

Puutynnyrit

– muovi

– irrotettava pääty (2C2)

Kääreet

Laatikot

– muovi

– puu tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

E 20

Astiat

Laatikot

– metalli

– pahvi (4G)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– puu

– teräs (4A)

– pahvi

– alumiini (4B)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

E 21

Laatikot

Laatikot

– pahvi

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

Tölkit

– vaneri (4D)

– metalli

– muu puupohjainen levy (4F)

Astiat

– vedenpitävä paperi

– muovi, jossa astian sisältämät aineet eivät kehitä staattista sähköä

E 22

a)

Säkit

Puutynnyrit

– voimapaperi

– irrotettava pääty (2C2)

– muovi

Laatikot

– tekstiilikudos

– vaneri (4D)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

– teräs (4A)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– vaneri (1D)

b)

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– teräs (4A)

c)

Ei pakollinen

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– pahvi (1G)

– vaneri (1D)

Kanisterit

– teräs, kiinteä pääty (3A1)

– teräs, irrotettava pääty (3A2)

E 24

a)

Säkit

Laatikot

– kumi

– pahvi (4G)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– muovi

b)

Säkit

Tynnyrit

– kumi

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– muovi

Välipakkaus: b):lle

Säkit

– kumi

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– muovi

E 25

Säkit

Tynnyrit

– muovi

– pahvi (1G)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 26

Astiat

Puutynnyrit

– metalli

– irrotettava pääty (2C2)

– paperi

Laatikot

– muovi

– pahvi (4G)

Kääreet

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– vaneri (4D)

Säkit

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

Tynnyrit

– paperi

– pahvi (1G)

– paperi, monikerroksinen, vedenkestävä

Säkit

– muovikuitu, pölytiivis (5H2)

E 102

Teknillisen tarkastuskeskuksen määräämä 2

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

Huom. Jos muu RID/ADR-määräysten tarkoittama toimivaltainen viranomainen on määrännyt käytettävän sisäpakkauksen, saa sitä käyttää myös näiden määräysten alaisissa kuljetuksissa.

– puu, tavalliset (4C1), vuorattu

– teräs (4A)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– alumiini (4B)

– solumuovi (4H1)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– pahvi (1G)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 103

Teknillisen takastuskeskuksen määräämä 2

Huom. Jos muu RID/ADR-määräysten tarkoittama toimivaltainen viranomainen on määrännyt käytettävän pakkauksen, saa sitä käyttää myös näiden määräysten alaisissa kuljetuksista.

E 104

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– paperi

– teräs (4A)

– muovi

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

E 105

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A2)

– vaneri (4D)

Välipakkaus:

– muu puupohjainen levy (4F)

Laatikot

– alumiini (4B)

– pahvi

– puu

E 105A

Säkit

Laatikot

– paperi

– pahvi (4G)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

Laatikot

– teräs (4A)

– pahvi

– vaneri (4D)

Astiat

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi

– alumiini (4B)

E 106

Ei pakollinen

Laatikot

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 107

a)

Räjäyttimet, jotka ovat metalli,- muovi- tai pahvikuorisia tai jotka ovat muovisidosteisia.

Ei pakollinen

Laatikot

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

b)

Avoimissa putkissa tai kapseleissa olevat

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– vaneri (4D)

Kääreet

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

– teräs (4A)

– paperi

– alumiini (4B)

E 108

Lokerointi ulkopakkauksessa

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

Astiat

– teräs (4A)

– metalli

– vaneri (4D)

– muovi

– muu puupohjainen levy (4F)

– puu

– alumiini (4B)

E 109

Astiat

Laatikot

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A)

– puu

– vaneri (4D)

– paperi

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi

– alumiini (4B)

E 112

Ei pakollinen

Laatikot

– pahvi (4G)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 113

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– metalli

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– puu, pölytiivis (4C2)

– teräs (4A)

E 114

Astiat

Laatikot

– pahvi

– vaneri (4D)

– muovi

– muu puupohjainen levy (4F)

– puu

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– puu, pölytiivis (4C2)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 115

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A)

– puu

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

– solumuovi (4H1)

– muovi (4H2)

Huom. Lisäksi aineluettelon kohdassa 43 (YK-no 0312) ja kohdassa 47 (YK-no 0405) mainituille esineille tai välineille saa käyttää myös voimapaperista tehtyjä astioita.

E 116

Lokerointi ulkopakkauksessa

Laatikot

– pahvi (4G)

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

– pahvi

– teräs (4A)

– muovi

– vaneri (4D)

– puu

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

Huom. Patruunahylsyjen pakkauksena saa käyttää myös muovi- tai tekstiilipusseja.

E 117

Ei pakollinen

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

– pahvi (4G)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 119

Ei pakollinen

Laatikot

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

– teräs (4A)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

– pahvi (4G)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

Huom. Hylsytettyjen panosten pakkauksena saa käyttää myös tavallisia puisia laatikoita (4C1).

E 120

Lokerointi ulkopakkauksessa

Laatikot

– pahvi (4G)

Putket

– puu, tavalliset (4C1)

– pahvi

– vaneri (4D)

– tai muu vastaava materiaali

muu puupohjainen levy (4F)

E 121

Ei pakollinen

Laatikot

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 122

Laatikot

Laatikot

– pahvi

– vaneri (4D)

– metalli

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

– pahvi (4G)

– puu

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

E 123

Lokerointi ulkopakkauksessa

Laatikot

Astiat

– puu, tavalliset (4C1), metallivuorattu

– pahvi

– vaneri (4D), metallivuorattu

metalli

– muu puupohjainen levy (4F), metallivuorattu

– muovi

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– solumuovi (4H1)

E 124

Kelat

Laatikot

Astiat

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 125

Säkit

Laatikot

– muovi

– pahvi (4G)

Kelat

– puu, tavalliset (4C1)

Kääreet

– vaneri (4D)

– voimapaperi

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 126

Kelat

Laatikot

Astiat

– pahvi (4G)

– pahvi

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 127

Astiat

Laatikot

– pahvi

– puu, tavalliset (4C1)

– metalli

– vaneri (4D)

– muovi

– muu puupohjainen levy (4F)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– pahvi (4G)

E 128

Lokeroidut laatikot

Laatikot

– pahvi

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A)

– puu

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

Lokeroitu alusta

– alumiini (4B)

– pahvi

– pahvi (4G)

– muovi

– puu

Lokeroidut tölkit

– metalli

E 129

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

Kääreet

– vaneri (4D)

– paperi

– muu puupohjainen levy (4F)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

E 130

Astiat

Laatikot

– pahvi

– vaneri (4D)

– muovi

– muu puupohjainen levy (4F)

– metalli

– pahvi (4G)

Kääreet

– puu, tavalliset (4C1)

– paperi

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– solumuovi (4H1)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

– pahvi (1G)

– muovi, irrotettava pääty (1H2)

E 133

Lokerointi ulkopakkauksessa

Laatikot

– pahvi (4G)

Astiat

– vaneri (4D)

– metalli

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– pahvi

– teräs (4A)

Kääreet

– muovi (4H2)

– voimapaperi

– alumiini (4B)

– solumuovi (4H1)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– muovi, irrotettava pääty (1H2)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 134

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A)

– puu

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

E 135

Säkit

Laatikot

– muovi

– pahvi (4G)

Kelat

– puu, tavalliset (4C1)

Kääreet

– vaneri (4D)

– voimapaperi

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

E 136

Ei pakollinen

Laatikot

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

– pahvi (1G)

E 137

Lokerointi ulkopakkauksessa

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

Astiat

– teräs (4A)

– pahvi

– vaneri (4D)

– metalli

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi

– alumiini (4B)

– puu

– pahvi (4G)

Alustat

– muovi (4H2)

– muovi

Tynnyrit

– puu

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 138

Teknillisen tarkastuskeskuksen määräämä 2

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

Huom. Jos muu RID/ADR-määräysten tarkoittama toimivaltainen viranomainen on määrännyt käytettävän sisäpakkauksen, saa sitä käyttää myös näiden määräysten alaisissa kuljetuksissa.

– teräs (4A)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

– muovi (4H2)

E 139

Astiat

Laatikot

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A)

– puu

– vaneri (4D)

– pahvi

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 140

Säkit

Laatikot

– vedenkestävät

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

– teräs (4A)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

E 141

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– puu

– teräs (4A)

Kääreet

– vaneri (4D)

– paperi

– muu puupohjainen levy (4F)

Alustat

– alumiini (4B)

– muovi

E 142

Laatikot

Laatikot

– pahvi

– puu, tavalliset (4C1)

– metalli

– teräs (4A)

– muovi

pahvi (4G)

– puu

– muu puupohjainen levy (4F)

Tölkit

– vaneri (4D)

– metalli

– alumiini (4B)

Alustat

– pahvi

– muovi

Välipakkaus:

(Ei pakollinen sisälaatikoiden kanssa, mutta pakollinen alustojen kanssa)

Laatikot

– pahvi

E 143

Laatikot

Laatikot

– pahvi

– puu, tavalliset (4C1)

– metalli

– teräs (4A)

– puu

– vaneri (4D)

Putket

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi

– alumiini (4B)

Alustat

– muovi

E 145

Astiat

Laatikot

– pahvi

pahvi (4G)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– puu

– teräs (4A)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

Huom. Aineluettelon kohdassa 47 (YK-numero 0174) mainituille esineille saa käyttää myös metalliastioita.

E 146

Ei pakollinen

Teknillisen tarkastuskeskuksen määräämä 2

Huom. Jos muu RID/ADR-määräysten tarkoittama toimivaltainen viranomainen on määrännyt käytettävän ulkopakkauksen, saa sitä käyttää myös näiden määräysten alaisissa kuljetuksissa.

E 147

Astiat

Laatikot

– pahvi

– vaneri (4D)

– metalli

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi (4G)

– puu, tavalliset (4C1)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

E 149

Teknillisen tarkastuskeskuksen määräämä 2

Laatikot

Huom. Jos muu RID/ADR-määräysten tarkoittama toimivaltainen viranomainen on määrännyt käytettävän sisäpakkauksen, saa sitä käyttää myös näiden määräysten alaisissa kuljetuksissa.

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi (4H2)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

E 150

Laatikot

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

Astiat

– teräs (4A)

– metalli

– vaneri (4D)

– muovi

– muu puupohjainen levy (4F)

Kääreet

– alumiini (4B)

– voimapaperi

– solumuovi (4H1)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

– muovi, irrotettava pääty (1H2)

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

E 151

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A)

– puu

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– alumiini (4B)

Tynnyrit

– pahvi (1G)

E 153

Kääreet

Laatikot

– aaltopahvi

– puu, tavalliset (4C1)

Putket

– teräs (4A)

– pahvi

– vaneri (4D)

Välipakkaus:

– muu puupohjainen levy (4F)

Astiat

– alumiini (4B)

– pahvi

– metalli

– muovi

E 156

Lokerointi ulkopakkauksessa

Laatikot

– pahvi (4G)

Säkit

– puu, tavalliset (4C1)

– muovi

– teräs (4A)

Laatikot

– alumiini (4B)

– pahvi

– vaneri (4D)

Putket

– muu puupohjainen levy (4F)

– pahvi

– muovi

– metalli

E 157

Ei pakollinen

Laatikot

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– teräs (4A)

– alumiini (4B)

E 158

a)

Säkit

Laatikot

– voimapaperi

– pahvi (4G)

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– tekstiilikudos, joka on kumitettu

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

– vaneri (4D)

– tekstiili

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi (4H2)

Tynnyrit

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– pahvi (1G)

– vaneri (1D)

b)

Astiat

Laatikot

– pahvi

– pahvi (4G)

– metalli

– puu, tavallinen (4C1)

– muovi

– puu, pölytiiviit seinät (4C2)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

– muovi (4H2)

c)

Yhdistetyt pakkaukset

– muoviastiat muovilaatikossa (6HH2)

E 159

a)

Astiat

Laatikot

– muovi

– puu, tavalliset (4C1)

– vaneri (4D)

– muu puupohjainen levy (4F)

Välipakkaus:

Säkit

– muovi, metallipurkissa

b)

Astiat

Tynnyrit

– muovi

– teräs, irrotettava pääty (1A2)

– alumiini, irrotettava pääty (1B2)

Välipakkaus

Tynnyrit

– metalli

2 Kansainvälisissä rautatiekuljetuksissa pakkaustavan määrää alkuperämaan toimivaltainen viranomainen. Jos alkuperämaa ei ole liittynyt COTIF-sopimukseen, sen COTIF-maan, johon tavaralähetys ensimmäiseksi saapuu, on varmennettava pakkaustapa.

(7) Taulukko 3, Erityispakkausmääräykset

Huom. Eri aineiden erityispakkausmääräykset, ks. rn 101, taulukko 1, sarake 5.

1. Veteen liukenevat aineet on pakattava vesitiiviisiin astioihin.

2. Pakkausten on oltava lyijyttömiä.

7. Metallitynnyrien on oltava rakenteeltaan sellaisia, ettei sisäisistä tai ulkoisista syistä aiheutuva sisäinen paineennousu aiheuta räjähdystä.

8. Metallipakkausten sisäpinnan on oltava galvanoitu, maalattu tai muulla tavoin suojattu. Suojaamaton teräs ei saa joutua kosketukseen aineen kanssa.

9. Terästynnyreiden ja -kanistereiden on oltava rakenteeltaan sellaisia, ettei niissä ole syvennyksiä tai muita vastaavia rakenteita, joihin ainetta voi jäädä.

10. Metalliastioiden on oltava rakenteeltaan sellaisia, että sisäisten tai ulkoisten syiden vuoksi kasvavan sisäisen paineen aiheuttama räjähdysvaara on mahdollisimman vähäinen.

11. Sisäpakkauksen on oltava suljettu ilmatiiviisti (hermeettisesti).

12. Ulkopakkauksena käytettävät tavallisesta puusta valmistetut laatikot on varustettava läkkilevyvuorauksella, jossa on ilmatiiviisti suljettava kansi.

13. Sisäpakkausten avonaiset päät on varustettava pehmustetuilla kansilla tai ulkopakkaus on pehmustettava.

21. Yhteen välipakkaukseen saa pakata enintään 10 sisäpakkausta.

22. Sisä- tai välipakkaukset on erotettava ulkopakkauksesta vähintään 25 mm välitilalla käyttäen täytelevyjä (listoja) tai sulloainetta, esim. sahajauhoa.

23. Sisäpakkaukset on erotettava ulkopakkauksesta vähintään 25 mm välitilalla, joka on täytetty sulloaineella, esim. sahajauho tai lastuvilla.

24. Metallisissa sisäpakkauksissa olevat esineet tai välineet on suojattava molemmista päistä sulloaineella.

28. Metalliset sisäpakkaukset on pehmustettava sulloaineella.

30. Ontelopanokset on pakattava siten, että niiden välinen kosketus on estetty.

31. Ontelopanosten kartionmuotoisten onteloiden on oltava parittain tai ryhmittäin sisäänpäin, jolloin vahingossa tapahtuvan syttymisen vaikutus jää mahdollisimman vähäiseksi.

32. Ellei esineiden tai välineiden päitä ole suojattu, on sisäpakkauksena käytettävä muovisäkkejä.

33. Räjähtävän tulilangan päät on suojattava ja sidottava lujasti.

34. Räjähtävän tulilangan päät on suojattava. Tyhjät tilat on täytettävä sulloaineella.

35. Pakkaukset on suojattava veden sisäänpääsyltä.

36. Esineet tai välineet on suojattava sulloaineella estämään niiden välinen kosketus.

37. Rakettien (ilotulitusvälineiden) suuttimet on tukittava tulpalla ja sytytysjärjestelmät on suojattava täydellisesti.

38. Sisäpakkauksessa olevat sytyttimet on erotettava toisistaan.

41. Nallit on pakattava käyttäen huovasta, paperista tai muovista tehtyä iskunvaimennuskerrosta estämään syttymisen leviäminen ulkopakkauksessa.

42. Muovisten ulkopakkausten kulmat ja reunat on vahvistettava metallilla.

43. Esineet tai välineet on erotettava toisistaan sekä pidettävä erillään ulkopakkauksen pohjasta, seinistä ja ulkopakkauksen kannesta esim. sulloaineella.

44. Jos esineet tai välineet ovat automaattiyksiköissä käytettävissä lippaissa, lippaat korvaavat sisäpakkauksen edellyttäen, että käytetään sopivaa sulloainetta.

45. Läkkilevyisten sisäpakkausten on oltava tiiviisti suljettu.

46. Esineet tai välineet on käärittävä yksitellen aaltopahviin tai sijoitettava pahvihylsyihin.

47. On käytettävä imukykyistä sulloainetta.

48. Suuret esineet tai välineet, joissa ei ole ajopanosta eikä sytyttimiä, saa kuljettaa pakkaamattomina.

49. Suuret esineet tai välineet, joissa ei ole sytyttimiä, tai joissa on sytyttimet, jotka on suojattu kahdella tai useammalla luotettavalla tavalla, voi kuljettaa pakkaamattomana.

50. Suuret esineet ja välineet, joissa ei ole sytyttimiä, saa kuljettaa pakkaamattomina.

51. Suuret esineet tai välineet saa kuljettaa pakkaamattomina.

53. Kuivaa hiutalemaista tai prillattua TNT:a saa kuljettaa pölytiiviissä muovikudossäkeissä. Tällöin kollin suurin nettomassa saa olla 30 kg.

55. Yhteen sisäpakkaukseen saa pakata enintään 50 grammaa ainetta.

56. Pahvilaatikoita (4G) ei saa käyttää ulkopakkauksena.

57. Vuorattu metallinen ulkopakkaus (esim. 4A, 4B, 1A2, 1B2), jollei muut toimenpiteet kuten sisäpakkauksen tai sulloaineen käyttö suojaa räjähdysaineen kosketusta metalliseen ulkopakkaukseen normaaleissa kuljetusolosuhteissa.

58. Muoviastioissa on oltava nauhalla sidotut kierrekannet ja jokainen astia saa olla enintään 5 litran tilavuinen. Jokainen astia on oltava välipakkauksessa. Jokaisen muovisäkin kaikki sivut on oltava ympäröity vähintään 50 mm palamattomalla imukykyisellä sulloaineella. Ulkolaatikossa olevat metallitölkit on myös erotettava toisistaan kaikilta suunniltaan. Ajoaineen nettomassa saa olla 30 kg kollia kohti.

59. Välipakkauksena käytetyn tynnyrin kaikki sivut on oltava ympäröity vähintään 50 mm palamattomalla imukykyisellä sulloaineella. Yhdistettyä pakkausta, jossa muoviastia on metallistynnyrissä, voidaan käyttää sisä- ja välipakkausten asemesta. Ajoaineen nettotilavuus saa olla enintään 120 litraa kollia kohti.

3. Yhteenpakkaaminen

104

(1) Samaan YK-numeroon 11 kuuluvat räjähteet, lukuun ottamatta yhteensopivuusryhmään l kuuluvia räjähteitä ja n.o.s.-nimikkeen alle luokiteltuja räjähteitä, saa pakata yhteen. Tässä tapauksessa on käytettävä turvallisinta ulkopakkausta.

(2) Ellei jäljempänä erityisesti sallita, ei räjähteitä saa pakata samaan kolliin, jos niillä on eri YK-numerot.

(3) Luokan 1 räjähteitä ei saa pakata samaksi kolliksi muissa luokissa mainittujen aineiden tai esineiden eikä m uidenkaan tavaroiden kanssa,

(4) Yhteensopivuusryhmien C, D ja E esineitä ja välineitä saa pakata yhteen.

(5) Yhteensopivuusryhmien D tai E esineitä tai välineitä saa pakata yhteen niiden omien sytyttimien kanssa edellyttäen, että ne on suojattu vähintään kahdella luotettavalla tavalla estämään räjähdys, jos sytyttimet syttyvät vahingossa.

(6) Yhteensopivuusryhmien D tai E esineet tai välineet saadaan pakata yhteen omien sytyttimiensä kanssa, vaikka sytyttimiä ei ole suojattu kahdella luotettavalla tavalla (esim. sytyttimet ilmoitettu yhteensopivuusryhmään B) edellyttäen, että teknillisen tarkastuskeskuksen mukaan sytyttimien syttyminen vahingossa ei aiheuta esineiden tai välineiden räjähdystä normaaleissa kuljetusolosuhteissa.

(7) Yhteensopivuusryhmään l kuuluvia räjähteitä ei saa pakata yhteen tähän yhteensopivuusryhmään kuuluvan erilaisen räjähdetyypin kanssa.

(8) Esineet tai välineet saa pakata yhteen niiden omien sytyttimien kanssa edellyttäen, etteivät sytyttimet syty normaaleissa kuljetusolosuhteissa.

(9) Räjähteet, joiden YK-numerot on lueteltu taulukossa 4, saa yhdistää yhdeksi kolliksi taulukossa mainituin ehdoin.

(10) Yhteenpakattaessa tulee ottaa huomioon rn 100 mukainen mahdollinen muutos kollin luokitukseen.

(11) Yhteenpakattujen räjähteiden rahtikirjamerkintä ks. rn 115 (4).

11 Räjähteiden YK-numerot YK:n suositusten mukaisesti (ks. rn 101, alaviite 1)

Taulukko 4. Erityisehdot yhteenpakattaessa

Sivun alkuun