Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ja päätöksen liitteiden muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on
kumonnut eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista 24 päivänä elokuuta 1990 antamansa päätöksen ( 756/90 ) sellaisena kuin se on muutettuna 11 päivänä helmikuuta 1993 annetussa päätöksessä (169/93) 5, 6 ja 7 §:t ja liitteestä 1 kohdasta 1 alaviitteet 1–8 sekä liitteen 1 kohdassa 1 raakaviljoja ja teetä koskevat kohdat, liitteen 1 kohdassa 2 petokalojen ja muiden kalojen elohopeaa ja histamiinia koskevat kohdat ja liitteen 1 kohdasta 2 munia koskevat kohdat,
muuttanut 2 §:n 2 momentin ja liitteen 1 kohdassa 1 asefaattia, atratsiinia, bromofossi-etyyliä, DDT:tä, deltametriiniä, diklorproppia, dinosebia, dioksationia, ditiokarbamaatteja, endriiniä, etyleenidibromidia, etyleenikloorihydriiniä, fenklorfossia, fenvaleraattia, glyfosaattia, heptakloria, imatsaliilia, iprodionia, kaptafolia, karbendatsiimia, klorpyrifossia, klorpyrifossi-metyyliä, klorotaloniilia, maleiinihydratsidia, metamidofossia, metyylibromidia, parakvattia, permetriiniä, prosymidonia, 2,4,5-T:tä ja vinklotsoliinia koskevat kohdat ja liitteen 2 oliiveja, öljykasvien siemeniä ja raakaviljaa koskevat kohdat sekä
lisännyt liitteen 1 kohtaan 1 amitrolia, binapakryyliä, sypermetriiniä, TEPP:a ja toksafeenia koskevat kohdat, uudet teen enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 3, viljojen enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 4, munien enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 5 sekä kalan ja eräiden kalastustuotteiden elohopeaa, histamiinia ja eräiden merellisten biotoksiinien enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 6 seuraavasti:
2 §
Sen ohella, mitä edellä 1 momentissa on sanottu voidaan noudattaa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiiveissä torjunta-aineiden enimmäismäärien asettamisesta hedelmille, vihanneksille, viljoille ja munille 76/895/ETY, 86/362/ETY ja 86/363/ETY sellaisina kuin ne ovat enimmäismäärien osalta viimeksi muutettuina direktiiveissä 93/57/ETY ja 93/58/ETY, annettuja enimmäismääriä.
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1994.
Päätöksen 7 §:n mukaisia toimenpiderajoja voidaan kuitenkin edelleen soveltaa, niiltä osin kuin enimmäismääriä ei ole annettu Euroopan yhteisöjen säännöksissä, 1 päivään huhtikuuta 1995 saakka.
Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.
ETA-sopimuksen liite II, kohta XII: neuvoston direktiivit 67/427/ETY, 76/621/ETY, 76/895/ETY, 80/428/ETY, 81/36/ETY, 82/528/ETY, 86/362/ETY, 88/298/ETY, 89/186/ETY, 90/642/ETY ja liite I kohta 24 neuvoston direktiivi 91/493/ETY ja kohta 25 neuvoston direktiivi 91/492/ETY sekä ETA-sopimuksen lisäpöytäkirja: neuvoston direktiivit 93/57/ETY ja 93/58/ETY sekä komission päätös 93/351/ETY
Helsingissä 25 päivänä heinäkuuta 1994
Ministeri Pertti SalolainenPääsihteeri Vesa Tuomaala
Liite 1
VIERASAINELUETTELO
1. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä kasvi kunnan tuotteissa
Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan | Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä mg/kg | ||||
Amitroli | Asefaatti | Atratsiini | Binapakryyli | Bromofossi-etyyli | |
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättomät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | |||||
I) SITRUSHEDELMÄT | 0,05* | 1 | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Greipit | |||||
Sitruunat | |||||
Limetit | |||||
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Appelsiinit | |||||
Pomelot | |||||
Muut | |||||
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Mantelit | |||||
Brasilian pähkinät | |||||
Cashew -pähkinät | |||||
Kastanjat | |||||
Kookospähkinät | |||||
Hasselpähkinät | |||||
Australian pähkinät | |||||
Pekaanipähkinät | |||||
Setrin pähkinät | |||||
Pistaasiopähkinät | |||||
Saksanpähkinät | |||||
Muut | |||||
III) OMENAMAISET HEDELMÄT | 0,05* | (a) | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Omenat | |||||
Päärynät | |||||
Kvittenit | |||||
Muut | |||||
IV) KIVELLISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,1* | 0,05* | 0,05* | |
Aprikoosit | 0,02* | ||||
Kirsikat | 0,02* | ||||
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) | (a) | ||||
Luumut | (a) | ||||
Muut | 0,02* | ||||
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT | 0,05* | 0,1* | 0,05* | 0,05* | |
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | 0,02* | ||||
Syötävät viinirypäleet | |||||
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | |||||
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,02* | ||||
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,02* | ||||
Karhunvatukat | |||||
Sinivatukka | |||||
Loganinmarjat (jättivatukat) | |||||
Vadelmat | |||||
Muut | |||||
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,02* | ||||
Mustikat | |||||
Karpalot | |||||
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) | |||||
Karviaismarjat | |||||
Muut | |||||
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät | 0,02* | ||||
VI) SEKALAISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Avokadot | |||||
Banaanit | |||||
Taatelit | |||||
Viikunat | |||||
Kiivihedelmät | |||||
Kumkvatit | |||||
Litsit | |||||
Mangot | |||||
Pöytäoliivit | |||||
Ölyntuotanto-oliivit | |||||
Passionhedelmät | |||||
Ananakset | |||||
Granaattiomenat | |||||
Muut | |||||
2. Vihannekset: tuoreet tai kehittymättömät, jäädytetyt tai kuivat | |||||
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Punajuurikkaat | |||||
Porkkanat | |||||
Mukulasellerit | |||||
Piparjuuret | |||||
Maa-artisokat | |||||
Palsternakat | |||||
Juuripersilja | |||||
Retiisit | |||||
Kaurajuuri | |||||
Bataatit | |||||
Lantut | |||||
Nauriit | |||||
Jamssit | |||||
Muut | |||||
II) SIPULIKASVIT | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Valkosipuli | |||||
Sipuli | |||||
Salottisipuli | |||||
Varhaissipuli | |||||
Muut | |||||
III) VIHANNESHEDELMÄT | 0,05* | 0,1* | 0,05* | 0,05* | |
Solanum -suvun vihannekset | |||||
Tomaatit | 0,5 | ||||
Paprika | (a) | ||||
Munakoiso | (a) | ||||
Muut | 0,02* | ||||
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | |||||
Kurkut | (a) | ||||
Pikkukurkut | |||||
Kesäkurpitsat | |||||
Muut | 0,02* | ||||
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,02* | ||||
Melonit | |||||
Kurpitsat | |||||
Vesimelonit | |||||
Muut | |||||
Sokerimaissi | 0,02* | ||||
IV) KAALIKASVIT | 0,05* | 0,1* | 0,05* | 0,05* | |
a) Kukinnan muodostavat kaalit | (a) | ||||
Parsakaali | |||||
Kukkakaali | |||||
Muut | |||||
b) Kerivät kaalit | 2 | ||||
Ruusukaali | |||||
Keräkaali | |||||
Muut | |||||
c) Lehtikaalit | (a) | ||||
Kiinankaali | |||||
Kerimättömät kaalit | |||||
Muut | |||||
d) Kyssäkaali | 0,02* | ||||
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT | 0,05* | 0,1* | 0,05* | 0,05* | |
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset | |||||
Vihanneskrassi | |||||
Vuonankaali | |||||
Lehtisalaatti | 1 | ||||
Siloendiivi | |||||
Muut | 0,02* | ||||
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,02* | ||||
Lehtimangoldi | |||||
c) Vesikrassi | 0,02* | ||||
d) Salaattisikuri | 0,02* | ||||
e) Yrtit | 0,02* | ||||
Kirveli | |||||
Ruohosipuli | |||||
Persilja | |||||
Yrttiselleri | |||||
Muut | |||||
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) | 0,05* | (a) | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Pavut (silpimättömät) | |||||
Pavut (silvityt) | |||||
Herneet (silpimättömät) | |||||
Herneet (silvityt) | |||||
Muut | |||||
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET | 0,05* | 0,1* | 0,05* | 0,05* | |
Parsat | |||||
Kardonit | |||||
Lehtiselleri | |||||
Fenkoli | |||||
Latva-artisokka | (a) | ||||
Purjot | (a) | ||||
Raparperi | |||||
Muut | 0,02* | ||||
VIII) SIENET | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
a) Viljellyt sienet | |||||
b) Luonnonvaraiset sienet | |||||
3. Kuivatut palkokasvit | 0,05* | 0,1* | 0,05* | 0,05* | |
Pavut | (a) | ||||
Linssit | 0,02* | ||||
Herneet | (a) | ||||
Muut | 0,02* | ||||
4. Öljykasvien siemenet | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Pellavansiemenet | |||||
Maapähkinät | |||||
Unikonsiemenet | |||||
Seesaminsiemenet | |||||
Auringonkukan siemenet | |||||
Rapsin siemenet | |||||
Soijapavun siemenet | |||||
Sinapinsiemenet | |||||
Puuvillansiemenet | |||||
Muut | |||||
5. Perunat | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,05* | 0,05* |
Varhaisperunat | |||||
Varastoperunat | |||||
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) | 0,1* | 0,1* | 0,1* | 0,1* | 0,1* |
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe | 0,1* | (d) | 0,1* | 0,1* | 0,1* |
* Analyysiherkkysraja
(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät, voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0,01* mg/kg
(c) 0,05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan | Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg) | ||||
DDT: DDT:n, DDE:n ja DDD:n summa laskettuna DDT:ksi | Deltametriini | Diklorproppi | Dinosebi | Dioksationi | |
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | |||||
I) SITRUSHEDELMÄT | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* |
Greipit | |||||
Sitruunat | |||||
Limetit | |||||
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Appelsiinit | |||||
Pomelot | |||||
Muut | |||||
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* |
Mantelit | |||||
Brasilian pähkinät | |||||
Cashew -pähkinät | |||||
Kastanjat | |||||
Kookospähkinät | |||||
Hasselpähkinät | |||||
Australian pähkinät | |||||
Pekaanipähkinät | |||||
Setrin pähkinät | |||||
Pistaasiopähkinät | |||||
Saksanpähkinät | |||||
Muut | |||||
III) OMENAMAISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,1 | 0,05* | 0,05* | 0,05* |
Omenat | |||||
Päärynät | |||||
Kvittenit | |||||
Muut | |||||
IV) KIVELLISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,1 | 0,05* | 0,05* | 0,05* |
Aprikoosit | |||||
Kirsikat | |||||
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Luumut | |||||
Muut | |||||
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | 0,1 | ||||
Syötävät viinirypäleet | |||||
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | |||||
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,05* | ||||
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) | (c) | ||||
Karhunvatukat | |||||
Sinivatukka | |||||
Loganinmarjat (jättivatukat) | |||||
Vadelmat | |||||
Muut | |||||
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) | |||||
Mustikat | |||||
Karpalot | |||||
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) | 0,2 | ||||
Karviaismarjat | 0,2 | ||||
Muut | 0,05* | ||||
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät | 0,05* | ||||
VI) SEKALAISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Avokadot | |||||
Banaanit | |||||
Taatelit | |||||
Viikunat | (c) | ||||
Kivihedelmät | (c) | ||||
Kumkvatit | |||||
Litsit | |||||
Mangot | |||||
Pöytäoliivit | 0,1* | ||||
Öljyntuotanto-oliivit | |||||
Passionhedelmät | |||||
Ananakset | |||||
Granaattiomenat | |||||
Muut | 0,05* | ||||
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat | |||||
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* |
Punajuurikkaat | |||||
Porkkanat | |||||
Mukulasellerit | |||||
Piparjuuret | |||||
Maa-artisokat | |||||
Palsternakat | |||||
Juuripersilja | |||||
Retiisit | |||||
Kaurajuuri | |||||
Bataatit | |||||
Lantut | |||||
Nauriit | |||||
Jamssit | |||||
Muut | |||||
II) SIPULIKASVIT | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Valkosipuli | 0,1 | ||||
Sipuli | 0,1 | ||||
Salottisipuli | 0,1 | ||||
Varhaissipuli | (c) | ||||
Muut | 0,05 | ||||
III) VIHANNESHEDELMÄT | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Solanum -suvun vihannekset | 0,2 | ||||
Tomaatit | |||||
Paprika | |||||
Munakoiso | |||||
Muut | |||||
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,1 | ||||
Kurkut | |||||
Pikkukurkut | |||||
Kesäkurpitsat | |||||
Muut | |||||
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,05 | ||||
Melonit | |||||
Kurpitsat | |||||
Vesimelonit | |||||
Muut | |||||
Sokerimaissi | (c) | ||||
IV) KAALIKASVIT | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
a) Kukinnan muodostavat kaalit | 0,1 | ||||
Parsakaali | |||||
Kukkakaali | |||||
Muut | |||||
b>Kerivät kaalit | 0,1 | ||||
Ruusukaali | |||||
Keräkaali | |||||
Muut | |||||
c) Lehtikaalit | 0,5 | ||||
Kiinankaali | |||||
Kerimättömät kaalit | |||||
Muut | |||||
d) Kyssäkaali | 0,05* | ||||
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,5 | ||||
Vihanneskrassi | |||||
Vuonankaali | |||||
Lehtisalaatti | |||||
Siloendiivi | |||||
Muut | |||||
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,5 | ||||
Lehtimangoldi | |||||
c) Vesikrassi | 0,05* | ||||
d) Salaattisikuri | (c) | ||||
e) Yrtit | 0,5 | ||||
Kirveli | |||||
Ruohosipuli | |||||
Persilja | |||||
Yrttiselleri | |||||
Muut | |||||
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Pavut (silpimättömät) | 0,2 | ||||
Pavut (silvityt) | (c) | ||||
Herneet (silpimättömät) | 0,1 | ||||
Herneet (silvityt) | |||||
Muut | 0,05* | ||||
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Parsat | |||||
Kardonit | |||||
Lehtiselleri | |||||
Fenkoli | |||||
Latva-artisokka | (c) | ||||
Purjot | |||||
Raparperi | |||||
Muut | 0,05* | ||||
VIII) SIENET | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* |
a) Viljellyt sienet | |||||
b) Luonnonvaraiset sienet | |||||
3. Kuivatut palkokasvit | 0,05* | 1 | 0,05* | 0,05* | 0,05* |
Pavut | |||||
Linssit | |||||
Herneet | |||||
Muut | |||||
4. Öljykasvien siemenet | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Pellavansiemenet | |||||
Maapähkinät | |||||
Unikonsiemenet | |||||
Seesaminsiemenet | |||||
Auringonkukan siemenet | |||||
Rapsin siemenet | 0,1 | ||||
Soijapavun siemenet | |||||
Sinapinsiemenet | |||||
Puuvillansiemenet | |||||
Muut | 0,05* | ||||
5. Perunat | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | |
Varhaisperunat | 0,05* | ||||
Varastoperunat | (c) | ||||
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) | 0,2 | 5 | 0,1* | 0,1* | 0,1* |
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe | 0,05* | 5 | 0,1 | 0,1* | 0,1* |
* Analyysiherkkysraja
(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0,01* mg/kg
(c) 0,05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan | Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg) | |||||
Ditiokarbamaatit: Manebi, mankotsebi, metiraami, propinebi ja zinebi; summa, laskettuna rikkihiileksi CS 2 | Endriini | Etyleenidibromidi | Etyleenikloorihydriini: ECH ja EBH yhteensä | Fenklorfossi | Fenvaleraatti: isomeerien summa | |
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | ||||||
1) SITRUSHEDELMÄT | 0,01 | 0,01* | 10* | 0,01* | (c) | |
Greipit | ||||||
Sitruunat | ||||||
Limetit | ||||||
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) | ||||||
Appelsiinit | 2 | |||||
Pomelot | ||||||
Muut | (c) | |||||
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) | 0,1* | 0,01* | 0,01* | 0,01* | 0,05* | |
Mantelit | ||||||
Brasilian pähkinät | ||||||
Cashew -pähkinät | ||||||
Kastanjat | ||||||
Kookospähkinät | ||||||
Hasselpähkinät | ||||||
Australian pähkinät | ||||||
Pekaanipähkinät | ||||||
Setrin pähkinät | ||||||
Pistaasiopähkinät | ||||||
Saksanpähkinät | ||||||
Muut | ||||||
III) OMENAMAISET HEDELMÄT | (c) | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | 1 |
Omenat | ||||||
Päärynät | ||||||
Kvittenit | ||||||
Muut | ||||||
IV) KIVELLISET HEDELMÄT | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | ||
Aprikoosit | 2 | (c) | ||||
Kirsikat | 1 | |||||
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) | 2 | (c) | ||||
Luumut | 1 | |||||
Muut | 0,05* | 0,05* | ||||
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | ||
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | 2 | 1 | ||||
Syötävät viinirypäleet | ||||||
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | ||||||
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) | 2 | 0,05* | ||||
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) | (c) | 0,05* | ||||
Karhunvatukat | ||||||
Sinivatukka | ||||||
Loganinmarjat (jättivatukat) | ||||||
Vadelmat | ||||||
Muut | ||||||
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,05* | |||||
Mustikat | ||||||
Karpalot | ||||||
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) | (c) | |||||
Karviaismarjat | (c) | |||||
Muut | 0,05* | |||||
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät | 0,05* | 0,05* | ||||
VI) SEKALAISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | 0,05* |
Avokadot | ||||||
Banaanit | ||||||
Taatelit | ||||||
Viikunat | ||||||
Kiivihedelmät | ||||||
Kumkvatit | ||||||
Litsit | ||||||
Mangot | ||||||
Pöytäoliivit | ||||||
Öljyntuotanto-oliivit | ||||||
Passionhedelmät | ||||||
Ananakset | ||||||
Granaattiomenat | ||||||
Muut | ||||||
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat | ||||||
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | 0,05* | |
Punajuurikkaat | (c) | |||||
Porkkanat | (c) | |||||
Mukulasellerit | 0,2 | |||||
Piparjuuret | ||||||
Maa-artisokat | ||||||
Palsternakat | (c) | |||||
Juuripersilja | ||||||
Retiisit | (c) | |||||
Kaurajuuri | (c) | |||||
Bataatit | ||||||
Lantut | ||||||
Nauriit | ||||||
Jamssit | ||||||
Muut | 0,05* | |||||
II) SIPULIKASVIT | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | 0,05* | |
Valkosipuli | 0,5 | |||||
Sipuli | 0,5 | |||||
Salottisipuli | 0,5 | |||||
Varhaissipuli | (c) | |||||
Muut | 0,05* | |||||
III) VIHANNESHEDELMÄT | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | ||
Solanum -suvun vihannekset | ||||||
Tomaatit | (c) | 1 | ||||
Paprika | 0,2 | |||||
Munakoiso | ||||||
Muut | 2 | 0,05* | ||||
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | ||||||
Kurkut | 0,5 | 0,2 | ||||
Pikkukurkut | (c) | |||||
Kesäkurpitsat | (c) | |||||
Muut | 0,05* | 0,05* | ||||
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | (c) | |||||
Melonit | 0,2 | |||||
Kurpitsat | 0,5 | |||||
Vesimelonit | 0,5 | |||||
Muut | 0,05* | |||||
Sokerimaissi | 0,05* | 0,05* | ||||
IV) KAALIKASVIT | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | ||
a) Kukinnan muodostavat kaalit | (c) | 1 | ||||
Parsakaali | ||||||
Kukkakaali | ||||||
Muut | ||||||
b) Kerivät kaalit | (c) | (c) | ||||
Ruusukaali | ||||||
Keräkaali | ||||||
Muut | ||||||
c) Lehtikaalit | (c) | |||||
Kiinankaali | 1 | |||||
Kerimättömät kaalit | (c) | |||||
Muut | 0,05* | |||||
d) Kyssäkaali | (c) | (c) | ||||
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | ||
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 5 | 0,05* | ||||
Vihanneskrassi | ||||||
Vuonankaali | ||||||
Lehtisalaatti | ||||||
Siloendiivi | ||||||
Muut | ||||||
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,05* | 0,05* | ||||
Lehtimangoldi | ||||||
c) Vesikrassi | (c) | 0,05* | ||||
d) Salaattisikuri | 0,2 | 0,05* | ||||
e) Yrtit | 5 | 0,05* | ||||
Kirveli | ||||||
Ruohosipuli | ||||||
Persilja | ||||||
Yrttiselleri | ||||||
Muut | ||||||
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) | (c) | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | (c) |
Pavut (silpimättömät) | ||||||
Pavut (silvityt) | ||||||
Herneet (silpimättömät) | ||||||
Herneet (silvityt) | ||||||
Muut | ||||||
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET | 0,01 | 0,01* | 10* | 0,01* | 0,05* | |
Parsat | ||||||
Kardonit | ||||||
Lehtiselleri | (c) | |||||
Fenkoli | ||||||
Latva-artisokka | (c) | |||||
Purjot | (c) | |||||
Raparperi | ||||||
Muut | 0,05* | |||||
VIII) SIENET | 0,05* | 0,01* | 0,01* | 0,01* | 0,05* | |
a) Viljellyt sienet | ||||||
b) Luonnonvaraiset sienet | ||||||
3. Kuivatut palkokasvit | (c) | 0,01* | 0,01* | 10* | 0,01* | (c) |
Pavut | ||||||
Linssit | ||||||
Herneet | ||||||
Muut | ||||||
4. Öljykasvien siemenet | 0,01* | 0,01* | 0,01* | 0,1 | ||
Pellavansiemenet | ||||||
Maapähkinät | ||||||
Unikonsiemenet | ||||||
Seesaminsiemenet | ||||||
Auringonkukan siemenet | ||||||
Rapsin siemenet | (c) | |||||
Soijapavun siemenet | ||||||
Sinapinsiemenet | ||||||
Puuvillansiemenet | ||||||
Muut | 0,1* | |||||
5. Perunat | 0,05* | 0,01* | 0,01* | 0,01* | 0,05* | |
Varhaisperunat | ||||||
Varastoperunat | ||||||
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) | 0,1* | 0,01* | 0,1* | 0,1* | (d) | |
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe | 25 | 0,1* | 0,01* | 0,1* | 5 |
* Analyysiherkkysraja
(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0,01* mg/kg
(c) 0,05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan | Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg) | ||||
Glyfosaatti | Heptaklori: Heptaklori ja heptakloriepoksidi yhteensä | Imatsaliili | Iprodioni | Kaptafoli | |
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | |||||
I) SITRUSHEDELMÄT | 0,1* | 0,01* | 5 | 0,02* | |
Greipit | (a) | ||||
Sitruunat | |||||
Limetit | |||||
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Appelsiinit | |||||
Pomelot | |||||
Muut | 0,02* | ||||
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) | 0,1* | 0,01* | 0,02* | 0,02* | |
Mantelit | |||||
Brasilian pähkinät | |||||
Cashew -pähkinät | |||||
Kastanjat | |||||
Kookospähkinät | |||||
Hasselpähkinät | (a) | ||||
Australian pähkinät | |||||
Pekaanipähkinät | |||||
Setrin pähkinät | |||||
Pistaasiopähkinät | |||||
Saksanpähkinät | |||||
Muut | 0,02* | ||||
III) OMENAMAISET HEDELMÄT | 0,1* | 0,01* | 5 | 10 | 0,02* |
Omenat | |||||
Päärynät | |||||
Kvittenit | |||||
Muut | |||||
IV) KIVELLISET HEDELMÄT | 0,1* | 0,01* | 0,02* | 5 | 0,02* |
Aprikoosit | |||||
Kirsikat | |||||
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Luumut | |||||
Muut | |||||
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT | 0,01* | 0,02* | |||
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | 0,1* | 0,02* | 10 | ||
Syötävät viinirypäleet | |||||
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | |||||
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,1* | (a) | 10 | ||
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,1* | 0,02 | *5 | ||
Karhunvatukat | |||||
Sinivatukka | |||||
Loganinmarjat (jättivatukat) | |||||
Vadelmat | |||||
Muut | |||||
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,1* | 0,02* | |||
Mustikat | 10 | ||||
Karpalot | |||||
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) | 10 | ||||
Karviaismarjat | 10 | ||||
Muut | 0,02* | ||||
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät | 0,1* | 0,02* | 0,02* | ||
VI) SEKALAISET HEDELMÄT | 0,01* | 0,02* | |||
Avokadot | |||||
Banaanit | 2 | (a) | |||
Taatelit | |||||
Viikunat | |||||
Kiivihedelmät | 5 | ||||
Kumkvatit | |||||
Litsit | |||||
Mangot | |||||
Pöytäoliivit | (d) | ||||
Öljyntuotanto-oliivit | |||||
Passionhedelmät | |||||
Ananakset | |||||
Granaattiomenat | |||||
Muut | 0,1* | 0,02* | 0,02* | ||
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat | |||||
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET | 0,1* | 0,01* | 0,02* | 0,02* | |
Punajuurikkaat | |||||
Porkkanat | (a) | ||||
Mukulasellerit | (a) | ||||
Piparjuuret | |||||
Maa-artisokat | |||||
Palsternakat | |||||
Juuripersilja | |||||
Retiisit | (a) | ||||
Kaurajuuri | |||||
Bataatit | |||||
Lantut | |||||
Nauriit | |||||
Jamssit | |||||
Muut | 0,02* | ||||
II) SIPULIKASVIT | 0,1* | 0,01* | 0,02* | 0,02* | |
Valkosipuli | 5 | ||||
Sipuli | 5 | ||||
Salottisipuli | 5 | ||||
Varhaissipuli | (a) | ||||
Muut | 0,02* | ||||
III) VIHANNESHEDELMÄT | 0,01* | 0,02* | |||
Solanum -suvun vihannekset | 0,1* | 5 | |||
Tomaatit | |||||
Paprika | (a) | ||||
Munakoiso | |||||
Muut | 0,02* | ||||
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,1* | 0,2 | 2 | ||
Kurkut | |||||
Pikkukurkut | |||||
Kesäkurpitsat | |||||
Muut | |||||
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,1* | ||||
Melonit | (a) | (a) | |||
Kurpitsat | |||||
Vesimelonit | |||||
Muut | 0,02* | 0,02* | |||
Sokerimaissi | 0,1* | 0,02* | 0,02* | ||
IV) KAALIKASVIT | 0,01* | 0,02* | |||
a) Kukinnan muodostavat kaalit | 0,1* | 0,02* | (a) | ||
Parsakaali | |||||
Kukkakaali | |||||
Muut | |||||
b) Kerivät kaalit | 0,1* | 0,02* | |||
Ruusukaali | (a) | ||||
Keräkaali | 5 | ||||
Muut | 0,02* | ||||
c) Lehtikaalit | 0,1* | 0,02* | (a) | ||
Kiinankaali | |||||
Kerimättömät kaalit | |||||
Muut | |||||
d) Kyssäkaali | 0,1* | 0,02* | 0,1 | ||
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT | 0,01* | 0,02* | |||
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,1* | 0,02* | 10 | ||
Vihanneskrassi | |||||
Vuonankaali | |||||
Lehtisalaatti | |||||
Siloendiivi | |||||
Muut | |||||
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,1* | 0,02* | 0,02* | ||
Lehtimangoldi | |||||
c) Vesikrassi | 0,1* | 0,02* | 0,02* | ||
d) Salaattisikuri | 0,1* | 0,02* | 1 | ||
e) Yrtit | 0,1* | 0,02* | 10 | ||
Kirveli | |||||
Ruohosipuli | |||||
Persilja | |||||
Yrttiselleri | |||||
Muut | |||||
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) | 0,1* | 0,01* | 0,02* | (a) | 0,02* |
Pavut (silpimättömät) | |||||
Pavut (silvityt) | |||||
Herneet (silpimättömät) | |||||
Herneet (silvityt) | |||||
Muut | |||||
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET | 0,1* | 0,01* | 0,02* | 0,02* | |
Parsat | |||||
Kardonit | |||||
Lehtiselleri | (a) | ||||
Fenkoli | (a) | ||||
Latva-artisokka | |||||
Purjot | |||||
Raparperi | |||||
Muut | 0,02* | ||||
VIII) SIENET | 0,01* | 0,02* | 0,02* | 0,02* | |
a) Viljellyt sienet | 0,1* | ||||
b) Luonnonvaraiset sienet | 50 | ||||
3. Kuivatut palkokasvit | 0,01* | 0,02* | 0,2 | 0,02* | |
Pavut | (d) | ||||
Linssit | 0,1* | ||||
Herneet | (d) | ||||
Muut | 0,1* | ||||
4. Öljykasvien siemenet | 0,01* | 0,02* | 0,02* | ||
Pellavansiemenet | 10 | (a) | |||
Maapähkinät | |||||
Unikonsiemenet | |||||
Seesaminsiemenet | |||||
Auringonkukan siemenet | |||||
Rapsin siemenet | 10 | 0,5 | |||
Soijapavun siemenet | |||||
Sinapinsiemenet | (d) | (a) | |||
Puuvillansiemenet | |||||
Muut | 0,1* | 0,02* | |||
5. Perunat | 0,1* | 0,01* | 0,02* | 0,02* | |
Varhaisperunat | 0,02* | ||||
Varastoperunat | 5 | ||||
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) | 0,1* | 0,02* | 0,1* | 0,1* | 0,1* |
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe | 0,1* | 0,01* | 0,1* | 0,1* | 0,1* |
* Analyysiherkkysraja
(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0,01* mg/kg
(c) 0,05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan | Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg) | ||||
Karbendatsiimi: Benomyyli, karbendatsiimi ja tiofanaattimetyyli; summa laskettuna karbendatsiimiksi | Klorpyrifossi | Klorpyrifossimetyyli | Klorotaloniili | Maleiinihydratsidi | |
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | |||||
I) SITRUSHEDELMÄT | 5 | 0,3 | 0,01* | 1* | |
Greipit | |||||
Sitruunat | (c) | ||||
Limetit | |||||
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) | (c) | ||||
Appelsiinit | (c) | ||||
Pomelot | |||||
Muut | 0,05* | ||||
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) | 0,1* | 0,05* | 0,05* | 0,01* | 1* |
Mantelit | |||||
Brasilian pähkinät | |||||
Cashew -pähkinät | |||||
Kastanjat | |||||
Kookospähkinät | |||||
Hasselpähkinät | |||||
Australian pähkinät | |||||
Pekaanipähkinät | |||||
Setrin pähkinät | |||||
Pistaasiopähkinät | |||||
Saksapähkinät | |||||
Muut | |||||
III) OMENAMAISET HEDELMÄT | 2 | 0,5 | 0,5 | (b) | 1* |
Omenat | |||||
Päärynät | |||||
Kvittenit | |||||
Muut | |||||
IV) KIVELLISET HEDELMÄT | 1* | ||||
Aprikoosit | (d) | (b) | |||
Kirsikat | (d) | (c) | (b) | ||
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) | (d) | (c) | (c) | (b) | |
Luumut | (d) | 0,2 | |||
Muut | 0,1* | 0,05* | 0,05* | 0,01* | |
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT | 1* | ||||
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | (d) | 0,5 | 0,2 | ||
Syötävät viinirypäleet | 1 | ||||
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | (b) | ||||
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,2 | 0,05* | (b) | ||
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset: | (d) | (c) | 0,05* | (b) | |
Karhunvatukat | |||||
Sinivatukka | |||||
Loganinmarjat (jättivatukat) | |||||
Vadelmat | |||||
Muut | |||||
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,05* | ||||
Mustikat | |||||
Karpalot | (c) | 2 | |||
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) | (d) | (c) | (b) | ||
Karviaismarjat | (d) | (c) | (b) | ||
Muut | 0,1* | 0,05* | 0,01* | ||
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät | 0,1* | 0,05* | 0,05* | 0,01* | |
VI) SEKALAISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,01* | 1* | ||
Avokadot | |||||
Banaanit | 1 | (c) | |||
Taatelit | |||||
Viikunat | |||||
Kiivihedelmät | 2 | ||||
Kumkvatit | |||||
Litsit | |||||
Mangot | |||||
Pöytäoliivit | (d) | (c) | |||
Öljyntuotanto-oliivit | (d) | ||||
Passionhedelmät | |||||
Ananakset | |||||
Granaattiomenat | |||||
Muut | 0,1* | 0,05* | |||
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat | |||||
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET | 0,05* | 1* | |||
Punajuurikkaat | (c) | ||||
Porkkanat | (d) | 0,1 | (b) | ||
Mukulasellerit | (d) | (b) | |||
Piparjuuret | |||||
Maa-artisokat | |||||
Palsternakat | (c) | ||||
Juuripersilja | |||||
Retiisit | |||||
Kaurajuuri | (d) | ||||
Bataatit | |||||
Lantut | (d) | (c) | |||
Nauriit | (d) | (c) | |||
Jamssit | |||||
Muut | 0,1* | 0,05* | 0,01* | ||
II) SIPULIKASVIT | 0,05* | ||||
Valkosipuli | 0,5 | ||||
Sipuli | (d) | (c) | 0,5 | ||
Salottisipuli | 0,5 | ||||
Varhaissipuli | (b) | 1* | |||
Muut | 0,1* | 0,05* | 0,01* | 10 | |
III) VIHANNESHEDELMÄT | 1* | ||||
Solanum -suvun vihannekset | 0,5 | 0,5 | 2 | ||
Tomaatit | (d) | ||||
Paprika | (d) | ||||
Munakoiso | 0,5 | ||||
Muut | 0,1* | ||||
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,05* | 0,05* | |||
Kurkut | (d) | 1 | |||
Pikkukurkut | (d) | ||||
Kesäkurpitsat | |||||
Muut | 0,1* | (b) | |||
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,05* | 0,05* | (b) | ||
Melonit | 0,5 | ||||
Kurpitsat | 0,5 | ||||
Vesimelonit | |||||
Muut | 0,1* | ||||
Sokerimaissi | 0,1* | (c) | 0,05* | 0,01* | |
IV) KAALIKASVIT | 1* | ||||
a) Kukinnan muodostavat kaalit | (d) | (c) | 0,05* | (b) | |
Parsakaali | |||||
Kukkakaali | |||||
Muut | |||||
b) Kerivät kaalit | (c) | 0,05* | |||
Ruusukaali | (d) | 0,5 | |||
Keräkaali | (b) | ||||
Muut | 0,01* | ||||
c) Lehtikaalit | 0,1* | (c) | 0,05* | (b) | |
Kiinankaali | |||||
Kerimättömät kaalit | |||||
Muut | |||||
d) Kyssäkaali | 0,1* | 0,05* | 0,05* | 0,01* | |
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT | 1* | ||||
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset | (d) | 0,05* | |||
Vihanneskrassi | |||||
Vuonankaali | (c) | ||||
Lehtisalaatti | (c) | (b) | |||
Siloendiivi | (c) | ||||
Muut | 0,05* | 0,01* | |||
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,1* | 0,05* | 0,05* | 0,01* | |
Lehtimangoldi | |||||
c) Vesikrassi | (d) | 0,05* | 0,05* | 0,01* | |
d) Salaattisikuri | (d) | 0,05* | 0,05* | 0,01* | |
e) Yrtit | 0,1* | (c) | 0,05* | (b) | |
Kirveli | |||||
Ruohosipuli | |||||
Persilja | |||||
Yrttiselleri | |||||
Muut | |||||
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) | (d) | (c) | 0,05* | 1* | |
Pavut (silpimättömät) | (b) | ||||
Pavut (silvityt) | (b) | ||||
Herneet (silpimättömät) | 2 | ||||
Herneet (silvityt) | (b) | ||||
Muut | 0,01* | ||||
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET | (c) | 1* | |||
Parsat | |||||
Kardonit | |||||
Lehtiselleri | (d) | (b) | |||
Fenkoli | |||||
Latva-artisokka | (c) | ||||
Purjot | (b) | ||||
Raparperi | |||||
Muut | 0,1* | 0,05* | 0,01* | ||
VIII) SIENET | 0,05* | 0,05* | 1* | ||
a) Viljellyt sienet | 1 | (b) | |||
b) Luonnonvaraiset sienet | 0,1* | 0,01* | |||
3. Kuivatut palkokasvit | 0,05* | 0,05*, | 0,01* | 1* | |
Pavut | (d) | ||||
Linssit | 0,1* | ||||
Herneet | (d) | ||||
Muut | 0,1* | ||||
4. Öljykasvien siemenet | 0,05* | 0,01* | 1* | ||
Pellavansiemenet | |||||
Maapähkinät | |||||
Unikonsiemenet | |||||
Seesaminsiemenet | |||||
Auringonkukan siemenet | |||||
Rapsin siemenet | (c) | ||||
Soijapavun siemenet | 0,2 | ||||
Sinapinsiemenet | |||||
Puuvillansiemenet | |||||
Muut | 0,1* | 0,05* | |||
5. Perunat | (d) | 0,05* | 0,05* | 0,01* | |
Varhaisperunat | 1* | ||||
Varastoperunat | 50 | ||||
6. Tee (Camellia sinensis - lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) | 0,1* | 0,1* | 0,1* | 0,1* | 1* |
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe | (d) | (d) | 0,1* | (d) | 1* |
* Analyysiherkkysraja
(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0,01* mg/kg
(c) 0,05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan | Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg) | ||||
Metamidofossi | Metyylibromidi | Parakvatti | Permetriini: isomeerien summa | Prosymidoni | |
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | |||||
I) SITRUSHEDELMÄT | 0,2 | 0,05* | 0,05* | 0,5 | 0,02* |
Greipit | |||||
Sitruunat | |||||
Limetit | |||||
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Appelsiinit | |||||
Pomelot | |||||
Muut | |||||
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) | 0,01* | 0,05* | 0,1 | 0,05* | |
Mantelit | |||||
Brasilian pähkinät | |||||
Cashew -pähkinät | |||||
Kastanjat | |||||
Kookospähkinät | |||||
Hasselpähkinät | |||||
Australian pähkinät | |||||
Pekaanipähkinät | |||||
Setrin pähkinät | |||||
Pistaasiopähkinät | |||||
Saksapähkinät | |||||
Muut | 0,05* | ||||
III) OMENAMAISET HEDELMÄT | (b) | 0,05* | 0,05* | 1 | |
Omenat | (a) | ||||
Päärynät | (a) | ||||
Kvittenit | |||||
Muut | 0,02* | ||||
IV) KIVELLISET HEDELMÄT | (b) | 0,05* | 1 | (a) | |
Aprikoosit | |||||
Kirsikat | |||||
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Luumut | |||||
Muut | |||||
V) MARJAT JA PIENNEDELMÄT | 0,05* | ||||
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | (b) | 1 | 5 | ||
Syötävät viinirypäleet | |||||
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | |||||
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) | (b) | 0,05* | (c) | 5 | |
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,01* | 0,05* | (c) | ||
Karhunvatukat | |||||
Sinivatukka | |||||
Loganinmarjat (jättivatukat) | |||||
Vadelmat | 10 | ||||
Muut | 0,02* | ||||
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,01* | 0,05* | 0,02* | ||
Mustikat | |||||
Karpalot | |||||
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) | (c) | ||||
Karviaismarjat | (c) | ||||
Muut | 0,05* | ||||
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät | 0,01* | 0,05* | 0,05* | 0,02* | |
VI) SEKALAISET HEDELMÄT | 0,01* | 0,05* (pl, viikunat) | 0,05* | ||
Avokadot | |||||
Banaanit | |||||
Taatelit | |||||
Viikunat | |||||
Kiivihedelmät | 1 | 5 | |||
Kumkvatit | |||||
Litsit | |||||
Mangot | |||||
Päytäoliivit | (c) | ||||
Öljyntuotanto-oliivit | |||||
Passionhedelmät | |||||
Ananakset | |||||
Granaattiomenat | |||||
Muut | 0,05* | 0,02* | |||
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat | |||||
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET | 0,01* | 0,05* | 0,05* | 0,02* | |
Punajuurikkaat | |||||
Porkkanat | |||||
Mukulasellerit | 0,1 | ||||
Piparjuuret | |||||
Maa-artisokat | |||||
Palsternakat | |||||
Juuripersilja | |||||
Retiisit | 0,1 | ||||
Kaurajuuri | |||||
Bataatit | |||||
Lantut | |||||
Nauriit | (c) | ||||
Jamssit | |||||
Muut | 0,05* | ||||
II) SIPULIKASVIT | 0,01* | 0,05* | 0,05* | ||
Valkosipuli | 0,2 | ||||
Sipuli | (c) | 0,2 | |||
Salottisipuli | (c) | 0,2 | |||
Varhaissipuli | (c) | (a) | |||
Muut | 0,05* | 0,02* | |||
III) VIHANNESHEDELMÄT | 0,05* | 0,05* | |||
Solanum -suvun vihannekset | 0,5 | 2 | |||
Tomaatit | 0,5 | ||||
Paprika | (b) | ||||
Munakoiso | 0,2 | ||||
Muut | 0,01* | ||||
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,1 | 1 | |||
Kurkut | 1 | ||||
Pikkukurkut | |||||
Kesäkurpitsat | |||||
Muut | 0,01* | ||||
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,01* | 0,1 | 1 | ||
Melonit | |||||
Kurpitsat | |||||
Vesimelonit | |||||
Muut | |||||
Sokerimaissi | 0,01* | 0,1 | 0,02* | ||
IV) KAALIKASVIT | 0,05* | 0,05* | |||
a) Kukinnan muodostavat kaalit | (b) | 0,2* | |||
Parsakaali | (c) | ||||
Kukkakaali | 0,1 | ||||
Muut | 0,05* | ||||
b) Kerivät kaalit | 0,5 | (c) | 0,02* | ||
Ruusukaali | |||||
Keräkaali | |||||
Muut | |||||
c) Lehtikaalit | (b) | 1 | 0,02* | ||
Kiinankaali | |||||
Kerimättömät kaalit | |||||
Muut | |||||
d) Kyssäkaali | 0,01* | 0,05* | 0,02* | ||
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT | 0,05* | 0,05* | |||
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 2 | 5 | |||
Vihanneskrassi | |||||
Vuonankaali | |||||
Lehtisalaatti | 0,2 | ||||
Siloendiivi | |||||
Muut | 0,01* | ||||
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,01* | 1 | 0,02* | ||
Lehtimangoldi | |||||
c) Vesikrassi | 0,01* | 0,05* | 0,02* | ||
d) Salaattisikuri | 0,01* | 0,05* | (a) | ||
e) Yrtit | 0,01* | 2 | 0,02* | ||
Kirveli | |||||
Ruohosipuli | |||||
Persilja | |||||
Yrttiselleri | |||||
Muut | |||||
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) | (b) | 0,05* | 0,05* | ||
Pavut (silpimättömät) | 0,5 | 2 | |||
Pavut (silvityt) | 0,05* | (a) | |||
Herneet (silpimättömät) | 0,1 | (a) | |||
Herneet (silvityt) | 0,05* | (a) | |||
Muut | 0,05* | 0,2* | |||
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET | 0,05* | 0,05* | 0,02* | ||
Parsat | |||||
Kardonit | |||||
Lehtiselleri | 2 | ||||
Fenkoli | (c) | ||||
Latva-artisokka | (b) | ||||
Purjot | (b) | 0,5 | |||
Raparperi | 2 | ||||
Muut | 0,01* | 0,05* | |||
VIII) SIENET | 0,01* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,02* |
a) Viljellyt sienet | |||||
b) Luonnonvaraiset sienet | |||||
3. Kuivatut palkokasvit | 0,05* | 0,05* | (a) | ||
Pavut | (b) | ||||
Linssit | 0,01* | ||||
Herneet | (b) | ||||
Muut | 0,01* | ||||
4. Öljykasvien siemenet | 0,1* | 0,05* | |||
Pellavansiemenet | |||||
Maapähkinät | 0,1 | ||||
Unikonsiemenet | |||||
Seesaminsiemenet | |||||
Auringonkukan siemenet | (c) | 1 | |||
Rapsin siemenet | 0,1 | 1 | |||
Soijapavun siemenet | 1 | ||||
Sinapinsiemenet | 0,1 | ||||
Puuvillansiemenet | 0,1 | 0,2 | |||
Muut | 0,01* | 0,05* | 0,05* | ||
5. Perunat | 0,01* | 0,05* | 0,05* | 0,05* | 0,02* |
Varhaisperunat | |||||
Varastoperunat | |||||
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) | 0,1* | 0,05* | 0,1* | (d) | 0,1* |
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe | 2 | 0,05* | 0,1* | (d) | 0,1* |
* Analyysiherkkysraja
(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0.01* mg/kg
(c) 0.05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan | Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg) | ||||
Sypermetriini: isomeerien summa) | 2,4,5-T | TEPP | Toksafeeni | Vinklotsoliini; vinklotsoliinin ja kaikkien metaboliittien summa mukaan lukien 3,5-dikloorianiliinijohdannaiset, laskettuna vinklotsoliiniksi | |
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | |||||
I) SITRUSHEDELMÄT | 2 | 0,05* | 0,01* | 0,1* | 0,05* |
Greipit | |||||
Sitruunat | |||||
Limetit | |||||
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) | |||||
Appelsiinit | |||||
Pomelot | |||||
Muut | |||||
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) | 0,05* | 0,05* | 0,01* | 0,1* | 0,05* |
Mantelit | |||||
Brasilian pähkinät | |||||
Cashew -pähkinät | |||||
Kastanjat | |||||
Kookospähkinät | |||||
Hasselpähkinät | |||||
Australian pähkinät | |||||
Pekaanipähkinät | |||||
Setrin pähkinät | |||||
Pistaasiopähkinät | |||||
Saksapähkinät | |||||
Muut | |||||
III) OMENAMAISET HEDELMÄT | 1 | 0,05* | 0,01* | 0,1* | 1 |
Omenat | |||||
Päärynät | |||||
Kvittenit | |||||
Muut | |||||
IV) KIVELLISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
Aprikoosit | 2 | 2 | |||
Kirsikat | 1 | 0,5 | |||
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) | 2 | 2 | |||
Luumut | 1 | (c) | |||
Muut | 0,05* | 0,05* | |||
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | 0,5 | 5 | |||
Syötävät viinirypäleet | |||||
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet | |||||
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) | (c) | 5 | |||
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) | 0,5 | 5 | |||
Karhunvatukat | |||||
Sinivatukka | |||||
Loganinmarjat (jättivatukat) | |||||
Vadelmat | |||||
Muut | |||||
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) | |||||
Mustikat | (c) | ||||
Karpalot | |||||
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) | (c) | (c) | |||
Karviaismarjat | (c) | ||||
Muut | 0,05* | 0,05* | |||
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät | 2 | 0,05* | |||
VI) SEKALAISET HEDELMÄT | 0,05* | 0,05* | 0,01* | 0,1* | 0,05 (paitsi kiivi) |
Avokadot | |||||
Banaanit | |||||
Taatelit | |||||
Viikunat | |||||
Kiivihedelmät | |||||
Kumkvatit | |||||
Litsit | |||||
Mangot | |||||
Pöytäoliivit | |||||
Öljyntuotanto-oliivit | |||||
Passionhedelmät | |||||
Ananakset | |||||
Granaattiomenat | |||||
Muut | |||||
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat | |||||
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
Punajuurikkaat | |||||
Porkkanat | (c) | ||||
Mukulasellerit | |||||
Piparjuuret | (c) | ||||
Maa-artisokat | |||||
Palsternakat | |||||
Juuripersilja | |||||
Retiisit | (c) | (c) | |||
Kaurajuuri | |||||
Bataatit | |||||
Lantut | (c) | (c) | |||
Nauriit | (c) | ||||
Jamssit | |||||
Muut | 0,05* | 0,05* | |||
II) SIPULIKASVIT | 0,05* | 0,01* | 0,1* | 1 | |
Valkosipuli | 0,1 | ||||
Sipuli | 0,1 | ||||
Salottisipuli | 0,1 | ||||
Varhaissipuli | |||||
Muut | 0,05* | ||||
III) VIHANNESHEDELMÄT | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
Solanum -suvun vihannekset | 0,5 | 3 | |||
Tomaatit | |||||
Paprika | |||||
Munakoiso | |||||
Muut | |||||
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | 0,2 | 1 | |||
Kurkut | |||||
Pikkukurkut | |||||
Kesäkurpitsat | |||||
Muut | |||||
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset | (c) | 1 | |||
Melonit | |||||
Kurpitsat | |||||
Vesimelonit | |||||
Muut | |||||
Sokerimaissi | 0,05* | 0,05* | |||
IV) KAALIKASVIT | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
a) Kukinnan muodostavat kaalit | 0,5 | 0,05* | |||
Parsakaali | |||||
Kukkakaali | |||||
Muut | |||||
b) Kerivät kaalit | 0,5 | 0,05* | |||
Ruusukaali | |||||
Keräkaali | |||||
Muut | |||||
c) Lehtikaalit | |||||
Kiinankaali | 2 | ||||
Kerimättömät kaalit | |||||
Muut | 0,05* | ||||
d) Kyssäkaali | 0,2 | 0,05* | |||
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 2 | 5 | |||
Vihanneskrassi | |||||
Vuonankaali | |||||
Lehtisalaatti | |||||
Siloendiivi | |||||
Muut | |||||
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset | 0,5 | 0,05* | |||
Lehtimangoldi | |||||
c) Vesikrassi | 0,05* | 0,05* | |||
d) Salaattisikuri | (c) | 2 | |||
e) Yrtit | 2 | 0,05* | |||
Kirveli | |||||
Ruohosipuli | |||||
Persilja | |||||
Yrttiselleri | |||||
Muut | |||||
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
Pavut (silpimättömät) | 0,5 | 2 | |||
Pavut (silvityt) | (c) | (c) | |||
Herneet (silpimättömät) | (c) | 2 | |||
Herneet (silvityt) | (c) | (c) | |||
Muut | 0,05* | 0,05* | |||
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
Parsat | |||||
Kardonit | |||||
Lehtiselleri | (c) | (c) | |||
Fenkoli | (c) | ||||
Latva-artisokka | (c) | ||||
Purjot | 0,5 | ||||
Raparperi | |||||
Muut | 0,05* | 0,05* | |||
VIII) SIENET | 0,05* | 0,01* | 0,1* | 0,05* | |
a) Viljellyt sienet | 0,05* | ||||
b) Luonnonvaraiset sienet | 1 | ||||
3. Kuivatut palkokasvit | 0,05* | 0,01* | 0,1* | (c) | |
Pavut | 0,05* | ||||
Linssit | (c) | ||||
Herneet | (c) | ||||
Muut | 0,05* | ||||
4. Öljykasvien siemenet | 0,05* | 0,01* | 0,1* | ||
Pellavansiemenet | 0,2 | ||||
Maapähkinät | |||||
Unikonsiemenet | 0,2 | ||||
Seesaminsiemenet | 0,2 | ||||
Auringonkukan siemenet | 0,2 | ||||
Rapsin siemenet | 0,2 | 1 | |||
Soijapavun siemenet | |||||
Sinapinsiemenet | |||||
Puuvillansiemenet | 0,2 | ||||
Muut | 0,05* | 0,05* | |||
5. Perunat | 0,05* | 0,05* | 0,01* | 0,1* | 0,05* |
Varhaisperunat | |||||
Varastoperunat | |||||
6. Tee (Camellia sinensis - lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) | (d) | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 0,1* |
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe | 30 | 0,05* | 0,02* | 0,1* | 40 |
* Analyysiherkkysraja
(a), (b). (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0,01* mg/kg
(c) 0,05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
3. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä teessä
Torjunta-aine | Enimmäismäärä (mg/kg) |
Aldriini ja dieldriini yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD) | 0,02 |
Endosulfaani (alfa- ja beeta-isomeerien ja endosulfaanisulfaatin summa laskettuna endosulfaanina) | 30 |
Heksakloorisykloheksaani (HCH) | |
-alfa- ja beeta-isomeeri, summa | 0,2 |
-gamma-isomeeri (lindaani) | 0,2 |
Bifentriini | (d) |
Bromopropylaatti | (d) |
Kartappi | 20 |
Klordaani (cis- ja trans-isomeerien summa) | 0,02* |
Diklorvossi | (d) |
Dikofoli | (d) |
Dimetoaatti | 0,2 |
Ometoaatti | 0,1 |
Etioni | 2 |
Fenitrotioni | (d) |
Flusytrinaatti (isomeerien summa) | (d) |
Heksaklooribentseeni (HCB) | 0,01* |
Malationi (malationin ja malaoksonin summa laskettuna malationina) | (d) |
Metidationi | (d) |
Monokrotofossi | (d) |
Foksiimi | (d) |
Profenofossi | (d) |
Propargiitti | (d) |
Kinalfossi | (d) |
Fosmetti (fosmetin ja fosmettioksonin summa laskettuna fosmettina) | (d) |
* Analyysiherkkyysraja
(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1,1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:
(a) 0,02* mg/kg
(b) 0,01* mg/kg
(c) 0,05* mg/kg
(d) 0,1* mg/kg
4. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä viljoissa
Torjunta-aine | Enimmäismäärä (mg/kg) |
Aldriini ja dieldriini: | 0,01 |
yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD) | |
Asefaatti | 0,02* |
Bromidit: | 50 |
epäorgaaniset bromidi -ioniksi laskettuna | |
Bromimetaani (metyylibromidi) | 0,1 |
DDT: | 0,05 |
DTT:n, DDE:n ja DDD:n summa laskettuna DTT:ksi | |
Deltametriini | 1 |
Diatsinoni | 0,05 |
1,2-Dibromietaani (etyleenidibromidi) | 0,01 |
Diklorvossi | 2 |
Ditiokarbamaatit: | 0,05*: maissi |
mankotsebi, manebi, metiraami, propinebi ja zinebi yhteensä laskettuna rikkihiilenä (CS 2 ) | (b): muut viljat |
Endosulfaani: | 0,2: maissi |
alfa- ja beeta-isomeerien ja endosulfaanisulfaatin summa laskettuna endosulfaaniksi | 0,1: muut viljat |
Endriini | 0,01 |
Fenvaleraatti: | (b): ohra, kaura, ruis ja ruisvehnä |
isomeerien summa | 0,05*: muut viljat |
Fosfamidoni | 0,05 |
Fosforivety: | 0,1 |
fosfidit laskettuna fosforivedyksi | |
Glyfosaatti | 5: vehnä, ruis ja ruisvehnä |
20: ohra ja kaura | |
0,1*: muut viljat | |
Heksaklooribentseeni (HCH) | 0,01 |
Heksakloorisykloheksaani (HCB): | |
-alfa- ja beeta-isomeerit | 0,02 |
-gamma-isomeeri (lindaani) | 0,1 |
Heptaklori: | 0,01 |
heptaklorin ja heptakloriepoksidin suma laskettuna heptakloriksi | |
Hiilitetrakloridi | 0,01 |
Imatsaliili | 0,02* |
Iprodioni | 0,5: vehnä |
(c): ohra ja riisi | |
0,02*: muut viljat | |
Kaptafoli | 0,05 |
Karbaryyli | 1: riisi |
0,5 muut viljat | |
Karbendatsiimi: | (a): ohra |
benomyyli, tiofanaatti-metyyli ja karbendatsiimi yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi | 0,1*: muut viljat |
Klordaani: | 0,02 |
cis- ja trans -isomeerien summa | |
Klorotaloniili | 0,1: vehnä, ruis, ohra, kaura ja ruisvehnä |
0,01*: muut viljat | |
Klorpyrifossi | (b): ohra |
0,05*: muut viljat | |
Klorpyrifossi-metyyli | 0,05*: riisi |
Malationi: | 8 |
malationin ja malaoksonin summa laskettuna malationiksi | |
Metamidofossi | 0,01* |
Permetriini: | 0,2: maissi |
isomeerien summa | 2: muut viljat |
Prosymidoni | 0,02* |
Pyretriinit: | 3 |
pyretriini I:n ja II:n, sineriini I:n ja II:n ja jasmoliini I:n ja II:n summa | |
Rikkihiili | 0,1 |
Syaanivety: | 15 |
syanidit laskettuna syaanivedyksi | |
Sypermetriini: | (b): vehnä, ohra kaura ja ruis |
isomeerien summa | 0,05*: muut viljat |
Triklorfoni | 0,1 |
Vinklotsoliini: | 0,05* |
vinklotsoliinin ja kaikkien 3,5-dikloorianiliinirakenteen sisältävien metaboliittien summa laskettuna vinklotsoliiniksi |
*Analyysiherkkyysraja
a), b>ja c): ellei muita enimmäismääriä ole annettu 1.1.1998 mennessä tulevat voimaan seuraavat enimmäismäärät:
a): 0,1* mg/kg
b): 0,05* mg/kg
c): 0,02* mg/kg
5. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä munissa ja munavalmisteissa
Torjunta-aine | Enimmäismäärä (mg/kg) (1 |
Aldriini: | 0,02 |
Aldriini ja dieldriini yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD) | |
Asefaatti | 0,02* |
DDT: | 0,1 |
p,p'-DDT:n, o,p'-DDT:n, p,p'-DDE:n ja p,p'-TDE:n (DDD) summa laskettuna DDT:ksi | |
Deltametriini | 0,05* |
3,4-Dikloorianiliini: | 0,05* |
Iprodionin, prosymidonin ja vinklotsoliinin sekä kaikkien 3,4-dikloorianiliinirakenteen sisältävien yhdisteiden summa laskettuna 3,4-dikloorianiliiniksi | |
Ditiokarbamaatit: | 0,05* |
Mankotsebi, manebi, metiraami, propinebi ja zinebi yhteensä laskettuna rikkihiileksi (CS 2 | |
Endriini | 0,005 |
Fenvaleraatti: | (a) |
isomeerien summa | |
Glyfosaatti | 0,1* |
Heksaklooribentseeni (HCB) | 0,02 |
Heksakloorisykloheksaani (HCH): | |
alfa-isomeeri | 0,02 |
beeta-isomeeri | 0,01 |
gamma-isomeeri (lindaani) | 0,1 |
Heptaklori: | 0,02 |
Heptaklorin ja heptakloriepoksidin summa laskettuna heptakloriksi | |
Imatsaliili | 0,02* |
Iprodioni: ks. 3,4-dikloorianiliini | |
Karbendatsiimi: | 0,1* |
Benomyyli, karbendatsiimi ja tiofanaattimetyyli yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi | |
Klordaani: | 0,005 |
cis- ja trans-isomeerien ja oksiklordaanin summa laskettuna klordaaniksi | |
Klorotaloniili | 0,01* |
Klorpyrifossi | 0,01* |
Klorpyrifossi-metyyli | 0,01* |
Metamidofossi | 0,01* |
Permetriini: | 0,05 |
isomeerien summa | |
Prosymidoni: ks. 3,4-dikloorianiliini | |
Sypermetriini: | 0,05* |
isomeerien summa | |
Vinklotsoliini: ks. 3,4-dikloorianiliini |
* Analyysiherkkyysraja
1) Kun kyseessä ovat munat tai munavalmisteet, joiden rasvapitoisuus on yli 10 %, enimmäismäär ilmaistaan suhteutettuna rasvan määrään mg/kg. Näissä tapauksissa enimmäismäärä on 10 kertaa tuoreillemunille vahvistettu määrä.
(a) Ellei enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1988 tulee voimaan enimmäismäärä 0,05* mg/kg
6. Elohopean, histamiinin ja eräiden merellisten biotoksiinien enimmäismääriä kalassa ja eräissä kalastustuotteissa
Vierasaine | Enimmäismäärä (mg/kg) |
kala tai kalastustuote | |
Elohopea | 1 mg/kg tuorepainoa kohden elitarvikkeena käytettävässä osassa seuraavilla kalalajeilla: |
Hait | |
Tonnikala (Thunnus spp.) | |
Tunniina (Euthunnus spp.) | |
Bonitot, sardat (Sarda spp.) | |
Juovaton sarda (Orcynopsis unicolor) | |
Miekkakala (Xiphias gladius) | |
Purjekala (Istiophorus platypterus) | |
Marliinit (Makaira spp.) | |
Ankerias (Anguila spp.) | |
Meribassi (Dicentrarchus labrax) | |
Sammet (Acipenser spp.) | |
Ruijanpallas (Hippoglossus hippoglossus) | |
Puna-ahven (Sebastes marinus S. mentella) | |
Tylppäpyrstömolva (Molva dipterygia) | |
Meri kissa (Anarhichas lupus) | |
Hauki (Esox lucius) | |
Portugalilainen koirakala (Centroscymnes ceololepis) | |
Rauskut (Raja spp.) | |
Huotrakalat (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo) | |
Merikrotti (Lophius spp.) | |
Roussi (Hoplostetus atlanticus) | |
Molva (Molva molva) | |
Keila (Brosme brosme) | |
Seuraavilla kalalajeilla rajaa 1 mg/kg sovelletaan kotimaassa myytäville kaloille, muihin ETA-maihin vietäville kaloille sovelletaan rajaa 0,5 mg/kg: | |
Made (Lota lota) | |
Ahven (Perca fluviatilis) | |
Kuha (Stizostedion lucioperca) | |
0,5 mg/kg tuorepainoa kohden elitarvikkeena käytettävässä osassa muille kaloille ja kalastustuotteille. | |
Näytteeksi otetaan vähintää 10 eri yksilöistä otettua, osanäytettä tutkittavaa erää kohden niiden kalojen osalta, joille sovelletaan rajaa 1 mg/kg. Kalastustuotteille, joille sovelletaan rajaa 0,5 mg/kg, otetaan näytteeksi vähintään 5 eri yksi töistä otettua osanäytettä tutkittavaa erää kohden. Osanäytteiden on edustettava erän yksilöiden kokojakaumaa. Tutkimus tehdään osanäytteiden homogenisoidusta sekoituksesta siten, että saadaan näytteen Hg-pitoisuuden keski arvo. | |
Histamiini | Scombridae- ja Clupeidae-heimojen kaloille, jotka on entsymaattisesti kypsytetty suolavedessä, sovellataan vastaavasti kaksikertaa suurempia enimmäismääriä. |
Tutkittavasta erästä otetaan 9 osanäytettä, joiden keski arvo ei saa ylittää arvoa 100 mg/kg, kaksi osanäytteistä saa olla välillä 100 mg/kg-200 mg/kg, ja yksikään osanäytteistä ei saa ylittää 200 mg/kg. | |
Halvaannuttava simpukkamyrkky (PSP) | Kaksikuoriset simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot: |
0,8 mg/kg syötävässä osassa | |
Ripulia aiheuttava simpukkamyrkky (DSP) | Kaksikuoriset simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot: |
Syötävässä osassa alle biologisen menetelmän määritysrajan |
Liite 2
KASVIKUNNAN TUOTERYHMÄT
"Tuoteryhmät | Esimerkkejä ryhmiin luettavista tuotteista | Tuotteen osa, johon enimmäismäärää sovelletaan |
1. Hedelmät; tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät | ||
vi) Sekalaiset hedelmät | Oliivit | Kokonaiset hedelmät ilman kantoja; maa-aines poistetaan harjaamalla kevyesti kuivaa tuotetta tai huuhtomalla juoksevassa vedessä |
4. Öljykasvien siemenet | ||
Auringonkukan siemenet | Kokonaiset kuorimattomat tai kuoritut siemenet" |
Raakavilja | ||
"CN-koodi | Tavarakuvaus | |
1001:stä | Vehnä | |
1002 00 00 | Ruis | |
1003 00 | Ohra | |
1004 00 | Kaura | |
1005 | Maissi | |
1006 | Riisi 1) | |
1007 00 | Durra | |
1008:sta | Tattari, hirssi ja muut viljat" |
1) Riisin kohdalla enimmäismääriä sovelletaan raakariisin ja luonnonriisin lisäksi esikuorittuun, osittain kuorittuun ja kokonaan hiottuun riisiin.