Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

683/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ja päätöksen liitteiden muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

kumonnut eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista 24 päivänä elokuuta 1990 antamansa päätöksen ( 756/90 ) sellaisena kuin se on muutettuna 11 päivänä helmikuuta 1993 annetussa päätöksessä (169/93) 5, 6 ja 7 §:t ja liitteestä 1 kohdasta 1 alaviitteet 1–8 sekä liitteen 1 kohdassa 1 raakaviljoja ja teetä koskevat kohdat, liitteen 1 kohdassa 2 petokalojen ja muiden kalojen elohopeaa ja histamiinia koskevat kohdat ja liitteen 1 kohdasta 2 munia koskevat kohdat,

muuttanut 2 §:n 2 momentin ja liitteen 1 kohdassa 1 asefaattia, atratsiinia, bromofossi-etyyliä, DDT:tä, deltametriiniä, diklorproppia, dinosebia, dioksationia, ditiokarbamaatteja, endriiniä, etyleenidibromidia, etyleenikloorihydriiniä, fenklorfossia, fenvaleraattia, glyfosaattia, heptakloria, imatsaliilia, iprodionia, kaptafolia, karbendatsiimia, klorpyrifossia, klorpyrifossi-metyyliä, klorotaloniilia, maleiinihydratsidia, metamidofossia, metyylibromidia, parakvattia, permetriiniä, prosymidonia, 2,4,5-T:tä ja vinklotsoliinia koskevat kohdat ja liitteen 2 oliiveja, öljykasvien siemeniä ja raakaviljaa koskevat kohdat sekä

lisännyt liitteen 1 kohtaan 1 amitrolia, binapakryyliä, sypermetriiniä, TEPP:a ja toksafeenia koskevat kohdat, uudet teen enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 3, viljojen enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 4, munien enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 5 sekä kalan ja eräiden kalastustuotteiden elohopeaa, histamiinia ja eräiden merellisten biotoksiinien enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 6 seuraavasti:

2 §


Sen ohella, mitä edellä 1 momentissa on sanottu voidaan noudattaa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiiveissä torjunta-aineiden enimmäismäärien asettamisesta hedelmille, vihanneksille, viljoille ja munille 76/895/ETY, 86/362/ETY ja 86/363/ETY sellaisina kuin ne ovat enimmäismäärien osalta viimeksi muutettuina direktiiveissä 93/57/ETY ja 93/58/ETY, annettuja enimmäismääriä.



Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1994.

Päätöksen 7 §:n mukaisia toimenpiderajoja voidaan kuitenkin edelleen soveltaa, niiltä osin kuin enimmäismääriä ei ole annettu Euroopan yhteisöjen säännöksissä, 1 päivään huhtikuuta 1995 saakka.

Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

ETA-sopimuksen liite II, kohta XII: neuvoston direktiivit 67/427/ETY, 76/621/ETY, 76/895/ETY, 80/428/ETY, 81/36/ETY, 82/528/ETY, 86/362/ETY, 88/298/ETY, 89/186/ETY, 90/642/ETY ja liite I kohta 24 neuvoston direktiivi 91/493/ETY ja kohta 25 neuvoston direktiivi 91/492/ETY sekä ETA-sopimuksen lisäpöytäkirja: neuvoston direktiivit 93/57/ETY ja 93/58/ETY sekä komission päätös 93/351/ETY

Helsingissä 25 päivänä heinäkuuta 1994

Ministeri Pertti SalolainenPääsihteeri Vesa Tuomaala

Liite 1

VIERASAINELUETTELO

1. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä kasvi kunnan tuotteissa

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan

Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä mg/kg

Amitroli

Asefaatti

Atratsiini

Binapakryyli

Bromofossi-etyyli

1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättomät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

I) SITRUSHEDELMÄT

0,05*

1

0,1*

0,05*

0,05*

Greipit

Sitruunat

Limetit

Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)

Appelsiinit

Pomelot

Muut

II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT)

0,05*

0,02*

0,1*

0,05*

0,05*

Mantelit

Brasilian pähkinät

Cashew -pähkinät

Kastanjat

Kookospähkinät

Hasselpähkinät

Australian pähkinät

Pekaanipähkinät

Setrin pähkinät

Pistaasiopähkinät

Saksanpähkinät

Muut

III) OMENAMAISET HEDELMÄT

0,05*

(a)

0,1*

0,05*

0,05*

Omenat

Päärynät

Kvittenit

Muut

IV) KIVELLISET HEDELMÄT

0,05*

0,1*

0,05*

0,05*

Aprikoosit

0,02*

Kirsikat

0,02*

Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)

(a)

Luumut

(a)

Muut

0,02*

V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT

0,05*

0,1*

0,05*

0,05*

a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

0,02*

Syötävät viinirypäleet

Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,02*

c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,02*

Karhunvatukat

Sinivatukka

Loganinmarjat (jättivatukat)

Vadelmat

Muut

d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,02*

Mustikat

Karpalot

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

Karviaismarjat

Muut

e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät

0,02*

VI) SEKALAISET HEDELMÄT

0,05*

0,02*

0,1*

0,05*

0,05*

Avokadot

Banaanit

Taatelit

Viikunat

Kiivihedelmät

Kumkvatit

Litsit

Mangot

Pöytäoliivit

Ölyntuotanto-oliivit

Passionhedelmät

Ananakset

Granaattiomenat

Muut

2. Vihannekset: tuoreet tai kehittymättömät, jäädytetyt tai kuivat

I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET

0,05*

0,02*

0,1*

0,05*

0,05*

Punajuurikkaat

Porkkanat

Mukulasellerit

Piparjuuret

Maa-artisokat

Palsternakat

Juuripersilja

Retiisit

Kaurajuuri

Bataatit

Lantut

Nauriit

Jamssit

Muut

II) SIPULIKASVIT

0,05*

0,02*

0,1*

0,05*

0,05*

Valkosipuli

Sipuli

Salottisipuli

Varhaissipuli

Muut

III) VIHANNESHEDELMÄT

0,05*

0,1*

0,05*

0,05*

Solanum -suvun vihannekset

Tomaatit

0,5

Paprika

(a)

Munakoiso

(a)

Muut

0,02*

Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

Kurkut

(a)

Pikkukurkut

Kesäkurpitsat

Muut

0,02*

Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,02*

Melonit

Kurpitsat

Vesimelonit

Muut

Sokerimaissi

0,02*

IV) KAALIKASVIT

0,05*

0,1*

0,05*

0,05*

a) Kukinnan muodostavat kaalit

(a)

Parsakaali

Kukkakaali

Muut

b) Kerivät kaalit

2

Ruusukaali

Keräkaali

Muut

c) Lehtikaalit

(a)

Kiinankaali

Kerimättömät kaalit

Muut

d) Kyssäkaali

0,02*

V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT

0,05*

0,1*

0,05*

0,05*

Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset

Vihanneskrassi

Vuonankaali

Lehtisalaatti

1

Siloendiivi

Muut

0,02*

Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,02*

Lehtimangoldi

c) Vesikrassi

0,02*

d) Salaattisikuri

0,02*

e) Yrtit

0,02*

Kirveli

Ruohosipuli

Persilja

Yrttiselleri

Muut

VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet)

0,05*

(a)

0,1*

0,05*

0,05*

Pavut (silpimättömät)

Pavut (silvityt)

Herneet (silpimättömät)

Herneet (silvityt)

Muut

VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET

0,05*

0,1*

0,05*

0,05*

Parsat

Kardonit

Lehtiselleri

Fenkoli

Latva-artisokka

(a)

Purjot

(a)

Raparperi

Muut

0,02*

VIII) SIENET

0,05*

0,02*

0,1*

0,05*

0,05*

a) Viljellyt sienet

b) Luonnonvaraiset sienet

3. Kuivatut palkokasvit

0,05*

0,1*

0,05*

0,05*

Pavut

(a)

Linssit

0,02*

Herneet

(a)

Muut

0,02*

4. Öljykasvien siemenet

0,05*

0,02*

0,1*

0,05*

0,05*

Pellavansiemenet

Maapähkinät

Unikonsiemenet

Seesaminsiemenet

Auringonkukan siemenet

Rapsin siemenet

Soijapavun siemenet

Sinapinsiemenet

Puuvillansiemenet

Muut

5. Perunat

0,05*

0,02*

0,1*

0,05*

0,05*

Varhaisperunat

Varastoperunat

6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat)

0,1*

0,1*

0,1*

0,1*

0,1*

7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe

0,1*

(d)

0,1*

0,1*

0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät, voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan

Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)

DDT: DDT:n, DDE:n ja DDD:n summa laskettuna DDT:ksi

Deltametriini

Diklorproppi

Dinosebi

Dioksationi

1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

I) SITRUSHEDELMÄT

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Greipit

Sitruunat

Limetit

Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)

Appelsiinit

Pomelot

Muut

II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT)

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Mantelit

Brasilian pähkinät

Cashew -pähkinät

Kastanjat

Kookospähkinät

Hasselpähkinät

Australian pähkinät

Pekaanipähkinät

Setrin pähkinät

Pistaasiopähkinät

Saksanpähkinät

Muut

III) OMENAMAISET HEDELMÄT

0,05*

0,1

0,05*

0,05*

0,05*

Omenat

Päärynät

Kvittenit

Muut

IV) KIVELLISET HEDELMÄT

0,05*

0,1

0,05*

0,05*

0,05*

Aprikoosit

Kirsikat

Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)

Luumut

Muut

V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

0,1

Syötävät viinirypäleet

Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,05*

c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset)

(c)

Karhunvatukat

Sinivatukka

Loganinmarjat (jättivatukat)

Vadelmat

Muut

d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)

Mustikat

Karpalot

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

0,2

Karviaismarjat

0,2

Muut

0,05*

e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät

0,05*

VI) SEKALAISET HEDELMÄT

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Avokadot

Banaanit

Taatelit

Viikunat

(c)

Kivihedelmät

(c)

Kumkvatit

Litsit

Mangot

Pöytäoliivit

0,1*

Öljyntuotanto-oliivit

Passionhedelmät

Ananakset

Granaattiomenat

Muut

0,05*

2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat

I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Punajuurikkaat

Porkkanat

Mukulasellerit

Piparjuuret

Maa-artisokat

Palsternakat

Juuripersilja

Retiisit

Kaurajuuri

Bataatit

Lantut

Nauriit

Jamssit

Muut

II) SIPULIKASVIT

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Valkosipuli

0,1

Sipuli

0,1

Salottisipuli

0,1

Varhaissipuli

(c)

Muut

0,05

III) VIHANNESHEDELMÄT

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Solanum -suvun vihannekset

0,2

Tomaatit

Paprika

Munakoiso

Muut

Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,1

Kurkut

Pikkukurkut

Kesäkurpitsat

Muut

Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,05

Melonit

Kurpitsat

Vesimelonit

Muut

Sokerimaissi

(c)

IV) KAALIKASVIT

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

a) Kukinnan muodostavat kaalit

0,1

Parsakaali

Kukkakaali

Muut

b>Kerivät kaalit

0,1

Ruusukaali

Keräkaali

Muut

c) Lehtikaalit

0,5

Kiinankaali

Kerimättömät kaalit

Muut

d) Kyssäkaali

0,05*

V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,5

Vihanneskrassi

Vuonankaali

Lehtisalaatti

Siloendiivi

Muut

Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,5

Lehtimangoldi

c) Vesikrassi

0,05*

d) Salaattisikuri

(c)

e) Yrtit

0,5

Kirveli

Ruohosipuli

Persilja

Yrttiselleri

Muut

VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet)

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Pavut (silpimättömät)

0,2

Pavut (silvityt)

(c)

Herneet (silpimättömät)

0,1

Herneet (silvityt)

Muut

0,05*

VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Parsat

Kardonit

Lehtiselleri

Fenkoli

Latva-artisokka

(c)

Purjot

Raparperi

Muut

0,05*

VIII) SIENET

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

a) Viljellyt sienet

b) Luonnonvaraiset sienet

3. Kuivatut palkokasvit

0,05*

1

0,05*

0,05*

0,05*

Pavut

Linssit

Herneet

Muut

4. Öljykasvien siemenet

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Pellavansiemenet

Maapähkinät

Unikonsiemenet

Seesaminsiemenet

Auringonkukan siemenet

Rapsin siemenet

0,1

Soijapavun siemenet

Sinapinsiemenet

Puuvillansiemenet

Muut

0,05*

5. Perunat

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

Varhaisperunat

0,05*

Varastoperunat

(c)

6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat)

0,2

5

0,1*

0,1*

0,1*

7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe

0,05*

5

0,1

0,1*

0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan

Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)

Ditiokarbamaatit: Manebi, mankotsebi, metiraami, propinebi ja zinebi; summa, laskettuna rikkihiileksi CS 2

Endriini

Etyleenidibromidi

Etyleenikloorihydriini: ECH ja EBH yhteensä

Fenklorfossi

Fenvaleraatti: isomeerien summa

1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

1) SITRUSHEDELMÄT

0,01

0,01*

10*

0,01*

(c)

Greipit

Sitruunat

Limetit

Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)

Appelsiinit

2

Pomelot

Muut

(c)

II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT)

0,1*

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

Mantelit

Brasilian pähkinät

Cashew -pähkinät

Kastanjat

Kookospähkinät

Hasselpähkinät

Australian pähkinät

Pekaanipähkinät

Setrin pähkinät

Pistaasiopähkinät

Saksanpähkinät

Muut

III) OMENAMAISET HEDELMÄT

(c)

0,01*

0,01*

10*

0,01*

1

Omenat

Päärynät

Kvittenit

Muut

IV) KIVELLISET HEDELMÄT

0,01*

0,01*

10*

0,01*

Aprikoosit

2

(c)

Kirsikat

1

Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)

2

(c)

Luumut

1

Muut

0,05*

0,05*

V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT

0,01*

0,01*

10*

0,01*

a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

2

1

Syötävät viinirypäleet

Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset)

2

0,05*

c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset)

(c)

0,05*

Karhunvatukat

Sinivatukka

Loganinmarjat (jättivatukat)

Vadelmat

Muut

d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,05*

Mustikat

Karpalot

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

(c)

Karviaismarjat

(c)

Muut

0,05*

e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät

0,05*

0,05*

VI) SEKALAISET HEDELMÄT

0,05*

0,01*

0,01*

10*

0,01*

0,05*

Avokadot

Banaanit

Taatelit

Viikunat

Kiivihedelmät

Kumkvatit

Litsit

Mangot

Pöytäoliivit

Öljyntuotanto-oliivit

Passionhedelmät

Ananakset

Granaattiomenat

Muut

2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat

I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET

0,01*

0,01*

10*

0,01*

0,05*

Punajuurikkaat

(c)

Porkkanat

(c)

Mukulasellerit

0,2

Piparjuuret

Maa-artisokat

Palsternakat

(c)

Juuripersilja

Retiisit

(c)

Kaurajuuri

(c)

Bataatit

Lantut

Nauriit

Jamssit

Muut

0,05*

II) SIPULIKASVIT

0,01*

0,01*

10*

0,01*

0,05*

Valkosipuli

0,5

Sipuli

0,5

Salottisipuli

0,5

Varhaissipuli

(c)

Muut

0,05*

III) VIHANNESHEDELMÄT

0,01*

0,01*

10*

0,01*

Solanum -suvun vihannekset

Tomaatit

(c)

1

Paprika

0,2

Munakoiso

Muut

2

0,05*

Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

Kurkut

0,5

0,2

Pikkukurkut

(c)

Kesäkurpitsat

(c)

Muut

0,05*

0,05*

Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

(c)

Melonit

0,2

Kurpitsat

0,5

Vesimelonit

0,5

Muut

0,05*

Sokerimaissi

0,05*

0,05*

IV) KAALIKASVIT

0,01*

0,01*

10*

0,01*

a) Kukinnan muodostavat kaalit

(c)

1

Parsakaali

Kukkakaali

Muut

b) Kerivät kaalit

(c)

(c)

Ruusukaali

Keräkaali

Muut

c) Lehtikaalit

(c)

Kiinankaali

1

Kerimättömät kaalit

(c)

Muut

0,05*

d) Kyssäkaali

(c)

(c)

V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT

0,01*

0,01*

10*

0,01*

Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset

5

0,05*

Vihanneskrassi

Vuonankaali

Lehtisalaatti

Siloendiivi

Muut

Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,05*

0,05*

Lehtimangoldi

c) Vesikrassi

(c)

0,05*

d) Salaattisikuri

0,2

0,05*

e) Yrtit

5

0,05*

Kirveli

Ruohosipuli

Persilja

Yrttiselleri

Muut

VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet)

(c)

0,01*

0,01*

10*

0,01*

(c)

Pavut (silpimättömät)

Pavut (silvityt)

Herneet (silpimättömät)

Herneet (silvityt)

Muut

VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET

0,01

0,01*

10*

0,01*

0,05*

Parsat

Kardonit

Lehtiselleri

(c)

Fenkoli

Latva-artisokka

(c)

Purjot

(c)

Raparperi

Muut

0,05*

VIII) SIENET

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

a) Viljellyt sienet

b) Luonnonvaraiset sienet

3. Kuivatut palkokasvit

(c)

0,01*

0,01*

10*

0,01*

(c)

Pavut

Linssit

Herneet

Muut

4. Öljykasvien siemenet

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

Pellavansiemenet

Maapähkinät

Unikonsiemenet

Seesaminsiemenet

Auringonkukan siemenet

Rapsin siemenet

(c)

Soijapavun siemenet

Sinapinsiemenet

Puuvillansiemenet

Muut

0,1*

5. Perunat

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

Varhaisperunat

Varastoperunat

6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat)

0,1*

0,01*

0,1*

0,1*

(d)

7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe

25

0,1*

0,01*

0,1*

5

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan

Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)

Glyfosaatti

Heptaklori: Heptaklori ja heptakloriepoksidi yhteensä

Imatsaliili

Iprodioni

Kaptafoli

1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

I) SITRUSHEDELMÄT

0,1*

0,01*

5

0,02*

Greipit

(a)

Sitruunat

Limetit

Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)

Appelsiinit

Pomelot

Muut

0,02*

II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT)

0,1*

0,01*

0,02*

0,02*

Mantelit

Brasilian pähkinät

Cashew -pähkinät

Kastanjat

Kookospähkinät

Hasselpähkinät

(a)

Australian pähkinät

Pekaanipähkinät

Setrin pähkinät

Pistaasiopähkinät

Saksanpähkinät

Muut

0,02*

III) OMENAMAISET HEDELMÄT

0,1*

0,01*

5

10

0,02*

Omenat

Päärynät

Kvittenit

Muut

IV) KIVELLISET HEDELMÄT

0,1*

0,01*

0,02*

5

0,02*

Aprikoosit

Kirsikat

Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)

Luumut

Muut

V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT

0,01*

0,02*

a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

0,1*

0,02*

10

Syötävät viinirypäleet

Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,1*

(a)

10

c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,1*

0,02

*5

Karhunvatukat

Sinivatukka

Loganinmarjat (jättivatukat)

Vadelmat

Muut

d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,1*

0,02*

Mustikat

10

Karpalot

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

10

Karviaismarjat

10

Muut

0,02*

e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät

0,1*

0,02*

0,02*

VI) SEKALAISET HEDELMÄT

0,01*

0,02*

Avokadot

Banaanit

2

(a)

Taatelit

Viikunat

Kiivihedelmät

5

Kumkvatit

Litsit

Mangot

Pöytäoliivit

(d)

Öljyntuotanto-oliivit

Passionhedelmät

Ananakset

Granaattiomenat

Muut

0,1*

0,02*

0,02*

2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat

I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET

0,1*

0,01*

0,02*

0,02*

Punajuurikkaat

Porkkanat

(a)

Mukulasellerit

(a)

Piparjuuret

Maa-artisokat

Palsternakat

Juuripersilja

Retiisit

(a)

Kaurajuuri

Bataatit

Lantut

Nauriit

Jamssit

Muut

0,02*

II) SIPULIKASVIT

0,1*

0,01*

0,02*

0,02*

Valkosipuli

5

Sipuli

5

Salottisipuli

5

Varhaissipuli

(a)

Muut

0,02*

III) VIHANNESHEDELMÄT

0,01*

0,02*

Solanum -suvun vihannekset

0,1*

5

Tomaatit

Paprika

(a)

Munakoiso

Muut

0,02*

Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,1*

0,2

2

Kurkut

Pikkukurkut

Kesäkurpitsat

Muut

Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,1*

Melonit

(a)

(a)

Kurpitsat

Vesimelonit

Muut

0,02*

0,02*

Sokerimaissi

0,1*

0,02*

0,02*

IV) KAALIKASVIT

0,01*

0,02*

a) Kukinnan muodostavat kaalit

0,1*

0,02*

(a)

Parsakaali

Kukkakaali

Muut

b) Kerivät kaalit

0,1*

0,02*

Ruusukaali

(a)

Keräkaali

5

Muut

0,02*

c) Lehtikaalit

0,1*

0,02*

(a)

Kiinankaali

Kerimättömät kaalit

Muut

d) Kyssäkaali

0,1*

0,02*

0,1

V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT

0,01*

0,02*

Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,1*

0,02*

10

Vihanneskrassi

Vuonankaali

Lehtisalaatti

Siloendiivi

Muut

Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,1*

0,02*

0,02*

Lehtimangoldi

c) Vesikrassi

0,1*

0,02*

0,02*

d) Salaattisikuri

0,1*

0,02*

1

e) Yrtit

0,1*

0,02*

10

Kirveli

Ruohosipuli

Persilja

Yrttiselleri

Muut

VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet)

0,1*

0,01*

0,02*

(a)

0,02*

Pavut (silpimättömät)

Pavut (silvityt)

Herneet (silpimättömät)

Herneet (silvityt)

Muut

VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET

0,1*

0,01*

0,02*

0,02*

Parsat

Kardonit

Lehtiselleri

(a)

Fenkoli

(a)

Latva-artisokka

Purjot

Raparperi

Muut

0,02*

VIII) SIENET

0,01*

0,02*

0,02*

0,02*

a) Viljellyt sienet

0,1*

b) Luonnonvaraiset sienet

50

3. Kuivatut palkokasvit

0,01*

0,02*

0,2

0,02*

Pavut

(d)

Linssit

0,1*

Herneet

(d)

Muut

0,1*

4. Öljykasvien siemenet

0,01*

0,02*

0,02*

Pellavansiemenet

10

(a)

Maapähkinät

Unikonsiemenet

Seesaminsiemenet

Auringonkukan siemenet

Rapsin siemenet

10

0,5

Soijapavun siemenet

Sinapinsiemenet

(d)

(a)

Puuvillansiemenet

Muut

0,1*

0,02*

5. Perunat

0,1*

0,01*

0,02*

0,02*

Varhaisperunat

0,02*

Varastoperunat

5

6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat)

0,1*

0,02*

0,1*

0,1*

0,1*

7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe

0,1*

0,01*

0,1*

0,1*

0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan

Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)

Karbendatsiimi: Benomyyli, karbendatsiimi ja tiofanaattimetyyli; summa laskettuna karbendatsiimiksi

Klorpyrifossi

Klorpyrifossimetyyli

Klorotaloniili

Maleiinihydratsidi

1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

I) SITRUSHEDELMÄT

5

0,3

0,01*

1*

Greipit

Sitruunat

(c)

Limetit

Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)

(c)

Appelsiinit

(c)

Pomelot

Muut

0,05*

II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT)

0,1*

0,05*

0,05*

0,01*

1*

Mantelit

Brasilian pähkinät

Cashew -pähkinät

Kastanjat

Kookospähkinät

Hasselpähkinät

Australian pähkinät

Pekaanipähkinät

Setrin pähkinät

Pistaasiopähkinät

Saksapähkinät

Muut

III) OMENAMAISET HEDELMÄT

2

0,5

0,5

(b)

1*

Omenat

Päärynät

Kvittenit

Muut

IV) KIVELLISET HEDELMÄT

1*

Aprikoosit

(d)

(b)

Kirsikat

(d)

(c)

(b)

Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)

(d)

(c)

(c)

(b)

Luumut

(d)

0,2

Muut

0,1*

0,05*

0,05*

0,01*

V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT

1*

a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

(d)

0,5

0,2

Syötävät viinirypäleet

1

Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

(b)

b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,2

0,05*

(b)

c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset:

(d)

(c)

0,05*

(b)

Karhunvatukat

Sinivatukka

Loganinmarjat (jättivatukat)

Vadelmat

Muut

d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,05*

Mustikat

Karpalot

(c)

2

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

(d)

(c)

(b)

Karviaismarjat

(d)

(c)

(b)

Muut

0,1*

0,05*

0,01*

e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät

0,1*

0,05*

0,05*

0,01*

VI) SEKALAISET HEDELMÄT

0,05*

0,01*

1*

Avokadot

Banaanit

1

(c)

Taatelit

Viikunat

Kiivihedelmät

2

Kumkvatit

Litsit

Mangot

Pöytäoliivit

(d)

(c)

Öljyntuotanto-oliivit

(d)

Passionhedelmät

Ananakset

Granaattiomenat

Muut

0,1*

0,05*

2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat

I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET

0,05*

1*

Punajuurikkaat

(c)

Porkkanat

(d)

0,1

(b)

Mukulasellerit

(d)

(b)

Piparjuuret

Maa-artisokat

Palsternakat

(c)

Juuripersilja

Retiisit

Kaurajuuri

(d)

Bataatit

Lantut

(d)

(c)

Nauriit

(d)

(c)

Jamssit

Muut

0,1*

0,05*

0,01*

II) SIPULIKASVIT

0,05*

Valkosipuli

0,5

Sipuli

(d)

(c)

0,5

Salottisipuli

0,5

Varhaissipuli

(b)

1*

Muut

0,1*

0,05*

0,01*

10

III) VIHANNESHEDELMÄT

1*

Solanum -suvun vihannekset

0,5

0,5

2

Tomaatit

(d)

Paprika

(d)

Munakoiso

0,5

Muut

0,1*

Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,05*

0,05*

Kurkut

(d)

1

Pikkukurkut

(d)

Kesäkurpitsat

Muut

0,1*

(b)

Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,05*

0,05*

(b)

Melonit

0,5

Kurpitsat

0,5

Vesimelonit

Muut

0,1*

Sokerimaissi

0,1*

(c)

0,05*

0,01*

IV) KAALIKASVIT

1*

a) Kukinnan muodostavat kaalit

(d)

(c)

0,05*

(b)

Parsakaali

Kukkakaali

Muut

b) Kerivät kaalit

(c)

0,05*

Ruusukaali

(d)

0,5

Keräkaali

(b)

Muut

0,01*

c) Lehtikaalit

0,1*

(c)

0,05*

(b)

Kiinankaali

Kerimättömät kaalit

Muut

d) Kyssäkaali

0,1*

0,05*

0,05*

0,01*

V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT

1*

Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset

(d)

0,05*

Vihanneskrassi

Vuonankaali

(c)

Lehtisalaatti

(c)

(b)

Siloendiivi

(c)

Muut

0,05*

0,01*

Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,1*

0,05*

0,05*

0,01*

Lehtimangoldi

c) Vesikrassi

(d)

0,05*

0,05*

0,01*

d) Salaattisikuri

(d)

0,05*

0,05*

0,01*

e) Yrtit

0,1*

(c)

0,05*

(b)

Kirveli

Ruohosipuli

Persilja

Yrttiselleri

Muut

VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet)

(d)

(c)

0,05*

1*

Pavut (silpimättömät)

(b)

Pavut (silvityt)

(b)

Herneet (silpimättömät)

2

Herneet (silvityt)

(b)

Muut

0,01*

VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET

(c)

1*

Parsat

Kardonit

Lehtiselleri

(d)

(b)

Fenkoli

Latva-artisokka

(c)

Purjot

(b)

Raparperi

Muut

0,1*

0,05*

0,01*

VIII) SIENET

0,05*

0,05*

1*

a) Viljellyt sienet

1

(b)

b) Luonnonvaraiset sienet

0,1*

0,01*

3. Kuivatut palkokasvit

0,05*

0,05*,

0,01*

1*

Pavut

(d)

Linssit

0,1*

Herneet

(d)

Muut

0,1*

4. Öljykasvien siemenet

0,05*

0,01*

1*

Pellavansiemenet

Maapähkinät

Unikonsiemenet

Seesaminsiemenet

Auringonkukan siemenet

Rapsin siemenet

(c)

Soijapavun siemenet

0,2

Sinapinsiemenet

Puuvillansiemenet

Muut

0,1*

0,05*

5. Perunat

(d)

0,05*

0,05*

0,01*

Varhaisperunat

1*

Varastoperunat

50

6. Tee (Camellia sinensis - lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat)

0,1*

0,1*

0,1*

0,1*

1*

7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe

(d)

(d)

0,1*

(d)

1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan

Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)

Metamidofossi

Metyylibromidi

Parakvatti

Permetriini: isomeerien summa

Prosymidoni

1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

I) SITRUSHEDELMÄT

0,2

0,05*

0,05*

0,5

0,02*

Greipit

Sitruunat

Limetit

Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)

Appelsiinit

Pomelot

Muut

II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT)

0,01*

0,05*

0,1

0,05*

Mantelit

Brasilian pähkinät

Cashew -pähkinät

Kastanjat

Kookospähkinät

Hasselpähkinät

Australian pähkinät

Pekaanipähkinät

Setrin pähkinät

Pistaasiopähkinät

Saksapähkinät

Muut

0,05*

III) OMENAMAISET HEDELMÄT

(b)

0,05*

0,05*

1

Omenat

(a)

Päärynät

(a)

Kvittenit

Muut

0,02*

IV) KIVELLISET HEDELMÄT

(b)

0,05*

1

(a)

Aprikoosit

Kirsikat

Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)

Luumut

Muut

V) MARJAT JA PIENNEDELMÄT

0,05*

a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

(b)

1

5

Syötävät viinirypäleet

Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset)

(b)

0,05*

(c)

5

c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,01*

0,05*

(c)

Karhunvatukat

Sinivatukka

Loganinmarjat (jättivatukat)

Vadelmat

10

Muut

0,02*

d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,01*

0,05*

0,02*

Mustikat

Karpalot

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

(c)

Karviaismarjat

(c)

Muut

0,05*

e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät

0,01*

0,05*

0,05*

0,02*

VI) SEKALAISET HEDELMÄT

0,01*

0,05* (pl, viikunat)

0,05*

Avokadot

Banaanit

Taatelit

Viikunat

Kiivihedelmät

1

5

Kumkvatit

Litsit

Mangot

Päytäoliivit

(c)

Öljyntuotanto-oliivit

Passionhedelmät

Ananakset

Granaattiomenat

Muut

0,05*

0,02*

2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat

I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET

0,01*

0,05*

0,05*

0,02*

Punajuurikkaat

Porkkanat

Mukulasellerit

0,1

Piparjuuret

Maa-artisokat

Palsternakat

Juuripersilja

Retiisit

0,1

Kaurajuuri

Bataatit

Lantut

Nauriit

(c)

Jamssit

Muut

0,05*

II) SIPULIKASVIT

0,01*

0,05*

0,05*

Valkosipuli

0,2

Sipuli

(c)

0,2

Salottisipuli

(c)

0,2

Varhaissipuli

(c)

(a)

Muut

0,05*

0,02*

III) VIHANNESHEDELMÄT

0,05*

0,05*

Solanum -suvun vihannekset

0,5

2

Tomaatit

0,5

Paprika

(b)

Munakoiso

0,2

Muut

0,01*

Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,1

1

Kurkut

1

Pikkukurkut

Kesäkurpitsat

Muut

0,01*

Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,01*

0,1

1

Melonit

Kurpitsat

Vesimelonit

Muut

Sokerimaissi

0,01*

0,1

0,02*

IV) KAALIKASVIT

0,05*

0,05*

a) Kukinnan muodostavat kaalit

(b)

0,2*

Parsakaali

(c)

Kukkakaali

0,1

Muut

0,05*

b) Kerivät kaalit

0,5

(c)

0,02*

Ruusukaali

Keräkaali

Muut

c) Lehtikaalit

(b)

1

0,02*

Kiinankaali

Kerimättömät kaalit

Muut

d) Kyssäkaali

0,01*

0,05*

0,02*

V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT

0,05*

0,05*

Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset

2

5

Vihanneskrassi

Vuonankaali

Lehtisalaatti

0,2

Siloendiivi

Muut

0,01*

Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,01*

1

0,02*

Lehtimangoldi

c) Vesikrassi

0,01*

0,05*

0,02*

d) Salaattisikuri

0,01*

0,05*

(a)

e) Yrtit

0,01*

2

0,02*

Kirveli

Ruohosipuli

Persilja

Yrttiselleri

Muut

VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet)

(b)

0,05*

0,05*

Pavut (silpimättömät)

0,5

2

Pavut (silvityt)

0,05*

(a)

Herneet (silpimättömät)

0,1

(a)

Herneet (silvityt)

0,05*

(a)

Muut

0,05*

0,2*

VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET

0,05*

0,05*

0,02*

Parsat

Kardonit

Lehtiselleri

2

Fenkoli

(c)

Latva-artisokka

(b)

Purjot

(b)

0,5

Raparperi

2

Muut

0,01*

0,05*

VIII) SIENET

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02*

a) Viljellyt sienet

b) Luonnonvaraiset sienet

3. Kuivatut palkokasvit

0,05*

0,05*

(a)

Pavut

(b)

Linssit

0,01*

Herneet

(b)

Muut

0,01*

4. Öljykasvien siemenet

0,1*

0,05*

Pellavansiemenet

Maapähkinät

0,1

Unikonsiemenet

Seesaminsiemenet

Auringonkukan siemenet

(c)

1

Rapsin siemenet

0,1

1

Soijapavun siemenet

1

Sinapinsiemenet

0,1

Puuvillansiemenet

0,1

0,2

Muut

0,01*

0,05*

0,05*

5. Perunat

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02*

Varhaisperunat

Varastoperunat

6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat)

0,1*

0,05*

0,1*

(d)

0,1*

7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe

2

0,05*

0,1*

(d)

0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0.01* mg/kg

(c) 0.05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan

Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)

Sypermetriini: isomeerien summa)

2,4,5-T

TEPP

Toksafeeni

Vinklotsoliini; vinklotsoliinin ja kaikkien metaboliittien summa mukaan lukien 3,5-dikloorianiliinijohdannaiset, laskettuna vinklotsoliiniksi

1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

I) SITRUSHEDELMÄT

2

0,05*

0,01*

0,1*

0,05*

Greipit

Sitruunat

Limetit

Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)

Appelsiinit

Pomelot

Muut

II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT)

0,05*

0,05*

0,01*

0,1*

0,05*

Mantelit

Brasilian pähkinät

Cashew -pähkinät

Kastanjat

Kookospähkinät

Hasselpähkinät

Australian pähkinät

Pekaanipähkinät

Setrin pähkinät

Pistaasiopähkinät

Saksapähkinät

Muut

III) OMENAMAISET HEDELMÄT

1

0,05*

0,01*

0,1*

1

Omenat

Päärynät

Kvittenit

Muut

IV) KIVELLISET HEDELMÄT

0,05*

0,01*

0,1*

Aprikoosit

2

2

Kirsikat

1

0,5

Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)

2

2

Luumut

1

(c)

Muut

0,05*

0,05*

V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT

0,05*

0,01*

0,1*

a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

0,5

5

Syötävät viinirypäleet

Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet

b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset)

(c)

5

c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset)

0,5

5

Karhunvatukat

Sinivatukka

Loganinmarjat (jättivatukat)

Vadelmat

Muut

d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)

Mustikat

(c)

Karpalot

Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)

(c)

(c)

Karviaismarjat

(c)

Muut

0,05*

0,05*

e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät

2

0,05*

VI) SEKALAISET HEDELMÄT

0,05*

0,05*

0,01*

0,1*

0,05 (paitsi kiivi)

Avokadot

Banaanit

Taatelit

Viikunat

Kiivihedelmät

Kumkvatit

Litsit

Mangot

Pöytäoliivit

Öljyntuotanto-oliivit

Passionhedelmät

Ananakset

Granaattiomenat

Muut

2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat

I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET

0,05*

0,01*

0,1*

Punajuurikkaat

Porkkanat

(c)

Mukulasellerit

Piparjuuret

(c)

Maa-artisokat

Palsternakat

Juuripersilja

Retiisit

(c)

(c)

Kaurajuuri

Bataatit

Lantut

(c)

(c)

Nauriit

(c)

Jamssit

Muut

0,05*

0,05*

II) SIPULIKASVIT

0,05*

0,01*

0,1*

1

Valkosipuli

0,1

Sipuli

0,1

Salottisipuli

0,1

Varhaissipuli

Muut

0,05*

III) VIHANNESHEDELMÄT

0,05*

0,01*

0,1*

Solanum -suvun vihannekset

0,5

3

Tomaatit

Paprika

Munakoiso

Muut

Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

0,2

1

Kurkut

Pikkukurkut

Kesäkurpitsat

Muut

Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset

(c)

1

Melonit

Kurpitsat

Vesimelonit

Muut

Sokerimaissi

0,05*

0,05*

IV) KAALIKASVIT

0,05*

0,01*

0,1*

a) Kukinnan muodostavat kaalit

0,5

0,05*

Parsakaali

Kukkakaali

Muut

b) Kerivät kaalit

0,5

0,05*

Ruusukaali

Keräkaali

Muut

c) Lehtikaalit

Kiinankaali

2

Kerimättömät kaalit

Muut

0,05*

d) Kyssäkaali

0,2

0,05*

V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT

0,05*

0,01*

0,1*

Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset

2

5

Vihanneskrassi

Vuonankaali

Lehtisalaatti

Siloendiivi

Muut

Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset

0,5

0,05*

Lehtimangoldi

c) Vesikrassi

0,05*

0,05*

d) Salaattisikuri

(c)

2

e) Yrtit

2

0,05*

Kirveli

Ruohosipuli

Persilja

Yrttiselleri

Muut

VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet)

0,05*

0,01*

0,1*

Pavut (silpimättömät)

0,5

2

Pavut (silvityt)

(c)

(c)

Herneet (silpimättömät)

(c)

2

Herneet (silvityt)

(c)

(c)

Muut

0,05*

0,05*

VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET

0,05*

0,01*

0,1*

Parsat

Kardonit

Lehtiselleri

(c)

(c)

Fenkoli

(c)

Latva-artisokka

(c)

Purjot

0,5

Raparperi

Muut

0,05*

0,05*

VIII) SIENET

0,05*

0,01*

0,1*

0,05*

a) Viljellyt sienet

0,05*

b) Luonnonvaraiset sienet

1

3. Kuivatut palkokasvit

0,05*

0,01*

0,1*

(c)

Pavut

0,05*

Linssit

(c)

Herneet

(c)

Muut

0,05*

4. Öljykasvien siemenet

0,05*

0,01*

0,1*

Pellavansiemenet

0,2

Maapähkinät

Unikonsiemenet

0,2

Seesaminsiemenet

0,2

Auringonkukan siemenet

0,2

Rapsin siemenet

0,2

1

Soijapavun siemenet

Sinapinsiemenet

Puuvillansiemenet

0,2

Muut

0,05*

0,05*

5. Perunat

0,05*

0,05*

0,01*

0,1*

0,05*

Varhaisperunat

Varastoperunat

6. Tee (Camellia sinensis - lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat)

(d)

0,05*

0,02*

0,1*

0,1*

7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe

30

0,05*

0,02*

0,1*

40

* Analyysiherkkysraja

(a), (b). (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

3. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä teessä

Torjunta-aine

Enimmäismäärä (mg/kg)

Aldriini ja dieldriini yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD)

0,02

Endosulfaani (alfa- ja beeta-isomeerien ja endosulfaanisulfaatin summa laskettuna endosulfaanina)

30

Heksakloorisykloheksaani (HCH)

-alfa- ja beeta-isomeeri, summa

0,2

-gamma-isomeeri (lindaani)

0,2

Bifentriini

(d)

Bromopropylaatti

(d)

Kartappi

20

Klordaani (cis- ja trans-isomeerien summa)

0,02*

Diklorvossi

(d)

Dikofoli

(d)

Dimetoaatti

0,2

Ometoaatti

0,1

Etioni

2

Fenitrotioni

(d)

Flusytrinaatti (isomeerien summa)

(d)

Heksaklooribentseeni (HCB)

0,01*

Malationi (malationin ja malaoksonin summa laskettuna malationina)

(d)

Metidationi

(d)

Monokrotofossi

(d)

Foksiimi

(d)

Profenofossi

(d)

Propargiitti

(d)

Kinalfossi

(d)

Fosmetti (fosmetin ja fosmettioksonin summa laskettuna fosmettina)

(d)

* Analyysiherkkyysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1,1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

4. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä viljoissa

Torjunta-aine

Enimmäismäärä (mg/kg)

Aldriini ja dieldriini:

0,01

yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD)

Asefaatti

0,02*

Bromidit:

50

epäorgaaniset bromidi -ioniksi laskettuna

Bromimetaani (metyylibromidi)

0,1

DDT:

0,05

DTT:n, DDE:n ja DDD:n summa laskettuna DTT:ksi

Deltametriini

1

Diatsinoni

0,05

1,2-Dibromietaani (etyleenidibromidi)

0,01

Diklorvossi

2

Ditiokarbamaatit:

0,05*: maissi

mankotsebi, manebi, metiraami, propinebi ja zinebi yhteensä laskettuna rikkihiilenä (CS 2 )

(b): muut viljat

Endosulfaani:

0,2: maissi

alfa- ja beeta-isomeerien ja endosulfaanisulfaatin summa laskettuna endosulfaaniksi

0,1: muut viljat

Endriini

0,01

Fenvaleraatti:

(b): ohra, kaura, ruis ja ruisvehnä

isomeerien summa

0,05*: muut viljat

Fosfamidoni

0,05

Fosforivety:

0,1

fosfidit laskettuna fosforivedyksi

Glyfosaatti

5: vehnä, ruis ja ruisvehnä

20: ohra ja kaura

0,1*: muut viljat

Heksaklooribentseeni (HCH)

0,01

Heksakloorisykloheksaani (HCB):

-alfa- ja beeta-isomeerit

0,02

-gamma-isomeeri (lindaani)

0,1

Heptaklori:

0,01

heptaklorin ja heptakloriepoksidin suma laskettuna heptakloriksi

Hiilitetrakloridi

0,01

Imatsaliili

0,02*

Iprodioni

0,5: vehnä

(c): ohra ja riisi

0,02*: muut viljat

Kaptafoli

0,05

Karbaryyli

1: riisi

0,5 muut viljat

Karbendatsiimi:

(a): ohra

benomyyli, tiofanaatti-metyyli ja karbendatsiimi yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi

0,1*: muut viljat

Klordaani:

0,02

cis- ja trans -isomeerien summa

Klorotaloniili

0,1: vehnä, ruis, ohra, kaura ja ruisvehnä

0,01*: muut viljat

Klorpyrifossi

(b): ohra

0,05*: muut viljat

Klorpyrifossi-metyyli

0,05*: riisi

Malationi:

8

malationin ja malaoksonin summa laskettuna malationiksi

Metamidofossi

0,01*

Permetriini:

0,2: maissi

isomeerien summa

2: muut viljat

Prosymidoni

0,02*

Pyretriinit:

3

pyretriini I:n ja II:n, sineriini I:n ja II:n ja jasmoliini I:n ja II:n summa

Rikkihiili

0,1

Syaanivety:

15

syanidit laskettuna syaanivedyksi

Sypermetriini:

(b): vehnä, ohra kaura ja ruis

isomeerien summa

0,05*: muut viljat

Triklorfoni

0,1

Vinklotsoliini:

0,05*

vinklotsoliinin ja kaikkien 3,5-dikloorianiliinirakenteen sisältävien metaboliittien summa laskettuna vinklotsoliiniksi

*Analyysiherkkyysraja

a), b>ja c): ellei muita enimmäismääriä ole annettu 1.1.1998 mennessä tulevat voimaan seuraavat enimmäismäärät:

a): 0,1* mg/kg

b): 0,05* mg/kg

c): 0,02* mg/kg

5. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä munissa ja munavalmisteissa

Torjunta-aine

Enimmäismäärä (mg/kg) (1

Aldriini:

0,02

Aldriini ja dieldriini yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD)

Asefaatti

0,02*

DDT:

0,1

p,p'-DDT:n, o,p'-DDT:n, p,p'-DDE:n ja p,p'-TDE:n (DDD) summa laskettuna DDT:ksi

Deltametriini

0,05*

3,4-Dikloorianiliini:

0,05*

Iprodionin, prosymidonin ja vinklotsoliinin sekä kaikkien 3,4-dikloorianiliinirakenteen sisältävien yhdisteiden summa laskettuna 3,4-dikloorianiliiniksi

Ditiokarbamaatit:

0,05*

Mankotsebi, manebi, metiraami, propinebi ja zinebi yhteensä laskettuna rikkihiileksi (CS 2

Endriini

0,005

Fenvaleraatti:

(a)

isomeerien summa

Glyfosaatti

0,1*

Heksaklooribentseeni (HCB)

0,02

Heksakloorisykloheksaani (HCH):

alfa-isomeeri

0,02

beeta-isomeeri

0,01

gamma-isomeeri (lindaani)

0,1

Heptaklori:

0,02

Heptaklorin ja heptakloriepoksidin summa laskettuna heptakloriksi

Imatsaliili

0,02*

Iprodioni: ks. 3,4-dikloorianiliini

Karbendatsiimi:

0,1*

Benomyyli, karbendatsiimi ja tiofanaattimetyyli yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi

Klordaani:

0,005

cis- ja trans-isomeerien ja oksiklordaanin summa laskettuna klordaaniksi

Klorotaloniili

0,01*

Klorpyrifossi

0,01*

Klorpyrifossi-metyyli

0,01*

Metamidofossi

0,01*

Permetriini:

0,05

isomeerien summa

Prosymidoni: ks. 3,4-dikloorianiliini

Sypermetriini:

0,05*

isomeerien summa

Vinklotsoliini: ks. 3,4-dikloorianiliini

* Analyysiherkkyysraja

1) Kun kyseessä ovat munat tai munavalmisteet, joiden rasvapitoisuus on yli 10 %, enimmäismäär ilmaistaan suhteutettuna rasvan määrään mg/kg. Näissä tapauksissa enimmäismäärä on 10 kertaa tuoreillemunille vahvistettu määrä.

(a) Ellei enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1988 tulee voimaan enimmäismäärä 0,05* mg/kg

6. Elohopean, histamiinin ja eräiden merellisten biotoksiinien enimmäismääriä kalassa ja eräissä kalastustuotteissa

Vierasaine

Enimmäismäärä (mg/kg)

kala tai kalastustuote

Elohopea

1 mg/kg tuorepainoa kohden elitarvikkeena käytettävässä osassa seuraavilla kalalajeilla:

Hait

Tonnikala (Thunnus spp.)

Tunniina (Euthunnus spp.)

Bonitot, sardat (Sarda spp.)

Juovaton sarda (Orcynopsis unicolor)

Miekkakala (Xiphias gladius)

Purjekala (Istiophorus platypterus)

Marliinit (Makaira spp.)

Ankerias (Anguila spp.)

Meribassi (Dicentrarchus labrax)

Sammet (Acipenser spp.)

Ruijanpallas (Hippoglossus hippoglossus)

Puna-ahven (Sebastes marinus S. mentella)

Tylppäpyrstömolva (Molva dipterygia)

Meri kissa (Anarhichas lupus)

Hauki (Esox lucius)

Portugalilainen koirakala (Centroscymnes ceololepis)

Rauskut (Raja spp.)

Huotrakalat (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo)

Merikrotti (Lophius spp.)

Roussi (Hoplostetus atlanticus)

Molva (Molva molva)

Keila (Brosme brosme)

Seuraavilla kalalajeilla rajaa 1 mg/kg sovelletaan kotimaassa myytäville kaloille, muihin ETA-maihin vietäville kaloille sovelletaan rajaa 0,5 mg/kg:

Made (Lota lota)

Ahven (Perca fluviatilis)

Kuha (Stizostedion lucioperca)

0,5 mg/kg tuorepainoa kohden elitarvikkeena käytettävässä osassa muille kaloille ja kalastustuotteille.

Näytteeksi otetaan vähintää 10 eri yksilöistä otettua, osanäytettä tutkittavaa erää kohden niiden kalojen osalta, joille sovelletaan rajaa 1 mg/kg. Kalastustuotteille, joille sovelletaan rajaa 0,5 mg/kg, otetaan näytteeksi vähintään 5 eri yksi töistä otettua osanäytettä tutkittavaa erää kohden. Osanäytteiden on edustettava erän yksilöiden kokojakaumaa. Tutkimus tehdään osanäytteiden homogenisoidusta sekoituksesta siten, että saadaan näytteen Hg-pitoisuuden keski arvo.

Histamiini

Scombridae- ja Clupeidae-heimojen kaloille, jotka on entsymaattisesti kypsytetty suolavedessä, sovellataan vastaavasti kaksikertaa suurempia enimmäismääriä.

Tutkittavasta erästä otetaan 9 osanäytettä, joiden keski arvo ei saa ylittää arvoa 100 mg/kg, kaksi osanäytteistä saa olla välillä 100 mg/kg-200 mg/kg, ja yksikään osanäytteistä ei saa ylittää 200 mg/kg.

Halvaannuttava simpukkamyrkky (PSP)

Kaksikuoriset simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot:

0,8 mg/kg syötävässä osassa

Ripulia aiheuttava simpukkamyrkky (DSP)

Kaksikuoriset simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot:

Syötävässä osassa alle biologisen menetelmän määritysrajan

Liite 2

KASVIKUNNAN TUOTERYHMÄT

"Tuoteryhmät

Esimerkkejä ryhmiin luettavista tuotteista

Tuotteen osa, johon enimmäismäärää sovelletaan

1. Hedelmät; tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät

vi) Sekalaiset hedelmät

Oliivit

Kokonaiset hedelmät ilman kantoja; maa-aines poistetaan harjaamalla kevyesti kuivaa tuotetta tai huuhtomalla juoksevassa vedessä

4. Öljykasvien siemenet

Auringonkukan siemenet

Kokonaiset kuorimattomat tai kuoritut siemenet"

Raakavilja

"CN-koodi

Tavarakuvaus

1001:stä

Vehnä

1002 00 00

Ruis

1003 00

Ohra

1004 00

Kaura

1005

Maissi

1006

Riisi 1)

1007 00

Durra

1008:sta

Tattari, hirssi ja muut viljat"

1) Riisin kohdalla enimmäismääriä sovelletaan raakariisin ja luonnonriisin lisäksi esikuorittuun, osittain kuorittuun ja kokonaan hiottuun riisiin.

Sivun alkuun