Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

504/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston päätös viljan peruslaadusta ja laatuhinnoittelusta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
504/1994

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvosto on maa- ja metsätalousministeriön esittelystä maataloustuotteiden markkinajärjestelmästä 22 päivänä huhtikuuta 1994 annetun asetuksen (287/94) 3 ja 4 §:n nojalla päättänyt:

1 §Soveltamisala

Tätä päätöstä sovelletaan Valtion viljavarastoon sen toteuttaessa Valtion viljavarastosta annetun lain (1124/89) 2 §:n mukaisia tehtäviä.

2 §Peruslaatu

Seurattaessa viljan markkinahinnan toteutumista pidetään viljan vähimmäishintana peruslaatuisen rukiin, vehnän, ohran, kauran ja mallasohran hintaa. Viljan peruslaatuvaatimukset on määritelty liitetaulukossa 1.

3 §Vähimmäislaatu

Vähimmäislaatuisen viljan tulee olla tuleentunutta ja väriltään ja muulta ulkonäöltään sekä hajultaan normaalia joko leipä- tai rehukäyttöön. Se ei saa olla aistinvaraisesti arvosteltuna tunkkaista eikä nokista, eikä siinä saa olla tuholaisia, ulosteita eikä peitattua viljaa. Lisäksi sen tulee täyttää liitetaulukossa 2 laadulle asetetut vähimmäisvaatimukset.

4 §Laatuhinnoittelu

Eri laatutekijöiden perusteella viljan hintaa korjataan liitetaulukoiden 3, 4, 5, 6, 7 ja 8 mukaisesti.

Laadun perusteella tehtävät hintakorjaukset lasketaan valtioneuvoston heinä-syyskuulle vahvistamista vähimmäishinnoista.

5 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1994.

Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 1994

Maa- ja metsätalousministeri Mikko PesäläVanhempi hallitussihteeri Esko Laurila

Liitetaulukko 1

VILJAN PERUSLAATUVAATIMUKSET

Ruis

Vehnä

Ohra

Kaura

Mallasohra

A. Kosteus

14,0 %

14,0 %

14,0 %

14,0 %

14,0 %

B. Rikkapitoisuus

5,0 %

5,0 %

6,0 %

6,0 %

Rikoista

(1) rikkoutuneita jyviä

2,0 %

2,0 %

2,0 %

2,0 %

(2) muita rikkajyviä

1,5 %

1,5 %

2,0 %

2,0 %

(3) itäneitä jyviä

1,0 %

1,0 %

1,0 %

1,0 %

(4) roskia

0,5 %

0,5 %

1,0 %

1,0 %

C. Hehtolitranpaino

71,0 kg

76,0 kg

67,0 kg

56,0 kg

D. Valkuaispitoisuus

11,5 %

11,0-11,5 %

E. Sakoluku

85

180

H. Itävyys

95 %

I. Lajitteet I + II

90-100 %

Lajite IV

0,0-1,0 %

Liitetaulukko 2

VILJAN VÄHIMMÄISLAATUVAATIMUKSET

Ruis

Vehnä1)

Ohra

Kaura

A. Kosteus enintään

14,5 %

14,5 %

14,5 %

14,5 %

B. Rikkapitoisuus enintään

8,0 %

8,0 %

8,0 %

8,0 %

Rikoista

(1) rikkoutuneita jyviä

enintään

5,0 %

5,0 %

5,0 %

5,0 %

(2) muita rikkajyviä enintään

5,0 %

7,0 %

7,0 %

7,0 %

Muista rikkajyvistä

(a) surkastuneita jyviä enintään

-

7,0 %

-

-

(b) muita viljalajeja

(c) tuholaisten vioittamia

(d) homeisia

yhteensä enintään

5,0 %

5,0 %

5,0 %

5,0 %

(e) kuivatuksessa vioittuneita

enintään

3,0 %

3,0 %

3,0 %

3,0 %

(3) itäneitä jyviä enintään

6,0 %

6,0 %

6,0 %

6,0 %

(4) roskia enintään

3,0 %

3,0 %

3,0 %

3,0 %

Roskista

(a) haitallisia rikkakasvien

siemeniä enintään

0,10 %

0,10 %

0,10 %

0,10 %

(b) torajyviä enintään

0,05 %

0,05 %

C. Hehtolitranpaino vähintään

68,0 kg

72,0 kg

62,0 kg

52,0 kg

D. Sakoluku vähintään

60

160

1) Vehnän, jonka sakoluku on alle 160 ja joka hinnoitellaan

rehuviljaksi, tulee täyttää ohran

vähimmäislaatuvaatimukset.

Liitetaulukko 3

VILJAN KOSTEUDEN PERUSTEELLA TEHTÄVÄT HINTAKORJAUKSET

Kosteus

Hinnanlisäys

%

%

13,4

0,1

13,3

0,2

13,2

0,3

13,1

0,4

13

0,5

12,9

0,6

12,8

0,7

12,7

0,8

12,6

0,9

12,5

1

12,4

1,1

12,3

1,2

12,2

1,3

12,1

1,4

12

1,5

11,9

1,6

11,8

1,7

11,7

1,8

11,6

1,9

11,5

2

11,4

2,1

11,3

2,2

11,2

2,3

11,1

2,4

11

2,5

10,9

2,6

10,8

2,7

10,7

2,8

10,6

2,9

10,5

3

10,4

3,1

10,3

3,2

10,2

3,3

10,1

3,4

10

3,5

Jos viljan kosteus on 14,1-14,5 %, peritään korvauksena 2,0 p/kg.

Liitetaulukko 4

VILJAN RIKKAPITOISUUDEN PERUSTEELLA TEHTÄVÄT HINTAKORJAUKSET

Viljan hintaa alennetaan 0,05 % jokaiselta 0,1 %-yksiköltä, jolla rikkoutuneiden jyvien määrä ylittää 3,0 % (5,0 %:iin asti).

Rukiin hintaa alennetaan 0,05 % jokaiselta 0,1 %-yksiköltä, jolla muiden rikkajyvien määrä ylittää 3,0 % (5,0 %:iin asti).

Vehnän, ohran ja kauran hintaa alennetaan 0,05 % jokaiselta 0,1 %-yksiköltä, jolla muiden rikkajyvien määrä ylittää 5,0 % (7,0 %:iin asti).

Viljan hintaa alennetaan 0,05 % jokaiselta 0,1 %-yksiköltä, jolla itäneiden jyvien määrä ylittää 2,5 % (6,0 %:iin asti).

Viljan hintaa alennetaan 0,1 % jokaiselta 0,1 %-yksiköltä, jolla roskien määrä ylittää 1,0 % (3,0 %:iin asti).

Liitetaulukko 5

VILJAN HEHTOLITRANPAINON PERUSTEELLA TEHTÄVÄT HINTAKORJAUKSET

Hehtolitranpaino

Hintakorjaus

kg

%

Ruis

69,0-69,9

-0,5

68,0-68,9

-1,0

Vehnä

75,0-75,9

-0,5

74,0-74,9

-1,0

73,0-73,9

-1,5

72,0-72,9

-2,0

Liitetaulukko 6

VILJAN SAKOLUVUN PERUSTEELLA TEHTÄVÄT HINTAKORJAUKSET

Jos vehnän sakoluku on 160-179, hinnasta vähennetään 2,0 %.

Rukiin hintaa korjataan sakoluvun perusteella seuraavasti:

Sakoluku

Hintakorjaus

80-84

- 5,0

75-79

- 6,0

70-74

- 7,5

67-69

-12,0

64-66

-20,0

alle 64

-36,0

Liitetaulukko 7

VEHNÄN VALKUAISPITOISUUDEN PERUSTEELLA TEHTÄVÄT HINTAKORJAUKSET

Valkuaispitoisuus

Hintakorjaus

%

%

Vehnä

11,0-11,4

-1,0

10,5-10,9

-2,0

10,0-10,4

-3,0

9,5- 9,9

-4,0

alle 9,5

-5,0

Liitetaulukko 8

ERI LAATUTEKIJÖIDEN AIHEUTTAMIEN HINTAKORJAUSTEN YHTEENSOVITUSSÄÄNTÖ

Rukiin, vehnän, ohran ja kauran eri laatutekijöistä aiheutuva hinnanalennus saa olla yhteensä enintään 5,0 %.

Kuitenkin jos rukiin sakoluku on alle 85, ruis hinnoitellaan ainoastaan sakoluvun mukaan eikä muiden laatutekijöiden vaikutusta oteta huomioon. Tällöin rukiin hinnanalennus on enintään 36,0 %.

Vehnään, jonka sakoluku on alle 160 ja joka hinnoitellaan rehuviljaksi, ei sovelleta mitään laatuhinnoittelua sen lisäksi, että ollakseen kauppakelpoista sen tulee täyttää ohran vähimmäisvaatimukset.

Sivun alkuun