Liikenneministeriön päätös vaarallisten aineiden kuljettamisesta tiellä annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Liikenneministeriö on
lisännyt vaarallisten aineiden kuljettamisesta tiellä 14 päivänä helmikuuta 1992 antamansa päätöksen ( 147/92 ) liitteen A II osaan uudet rn 2900... 2999, liitteen B II osaan uudet rn 91 000... 199999, 1isäykseen B.1a uudet rn 211 900... 211 999 ja lisäykseen B.1b uudet rn 212 900... 212 999, seuraavasti:
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1995.
Helsingissä 12 päivänä huhtikuuta 1994
Liikenneministeri Ole NorrbackYli-insinööri Seija Miettinen
LIITE A
VAARALLISET AINEET JA ESINEET SEKÄ NIIDEN PAKKAAMINEN JA MERKITSEMINEN
II OSA
Eri kuljetusluokat
Luokka 9. Muut vaaralliset aineet ja esineet
1. Aineluettelo
2900
Aineet ja esineet, jotka aiheuttavat kuljetuksen aikana vaaran, jota ei ole mainittu muissa luokissa, kuuluvat luokkaan 9. Rn 2901 luetellut aineet ja esineet ovat rn 2901 ... 2920 ja tämän liitteen sekä liitteen B ja liitteen C määräysten alaisia.
Huom. Rn 2901 aineiden määrät, jotka eivät ole joko tämän luokan, tämän liitteen tai liitteen B taikka C määräysten alaisia, ks. rn 2301a.
Luokan 9 rn 2901 aineluettelon eri kohtiin luokitellut aineet, kuuluvat vaarallisuusasteensa perusteella johonkin seuraavista kirjaimella b) tai c) merkityistä ryhmistä:
kirjain b): vaaralliset aineet
kirjain c): vähäistä vaaraa aiheuttavat aineet
Huom. Liuosten ja seosten kuten valmisteet ja jätteet) luokituksen osalta, ks. myös rn 2002 (8.
2901
A. Aineet, jotka hienona pölynä hengitettäessä voivat vaarantaa terveyden
1. Asbesti ja asbestia sisältävät seokset, kuten:
b) 2212 sininen asbesti (krokidoliitti),
2212 ruskea asbesti (Amosiitti tai mysoriitti)
c) 2590 valkoinen asbesti (krysotiili, aktinoliitti, antofylliitti tai tremoliitti) .
Huom. Talkki, joka sisältää tremoliittia ja/tai aktinoliittia, on kohdan 1 c) aine, jonka YK-numero on 2590.
B Aineet ja laitteet, jotka tulipaloon joutuessaan voivat muodostaa dioksiineja
2. Polyklooratut ja polyhalogenoidut bifenyylit (PCB) ja terfenyylit (PCT) ja näitä aineita sisältävät seokset:
b)2315 polklooratut bifenyylit.
3151 polyhalogenoidut bifenyylit, nestemäiset, tai
3151 polhalogenoidut terenyylit, nestemäiset, 3152 polyhalogenoidut terfenyylit, kiinteät.
Huom . Seokset, joiden PCB- tai PCT- pitoisuus on enintään 50 mg/kg eivät ole tämän liitteen eikä liitteen B tai C määräysten alaisia aineita.
3. Laitteet, kuten muuntajat, kondensaattorit a hydrauliset laitteet, jotka sisältävät kohtaan 2 ) kuuluvia aineita tai niiden seoksia.
C. Aineet, joista vapautuu palavia kaasuja
4. Soluuntuvat polymeerit, jotka sisältävät palavia nesteitä, joiden leimahduspiste on enintään 55ÝC.
c) 2211 polymeeriset pelletit. soluuntuvat, joista vapautuu palavia kaasuja.
D. Litium-akut
Huom. Näitä esineitä koskevat erityispakkausmääräykset, ks. rn 2906.
5. 3090 litium-akut,
3091 litium-akut, jotka sisältyvät laitteeseen.
Huom. 1. Kukin kenno saa sisältää enintään 12 g litiumia. Akun litium-määrä saa olla enintään 500 g. Teknillisen tarkastuskeskuksen tai muun ADR/RID-määräysten tarkoittaman toimivaltaisen viranomaisen hyväksynnällä voidaan kennon litiummäärä korottaa 60 grammaan ja kolli voi sisältää enintään 2500 litiumia. Teknillinen tarkastuskeskus tai muu ADR/RID-määräysten tarkoittama toimivaltainen viranomainen antaa kuletusohjeet kuten myös testin tyypin ja keston.
Kansainvälisissä kuljetuksissa edellä mainitut kuljetusohjeet asettaa alkuperämaan toimivaltainen viranomainen. Jos alkuperämaa ei ole liittynyt ADR-sopimukseen, sen ADR-maan, johon tavaralähetys ensimmäiseksi saapuu, on varmennettava nämä kuljetusohjeet.
Huom. 2. Kennot ja akut on oltava siten varustettuja, että ulkoinen oikosulku on tehokkaasti estetty. Jokaisen kennon ja akun tulee sisältää paineentasausjärjestelmä tai kennot ja akut on valmistettava siten, että väkivaltainen repeäminen normaaleissa kuljetusolosuhteissa on estetty. Akut, jotka sisältävät kennoa tai rinnakkain kytkettyjä kennoja tulee varustaa diodeilla estämään estosuuntaista virtaa. Laitteisiin sisältävät akut on kiinnitettävä lujasti paikoilleen ja suojattava oikosuluilta.
Huom. 3. Kennot ja akut on suunniteltava ja valmistettava siten, että ne läpäisevät seuraavat testit:
Testi 1: Kennon tai akun lämmönkestävyyskoe lämpötilassa 75 °C 48 tuntia. Testin jälkeen koekappaleessa ei saa esiintyä muodonmuutoksia, vuotamista tai sisäistä kuumenemista. Tämä testi tulee suorittaa vähintään kymmenelle kennolle ja yhdelle akulle jokaisen akkutyypin viikottaista valmistuserää kohti.
Testi 2: Kenno tai akku tehdään toimintakyvyttömäksi tarkoituksellisella oikosululla, ensisijaisesti ilman kaasujen vapautumista (käyttämällä sisäisiä varokkeita). Jos kaasuja kuitenkin vapautuu, kaasujen räjähtämättömyys varmistetaan viemällä avoin liekki poistuviin kaasuihin. Tämä testi tulee suorittaa vähintään kolmelle kennolle ja yhdelle akulle jokaisen akkutyypin viikottaista valmistuserää koti.
Huom. 4. Kennojen, joiden sähkövaraus on purkautunut niin, että avoimen virtapiirin jännite on vähemmän kuin kaksi volttia tai kaksi kolmasosaa purkautumattoman kennon jännitteestä, sen mukaan kumpi arvoista on alhaisempita tai akkujen, jotka sisältävät yhden tai useamman tällaisen kennon, kuljetus on kielletty.
Huom. 5. Laitteeseen kuuluvien akkujen kennot eivät saa kuljetuksen aikana purkautua sähkövarauksesta niin, että avoimen virtapiirin jännite laskee alle kahden voltin tai alle kaksi kolmasosaa purkautumattoman kennon jännitteestä, sen mukaan kumpi arvoista on alhaisempi.
Huom. 6. Kohdan 5 esineiden, jotka eivät täytä näitä ehtoja, kuljetus on kielletty.
E. Hengenpelastuslaitteet
Huom. Näitä esineitä koskevat erityispakkausmääräykset, ks. rn 2907.
6. 2990 hengenpelastuslaitteet, itsestään täyttyvät, kuten esimeriksi lentokoneen varauloskäytävien liukumäet, lentokoneen pelastuslautat sekä merellä käytettävät hengenpelastuslaitteet.
Huom. Nämä välineet aiheuttavat vaaran, jos itsestään täyttyvää laite aktivoitui kuljetuksen aikana, ja välineet voiva yhden tai useamman näiden määräysten mukaisen aineen tai esineen osana varusteita: luokan 1 merkinantovälineitä kuten savu- ja valoraketteja; luokan 2 palamattomia. ei myrkyllisiä kaasuja; luokan 3 palavia aineita tai 4.1 helposti syttyviä kiinteitä aineita; luokan 5.2 orgaanisia peroksideja, korjauspakkausten osina; luokan 8 sähköakkuja.
7. 3072 hengenpelastuslaitteet, ei itsestään täyttyvät, jotka sisältävät yhden tai useamman seuraavista aineista tai esineistä:
luokan 1 merkinantovälineitä, kuten savu- ja valoraketteja;
luokan 2 palamattomia, ei myrkyllisiä kaasuja; luokan 3 palavia aineita tai 4.1 helposti syttyviä kiinteitä aineita;
luokan 5.2 orgaanisia peroksideja, korjauspakkausten osina;
luokan 8 sähköakkuja tai kiinteitä syövyttäviä aineita.
8. Moottoriajoneuvon osat
c) 3268 turvatyynyn kaasunkehittimet,
3268 turvatyynymodulit.
3268 turvavyön esikiristin,
3268 turvavyömodulit.
Huom. 1. Tätä kohtaa sovelletaan esineille, jotka voidaan luokitella luokkaan 1 rn 2100 (2) b) mukaisesti, ja joita käytetään ihmishenkeä turvaavina ajoneuvon turvatyynyinä tai turvavöinä, jos niitä kuljetetaan osina ja milloin "turvatyynyn kaasunkehittimet", "turvavyön esikiristimet", "turvatyynymodulit" tai "turvavyömodulit" on lähetysvalmissa pakauksissaan testattu YK-suosituksen testikriteereiden osan I testisarjan 6 c) mukaisesti ja testeissä ei ole tapahtunut laitteiden räjähtämistä. laitteiden päällysten hajoamista. eivätkä ne ole aiheuttaneet sirpalevaaraa tai lämpövaikutusta, jotka voisivat merkittävästi estä sammutustöitä tai muita pelastustoimenpiteitä niiden välittömässä läheisyydessä.
Huom. 2. Ajoneuvoihin asennetut turvatyynyt tai turvavyöt tai valmiin ajoneuvon osiin asennetut turvatyynyt ja turvavyöt kuten ohjauspylväät, oven verhoilut jne. eivät ole näiden määräysten alaisia.
f. ympäristölle vaaralliset aineet
Huom. Kohtien Ilja 12 aineiden luokitusta koskevat tiedot ovat ADR-sopimuksen lisäyksessä A.3. osa G, rn 3390... 3396.
11. Nestemäiset vesiympäristöä saastuttavat aineet ja näiden aineiden liuokset ja seokset (kuten valmisteet ja jätteet), joita ei voida luokitella muihin luokkiin tai tämän luokan kohtiin 1 . . 13 ja 14.
c) 3082 ympäristölle vaaralliset aineet, nestemäiset, n.o.s., kuten
alkoholi C6-C17 (sekundäärinen) poly (3-6) etoksylaatti alkoholi C 12 -C 15 poly (1-3) etoksylaatti alkoholi C13 -C15 . poly (1-6) etoksylaatti alfa-sypermetriini butyylibentsyyliflalaatti klooratut parafiinit (C10-C13) 1-kloori-oktaani kresyylidifenyylifosfaatti syflutriini dekyyliakrylaatti 1,6-diklooriheksaani di-isopropyylibentseenit isodekyyyliakrylaatti isodekyylidifenyylifosfaatti iso-oktyylinitraatti malationi resmetriini triaryylifosfaatit trikresylifosfaatit trietyylbentseeni triksylenyylifosfaatti.
12. Kiinteät vesiympäristöä saastuttavat aineet ja näiden aineiden seokset (kuten valmisteet ja jätteet), joita ei voida luokitella muihin luokkiin tai tämän luokan kohtiin 1 . .8, 13 ja 14.
c) 3077 ympäristölle vaaralliset aineet. kiinteät, n.o.s., kuten
klooriheksidiini
klooratut parafiinit (C10 - C13)
p-diklooribentseeni
difenyyli
difenyylieetteri
fenbutatinaoksidi
elohopeakloridi (kalomeli)
tributyylitinafosfaatti te1>sinkkibromidi.
13. Geenitekniikalla muunnetut mikro-organismit
huom. 1. Geenitekniikalla muunnetut mikro-organismit ovat mikro-organismeja, joiden rintöainesta on tarkoituksellisesti muutettu tavoilla, joita ei tiedetä esiintyvän luonnossa.
Huom. 2. Tartuntavaaralliset geenitekniikalla muunnetut mikroorganismit ovat luokan 6.2 aineita (ks. rn 2651 aineluettelon kohdat 1 ... 3, YK-numerot 2814 ja 2900).
Huom. 3. Tämän kohdan geenitekniikalla muunnettuja mikroorganismeja ovat ne. jotka eivät ole vaarallisia ihmisille ja eläimille, mutta jotka voivat muuttaa eläimiä, kasveja, mikrobiologisia aineita ja ekosysteemejä tavalla, joka ei voi tapahtua luonnossa.
b) 3245 Geenitekniikalla muunnetut mikro-organismit
Huom. 1. Geenitekniikalla muunnetut mikrOOrganismit joille on annettu lupa päästä harkitusti ympäristöön , eivät ole näiden määräysten mukaisia vaarallisia aineita.
Huom. 2. Pakkausmääräysten (rn 2903) tarkoittamina kiinteinä aineina ja aineiden seoksina pidetään niitä, joissa alle 45 °C lämpötilassa ei ole vapaata nestettä.
Huom. 3. Eläviä selkärankaisia tai selkärangattomia eläimiä ei saa käyttää kantajina tämän kohdan aineen kuljettamiseen, paitsi jollei ainetta voida kuljettaa millään muulla tavalla.
14. Geenitekniikalla muunnetut organismit
Huom. 1. Toimivaltainen viranomainen antaa kuljetusohjeet geenitekniikalla muunnetuille organismeille, jotka tiedetään tai oletetaan olevan vaarallisia ympäristölle.
Huom. 2. Kansainvälisissä kuljetuksissa ne on kuljetettava alkuperämaan toimivaltaisen viranomaisen antamilla ohjeilla. Näitä ohjeita voidaan soveltaa myös näiden määräysten mukaisiin kuljetuksiin.
G. Tyhjät pakkaukset
Huom. l. Tyhjien pakkausten. joiden pinnalla on kiinnittyneenä niissä kuljetettuja aineita, kuljetus on kielletty.
Huom. 2. Puhdistamattomien tyhjien aineluettelon kohdan 3 laitteiden kuljetukseen käytettyjen keräysastioiden kuljetus on kielletty.
21. Puhdistamattomat tyhjät pakkaukset. tyhjät suurpakkaukset, tyhjät säiliöajoneuvot, tyhjät irrotettavat säiliöt ja tyhjät säiliökontit, jotka Ovat sisältäneet luokan 9, kohdan 1 tai 2 aineita.
2901a
(1) Aineluettelon kohtien 1, 2, 4 ja 11 . . 13 ryhmiin b) ja c) kuuluvat aineet eivät ole tämän luokan, tämän liitteen, liitteen B tai liitteen C määräysten alaisia, jos niitä kuljetetaan seuraavin tavoin:
a) Aineluettelon ryhmän b) kuuluvat aineet: Nestemäiset aineet: enintään 500 ml sisäpakkausta kohden ja enintään 2 litraa kollia kohden;
Kiinteät aineet: enintään 1 kg sisäpakkausta kohden ja enintään 4 kg kollia kohden.
b) Aineluettelon ryhmän c) kuuluvat aineet: Nestemäiset aineet: enintään 3 litraa sisäpakkausta kohden ja enintään 12 litraa kollia kohden; Kiinteät aineet: enintään 6 kg sisäpakkausta kohden ja enintään 24 kg kollia kohden.
Nämä ainemäärät tulee kuljettaa pakkausyhdistelmissä, jotka täyttävät vähintään rn 3538 määräykset.
Pakkaamisessa on noudatettava lisäyksen A.5 yleisten pakkausmääräysten rn 3500 (1), (2) ja (5). . .(7) määräyksiä.
(2) Lisäksi seuraavat aineluettelon kohdan 1 aineet ja esineet eivät ole tämän luokan, tämän liitteen ja liitteen B ja C määräysten alaisia:
a) asbesti, joka on upotettu tai sidottu luonnolliseen tai keinotekoiseen sidemateriaaliin (kuten sementti, muovit, asfaltti, hartsit tai mineraalimalmi) niin, että vaarallisia määriä hengitettävissä olevaa asbestikuitua ei pääse irtoamaan kuljetuksen aikana;
b) valmiit asbestia sisältävät tuotteet, jotka on pakattu niin, että vaarallisia määriä hengitettävissä olevaa asbestikuitua ei pääse irtoamaan kuljetuksen aikana.
(3) Aineluettelon kohdan 3 laitteet, jotka sisältävät kohdan 2 b) nesteitä enintään 500 ml laitetta kohden ja enintään 2 litraa kollia kohden, eivät ole tämän luokan tämän liitteen tai liitteen B tai C määräysten alaisia. Laitteet on kuitenkin pakattava rn 2905 (1) a) mukaisesti.
(4) Aineluettelon kohdan 5 litium-akut ja laitteet, jotka sisältävät vain näitä akkuja, eivät ole tämän luokan tämän liitteen tai liitteen B tai C määräysten alaisia, jos ne täyttävät seuraavat ehdot:
a) jokainen kenno, jossa on nestekatodi ja joka sisältää enintaan ,5 g litiumia tai litium-seosta, ja jokainen kenno, jossa on kiinteä katodi ja joka sisältää enintään 1 g litiumia tai litium-seosta;
b) jokainen akku, jossa on kiinteäkatodi a joka sisältää kokonaismäärältään enintään 2 g litiumia tai litium-seosta, ja jokainen akku, jossa on nestekatodi ja joka sisältää kokonaismäärältään enintään 1 g litiumia tai litium-seosta;
c) jokainen kenno tai akku, jossa on nestekatodi, on ilmatiiviisti suljettu;
d) kennot 9vat erotetut toisistaan oikosulkujen estämiseksi;
e) akut ovat erotetut toisistaan oikosulkujen estämiseksi ja pakattu tukeviin pakkauksiin, paitsi milloin ne ovat asennettuna paikoilleen sähkölaitteissa;
f) jos nestekatodiakku sisältää enemmän kuin 0,5 g litiumia tai litium-seosta, tai jos kiinteä katodiakku sisältää enemmän kuin 1 g litiumia tai litium-seosta ja akku ei sisällä vaaralliseksi luokiteltavaa nestettä tai kaasua taikka neste tai kaasu jos se on vapaassa muodossa - on kokonaan neutraloituna tai imeytettynä akun muihin aineisiin.
2. Pakkausmääräykset
A. Kollit
1. Yleiset pakkausmääräykset
2902
(1) Pakkausten tulee olla lisäyksen A.5 määräysten mukaisia ellei jäljempänä kappaleessa "Eri aineiden pakkaaminen", rn 2903... 2905, toisin mainita.
(2) Suurpakkausten on täytettävä lisäyksen A.6 määräykset.
(3) Rn 2900 ja 3511(2) tai 3611(2) määräysten mukaisesti seuraavanlaisia pakkauksia on käytettävä:
Pakkausryhmän II tai 1 pakkauksia, jotka on merkitty kirjaimella "Y" tai "X", taikka pakkausryhmän II suurpakkauksia, jotka on merkitty kirjaimella "Y": aineluettelon ryhmään b) kuuluville aineille; ja
Pakkausryhmän III, II pakkauksia, jotka on merkitty kirjaimella "Z", "y" tai "X", taikka pakkausryhmän III tai II suurpakkauksia jotka on merkitty kirjaimella "z" tai "Y": aineluettelon ryhmään c) kuuluville aineille.
Huom. Luokan 9 aineiden kuljettamista säiliöajoneuvoissa, irrotettavissa säiliöissä tai säiliökonteissa, sekä tämän luokan kiinteiden aineiden kuljettamista irrallisena koskevat määräykset ovat liitteessä B.
2. Eri aineiden pakkaaminen
2903
(1) Rn 2901 aineluettelon ryhmään b) kuuluvat aineet tulee pakata:
a) rn 3520 tarkoittamiin terästynnyreihin,
b) rn 3521 tarkoittamiin alumiinitynnyreihin,
c) rn 3522 tarkoittamiin teräskanistereihin,
d) rn 3526 tarkoittamiin muovitynnyreihin tai muovikanistereihin,
e) rn 3537 tarkoittamiin muovisiin yhdistettyihin pakkauksiin,
f) rn 3538 tarkoittamiin pakkausyhdistelmiin, tai
g) rn 3622 tarkoittamiin metallisiin suurpakkauksiin, rn 3624 tarkoittamiin jäykkiin muovisiin suurpakkauksiin tai rn 3625 tarkoittamiin yhdistettyihin suurpakkauksiin, joissa on jäykkä muovinen sisäastia.
Huom. Kohtien a), b), c) ja d) irrotettavapäätysiin tynnyreihin ja kanistereihin, jotka on tarkoitettu vain 23 ° C lämpöötilassa yli 200 mm 2/s viskositeetin omaavien anineiden sekä kiinteiden aineiden kuljetukseen, voidaan soveltaa lievempiä vaatimuksia (ks. rn 3512, 3553, 3554 ja 3560).
(2) Kiinteät aineet, joiden sulamispiste on yli 45 ° C voidaan myös pakata:
a) rn 3523 tarkoittamiin vaneritynnyreihin tai rn 3525 tarkoittamiin pahvitynnyreihin, joissa on tarvittaessa yksi tai useampi pölytiivis sisäsäkki;
b) vedenkestäviin rn 3533 tarkoittamiin tekstiilisäkkeihin, rn 3534 tarkoittamiin kudottuihin muovisäkkeihin, rn 3535 tarkoittamiin muovisäkkeihin tai rn 3536 tarkoittamiin vedenkestäviin paperisäkkeihin edellyttäen, että aineet kuljetetaan joko kokokuormana tai säkit on kuormattu kuormalavoille;
c) rn 3625 tarkoittamiin yhdistettyihin suurpakkauksiin, joissa on joustava muovinen sisäastia, rn 3626 tarkoittamiin pahvisiin suurpakkauksiin tai rn 3627 tarkoittamiin puisiin suurpakkauksiin; tai
d) rn 3623 tarkoittamiin suursäkkehin, 13H1, 13L1 ja 13Ml tyyppisiä suursäkkejä lukuun ottamatta edellyttäen, että aineet kuljetetaan kokokuormana tai suursäkit on kuormattu kuormalavoille.
2904
(1) Rn 2901 aineluettelon ryhmään c) kuuluvat aineet tulee pakata:
a) rn 3520 tarkoittamiin terästynnyreihin,
b) rn 3521 tarkoittamiin alumiinitynnyreihin,
c) rn 3522 tarkoittamiin teräskanistereihin,
d) rn 3526 tarkoittamiin muovitynnyreihin tai muovikanistereihin,
e) rn 3537 tarkoittamiin muovisiin yhdistettyihin pakkauksiin,
f) rn 3538 tarkoittamiin pakkausyhdistelmiin,
g) rn 3539 tarkoittamiin lasista, posliinista tai savesta tehtyihin yhdistettyihin pakkauksiin,
h) rn 3540 tarkoittamiin peltipakkauksiin, tai
i) rn 3622 tarkoittamiin metallisiin suurpakkauksiin, rn 3624 tarkoittamiin jäykkiin muovisiin suurpakkauksiin tai rn 3625 tarkoittamiin yhdistettyihin suurpakkauksiin.
Huom. Kohtien a). b), c), d) ja h) irrotettavapäätyisiin tynnyreihin, kanistereihin ja peltipakkauksiin, jotka on tarkoitettu vain 23 ° lämpötilassa yli 200 mm 2/s viskositeetin omaavien aineiden sekä kiinteiden aineiden kuljetukseen, voidaan soveltaa lievempiä vaatimuksia (ks. rn 3512, 3552. . . 3554 ja 3560).
(2) Kiinteät aineet, joiden sulamispiste on yli 45 ÝC voidaan myös pakata:
a) rn 3523 tarkoittamiin vaneritynnyreihin tai rn 3525 tarkoittamiin pahvitynnyreihin, joissa on tarvittaessa yksi tai useampi pölytiivis sisäsäkki;
b) vedenkestäviin rn 3533 tarkoittamiin tekstiilisäkkeihin, rn 3534 tarkoittamiin kudottuihin muovisäkkeihin, rn 3535 tarkoittamiin muovikalvosäkkeihin tai rn 3536 tarkoittamiin vedenkestäviin paperisäkkeihin, tai
c) rn 3623 tarkoittamiin suursäkkeihin, rn 3626 tarkoittamiin pahvisiin suurpakkauksiin tai rn 3627 tarkoittamiin puisiin suurpakkauksiin.
Huom. Rn 3626 tarkoittamien suurpakkausten, jotka sisältävät aineluettelon kohdan 4 c) aineita a jotka kuljetetaan kokokuormana, tulee täyttää vain rn 3621 (1 (3). (5) ja (6) määräykset.
(3) Aineluettelon kohdan 4 c) aineet voidaan myös pakata tiukasti suljettuina vuotamattomiin pakkauksiin, joiden tulee täyttää vain rn 3500 (1), (2) ja (5). . . 7) määräykset.
(4) Aineluettelon kohdan 8 c) esineet on pakattava rn 3538 tarkoittamiin pakkausyhdistelmiin, jotka on testattu ja hyväksytty pakkausryhmälle III.
2905
(1) Aineluettelon kohdan 3 laitteet on pakattava:
a) vuotamattomiin pakkauksiin,
b) vuotamattomiin kontteihin.
(2) Aineluettelon kohdan 3 laitteet voidaan myös kuljettaa tiiviissä keräilyastioissa, joiden täytyy pystyä pitämään sisällään laitteiden lisäksi myös vähintään 1,25 kertaisesti laitteissa olevat kohdan 2 b) aineet. Astioissa on oltava riittävästi inerttiä materiaalia imeyttämään vähintään 1,1 kertaisesti laitteiden sisältämät kohdan 2 b) aineet. Laitteiden ja keräilyastioiden tulee olla siten suunniteltuja, että kaikilta nestevuodoilta vältytään normaalin kuljetuksen aikana.
2906
(1) Aineluettelon kohdan 5 esineet on pakattava:
a) rn 3527 tarkoittamiin puisiin laatikoihin, rn 3528 tarkoittamiin vaneri- tai rn 3530 pahvilaatikoihin,
b) rn 3523 tarkoittamiin irrotettavapäätyisiin vaneri-, rn 3525 pahvi- tai rn 3526 muovitynnyreihin, tai
c) rn 3538 tarkoittamiin pakkausyhdistelmiin, joissa sisäpakkaus on pahvia ja ulkopakkaus terästä tai alumiinia. Sisä pakkaukset tulee erottaa toisistaan ja ulkopakkauksen sisäpinnasta vähintään 25 mm paksuisella palamattomalla sulloaineella
Näiden pakkausten tulee olla lisäyksessä A.5 pakkausryhmän II pakkauksille asetettujen määräysten mukaisesti testattua ja hyväksyttyä tyyppiä. Pakkaus tai pakkausyhdistelmän sisäpakkaus saa sisältää enintään 500 g litiumia (ks. myös rn 2901, kohta 5, Huom. 1.).
(2) Aineluettelon kohdan 5 litium-akut tulee oikosulun välttämiseksi pakata ja tukea pakkauksessa niin, etteivät ne pääse liikkumaan.
(3) Laitteet, joissa on aineluettelon kohdan 5 litium-akkuja tulee kiinnittää pakkauksen sisällä siten, etteivät ne pääse liikkumaan ja että niiden toimiminen kuljetuksen aikana on estetty.
2907
(1) Aineluettelon kohdan 6 hengenpelastuslaitteet on pakattava yksittäin vahvoihin ulkopakkauksiin.
(2) Aineluettelon kohtien 6 a 7 hengenpelastuslaitteiden varusteina olevat näiden määräysten alaiset aineet ja esineet on pakattava sisäpakkauksiin. Nämä sisäpakkaukset on pakattava siten, että välineiden sisällä ei pääse syntymään liikettä.
(3) Luokan 2 palamattomat ja ei myrkylliset kaasut on kuljetettava rn 2202 tarkoittamissa astioissa, jotka voidaan liittää hengenpelastuslaitteisiin .
(4) Luokan 1 merkinantovälineet tulee pakata muovisiin tai pahvisiin sisäpakkauksiin.
(5) Luokan 4.1 1331 kitkasytytteiset tulitikut (rn 2401, kohta 2 c)) tulee pakata sisäpakkauksiin niin, etteivät ne pääse liikkumaan.
2908
(1) Mikäli aineluettelon kohdan 13 aineet kuljettetaan jäähdytetyssä nestemäisessä typessä, on sisapakkausten oltava tämän luokan määräysten mukaisia ja typpeä sisältävien astioiden on oltava luokan 2 määräysten mukaisia.
.(2) Aineluettelon kohdan 13 b) huomautuksessa mainitut elävät eläimet on pakattava, merkittävä ja kuljetettava soveltuvien elävistä eläimistä annettujen määräysten mukaisesti3).
2909...2910
3. Yhteenpakkaaminen
2911
(1) Aineluettelossa samaan kohtaan kuuluvia aineita saa pakata keskenään rn 3538 tarkoittamaan pakkausyhdistelmään.
(2) Luokan 9 aineluettelon eri kohtien aineita, kohdan 13 aineita lukuun ottamatta, saa pakata rn 3538 tarkoittamaan pakkausyhdistelmään keskenään ja/tai sellaisten aineiden kanssa, jotka eivät ole näiden määräysten alaisia. Kutakin luokan 9 nestemäistä ainetta saa yhdessä sisäpakkauksessa olla enintään 3 litraa ja/tai kiinteää ainetta enintään 5 kg.
(3) Luokan 9 aineita, kohdan 13 aineita lukuun ottamatta, saa pakata rn 3538 tarkoittamaan pakkausyhdistelmään muiden luokkien aineiden ja esineiden kanssa, jos myös näiden yhteenpakkaaminen on sallittu, ja/tai aineiden kanssa, jotka eivät ole näiden määräysten alaisia edellyttäen, että aineet eivät reagoi vaarallisesti toistensa kanssa. Kutakin luokan 9 nestemäistä ainetta saa yhdessä sisäpakkauksessa olla enintään 3 litraa ja/tai kiinteää ainetta enintään 5 kg.
(4) Vaarallisilla reaktioilla tarkoitetaan seuraavanlaisia reaktioita:
a) palaminen ja/tai huomattava lämmön vapautuminen;
b) palavien ja/tai myrkyllisten kaasujen kehittyminen;
c) syövyttävien nesteiden muodostuminen;
d) epästabiilien aineiden muodostuminen.
(5) Kohdan 13 aineita ei saa pakata yhteen tämän luokan eri kohtien aineiden, muiden luokkien aineiden tai aineiden kanssa, jotka eivät ole näiden määräysten tarkoittamia vaarallisia aineita, rn 3538 tarkoittamaan pakkausyhdistelmään. Tämä ei koske aineita, joita käytetään jäähdystysaineina esim. jäätä, hiilihappojäätä tai jäähdytettyä nestemäistä typpeä.
(6) Rn 2001 (7), 2002 (6) ja (7) sekä 2902 määräyksiä on noudatettava.
(7) Puista tai pahvista laatikkoa käytettäessä saa kollin massa olla enintään 100 kg.
4. Kolleihin tehtävät merkinnät ja varoituslipukkeet (ks. lisäys A.9)
Merkinnät
2912
(1) Jokaiseen kolliin on merkittävä tavaran rahtikirjamerkinnän mukainen YK-numero ja numeron eteen kirjaimet "UN". Merkintöjen on oltava selviä ja kestäviä.
(2) Kollit, jotka sisältävät aineluettelon kohdan 4 c) aineita, on varustettava merkinnällä: "Pidettävä erillään sytytyslähteistä".
Huom. Kansainvälisissä kuljetuksissa edellä mainittu on lisäksi oltava englanniksi, ranskaksi tai saksaksi, ellei asianomaisten maiden väillä ole toisin sovittu.
Varoituslipukkeet
(3) Luokan 9 aineita tai esineitä, paitsi aineluettelon kohdan 4 c) aineita, sisältävät kollit on varustettava mallin 9 mukaisella lipukkeella.
(4) Kollit, jotka sisältävät kohdan 2 b) aineita, joiden leimahduspiste on enintään 61 ° C, on varustettava lisäksi mallin 3 mukaisella varoituslipukkeella.
(5) Kollit, jotka sisältävät kohtien 6 ja 7 esineitä, on varustettava mallin 9 mukaisella lipuke-Ella vain, jos esineet ovat täysin pakkauksen, sälekorin sisällä tai muulla tavoin näkymättömissä siten, että esineen nopea tunnistamien estyy.
(6) Jos kolleissa kuljetetaan kohdan 13 aineita jäähdytetyssä nestemäisessä typessä, on kolliin lisäksi kiinnitettävä mallin 2 mukainen lipuke.
(7) Jos kollit sisältävät helposti särkyviä astioita, jotka eivät ole näkyvissä, siihen on kiinnitettävä kahdelle vastakkaiselle sivulle mallin 12 mukainen lipuke.
(8) Jos kollissa on nestettä sisältäviä astioita, joiden sulkimet eivät ole näkyvissä, on kollin kahdelle vastakkaiselle sivulle kiinnitettävä mallin 11 mukainen lipuke.
2913
B. Rahtikirjamerkinnät
2914
(1) Tavarasta on rahtikirjassa käytettävä yhtä kursivoitua rn 2901 olevaa YK-numeroa, kohdan 14 aineita lukuunottamatta, ja nimeä. Milloin ainetta ei ole mainittu nimeltä, mutta se kuuluu n.o.s. -nimikkeeseen, on käytettävä aineen YK-numeroa ja n.o.s.- nimikettä sekä aineen kemiallista tai teknistä nimeä4) tai kohdan 13 aineille biologista nimeä4). Aineen nimen jälkeen on merkittävä luokka, aineluettelon kohta, tarvittaessa myös kirjain ja lyhennys VAK Esimerkiksi 9 lk, 1 b). VAK.
Kuljetettaessa jätteitä (ks. liikenneministeriön päätös 4 )) saa rahtikirjaan tehdä seuraavan merkinnän: "Jätettä, sisältää ... Kemiallisista nimistä on merkittävä aine(et), joiden perusteella rn 2002 (8) mukainen luokitus on tehty. Esimerkiksi "Jätettä, sisältää 2212 ruskeaa asbestia, 9 lk, 1 b). VAK". Kuljetettaessa liuoksia ja seoksia (kuten valmisteet ja jätteet), jotka sisältävät useita näiden määräysten alaisia aineita, merkitään rahtikirjaan yleensä enintään kaksi liuoksen ja seoksen vaaraominaisuuksiin eniten vaikuttavaa ainetta.
Jos liuos tai seos sisältää vain yhtä näiden määräysten alaista ainetta, sana "liuos" tai "seos" on rahtikirjassa merkittävä osaksi aineen nimeä (ks. rn 2002 (8).
Jos kiinteä aine jätetään kuljetettavaksi sulassa muodossa, tavaran nimeen lisätään "sulassa muodossa", jollei tämä esiinny jo aineen nimessä.
(2) Kuljetettaessa aineluettelon kohdan 5 esineitä on kopio teknillisen tarkastuskeskuksen tai muun ADR/RID-määräysten tarkoittaman toimivaltaisen viranomaisen kuljetusohjeet sisältävästä hyväksynnästä (ks. Huom. 1. rn 2901, kohta 5) liitettävä rahtikirjaan.
Huom. Kansainvälisissä kuljetuksissa edellä mainittu on lisäksi oltava englanniksi, ranskaksi tai saksaksi, ellei asianomaisten maiden väillä ole toisin sovittu.
Kohdan 13 helposti pilaantuvia aineita kuljetettaessa on annettava riittävät tiedot esim. "Jäähdytettävä +2/+4 ° tai "Kuljetettava jäädytettynä" "Ei saa jaätyä".
C. Tyhjät pakkaukset
2921
(1) Jos aineluettelon kohdan 21 tyhjät puhdistamattomat pakkaukset ovat säkkejä, ne on sijoitettava laatikoihin tai vesitiiviisiin säkkeihin aineen vuotamisen estämiseksi.
(2) Muut kohdan 21 tyhjät puhdistamattomat pakkaukset mukaanlukien suurpakkaukset on suljettava samalla tavoin ja yhtä tiiviisti kuin täytettyinä ollessaan.
(3) Kohdan 21 tyhjät puhdistamattomat pakkaukset mukaanlukien suurpakkaukset on varustettava samoilla varoituslipukkeilla kuin täytettyinä ollessaan.
(4) Rahtikirjassa on käytettävä yhtä kohdan 21 mukaista nimeä, esimerkiksi: "Tyhjä pakkaus. 9 lk. 21. VAK." Puhdistamattomia tyhjiä säiliöautoja, tyhjiä irrotettavia säiliöitä ja tyhjiä säiliökontteja kuljetettaessa merkintää on täydennettävä sanoilla "Viimeisin kuorma" viimeksi kuljetetun aineen YK-numerolla, nimellä ja aineluettelon kohdalla, esimerkiksi "Viimeisin kuorma: 2212 ruskea asbesti, 1 b)" .
2922... 2999
1)Recommendations on the Transport of Dangerous Goods, Tests and Criteria (Second edition), published by united Nations Organization under the symbol ST/SG/AC.10/l1 Rev.l.
2)Ks. erityisesti Part C of Directive 90/220/EEC (Official Journal of the European Community, No. 117, of 8 May 1990, p. 18 to 20), jossa on esitetty Euroopan Yhteisön valtuutusmenettelytavat.
3) Ks. viite 4)rn 2650 (7).
4) Teknisenä tai biologisena nimenä on käytettävä yleisesti tieteellisissä a teknisissä käsikirjoissa, lehdissä ja teksteissä käytettäviä nimityksiä. Kaupanimiä ei saa käyttää tähän tarkoitukseen. Torjunta-aineille on täytettävä ISO 150:1981 mukaista nimeä, mikäli se on mainittu ko. standardissa.
LIITE B
KULJETUS JA KULJETUSVÄLINEET
II OSA
1... 9 luokkien aineiden kuljetuksia koskevat erityismääräykset
Luokka 9. Muut vaaralliset aineet ja esineet
Yleistä
(Vain osan I yleismääräyksiä sovelletaan) 91000...91099
1. Kuljetustapa
91 100...91 104
Lähetystapa ja lähetysrajoitukset
91105
Tämän luokan aineita sisältävät kollit on kuljetettava umpinaisessa tai peitteellä varustetussa ajoneuvossa.
91106...91110
Kuljettaminen irrallisena
91111
Aineluettelon kohdan 4 c) ja 12 c) aineita saa kuljettaa irrallisena peitteellä varustetuissa avonaisissa ajoneuvoissa, joissa on riittävä ilmastointi.
91112...91117
Kuljettaminen konteissa
91118
Aineluettelon kohdan 4 c) ja 12 c) aineet voidaan kuljettaa myös ilman sisäpakkausta suljetuissa pienkonteissa, joissa on umpinaiset seinät.
91119...91199
2. Ajoneuvon rakeene ja varusteet
91200...91239
Käsisammuttimet
91 240
Rn 10 240 (1) b) ja (4) määräyksiä sovelletaan vain aineluettelon kohdan 4 c) aineisiin.
91 241... 91 299
3. Yleiset toimintaohjeet
91300...91320
Ajoneuvon valvonta
91 321
Rn 10 321 määräyksiä on sovellettava kuljetettaessa yli 5 000 kg erissä tämän luokan aineluettelossa ryhmään b) kuuluvia aineita ja yli 1 000 kg kohdan 13 b) aineita.
91322...91384
Kirjalliset turvallisuusohjeet
91 385
(1) Kuljetettaessa aineluettelon kohdan 2 b) aineita tai kohdan 3 laitteita kirjallisissa turvallisuusohjeissa on oltava maininta erittäin myrkyllisten dioksiinien muodostumismahdollisuudesta tulipalon sattuessa.
(2) Kirjallisissa turvallisuusohjeissa on oltava ohjeet tarvittavista toimenpiteistä, joihin on ryhdyttävä aineluettelon kohdan 11 ja 12 vesiympäristölle vaarallisten aineiden vuodon yhteydessä tapahtuvan vahingon estämiseksi tai sen vaikutusten vähentämiseksi.
(3) Kuletettaessa kohdan 13 aineita on kirjallisissa turvalisuusohjeissa oltava myös
a) ohjeet paikallisille terve s- a ympäristöviranomaisille ilmoittamisesta kohdan 13 aineita sisältävän kollin vahingoiduttua tai vuotaessa;
b) ohjeet, miten kohdan 13 aine/aineet imeytetään ja kerätään talteen ja miten kohdan 13 aine/aineet on tehtävä vaarattomaksi paikanpäällä esim. sopivat desinfioimisaineet;
c) tiedot sopivista kuljettajan suojavarusteista.
91386...91399
4. Kuormaus, purkaminen ja tavaran käsittely
91400...91402
Ajoneuvoa koskevat yhteenkuormauskiellot
91 403
Kolleja, jotka on varustettu mallin 9 mukaisella liukkee 1 a, ei saa kuormata samaan ajoneuvoon ydessä kollien kanssa, jotka on varustettu mallien l,14, 1.5, 1.6 tai 01 mukaisella lipukkeella.
91404...91406
Kuormaus- ja purkamispaikat
91 407
(1) Seuraavat toiminnot on kielletty:
a) ryhmään b) kuuluvien aineiden kuormaaminen tai purkaminen julkisilla paikoilla asutusalueilla ilman toimivaltaisen viranomaisen myöntämää lupaa;
b) ryhmään b) kuuluvien aineiden kuormaaminen tai purkaminen julkisilla paikoilla asumattomilla alueilla ilman toimivaltaiselle viranomaiselle annettua ennakkoilmoitusta, paitsi jos tämä on turvallisuussyistä kiireellistä ja välttämätöntä.
(2) Jos jostain syystä tavaraa on käsiteltävä julkisilla paikoilla, niin eri aineet ja esineet on eroteltava toisistaan lipukkeiden mukaisesti.
91408...91409
Ravinto-ja nautintoaineiden sekä rehujen suojaaminen 91 410
Kollit, jotka on varustettu mallin 9 mukaisella lipukkeella, on pidettävä erillään ravinto- ja nautintoaineista sekä rehuista ajoneuvossa sekä kuormaamisen, purkamisen ja siirtokuormauksen aikana.
91411...91413
Tavaran käsittely ja kuormaus
91 414
(1) Aineluettelon kohdan 13 aineita sisältävät kollit on kuormattava siten, että niihin pääsee helposti käsiksi.
(2) Jos kohdan 13 aineita sisältävät kollit on kuljetettava jäähdytettynä, on jäähdytysketjun toimiminen tarkistettava kuormaa purettaessa tai säilytyksen aikana.
(3) Kohdan 13 aineita sisältävät kollit on säilytettävä viileässä paikassa etäällä lämmönlähteistä.
Puhdistus purkamisen jälkeen
91 415
(1) Jos luokan 9 aineluettelon kohtien 1 . . . 12 aineita tai esineitä on päässyt varisemaan tai leviämään ajoneuvoon, saa sitä käyttää uudestaan vasta perusteellisen puhdistuksen ja jos tarpeellista dekontaminoinnin jälkeen. Kaikkien muiden samassa ajoneuvossa kuljetettujen aineiden ja esineiden mahdollinen saastuminen on tutkittava.
(2) Jos aineluettelon kohdan 13 aineita on päässyt vuotamaan ajoneuvoon ja ne ovat saastuttaneet ajoneuvon, voi tätä ajoneuvoa käyttää vain, jos se on huolellisesti puhdistettu ja tarvittaessa desinfioitu. Kaikki kuljetettavat tavarat ja esineet on tällaisessa ajoneuvossa tarkistettava mahdollisen saastumisen vuoksi. Ajoneuvon puiset osat, jotka ovat olleet kosketuksissa kohdan 13 aineiden kanssa, on poistettava ja hävitettävä.
91416...91499
5. Ajoneuvo liikenteessä
Ajoneuvon merkintä
91 500
(1) Pienkontit, jotka sisältävät aineluettelon kohdan 4 c) soluuntuvia polymeereja, tulee varustaa merkinnällä "Pidettävä erillään sytytyslähteistä".
Huom. Kansainvälisissä kuljetuksissa edellä mainittu on lisäksi oltava englanniksi, ranskaksi tai saksaksi, ellei asianomaisten maiden väillä ole toisin sovittu.
(2) Kuletettaessa kiinteitä tai irrotettavia säiliöitä ja säiliökontteja, jotka sisältävät tai ovat sisältäneet tämän luokan – lukuunottamatta aineluettelon kohdan 4 c) aineita, ajoneuvo tulee varustaa mallin 9 mukaisella lipukkeella. Rn 2912 (4). . (6) mainittuja tämän luokan aineita sisältävissä tai sisältäneissä säiliöissä, irrotettavissa säiliöissä ja säiliökonteissa on oltava lisäksi ko. kohdassa mainitut kilvet.
91 501... 91 599
6. Muut määräykset
(Vain osan 1 yleismääräyksiä sovelletaan)
91600...199999
LISÄYS B.1a
KIINTEITÄ JA IRROTETTAVIA SÄILIÖITÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET
OSA II:
LUOKKAKOHTAISET ERITYISMÄÄRÄYKSET
LUOKKA 9:
MUUT VAARALLISET AINEET JA ESINEET
211900...211909
1. Yleistä. Kuljettaminen säiliöissä
211 910
Rn 2901 kohtien 1 , 2, 4 11 ja 12 aineita saa kuljettaa kiinteässä tai irrotettavassa säiliössä.
Huom. Kuljetettaessa rn 2901 kohdan 4 c) ja 12 aineita. ks. rn 91 11 .
211911...211919
2. Rakenne
211 920
Aineluettelon kohtien 1, 4, 11 ja 12 aineiden kuljetukseen tarkoitetut säiliöt on mitoittava tämän lisäyksen yleisen osan määräysten mukaisesti.
211 921
Aineluettelon kohdan 2 aineiden kuljetukseen tarkoitetut säiliöt on mitoitettava vähintään 0,4 MPa (4 bar) (ylipaine) suunnittelupaineelle, ks. 211127 (2).
211922...211929
3. Varusteet
211 930
Aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen tarkoitettujen säiliöiden on oltava ilmatiiviisti6) sulettavia. Säiliöissä, jotka on tarkoitettu kohdan 4 c aineiden kuljetukseen on oltava varoventtiili.
211 931
Jos aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen tarkoitetut säiliöt on varustettu varoventtiileillä, on venttiilien eteen asetettava murtolevy. Murtolevyn ja venttiilin sijoituksen on oltava teknillisen tarkastuskeskuksen hyväksymä.
211932...211939
4. Rakennetyypin hyväksyminen
211940...211949
Ei erityismääräyksiä.
5. Tarkastukset
211 950
Aineluettelon kohdan 2 aineiden kuljetukseen tarkoitetuille säiliöille on tehtävä vesipainekoe ensimmäisen kerran ja määräajoin vähintään 0,4 MPa (4 bar) (ylipaine) paineella.
211 951
Aineluettelon kohtien 1, 4, 11 ja 12 aineiden kuljetukseen tarkoitetuille säiliöille on tehtävä vesiainekoe ensimmäisen kerran ja määräajoin rn 11123 säiliöiden mitoitukseen määrätyllä suunnittelupaineella.
211952...211959
6. Merkintä
211960...211969
Ei erityismääräyksiä.
7. Käyttö
211 970
Aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen tarkoitettujen säiliöiden on kuljetuksen aikana oltava ilmatiiviisti6) suljetut.
211 971
Säiliöajoneuvoja ja irrotettavia säiliöitä, jotka on hyväksytty aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen, ei saa käyttää ravinto- ja nautintoaineiden eikä rehujen kuljetukseen.
211972...211999
LISÄYS B.1b
SÄILIÖKONTTEJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET
OSA II:
LUOKKAKOHTAISET ERITYISMÄÄRÄYKSET
LUOKKA 9:
MUUT VAARALLISET AINEET JA ESINEET
212900...212909
1. Yleistä. Kuljettaminen säiliökontissa.
212910
Rn 2901 aineluettelon kohtien 1, 2, 4, 11 ja 12 aineita saa kuljettaa säiliökontissa.
Huom. Kuljetettaessa irrallisena rn 2901 aineluettelon kohdan 4 c) ja 12 aineita, ks. rn 91111.
212911...212919
2. Rakenne
212920
Aineluettelon kohtien 1, 4, 11 ja 12 aineiden kuljetukseen tarkoitetut säiliöt on mitoitettava tämän lisäyksen yleisen osan vaatimusten mukaisesti.
212921
Aineluettelon kohdan 2 aineiden kuljetukseen tarkoitetut säiliöt on mitoitettava vähintään 0,4 MPa (4 bar) (ylipaine) suunnittelupaineelle (ks. 212 127 (2)).
212922...212929
3. Varusteet
212930
Aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen tarkoitettujen säiliöiden on oltava ilmatiiviisti7) suljettavia. Aineluettelon kohdan 4 c) aineiden kuljetukseen tarkoitetuissa säiliöissä on oltava varoventtiili.
212931
Jos aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen tarkoitetut säiliöt on varustettu varoventtiileillä, venttiilien eteen on asetettava murtolevy. Murtolevyn ja venttiilien sijoituksen on oltava teknillisen tarkastuskeskuksen hyväksymä.
212932...212939
4. Rakennetyypin hyväksyntä
212940...212949
Ei erityismääräyksiä.
5. Tarkastukset
212950
Aineluettelon kohdan 2 aineiden kuljetukseen tarkoitetuille säiliöillä on tehtävä vesipainekoe ensimmäisen kerran ja määräajoin vähintään 0,4 MPa (4 bar) (ylipaine) paineella.
212951
Aineluettelon kohtien 1, 4, 11 ja 12 aineiden kuljetukseen tarkoitetuille säiliöille on tehtävä vesiainekoe ensimmäisen kerran ja määräajoin rn 212123 säiliöiden mitoitukseen määrätyllä suunnittelupaineella.
212952...212959
6. Merkintä
212960...212969
Ei erityismääräyksiä.
7. Käyttö
212970
Aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen tarkoitettujen säiliöiden on oltava kuljetuksen aikana ilmatiiviisti7) suljetut.
212971
Säiliökontteja, jotka on hyväksytty aineluettelon kohtien 1 ja 2 aineiden kuljetukseen ei saa käyttää ravinto- ja nautintoaineiden eikä rehujen kuljetukseen.
212972...212999