Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

182/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministerion päätös rehuseoksista

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
182/1994

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriö on 26 päivänä helmikuuta 1993 annetun rehulain (234/93) nojalla 1 päättänyt seuraavaa:

1 §Soveltamisala

Tämä päätös koskee rehulain (234/93) 2 §:ssä tarkoitettuja rehuseoksia

2 §Rehuseoksissa kielletyt rehut ja ainekset

Tämän päätöksen liitteessä 1 lueteltuja rehuja ja aineksia ei saa käyttää rehuseoksissa.

3 §Rehuseokset ja niihin käytettävät rehuraaka-aineet

Rehuseosten valmistukseen käytetyt tavallisimmat rehuraaka-aineet sekä niiden aitous- ja puhtausvaatimukset on lueteltu tämän päätöksen liitteessä 2 . Aitoudeltaan alle 95 prosenttisiin rehuihin sovelletaan rehuseoksia koskevia määräyksiä.

Rehuseosten ja niihin käytettyjen raakaaineiden on täytettävä rehuja koskevat yleiset laatuvaatimukset ja rehuvalmisteita koskevat hygieniavaatimukset sen mukaan, kuin niistä on erikseen määrätty.

4 §Tuoteseloste

Rehuseosten tuoteselosteen pakollisista ja vapaaehtoisista merkinnöistä on määrätty liitteessä 3 .

Tuoteselosteen merkinnät on tehtävä suomen- ja ruotsinkielellä ja niiden on oltava selvästi näkyvillä ja helposti luettavissa. Kotimaassa valmistetussa rehuseoksessa, jota myydään vain yksikielisissä kunnissa, saadaan kuitenkin käyttää näiden kuntien kielellä olevia yksikielisiä merkintöjä. Vietäessä rehuseoksia Euroopan talousalueelle merkinnät on tehtävä vähintään yhdellä määrämaan virallisista kielistä.

Rehuseosten koostumustietoja ilmoitettaessa voidaan rehuluettelossa olevien nimien sijasta käyttää myös tämän päätöksen liitteessä 4 määrättyjä ryhmänimiä.

Jos rehuseosten energia- ja valkuaisarvo ilmoitetaan tuoteselosteessa, on se laskettava siipikarjan rehuseoksille liitteessä 5 määrättyä laskentatapaa noudattaen ja muiden eläinten rehuseoksille Suomessa käytössä olevaa laskentatapaa 2 noudattaen. Muita laskentatapoja ei saa käyttää tuoteselosteen yhteydessä annettavissa tiedoissa.

5 §Pakkausmääräykset

Myytäväksi tarkoitettu rehuseos on pakattava suljettuun pakkaukseen tai säiliöön. Rehuseoksen pakkaamisella tarkoitetaan sen pakkaamista enintään 50 kilon tai 50 litran pakkaukseen tai säiliöön. Pakkaus tai säiliö on suljettava siten, että sitä avattaessa suljin vahingoittuu käyttökelvottomaksi.

Poiketen siitä mitä 1 momentissa määrätään rehuseosta voidaan myydä irtorehuna tai sinetöimättömissä säiliöissä silloin, kun kysymys on

1)

rehuseosten valmistajien välisistä toimituksista;

2)

valmistajalta pakkaajalle tapahtuvista toimituksista;

3)

viljasta tai kokonaisista siemenistä tai hedelmistä tehdystä seoksesta;

4)

nuolukivistä;

5)

pienistä määristä (alle 50 kg) rehuseosta, jotka ostaja on ostanut suoraan sellaisesta pakkauksesta, joka ennen sen avaamista on täyttänyt 1 momentin määräykset;

6)

rehuseoksen toimittamisesta valmistajalta lopulliselle ostajalle;

7)

melassoidusta rehuseoksesta, jossa on vain kolme komponenttia tai

8)

rakeistetusta rehuseoksesta.

Edellä 2 momentissa mainitut kohtien 1–5 mukaiset toimitukset voivat tapahtua myös sinetöimättömissä pakkauksissa.

6 §Voimaantulo

tämä päätös tulee voimaan 9 päivänä maaliskuuta 1994.

1 ETA-sopimuksen liite 1: neuvoston direktiivi 79/373/ETY, komission direktiivi 80/509 ETY, komission direktiivi 80/511/ETY, komission direktiivi 80/695/ETY, komission direktiivi 82/475/ETY, komission direktiivi 82/957/ETY, komission direktiivi 86/174/ETY, neuvoston direktiivi 86/354/ETY, komission direktiivi 87/235/ETY, neuvoston direktiivi 90/44/ETY, komission direktiivi 91/334/ETY, neuvoston direktiivi 91/357/ETY, komission direktiivi 91/681 /ETY, komission direktiivi 92/87/ETY ja komission päätös 92/508/ETY.

2 Ravintoaineiden sulavuusarvot julkaistu kirjassa Rehutaulukot ja ruokintanormit, toim. Salo, M-L & al. Helsinki 1990.

Helsingissä 1 päivänä maaliskuuta 1994

Maa- ja metsätalousministeri Martti PuraApulaisosastopäällikkö Olli Rekola

Liite 1

REHUSEOKSISSA KIELLETYT REHUT JA AINEKSET

Seuraavia aineksia ei saa sekoittaa rehuseoksiin:

1) n-alkaaneilla kasvatetuista Candida-hiivoista valmistettuja valkuaistuotteita;

2) ulosteita, virtsaa eikä ruoansulatuskanavan sisältöä, joka on saatu ruoansulatuskanavan tyhjennyksen tai poiston yhteydessä, käsittelystä tai sekoittamisesta riippumatta,

3) käsiteltyä vuotaa, nahka mukaanlukien, tai niiden jätettä,

4) siemeniä tai muuta kasvien lisäysmateriaalia, jotka sadonkorjuun jälkeen on käsitelty kasvinsuojeluaineilla tiettyä tarkoitusta (lisäämistä) varten, eikä niistä peräisin olevia sivutuotteita,

5) puuta, sahanpurua eikä muuta puusta peräisin olevia tuotteita, jotka on käsitelty puunsuoja-aineilla,

6) jätevesipuhdistamoiden lietettä,

7) kiinteää yhdyskuntajätettä, kuten kotitalousjätettä,

8) käsittelemätöntä ruokajätettä, lukuunottamatta kasviperäisiä elintarvikkeita, jotka eivät ole riittävän tuoreita elintarvikekäyttöön, eikä

9) maataloustuotteita jalostavasta elintarviketeollisuudesta peräisin olevia pakkauksia ja pakkausten osia.

Liite 2

MUIDEN ELÄINTEN KUIN LEMMIKKIELÄINTEN REHUSEOKSIIN KÄYTETTÄVIEN TAVALLISIMPIEN RAAKA-AINEIDEN AITOUSVAATIMUKSET

OSA A. YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

I Selitykset:

1. Ainekset luetellaan ja nimetään B osassa seuraavien periaatteiden mukaisesti:

– tuotteen/sivutuotteen alkuperä, esim. vihannes, eläin, kivennäinen,

– tuotteesta/sivutuotteesta käytettävä osa, esim. kokonaan, siemenet, juurimukulat, luut,

– tuotteelle/sivutuotteelle suoritettu käsittely, esim. kuoriminen, uuttaminen, kuumentaminen, ja/tai syntyvä tuote/sivutuote, esim. hiutaleet, lese, pulppa, rasva,

– tuotteen/sivutuotteen kypsyysaste ja/ tai laatu, esim. 'vähän glukosinolaattia sisältävä', 'rasvapitoinen', 'vähän sokeria sisältävä'.

2. Luettelo jaetaan 12 lukuun:

1. Viljojen jyvät, viljatuotteet ja niistä saatavat sivu tuotteet;

2. Öljykasvien siemenet, öljypitoiset hedelmät sekä niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet;

3. Palkokasvien siemenet ja niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet;

4. Juurimukulat ja juurekset sekä niistä saa tavat tuotteet ja sivutuotteet;

5. Muut siemenet ja hedelmät sekä niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet;

6. Nurmirehut ja korsirehut;

7. Muut kasvit sekä niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet;

8. Maitotuotteet;

9. Maaeläimistä peräisin olevat tuotteet;

10. Kaloista ja muista merieläimistä peräisin olevat tuotteet ja sivu tuotteet;

11. Kivennäisaineet;

12. Muut ainekset.

II Puhtautta koskevat määräykset:

1. Jollei B osassa toisin määrätä, siinä lueteltujen tuotteiden ja sivutuotteiden aitous on oltava vähintään 95%.

2. Epäpuhtauksina pidetään:

a) luonnollisia, vaarattomia epäpuhtauksia (esim. olki ja olkijäte, muiden viljelykasvien tai rikkakasvien siemenet);

b) muiden öljypitoisten siementen tai hedelmien vaarattomia jätteitä, jotka ovat peräisin edeltävästä valmistusprosessista edellyttäen, että niiden pitoisuus on enintään 0,5 %.

3. Ilmoitettavat pitoisuudet viittaavat tuotteen luonnonpainoon.

III Nimiä koskevat määräykset:

Jos aineksen nimi sisältää sanan tai sanoja sulkeissa, sulkeissa oleva(t) sana(t) voidaan vapaasti joko ottaa nimeen mukaan tai jättää siitä pois; esim. soija(papu)öljystä voidaan käyttää nimiä soijapapuöljy tai soijaöljy.

IV Sanastoa koskevat määräykset:

Seuraavassa sanastossa viitataan pääprosesseihin, joilla liitteen B osassa mainitut ainekset on valmistettu. Jos näiden ainesten nimet sisältävät tässä luettelossa mainitun yleisnimen tai käsitteen, pitää käytetyn valmistusprosessin olla annetun määritelmän mukainen.

Valmistusprosessi

Määritelmä

Yleisnimi/nimitys

Väkevöiminen

Tuotteen tiettyjen ainesten pitoisuuksien lisääminen vettä tai muita aineksia poistamalla.

Tiiviste

Kuoriminen

Jyvien, siementen, hedelmien, pähkinöiden ja muiden tuotteiden ulompien kerrosten poistaminen.

Kuorittu

Kuivaaminen

Tuotteen säilöminen keinotekoisesti tai luonnollisesti kuivaamalla.

Kuivattu (auringossa tai keinotekoisesti)

Uuttaminen

Rasvojen ja öljyjen poistaminen tietyistä aineista orgaanisilla liuottimilla, tai sokerien tai muiden vesiliukoisten ainesten poistaminen vesiliuoksella. Käytettäessä orgaanisia liuottimia on valmiin tuotteen oltava teknisesti vapaa tällaisesta liuottimesta.

Uutettu (öljypitoiset aineet) Melassi, pulppa (sokeria ja muita vesiliukoisia aineita sisältävät ainekset)

Ekstruusio

Aineen puristaminen, työntäminen tai pursottaminen paineella suuttimien läpi. Katso myös esihyytelöiminen.

Ekstrudoitu

Hiutaloiminen

Kostean, lämpökäsitellyn materiaalin valssaaminen.

Hiutaleet

Jauhatus

Fysikaalinen prosessi, jolla pienennetään jyväkokoa ja edistetään jyvän erottumista eri jakeiksi (pääasiassa jauhoksi, leseeksi ja rehujauhoksi).

Jauho, lese, rehujauho

Lämpökäsittely/kuumentaminen

Yleisnimitys tietyissä olosuhteissa suoritetuille lämpökäsitlelyille, joiden tarkoituksena on vaikuttaa tuotteen ravintoarvoon tai sen rakenteeseen.

Paahdettu, kypsennetty, paisutettu, lämpökäsitelty

Hydraaminen

Öljyjen ja rasvojen käsittely, jolla saavutetaan korkeampi sulamispiste.

Kovetettu

Hydrolyysi

Tuotteen hajoittaminen yksinkertaisemmiksi kemiallisiksi yhdisteiksi vettä ja mahdollisesti joko entsyymejä tai happoja/emäksiä sopivasti käyttäen.

Hydrolysoitu

Puristaminen

Mekaanisen paineen (ruuvi- tai muu puristin) ja mahdollisesti vähäisen lämmön avulla tapahtuva rasvan/öljyn poistaminen öljypitoisista aineksista tai mehun erottaminen hedelmistä tai muista kasvituotteista.

Kakku (1) (öljypitoiset aineet) Pulppa, hedelmämassa (hedelmät yms.)

Rakeistaminen

Tuotteen puristaminen kokoon tiettyyn muotoon.

Rae

Esihyytelöiminen

Tärkkelyksen modifiointi, jolla parannetaan sen paisumisominaisuuksia kylmässä vedessä huomattavasti.

Esiliisteröity

Puhdistaminen (raffinoiminen)

Sokereissa, öljyissä ja muissa luonnonaineksissa esiintyvien epäpuhtauksien poistaminen kemiallisella/fysikaalisella käsittelyllä.

Puhdistettu (raffinoitu)

Märkäjauhatus

Ytimen/jyvän ainesosien erottaminen toisistaan mekaanisesti vedessä liottamisen jälkeen rikkidioksidia mahdollisesti käyttäen, tarkoituksena uuttaa tärkkelys.

Alkiot, gluteeni, tärkkelys

(1) Tarvittaessa 'kakku' voidaan korvata sanalla 'puriste'.

OSA B. LUETTELO TÄRKEIMMISTÄ RAAKA-AINEISTA

1. VILJOJEN JYVÄT, VILJATUOTTEET JA NIISTÄ SAATAVAT SIVUTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

1.01

Kaura

Kauran, Avena sativa L. ja muut yleisesti viljeltävät kauralajit, jyvät.

1.02

Kaurahiutaleet

Tuote, joka saadaan höyryttämällä ja valssaamalla kuorittua kauraa. Se voi sisältää pienen määrän kaurankuoria.

1.03

Kaurarehujauho

Sivutuote, joka saadaan kauran seulonnan ja kuorinnan yhteydessä kaurasuurimoita ja kaurajauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa kauraleseestä ja endospermistä.

1.04

Kaurankuoret ja kauralese

Sivutuote, joka saadaan kauran seulonnan yhteydessä kaurasuurimoita valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa kaurankuorista ja kauraleseestä.

1.05

Ohra

Ohran, Hordeum vulgare L., jyvät.

1.06

Ohrarehujauho

Sivutuote, joka saadaan ohran seulonnan ja kuorinnan yhteydessä ohrasuurimoita, -ydinjauhoa tai -jauhoa valmistettaessa.

1.07

Rouhittu riisi

Puhdistetun tai kiillotetun riisin, Oryza sativa L., myllytyksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa alamittaisista ja/tai rikkoontuneista jyvistä.

1.08

Riisilese (ruskea)

Kuoritun riisin ensimmäisessä kiillotuksessa syntyvä sivutuote, joka koostuu pääasiassa hopeaketosta sekä aleuronikerroksen, endospermin ja alkion osasista.

1.09

Riisilese (valkoinen)

Kuoritun riisin toisessa kiillotuksessa syntyvä sivutuote, joka koostuu pääasiassa aleuronikerroksen, endospermin ja alkion osasista.

1.1

Kalsiumkarbonaattipitoinen riisilese

Kuoritun riisin kiillotuksessa syntyvä sivutuote. Se koostuu pääasiassa hopeaketosta sekä aleuronikerroksen, endospermin ja alkion osasista sekä pienistä määristä valmistuksessa käytettävää kalsiumkarhonaattia.

1.11

Riisirehujauho esikypsytetystä riisistä

Kuoritun, esikypsytetyn riisin kiillotuksessa syntyvä sivutuote. Se koostuu pääasiassa hopeaketosta sekä aleuronikerroksen, endospermin ja alkion osasista sekä vähäisestä määrästä valmistuksessa käytettävää kalsiumkarbonaattia

1.12

Riisinalkiokakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan puristamalla riisinalkioista, joissa osa endospermiä ja kuorta on tallella.

1.13

Riisinalkiorouhe

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan uuttamalla riisinalkioista, joissa osa endospermiä ja kuorta on tallella.

1.14

Riisitärkkelys

Teknisesti puhdas riisitärkkelys.

1.15

Hirssi

Hirssin, Panicum miliaceum L., jyvät.

1.16

Ruis

Rukiin, Secale cereale L., jyvät.

1.17

Ruisrehujauho

Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotusta rukiista. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista, uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista palasista sekä viljajätteestä.

1.18

Ruisrehu

Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotusta rukiista. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin ruisleseestä.

1.19

Ruislese

Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotusta rukiista. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joissa suurin osa endospermiä on poistettu.

1.2

Durra

Durran, Sorghum bicolor (L.) Moench s.i., jyvät.

1.21

Vehnä

Vehnän, Triticum aestivum L., Triticum durum Desf ja muut yleisesti viljeltävät vehnälajit, jyvät.

1.22

Vehnärehujauho

Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotuista vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista ja uloimpien kuorikerrosten palasista sekä viljajätteesta.

1.23

Vehnärehu

Myllytyksen sivutuote, joka saadaan seulotun vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin vehnäleseestä.

1.24

Vehnälese (2)

Myllytyksen sivutuote, joka saadaan vehnän tai kuoritun spelttivehnän seulotuista jyvistä. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista suurin osa endospermiä on poistettu.

1.25

Vehnänalkiot

Myllytyksen sivutuote, joka koostuu valssatuista tai muuten käsitellyistä vehnänalkioista, joissa voi vielä olla endospermin ja ulomman kuoren palasia jäljellä.

1.26

Vehnägluteeni

Vehnätärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. Se koostuu pääasiassa tärkkelyksen erotuksessa saatavasta gluteenista.

1.27

Vehnägluteenirehu

Vehnätärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. Se koostuu leseestä ja gluteenista, johon on voitu lisätä liotusvedestä kuivattua jätettä ja alkioita, joista öljy voi olla poistettu.

1.28

Vehnätärkkelys

Teknisesti puhdas vehnätärkkelys.

1.29

Spelttivehnä

Spelttivehnän, Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank ja Triticum monococcum , jyvät.

1.3

Triticale, ruisvehnä

Triticalen, Triticum X Secale -hybridi, jyvät.

1.31

Maissi

Maissin, Zea mays L., jyvät.

1.32

Maissirehujauho

Maissijauhon tai maissisuurimoiden valmistuksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa ulompien kuorikerrosten palasista ja jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin maissileseestä.

1.33

Maissilese

Maissijauhon tai -ydinjauhon valmistuksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa ulommista kuorikerroksista sekä maissinalkion ja endospermin osasista.

1.34

Maissinalkiokakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan puristamalla kuivia tai märkämenetelmällä käsiteltyjä maissinalkioita, joissa osa endospermiä ja kuorta on vielä jäljellä.

1.35

Maissinalkiorouhe

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan uuttamalla kuivia tai märkämenetelmällä käsiteltyjjä maissinalkioita, joissa osa endospermiä ja kuorta on vielä jäljellä.

1.36

Maissigluteenirehu

Maissitärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. Se koostuu leseestä ja gluteenista, johon on voitu lisätä liotusveden aineksia ja mahdollisesti alkioita, joista öljy on poistettu.

1.37

Maissigluteeni

Maissitärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. Se koostuu pääasiassa tärkkelyksen erotuksessa saadusta gluteenista.

1.38

Maissitärkkelys

Teknisesti puhdas maissitärkkelys.

1.39

Esiliisteröity maissitärkkelys (3)

Lämpökäsitelty maissitärkkelys, joka kylmän veden vaikutuksesta paisuu huomattavasti.

1.4

Mallasidut

Mallastuksen sivutuote, joka saadaan kuivaamalla idätetyn viljan hiusjuuria.

1.41

Mäski, kuivattu

Oluenvalmistuksen sivutuote, joka sisältää mallastetun ja mallastamattoman viljan kuivausjäännöstä sekä muuta tärkkelyspitoista ainetta.

1.42

Rankki

Alkoholin valmistuksen sivutuote, joka sisältää käymisessä käytetyn viljan ja muun tärkkelyspitoisen aineen kuivatun tislausjäännöksen.

1.43

Tumma rankki (4)

Alkoholinvalmistuksen sivutuote, joka sisältää käymisessä käytetyn viljan kuivatun tislausjäännöksen, johon on lisätty olutsiirappi tai haihdutettu jäännösliemi.

(2) Jos tämä aines jauhetaan hienommaksi, voidaan nimeen lisätä sana 'hienojakoinen' tai se voidaan korvata vastaavalla muulla nimellä

(3) Tuotteesta voidaan myös käyttää nimeä 'paisutettu maissitärkkelys'.

2. ÖLJYKASVIEN SIEMENET, ÖLJYPITOISET HEDELMÄT SEKÄ NIISTÄ SAATAVAT TUOTTEET JA SIVUTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

2.01

Maapähkinäkakku osaksi kuorituista pähkinöistä

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan osaksi kuorituista Arachis hypogaea L. ja muiden Arachis -lajien pähkinöistä puristamalla. (Raakakuitupitoisuus enintään 16% kuiva-aineesta.)

2.02.

Maapähkinärouhe osaksi kuorituista pähkinöistä

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan osaksi kuorituista maapähkinöistä uuttamalla. (Raakakuitupitoisuus enintään 16% kuiva-aineesta.)

2.03

Maapähkinäkakku kuorituista pähkinöistä

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan kuorituista maapähkinöistä puristamalla.

2.04

Maapähkinärouhe kuorituista pähkinöistä

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan kuorituista maapähkinöistä uuttamalla.

2.05

Rypsinsiemenet (5)

Rypsilajien Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Brassica napus L. var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz ja Brassica campestris L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk, siemenet. (Puhtaus vähintään 94%.)

2.06

Rypsikakku (5)

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan rypsinsiemenistä puristamalla. (Puhtaus vähintään 94%.)

2.07

Rypsirouhe (5)

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan rypsinsiemenistä uuttamalla. (Puhtaus vähintään 94%.)

2.08

Rypsinsiementen kuoret

Rypsinsiementen kuorinnassa syntyvä sivutuote.

2.09

Safflorirouhe osaksi kuorituista siemenistä

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan osaksi kuorituista safflorin, Carthamus tinctorius L., siemenistä uuttamalla.

2.1

Kookoskakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan kookospähkinän, Cocos nucifera L., kuivatusta sydämestä ja uloimmasta peitteestä puristamalla.

2.11

Kookosrouhe

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan kookospähkinän kuivatusta sydämestä ja uloimmasta peitteestä uuttamalla.

2.12

Palmukakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan puristamalla lajien Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L.H. Bailey ( Elaeis melanococca auct. ) pähkinöistä, joista kova ulkokuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu.

2.13

Palmurouhe

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan uuttamalla öljypalmuihin kuuluvien palmujen pähkinöistä, joista kova ulkokuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu.

2.14

Paahdetut soijapavut

Lämpökäsitellyt soijan, Glycine max. L. Merr., pavut.

2.15

Soija(papu)rouhe paahdetuista soijapavuista

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan soijapavuista uuttamalla ja lämpökäsittelyllä. (Raakakuitupitoisuus enintään 8% kuiva-aineesta.)

2.16

Soija(papu)kakku kuorituista soijapavuista, paahdettu

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan kuorituista soijapavuista puristamalla ja lämpökäsittelyllä.

2.17

Soija(papu)valkuaistiiviste

Tuote, joka saadaan kuorituista, uutetuista soijapavuista.

2.18

Soija(papu)öljy

Soijapavuista saatava öljy.

2.19

Soijapavunkuoret

Soijapapujen kuorinnassa syntyvä sivutuote.

2.2

Puuvillansiemenet

Puuvillan, Gossypium spp., siemenet, joista kuidut on poistettu.

2.21

Puuvillansiemenrouhe osaksi kuorituista siemenistä

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan uuttamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut ja osa kuorista on poistettu. (Raakakuitupitoisuus enintään 22.5% kuiva-aineesta.)

2.22

Puuvillansiemenkakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan puristamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut on poistettu.

2.23

Niger-siemenkakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan Niger-kasvin, Guizotia abyssinica (Lf) Cass., siemenistä puristamalla.

2.24

Auringonkukansiemenet

Auringonkukan, Helianthus annuus L., siemenet.

2.25

Auringonkukkarouhe

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan auringonkukansiemenistä uuttamalla.

2.26

Auringonkukkarouhe osaksi kuorituista siemenistä

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan uuttamalla auringonkukansiemenistä, joista osa kuoresta on poistettu. (Raakakuitupitoisuus enintään 27.5% kuiva-aineesta).

2.27

Pellavansiemen

Pellavan, Linum usitatissimum L., siemenet. (Puhtaus vähintään 93%).

2.28

Pellavansiemenkakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan pellavansiemenistä puristamalla. (Puhtaus vähintään 93%).

2.29

Pellavansiemenrouhe

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan pellavansiemenistä uuttamalla (Puhtaus vähintään 93%).

2.3

Oliivirouhe

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan uuttamalla puristetuista oliiveista, Olea europaea L., joista ytimen palaset on mahdollisimman tarkkaan poistettu.

2.31

Seesaminsiemenkakku

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan seesamkasvin, Sesamum indicum L., siemenistä puristamalla.

2.32

Kaakaorouhe osaksi kuorituista pavuista

Kasviöljyteollisuuden sivutuote, joka saadaan uuttamalla kuivatuista ja paahdetuista kaakaopavuista, Theabroma cacao L. , joista osa kuoresta on poistettu.

(4) Tuotteesta voidaan myös käyttää nimeä 'rankkirehu'

(5) Nimeen voidaan tarvittaessa lisätä 'vähän glukosinolaattia sisältävä'.

3. PALKOKASVIEN SIEMENET JA NIISTÄ SAATAVAT TUOTTEET JA SIVUTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

3.01

Kahviherne

Kahviherneen, Cicer arietinum L., siemenet.

3.02

Guarkumirouhe

Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub. -hernekasvin siemenistä saatava sivutuote, joka jää jäljelle kumin uuttamisen jälkeen.

3.03

Ervum ervilia L.- lajin siemenet

3.04

Peltonätkelmä (6)

Lämpökäsitellyt peltonätkelmän, Lathyrus sativus L., siemenet.

3.05

Linssi

Linssin, Lens culinaris a.o. Medik., siemenet.

3.06

Makealupiini

Makealupiinin, Lupinus spp., siemenet, jotka sisältävät vähän karvaita siemeniä.

3.07

Paahdetut pavut

Pavun, Phaseolus tai Vigna spp., siemenet, jotka on lämpökäsitelty lektiinien tuhoamiseksi.

3.08

Herne

Herneen, Pisum spp., siemenet.

3.09

Hernerehujauho

Hernejauhon valmistuksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa sirkkalehden osasista ja vähäisemmässä määrin myös herneen kuorista.

3.1

Hernelese

Hernejauhon valmistuksen sivutuote. Se koostuu pääasiassa herneen kuorinnassa ja puhdistuksessa poistettavasta kuoresta.

3.11

Härkäpapu

Härkäpavun, Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. ja var. minuta (Alef.) Mansf., siemenet.

3.12

Vicia monanthos Desf.-lajin siemenet.

3.13

Virnat

Vicia sativa L. var sativa -lajin ja muiden lajien siemenet.

(6) Nimessä on ilmoitettava tuotteelle suoritettu lämpökäsittely.

4. JUURIMUKULAT JA JUUREKSET SEKÄ NIISTÄ SAATAVAT TUOTTEET JA SIVUTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

4.01

(Sokeri)juurikasleike

Sokerinvalmistuksen sivutuote, joka koostuu kuivatusta, uutetusta sokerijuurikasmassasta, Beta vulgaris L. ssp vulgaris var. altissima Doell.

4.02

(Sokeri)juurikasmelassi

Juurikassokerin valmistuksessa tai puhdistuksen yhteydessä talteen otettava siirappimainen sivutuote.

4.03

Melassoitu (sokeri)juurikasleike

Sokerinvalmistuksen sivutuote, joka koostuu kuivatusta sokerijuurikasleikkeestä, johon on lisätty melassia.

4.04

(Sokeri)juurikasrankki

Alkoholin, hiivan, sitruunahapon tai muiden orgaanisten aineiden valmistuksen sivutuote, joka jää jäljelle sokerijuurikasmelassin käymisprosessista.

4.05

(Juurikas)sokeri (7)

Sokerijuurikkaasta uutettu sokeri.

4.06

Bataatti

Bataatin, Ipomoea batatis (L.) Poir., juurimukulat olomuodosta riippumatta.

4.07

Maniokki

Maniokin, Manihot esculenta Crantz, juuret olomuodosta riippumatta.

4.08

Paisutettu maniokkitärkkelys

Maniokin juurista saatu tärkkelys, jota on huomattavasti paisutettu lämpökäsittelyllä.

4.09

Perunapulppa

Peruna tärkkelyksen, Solanum tuberosum L., uuton sivutuote.

4.1

Perunatärkkelys

Teknisesti puhdas perunatärkkelys.

4.11

Perunaproteiini

Tärkkelyksen valmistuksen kuivattu sivutuote. joka koostuu pääasiassa tärkkelyksen erotuksesta jäljelle jäävistä valkuaisaineista.

(7) Tuotteesta voidaan myös käyttää nimeä 'sakkaroosi'.

5. MUUT SIEMENET JA HEDELMÄT SEKÄ NIISTÄ SAATAVAT TUOTTEET JA SIVUTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

5.01

Johanneksenleipäpuun palot

Johanneksenleipäpuun, Ceratonia siliqua L., hedelmistä (paloista), joista siemenet on poistettu, murskaamalla saatu tuote.

5.02

Sitrushedelmämassa

Sivutuote, joka saadaan sitrusmehujen valmistuksen yhteydessä puristamalla sitrushedelmistä, Citrus spp.

5.03

Omenan puristemassa

Sivutuote. joka saadaan omenamehun valmistuksen yhteydessä puristamalla omenoista, Malus spp.

5.04

Tomaattimassa

Sivutuote, joka saadaan tomaattimehun valmistuksen yhteydessä puristamalla tomaateista, Solanum lycopersicum L. Karst.

5.05

Viinirypälemassa

Viinin valmistuksen sivutuote, joka jää jäljelle viinirypäleistä, Vitis vinifera L., kun mehu on puristettu pois.

5.06

Viinirypäleen siemenet

Viinin valmistuksen sivutuote, joka koostuu lähes yksinomaan viinirypäleen siemenistä.

6. NURMIREHUT JA KORSIREHUT

Numero

Nimi

Kuvaus

6.01

Sinimailasjauho (8)

Nuoresta sinimailasesta, Medicago sativa L. ja Medigaco var. Martyn ., kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote. (Puhtaus vähintään 80%.)

6.02

Sinimailasen puristusjäte

Kuivattu sivutuote, joka on saatu puristettaessa mehua sinimailasesta.

6.03

Sinimailasvalkuaistiiviste

Sinimailasen puristemehufraktioista keinotekoisesti kuivaamalla saatu tuote, joka on sentrifugoitu ja lämpökäsitelty valkuaisen saostamiseksi.

6.04

Apilajauho (8)

Nuoresta apilasta, Trifolium ssp., kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote. (Puhtaus vähintään 80%.)

6.05

Viherjauho (8)

Tuote, joka saadaan kuivaamalla ja jauhamalla nuoria nurmikasveja.

6.06

Vehnänoljet

Vehnänoljet.

6.07

Käsitellyt vehnänoljet (9)

Vehnänoljista käsittelemällä saatu tuote.

(8) 'Jauhon' sijasta voidaan käyttää nimitystä 'rae'. Kuivausmenetelmä voidaan ilmoittaa nimessä.

(9) Nimessä on ilmoitettavu tuotteelle suoritettu kemiallinen käsittely.

7. MUUT KASVIT SEKÄ NIISTÄ SAATAVAT TUOTTEET JA SIVUTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

7.01

Ruoko(sokeri)melassi

Ruokosokerin, Saccharum officinarum L., valmistuksen yhteydessä talteen otettava siirappimainen jäännös.

7.02

Ruoko(sokeri)rankki

Alkoholin, hiivojen, sitruunahapon tai muiden orgaanisten aineiden valmistuksen sivutuote, joka jää jäljelle ruokosokerimelassin käymisestä.

7.03

(Ruoko)sokeri (10)

Sokeriruo'osta uutettu sokeri.

7.04

Merileväjauho

Merilevästä, erityisesti ruskolevästä, murskaamalla ja kuivaamalla saatava tuote. Tämä tuote on voitu pestä jodipitoisuuden alentamiseksi.

(10) Tuotteesta voidaan myös käyttää nimeä 'sakkaroosi'.

8. MAITOTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

8.01

Rasvaton maitojauhe

Tuote, joka saadaan kuivaamalla maidosta, josta suurin osa rasvaa on poistettu.

8.02

Piimäjauhe

Tuote, joka saadaan kuivaamalla voin kirnuamisessa syntyvä neste.

8.03

Herajauhe

Tuote, joka saadaan kuivaamalla juuston, rasvattoman maidon ja kaseiinin valmistuksessa tai vastaavissa valmistusprosesseissa syntyvä neste.

8.04

Vähäsokerinen herajauhe

Tuote, joka saadaan kuivaamalla hera, josta laktoosi on osaksi poistettu.

8.05

Heravalkuaisjauhe (11)

Tuote, joka saadaan kuivaamalla kemiallisella tai fysikaalisella menetelmällä herasta tai maidosta uutetut valkuaisaineet.

8.06

Kaseiinijauhe

Tuote, joka saadaan kuivaamalla rasvattomasta tai rasvaisesta maidosta hapolla tai juoksutteella saostettua maidon kaseiinia.

8.07

Laktoosijauhe

Maidosta tai herasta puhdistamalla ja kuivaamalla erotettu sokeri.

(11) Tuotteesta voidaan myös käyttää nimeä 'maitoalbumiini'.

9. MAAELÄIMISTÄ PERÄISIN OLEVAT TUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

9.01

Lihajauho (12)

Lämminveristen maaeläinten ruhoista tai ruhonosista kuumentamalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, josta rasva on voitu osaksi poistaa uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä. Se ei saa sisältää sorkkia, sarvia, harjaksia, karvoja ja höyheniä eikä myöskään ruoansulatuskanavan sisältöä. (Raakavalkuaispitoisuus vähintään 50% kuiva-aineesta.)

9.02

Lihaluujauho (12)

Lämminveristen maaeläinten ruhoista tai ruhonosista kuumentamalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, josta rasva on voitu osaksi poistaa uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä. Se ei saa sisältää sorkkia, sarvia, harjaksia, karvoja ja höyheniä eikä myöskään ruoansulatuskanavan sisältöä.

9.03

Luujauho

Lämminveristen maaeläinten luista, joista rasva on suurimmaksi osaksi poistettu uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote. Tuote ei saa sisältää sorkkia, sarvia, harjaksia, karvoja ja höyheniä eikä myöskään ruoansulatuskanavan sisältöä.

9.04

Talijäte

Talin ja muiden uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä erotettujen eläinperäisten rasvojen valmistuksen yhteydessä syntyvä jäännöstuote.

9.05

Siipikarjan kuivattu teurasjäte (12)

Tuote, joka saadaan kuivaamalla ja jauhamalla siipikarjan teurasjätettä. Se ei saa sisältää höyheniä.

9.06

Hydrolysoitu höyhenjauho

Siipikarjan höyhenistä hydrolysoimalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote.

9.07

Verijauho

Valmistettu kuivaamalla lämminveristen maaeläinten veri. Se ei saa sisältää vierasta ainesta.

9.08

Eläinrasva

Lämminverisistä m aaeläimistä peräisin oleva rasva.

(12) Niiden tuotteiden nimiin, joiden rasvapitoisuus on yli 13% kuiva-aineesta, on lisättävä 'rasvapitoinen'.

10. KALOISTA JA MUISTA MERIELÄIMISTÄ PERÄISIN OLEVAT TUOTTEET JA SIVUTUOTTEET

Numero

Nimi

Kuvaus

10.01

Kalajauho (13)

Kokonaisesta kalasta, josta osa öljyä on voitu poistaa ja johon liukoinen kalavalkuainen on voitu lisätä, tai kalan osista saatu tuote.

10.02

Liukoinen kalavalkuainen, tiivistetty

Kalajauhon valmistuksessa syntyvä stabiloitu puristenesteestä muodostuva tuote, josta erityisesti kalaöljyä ja jonkin verran vettä on poistettu.

10.03

Kalaöljy

Kalasta saatava öljy.

10.04

Puhdistettu ja kovetettu kalaöljy

Kalasta saatava puhdistettu ja hydrattu öljy.

(13) Niiden tuotteiden nimiin, joiden rasvapitoisuus on yli 13% kuiva-aineesta, on lisättävä sana 'rasvapitoinen'.

11. KIVENNÄISAINEET

Numero

Nimi

Kuvaus

11.01

Kalsiumkarbonaatti (14)

Kalsiumkarbonaattilähteistä, kuten kalkkikivi sekä osterin- tai simpukankuoret, jauhamalla tai happamasta liuoksesta saostamalla saatu tuote.

11.02

Kalsium- ja magnesiumkarbonaattien seos

Kalsium- ja magnesiumkarbonaattien luonnosta peräisin oleva seos.

11.03

Kalkkipitoinen merilevä (Maerl)

Luonnosta saatava jauhettu tai rakeistettu kalkkipitoinen merilevä.

11.04

Magnesiumoksidi

Teknisesti puhdas magnesiumoksidi (MgO).

11.05

Kiseriitti

Luonnon magnesiumsulfaatti (MgSO 4 · H 2 O).

11.06

Dikalsiumfosfaatti (15)

Luista tai epäorgaanisista lähteistä saatava saostettu kalsiummonovetyfosfaatti (CaHPO 4 · H 2 O).

11.07

Monodikalsiumfosfaatti

Kemiallisesti valmistettu seos, joka sisältää yhtä paljon dikalsiumja monokalsiumfosfaattia,

11.08

Defluorinoitu luonnonfosfaatti

Puhdistetuista ja sopivalla tavalla defluoratuista luonnonfostaateista jauhamalla saatu tuote.

11.09

Degelatinisoitu luujauho

Steriloidut ja jauhetut luut, joista rasva ja gelatiini on poistettu.

11.1

Monokalsiumfosfaatti

Teknisesti puhdas kalsiumbis(divetyfosfaatti) (Ca(H 2 PO 4 ) 2 · H 2 O).

11.11

Kalsiummagnesiumfosfaatti

Teknisesti puhdas kalsiummagnesiumfosfaatti.

11.12

Monoammoniumfosfaatti

Teknisesti puhdas monoammoniumfosfaatti (NH 4 H 2 PO 4 ).

11.13

Natriumkloridi (16)

Teknisesti puhdas natriumkloridi tai tuote, joka saadaan jauhamalla luonnon natriumkloridia, kuten vuori- ja merisuola.

(14) Tämän nimen sijasta voidaan ilmoittaa tuotteen alkuperä tai se voidaan lisätä nimeen.

(15) Valmistusprosessi voidaan ilmoittaa nimessä.

(16) Tämän nimen sijasta voidaan ilmoittaa tuotteen alkuperä tai se voidaan lisätä nimeen.

12. MUUT AINEKSET

Numero

Nimi

Kuvaus

12.01

Leipomojäte

Keksien, kakkujen tai leivän valmistuksen sivutuote.

12.02

Makeisteollisuuden jäte

Suklaan, makeisten ja muiden makeisteollisuuden tuotteiden valmistuksen sivutuote.

12.03

Rasvahapot

Tarkemmin määrittelemättömistä kasvi- tai eläinperäisistä öljyistä tai rasvoista lipeällä neutraloimalla tai tislaamalla saatava sivutuote.

12.04

Rasvahappojen suolat (17)

Tuote, joka saadaan saippuoitaessa rasvahappoja kalsium-, natrium. tai kaliumhydroksidilla.

(17) Suolan laatu voidaan ilmoittaa nimessä.

Liite 3

REHUSEOSTEN TUOTESELOSTE

A. YLEISET MERKINTÄVAATIMUKSET

1. Ilmoitettavilla pitoisuuksilla tarkoitetaan pitoisuuksia rehuseosten koko painosta ellei toisin ilmoiteta.

2. Rehun kosteuspitoisuus on ilmoitettava, jos se on:

– yli 7% juottorehuissa ja muissa rehuseoksissa, joissa maitoperäisten tuotteiden pitoisuus on yli 40%,

yli 5% niiden kivennäisrehujen osalta, jotka eivät sisällä orgaanisia aineita,

– yli 10% niiden kivennäisrehujen osalta, jotka sisältävät orgaanisia aineita,

– yli 14% muiden rehuseosten osalta.

Vapaaehtoisesti voidaan ilmoittaa rajat alittavat pitoisuudet.

3. Vapaaehtoisesti saa ilmoittaa suolahappoon liukenemattoman tuhkan pitoisuuden, jos se ei ylitä seuraavia arvoja: Suolahappoon liukenemattoman tuhkan pitoisuus saa olla enintään 3,3% kuiva-aineesta niissä rehuseoksissa, jotka sisältävät pääasiassa riisistä peräisin olevia sivutuotteita ja enintään 2,2% kuiva-aineesta muiden rehuseosten osalta.

Suolahappoon liukenemattoman tuhkan pitoisuus on aina ilmoitettava seuraavissa tapauksissa, jolloin on sallittua ylittää jälkimmäinen edellämainituista pitoisuuksista:

– hyväksyttyjä kivennäisperäisiä sideaineita sisältävien rehuseosten osalta;

– kivennäisrehuseosten osalta;

– niiden rehuseosten osalta, jotka sisältävät yli 50% sokerijuurikasleikettä;

– kalojen ruokintaan tarkoitettujen rehuseosten osalta, joiden kalajauhopitoisuus on yli 15% rehun luonnonpainosta.

4. Seleeniä sisältävän kivennäisrehun tuoteselosteeseen on merkittävä maininta "Seleeniä sisältävän kivennäisrehun ohjeiden vastainen käyttö voi johtaa seleenimyrkytykseen."

B. REHUSEOSTEN TUOTESELOSTE

Ostajalle annettavassa rehuseosten tuoteselosteessa tulee olla vähintään seuraavassa taulukossa olevat pakolliset (P) tiedot. Lisäksi saa ilmoittaa seuraavia vapaaehtoisia (V) tietoja:

Tuoteselosteen merkintä

Hyötyeläimet 1) Turkiseläimet

Koirat Kissat

Muut lemmikkieläimet (2)

1.

Rehuvalmisteen tyyppi:

(P)

(P)

(P)

'Täysrehu' 'Täydennysrehu' 'Tiiviste' (3) , 'Puolotiiviste' (4) , Kivennäisrehuseos (5) , Sokerirehuseos (6) , Juottorehu (7) Erikoisrehuseos (8)

2.

Eläinlaji tai -ryhmä

(P)

(P)

(P)

3.

Käyttöohje ja seoksen käyttötarkoitus

(P)

(P)

(P)

4.

Nettopaino: kg (kiinteälle), 1 tai kg (nestemäiselle)

(P)

(P)

(P)

5.

Koostumus voidaan ilmoittaa toisella seuraavista tavoista:

A. Rehujen nimet määrällisesti suurimmasta pienimpään lueteltuina (P)

Rehujen nimet määrällisesti suurimmasta pienimpään lueteltuina (P)

Rehujen nimet määrällisesti suurimmasta pienimpään lueteltuina (P)

B. Rehuryhmien (9) nimet määrällisesti suurimmasta pienimpään lueteltuna (P)

Rehuryhmien (9) nimet määrällisesti suurimmasta pienimpään lueteltuna (P)

Rehuryhmien (9) nimet määrällisesti suurimmasta pienimpään lueteltuna (P)

6.

Edellisen kobdan lisäksi voidaan ilmoittaa rehuseoksen erityisominaisuuksille merkittävän yhden tai useamman rehun pitoisuus

Näiden raaka-aineiden vähimmäis- tai enimmäispitoisuus (% painosta) (V)

Näiden raaka-aineiden vähimmäis- tai enimmäispitoisuus (% painosta) (V)

7.

Ravintoainekoostumus tuotteen painoa kohti

Taulukko 1.

Taulukko 1.

Taulukko 1.

8.

Säilyvyystakuu (10) : – mikrobiologisesti rajoitetusti säilyvälle: 'Käytettävä ennen (pv,kk,v)' – muut rehut: 'Parhainta ennen (pv,kk,v)

(P)

(P) (11)

(P)

9.

Valmistusajankohta ilmoitettava toisella seuraavista tavoista:

A. Tavaraerän viitenumero (P) Valm.päivä (V) (pv,kk,v)

Tavaraerän viitenumero (P) Valm.päivä (V) (pv,kk,v)

Tavaraerän viitenumero (P) Valm.päivä (V) (pv,kk,v)

B. Tavaraerän viitenumero (V) Valm.päivä (P) (pv,kk,v)

Tavaraerän viitenumero (V) Valm.päivä (P) (pv,kk,v)

Tavaraerän viitenumero (V) Valm.päivä (P) (pv,kk,v)

10.

Tiedoista vastuussaolevan nimi tai kauppa-nimi ja osoite

(P)

(P)

(P)

11.

Tiedoista vastuussa olevan tunnus tai tavaramerkki

(V)

(V)

(V)

12.

Valmistajan nimi tai kauppanimi ja osoite, jos valmistaja ei ole vastuussa tiedoista

(V)

(V)

(V)

13.

Valmistusmaa

(V)

(V)

(V)

14.

Tuotteen hinta

(V)

(V)

(V)

15.

Tuotteen tunnus tai tavaramerkki

(V)

(V)

(V)

16.

Rehuseoksen olomuoto tai erityiskäsittely

(V)

(V)

(V)

(1)Hyötyeläimellä tarkoitetaan tuotantoeläimiä ja muita kotieläimiä, joita pidetään maatilatalouteen tai muuhun alk utuotantoon liittyvään elinkeinotoimintaan kuuluvana taikka ihmisille tarpeellisena työsuoritusta varten.

(2)Lemmikkieläimellä tarkoitetaan koiria ja kissoja sekä muita lemmikkieläimiä, joita kasvatetaan, mutta ei käytetä elintarvikkeeksi eikä elinkeinotoiminnassa.

(3)Tiivisteellä tarkoitetaan täydennysrebuseosta, okarehuviljaan sekoitettuna tyydyttää eläimen päivittäisen ravinnon tarpeen ja joka sisältää raakavalkuaista yli 28,0%.

(4)Puolitiivisteellä tarkoitetaan rehuseosta, joka yhdessä rebuviljan kanssa sekoitettuna tyydyttää eläimen äivittäisen ravinnontarpeen ja joka sisältää raakavalkuaista enintään 28,0%.

(5)Kivennäisrehuseoksella tarkoitetaan rehuseosta, joka sisältää vähintään 40% hehkutusjäännöstä.

(6)Sokerirehuseoksella tarkoitetaan rehuseosta, joka perustuu melassipohjaisiin rehuibin ja joiden sokeripitoisuus on vähintään 14,0% sakkaroosiksi laskettuna.

(7)Juottorehulla täydennysrehuseosta tai rebuseosta, jota käytetään veteen sekoitettuna tai kuivana nuorille eläimille korvaamaan osittain tai kokonaan luonnollista maitoa.

(8)Erikoisrehuseoksella tarkoitetaan täydennysrehua tai rehuseosta, jolla tyydytetään eläimen muita kuin normaaleja ravinnontarpeita.

(9) Jos rehulle ei löydy sopivaa ryhmänimeä, voidaan koostumusluettelossa käyttää rehun omaa nimeä.

(10)Säilyvyystakuulla tarkoitetaan päiväystä, johon asti rehuvalmiste asianmukaisesti varastoituna säilyttää erityisominaisuutensa.

(11) Mikäli lemmikkieläimille myydään elintarvikekäyttöön vanhentunutta ruokaa (viimeinen myyntipäivä ohitettu), riittää elintarvikkeen tuoteseloste, kunban käyttötarkoitus on muutettu eläimille ja säilyvyys eläinruokana tarkistettu.

Sallittuja poikkeuksia edellisestä:

(a) Rehuseoksen sisältäessä kaksi tai kolme raaka-ainetta, kohtien 2. ja 3. tietoja ei tarvitse ilmoittaa, jos ainekset ilmenevät selvästi rehun kuvauksesta;

(b) Kokojyväviljaseosten kohdalta kohdan 7. mukaisia ravintoainepitoisuuksia ei vaadita, mutta ne saa kuitenkin ilmoittaa;

(c) Rehutyypin 'täysrehu' tai 'täydennysrehu' sijasta voi muiden lemmikkieläinten kuin kissojen ja koirien osalta käyttää nimitystä 'rehuseos', sekä

(d) Säilyvyysaika, nettopaino ja eränumero voidaan merkitä tuoteselostealueen ulkopuolelle, mutta sen sijainnista on oltava maininta tuoteselosteessa.

TAULUKKO 1.

RAVINTOAINEKOOSTUMUS

Ostajalle annettavassa rehuseosten tuoteselosteessa tulee olla vähintään seuraavassa talulukossa olevat pakolliset (P) tiedot. Lisäksi saa ilmoittaa seuraavia vapaaehtoisia (V) tietoja:

Rehuvalmiste

Ravintoaine

Täysrehut

Täydennysrehuseokset: Kivennäisrehuseokset

Täydennysrehuseokset: Sokerirehuseokset

Muut täydennysrehuseokset

Raakavalkuainen, Raakakuitu, Hehkutusjäännös

Kaikki eläimet paitsi muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (P)

(V)

(P)

Kaikki eläimet paitsi muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (P)

Muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (V)

Muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (V)

Raakarasva

Kaikki eläimet paitsi muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (P)

(V)

(P)

Kaikki eläimet paitsi muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (P)

Muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (V)

Muut lemmikkieläimet kuin kissat ja koirat (V)

Lysiini

Siat (P)

(V)

Siat (P)

Muut kuin siat (V)

Muut kuin siat (V)

Metioniini

Siipikarja (P)

(V)

Siipikarja (P)

Muut eläimet kuin siipikarja (V)

Muut eläimet kuin siipikarja (V)

Kystiini

(V)

(V)

(V)

Treoniini

(V)

(V)

(V)

Tryprofaani

(V)

(V)

(V)

Energia-arvo ja valkuaisarvo

Siipikarja (1) (V)

Siipikarja (1) (V)

Siat ja märehtijät (2) (V)

Siat ja märehtijät (2) (V)

Kokonaisenergia

Kalat (V) (2)

Lemmikkieläimet (V) (2)

Tärkkelys

(V)

(V)

Kokonaissokerit (sakkaroosi)

(V)

(P)

(V)

Kokonaissokerit + tärkkelys

(V)

(V)

Kalsium

Märehtijät (P)

(P)

(P)

≥ 5%

Muut kuin lemmikkieläimet (P)

Lemmikkieläimet (V)

Muut kuin märehtijät (V)

< 5% (V)

Natrium

Märehtijät (P)

(P)

(V)

(V)

Muut kuin märehtijät (V)

Fosfori

Märehtijät (P)

(P)

(V)

≥ 2% Muut kuin lemmikkieläimet (P)

Muut kuin märehtijät (V)

Lemmikkieläimet (V) <, 2% (V)

Magnesium

Märehtijät (P)

Märehtijät (P)

≥ 0,5% Märehtijät (P)

≥ 0,5% Märehtijät (P)

Muut kuin märehtijät (V)

Muut kuin märehtijät (V)

Muut kuin märehtijät (V) < 0,5% (V)

Muut kuin märehtijät (V) < 0,5% (V)

Kalium

(V)

(V)

(V)

(V)

(1) Liitteen 5 laskukaavan mukaan (EY:n laskutapa).

(2) Suomessa maa- ja metsätalousministeriön hyväksymän laskutavan mukaan, joka on julkaistu kirjassa: 'Rehutaulukot ja ruokintanormit', toim. Salo, M-L (Helsingin Yliopiston Kotieläintieteen laitos, Helsinki 1990). Mikäli tuoteseloslealueen ulkopuolella ilmoitetaan energia- ja valkuaisarvo turkiseläimille , se on laskettava mainitun rehutaulukon menetelmällä. Tuoteselostealueen ulkopuolella ilmoitettava energia kaloille ja lemmikkieläimille ilmoitetaan kokonaisenergiana.

Liite 4

REHUSEOSTEN TUOTESELOSTEESSA KÄYTETTÄVÄT RAAKA-AINEIDEN RYHMÄNIMET

A. RAAKA-AINERYHMÄT, JOITA SAA KÄYTTÄÄ YKSITTÄISEN RAAKA-AINEEN NIMEN SIJASTA MUILLE KUIN LEMMIKKIELÄIMILLE TARKOITETTUJEN REHUSEOSTEN KOOSTUMUKSEN ILMOITTAMISESSA:

Raaka-aineryhmä

Määntelmä

1.

Vilja

Kaikkien viljalajien jyvät (mukaan lukien tattari), olomuodosta riippumatta, joista kuoria lukuun ottamatta ei ole poistettu muita osia.

2.

Myllyteollisuuden tuotteet ja sivutuotteet

Viljan jauhatustuotteet ja sivutuotteet lukuunottamatta 15. ryhmään kuuluvia öljyjä. Näiden tuotteiden ja sivutuotteiden raakak uit upitoisuus saa olla enintään 25% kuiva-aineesta.

3.

Öljykasvien siemenet

Kaikenlaisten öljykasvien kokonaiset siemenet ja hedelmät, joista kuoria lukuun ottamatta ei ole poistettu muita osia.

4.

Kasviöljyteollisuuden tuotteet ja sivutuotteet

Öljykasvien siemenistä ja hedelmistä saatavat jakeet ja sivutuotteet tuotteet lukuun ottamatta 15. ryhmään kuuluvia öljyjä ja rasvoja. Näiden tuotteiden ja sivutuotteiden raakakuitupiloisuus saa olla enintään 25% kuiva-aineesta, jos niiden raakarasvapitoisuus ei ole yli 5% tai raakavalkuaispitoisuus yli 15% kuiva-aineesta.

5.

Palkokasvien siemenistä peräisin olevat tuotteet ja sivutuotteet

Palkokasvien kokonaiset siemenet tai niistä saatavat jakeet ja sivutuotteet lukuunottamatta 3. ja 4. ryhmään kuuluvia öljypitoisia palkokasvien siemeniä. Näiden tuotteiden ja sivutuotteiden raakak uitupitoisuus saa olla enintään 25% kuiva-aineesta.

6.

Juurimukuloista ja juurikkaista saatavat tuotteet ja sivutuotteet

Juurimukuloista ja juurikkaista peräisin olevat tuotteet ja sivuluotteet lukuun ottamatta 7. ryhmään kuuluvaa sokerijuurikasta. Näiden tuotteiden ja sivutuotteiden raakakuitupitoisuus saa olla enintään 25% kuiva-aineesta.

7.

Sokeriteollisuuden tuotteet ja sivutuotteet

Sokerijuurikkaasta ja sokeriruo'osta peräisin olevat tuotteet ja sivutuotteet. Näiden tuotteiden ja sivutuotteiden raakakuitupitoisuus saa olla enintään 25% kuiva-aineesta.

8.

Hedelmien käsittelyssä syntyvät tuotteet ja sivutuotteet

Hedelmien käsittelyssä syntyvät tuotteet ja sivutuotteet. Näiden tuotteiden ja sivutuotteiden raakakuitupitoisuus saa olla enintään 25% kuiva-aineesta, jos niiden raakarasvapitoisuus ei ole yli 5% tai raakavalkuaispitoisuus yli 15% kuiva-aineesta.

9.

Kuivatut viherrehut

Nurmikasvien maanpäälliset osat, jotka on korjattu vihreänä ja kuivattu keinotekoisesti tai luonnollisesti. Näiden tuotteiden raakakuitupitoisuus saa olla enintään 25% kuiva-aineesta, jos niiden raakavalkuaispitoisuus ei ole yli 15% kuiva-aineesta.

10.

Kuitupitoiset tuotteet

Rehuraaka-aineet, joiden raakakuitupitoisuus on yli 25% kuiva-aineesta, kuten olki, kuoret ja akanat lukuun ottamatta 5., 8. ja 9. ryhmään kuuluvia tuotteita.

11.

Meijeriteollisuuden tuotteet

Meijeriteollisuuden sivu tuotteet lukuun ottamatta 15. ryhmään kuuluvia separoituja maitorasvoja.

12.

Maaeläimistä peräisin olevat tuotteet

Lämminverisistä maaeläimistä peräisin oleva jäte, joka on määritelty neuvoston direktiivin 90/667/ETY 2 artiklassa, lukuun ottamatta 15. ryhmään kuuluvaa rasvaa, ja joka ei käytännöllisesti katsoen ollenkaan sisällä sorkkia, sarvia, harjaksia, hydrolysoimattomia karvoja tai höyheniä eikä nisäkkäiden ruoansulatuskanavan sisältöä. Tähän ryhmään eivät myöskään kuulu 14. ryhmään kuuluvat tuotteet, joiden tuhkapitoisuus on yli 50% kuiva-aineesta.

13.

Kalatuotteet

Kokonaiset kalat ja muut vaihtolämpöiset merieläimet tai niiden osat mukaan lukien kalojen käsittelyssä syntyvät tuotteet, paitsi 15. ryhmään kuuluva kalaöljy ja siitä peräisin olevat tuotteet. Tähän ryhmään eivät myöskään kuulu 14. ryhmään kuuluvat tuotteet, joiden tuhkapitoisuus on yli 50% kuiva-aineesta.

14.

Kivennäisrehut

Epäorgaaniset ja orgaaniset ainekset, joiden tuhkapitoisuus on yli 50% kuiva-aineesta, lukuun ottamatta aineksia, joiden suolahappoon liukoisen tuhkan määrä on yli 5% kuiva-aineesta.

15.

Öljyt ja rasvat

Eläin- ja kasvirasvat sekä -öljyt sekä niistä peräisin olevat tuotteet.

16.

Leipomo- ja pastateollisuuden tuotteet

Leipomo- ja pastateollisuuden jäte- ja ylijäämätuotteet

B. RAAKA-AINERYHMÄT, JOTKA VOIDAAN ILMOITTAA YKSITTÄISEN RAAKAAINEEN NIMEN SIJASTA LEMMIKKIELÄINTEN REHUSEOKSISSA:

Raaka-aineryhmä

Määritelmä

1.

Liha ja eläinperäiset tuotteet

Tuoreet tai asianmukaisesti säilötyt lämminverisistä maaeläimistä saatavat lihaisat osat sekä lämminveristen maaeläinten ruhojen tai ruhonosien käsittelyssä syntyvät valmisteet ja tuotteet

2.

Maito ja maitovalmisteet

Tuoreet tai asianmukaisesti käsitellyt valmisteet ja niiden käsittelyssä syntyvät sivutuotteet

3.

Munat ja munavalmisteet

Tuoreet tai asianmukaisesti käsitellyt munavalmisteet sekä niiden käsittelyssä syntyvät sivu tuotteet

4.

Rasvat ja öljyt

Eläin- ja kasvirasvat sekä -öjyt

5.

Hiivat

Tapetut ja kuivatut hiivasolut

6.

Kalat ja kalatuotteet

Tuoreet tai asianmukaisesti säilötyt kalat tai niiden osat sekä käsittelyssä syntyvät sivutuotteet

7.

Vilja

Vilja, jauhatusasteesta riippumatta, tai viljan tärkkelyspitoisesta endospermistä valmistetut tuotteeet

8.

Kasvikset

Tuoreet tai asianmukaisesti säilötyt kasvikset ja palkokasvit

9.

Kasviperäiset tuotteet

Erityisesti viljan, kasvisten, palkokasvien ja öljykasvien siementen käsittelyssä syntyvät tuotteet

10.

Kasvivalk uaistiivisteet

Kasviperäiset tuotteet, joissa valk uainen on prosessoimalla rikastettu vähintään 50% raakavalkuaista kuiva-aineesta sisältäväksi tiivisteeksi ja joiden valkuaisen rakennetta on voitu muuttaa

11.

Kivennäiset

Eläinten rehuksi sopivat epäorgaaniset aineet

12.

Sokerit

Erilaiset sokerit

13.

Hedelmät

Tuoreet tai asianmukaisesti säilötyt hedelmät

14.

Pähkinät

Pähkinöiden sydämet

15.

Siemenet

Siemenet sellaisenaan tai karkeaksi murskattuna

16.

Merilevä

Tuore tai asianmukaisesti käsitelty merilevä

17.

Nilviäiset ja äyriäiset

Tuoreet tai asianmukaisesti säilötyt nilviäiset, äyriäiset, kuorelliset merieläimet sekä niiden käsittelyssä syntyvät sivutuotteet

18.

Hyönteiset

Hyönteiset ja niiden eri kehitysasteet

19.

Leipomotuotteet

Leivät, kakut, keksit ja makaronivalmisteet

Liite 5

SIIPIKARJAN REHUSEOSTEN ENERGIA-ARVON LASKEMINEN

Milloin siipikarjan rehuseosten energia-arvo ilmoitetaan, se tulee laskea alla olevalla tavalla eikä muita laskenta- eikä ilmoitustapoja saa käyttää.

Enimmäispoikkeama tarkastustulosten perusteella lasketusta ja rehuseoksen valmistajan ilmoittamasta arvosta saa olla enintään niin paljon kuin seuraavassa on määrätty:

1. Energia-arvon laskeminen ja ilmoittaminen

Siipikarjan rehuseosten energia-arvo on laskettava alla olevan kaavan mukaisesti tiettyjen rehun ravintoaineiden prosenttiosuuksien perusteella.

Energia-arvo ilmoitetaan typen suhteen korjattuna muuntokelpoisena energiana (ME) käyttäen yksikköä megajoule (MJ) rehuseoskiloa kohti:

MJ/kg ME:a = 0,1551 x raakavalkuaisprosentti + 0,3431 x rasvaprosentti + 0,1669 x tärkkelysprosentti + 0,1301 x kokonaissokeriprosentti (sakkaroosina ilmaistuna)

2. Sallitut poik keamat ilmoitetuista energia-arvoista

Mikäli kasvin tuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osaston virallinen tarkastus osoittaa, että tarkastuksen perusteella saatu ja ilmoitettu energia-arvo poikkeavat toisistaan (pienempi tai suurempi kuin ilmoitettu energia-arvo), sallitaan ME:ssa 0,4 MJ/kg suuruinen enimmäispoikkeama.

3. Energia-arvon ilmoittaminen

Ylläolevan laskukaavan mukaisesti saatu energia-arvo ilmoitetaan yhden desimaalin tarkkuudella.

4. Näytteenotto- ja määritysmenetelmät

Näytteenotto rehuseoksesta ja laskentakaavassa esiintyvien ravintoainepitoisuuksien määrittäminen on suoritettava yhteisön näytteenotto-ohjeiden ja virallisen rehuvalvonnan määritysmenetelmien mukaan.

Seuraavia menetelmiä on käytettävä:

– raakarasvapitoisuuden määrittäminen: B menetelmä, muutettu komission direktiivillä 84/4/ETY, (EYVL N:o L 15 18.1.1984, s. 18)

– tärkkelyspitoisuuden määrittäminen: komission direktiivissä 72/199/ETY (EYVL N:o L 123, 29.5.1972, s. 6) esitetty polarimetrinen menetelmä.

Sivun alkuun