Asetus maidon tuotantokiintiöistä
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 158/1994
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministerin esittelystä säädetään maidon väliaikaisista tuotantokiintiöistä 27 päivänä heinäkuuta 1984 annetun lain (570/84) 13 §:n 4 momentin ja 33 §:n sekä maidon väliaikaisesta kiintiömaksusta 27 päivänä heinäkuuta 1984 annetun lain (569/84) 26 ja 27 §:n nojalla:
Tuotantokiintiön siirtäminen ja vahvistaminen
1 §
Maidon väliaikaisista tuotantokiintiöistä annetun lain (570/84), jota jäljempänä sanotaan tuotantokiintiölaiksi, 13 ja 14 §:ssä tarkoitettua tuotantokiintiön vahvistamista, siirtämistä ja tarkistamista on haettava siltä maaseutuelinkeinopiiriltä, jonka toimialueella maatilan talouskeskus sijaitsee. Hakemuksesta, joka on laadittava maa- ja metsätalousministeriön vahvistaman kaavan mukaiselle lomakkeelle, tulee ilmetä seuraavat tiedot:
hakijan tai hänen maidontuotannon harjoittamiseen osallistuvien perheenjäsentensä henkilö- ja asuinpaikkatiedot tai, milloin hakijana on maidontuotannon harjoittamista varten perustettu yhtymä tai tuotantorengas, vastaavat tiedot yhtymän tai tuotantorenkaan osakkaista tai heidän perheenjäsenistään, jotka osallistuvat maidontuotannon harjoittamiseen tai osakkaiden maatilojen hoitoon;
hakijan hallinnassa olevan sekä tuotantokiintiölain 13 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa aikaisemman omistajan tai haltijan hallinnassa olleen maatilan peltopinta-ala, tiedot sen hallintasuhteista ja käytöstä sekä yhtymän ja tuotantorenkaan kohdalla vastaavat tiedot sen osakkaiden maatiloista;
maatilan sijaintikunta ja osoite, tiedot lypsylehmien lukumäärästä ja omistussuhteista sekä, jos hakija on samalla osakkaana maidontuotannon harjoittamista varten perustetussa yhtymässä tai tuotantorenkaassa, vastaavat tiedot myös sanotusta yhtymästä tai tuotantorenkaasta taikka, jos hakijana on mainitunlainen yhtymä tai tuotantorengas, tiedot myös osakkaiden maatiloilla mahdollisesti erikseen pidettävien lypsylehmien määristä; sekä
maidontuotannon harjoittamisen aloittamisajankohta sekä tilalla kiintiön perusteella kahden edellisen kalenterivuoden aikana tuotetut maitomäärät.
2 §
Edellytyksenä tuotantokiintiön tai sen osan siirtämiselle tuotantokiintiölain 13 §:n 5 momentissa tarkoitetun sopimuksen perusteella tuottajalta toiselle on, että luovuttajan kiintiö on voimassa ja että hän on harjoittanut vakiintuneeksi katsottavaa maidontuotantoa toimittamalla maitoa meijeriin 1 päivänä syyskuuta 1993 tai sen jälkeen.
Jos kiintiön luovuttaja on lopettanut maidon toimittamisen meijeriin 1 päivänä syyskuuta 1993 tai sen jälkeen, edellytyksenä on, että hakemus kiintiön siirtämisestä on jätetty maaseutuelinkeinopiirille sen kiintiökauden aikana, jolloin luovuttaja on lopettanut maidon toimittamisen meijeriin. Jos maidon toimittaminen meijeriin lopetetaan kiintiökauden alkamista seuraavan tammikuun 1 päivän ja elokuun 31 päivän välisenä aikana, on kiintiön siirron edellytyksenä vastaavasti, että sitä haetaan viimeistään seuraavan joulukuun loppuun mennessä.
Tuotantorengas
3 §
Tuotantokiintiölain 13 §:n 4 momentissa tarkoitetulle tuotantorenkaalle voidaan vahvistaa tuotantokiintiö seuraavin edellytyksin:
tuotantorengas muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden ja maidontuotantoa harjoitetaan pääasiassa yhdessä talouskeskuksessa;
tuotantorenkaalle vahvistettava kiintiö on yhtä suuri kuin tuotantorenkaan osakkaiden yhteenlasketut kiintiöt;
tuotantokiintiön vahvistamista haettaessa hakijoiden on esitettävä tuotantorenkaan perustamissopimus sääntöineen, selvitys tuotannosta ja mahdolliset muut maa- ja metsätalousministeriön määräämät seikat; sekä
tuotantorenkaan osakkaan erotessa tuotantorenkaasta vahvistetaan hänelle hakemuksesta tuotantokiintiöksi hänen aikaisempi kiintiönsä ja tuotantorenkaan kiintiötä alennetaan vastaavalla litramäärällä.
Tilapäinen poissaolo
4 §
Luonnollisen henkilön sekä yhtymän, tuotantorenkaan ja kuolinpesän osakkaan poissaolon on katsottava olevan tuotantokiintiölain 18 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla luonteeltaan tilapäistä, jos se johtuu sairaudesta, maatalousammattia varten tapahtuvasta opiskelusta, asevelvollisuuden suorittamisesta, vapausrangaistuksen kärsimisestä tai muusta sen kaltaisesta syystä. Asevelvollisuuden suorittamista lukuunottamatta ei yli kuusi kuukautta kestävää poissaoloa kuitenkaan ole katsottava tilapäiseksi, ellei joku yrityksen hoitoon osallistuva henkilö tai osakkaan perheenjäsen asu tilalla tai sen hoidon kannalta tarkoituksenmukaisella etäisyydellä siitä.
Sen estämättä, mitä 1 momentissa on säädetty, katsotaan poissaolo tilapäiseksi, jos se johtuu asuinrakennuksen vahingoittumisesta asuinkelvottomaksi tulipalon tai tulvan johdosta, kuitenkin vain sen ajan kuin rakennuksen korjaamisen tai uuden rakennuksen rakentamisen voidaan katsoa kohtuudella kestävän.
Maidontuottajan ilmoitusvelvollisuus
5 §
Maidontuottajan on ilmoitettava tuotantokiintiön vahvistamisen jälkeen tapahtuneesta maatilan tai siihen kuuluvan pellon omistus- tai hallintaoikeuden siirtymisestä viipymättä maaseutuelinkeinopiirille.
6 §
Maidontuottajan, jolle on tuotantokiintiölain 13 tai 14 §:n nojalla siirretty tai vahvistettu tuotantokiintiö tai jonka tuotantokiintiötä on korotettu, tulee ilmoittaa asiasta maaseutuelinkeinopiirille, jos maidontuottaja tai kuolinpesän ollessa maidontuottajana, kukaan sen osakkaista ei enää asu asianomaisella maatilalla tai sen hoidon kannalta tarkoituksenmukaisella etäisyydellä siitä, taikka jos tuotantokiintiölain 17 §:n 2 momentissa tarkoitetun yhtymän osakas ei enää asu yhtymän toimipaikalla tai sen hoidon kannalta tarkoituksenmukaisella etäisyydellä siitä. Mitä edellä on sanottu yhtymästä ja sen osakkaasta, koskee tuotantorenkaan osakkaita.
Edellä 1 momentissa mainitusta velvollisuudesta on mainittava asianomaisessa päätöksessä.
Maidontuotannon lopettaminen
7 §
Meijerin on ilmoitettava maaseutuelinkeinopiirille niistä maidontuottajista, jotka ovat lopettaneet maidon toimittamisen meijeriin, lopettamista seuraavan kalenterikuukauden aikana. Meijerin on ilmoitettava myös sen tiedossa mahdollisesti olevan maidon toimittamisen päättymisen syy.
Maaseutuelinkeinopiirin on 1 momentissa mainitun ilmoituksen johdosta selvitettävä, onko maidontuottajan katsottava lopettaneen maidontuotannon ja tehtävä tästä ja lopettamisajankohdasta ilmoitus maidontuottajalle. Ilmoituksessa on mainittava ajankohta, jolloin kiintiö raukeaa sen vuoksi, että maidontuottaja tai tilan uusi omistaja taikka haltija tai se, jolle kiintiö on siirtynyt, ei ole aloittanut maidontuotantoa. Ilmoitus voidaan lähettää asianomaiselle maidontuottajalle kirjatussa kirjeessä.
Maaseutuelinkeinopiirin on tarvittaessa tehtävä päätös tuotantokiintiön raukeamisesta.
Erinäiset säännökset
8 §
Asettaessaan tuotantokiintiölain 26 §:ssä tarkoitetun neuvottelukunnan valtioneuvoston tulee samalla määrätä kullekin sen jäsenelle henkilökohtainen varamies. Neuvottelukunnan varapuheenjohtajana toimii kuitenkin valtioneuvoston määräämä jäsen.
9 §
Edellä 8 §:ssä tarkoitetun neuvottelukunnan tehtävänä on tuotantokiintiölain 26 §:ssä mainittujen tehtävien ohella myös seurata maidon väliaikaisesta kiintiömaksusta annetun lain (569/84) täytäntöönpanoa, antaa tarvittaessa lausuntoja kyseistä täytäntöönpanoa koskevista soveltamisohjeista sekä tehdä tarvittaessa ehdotuksia sanotun lain järjestelmän kehittämisestä.
10 §
Ellei tämän asetuksen säännöksistä muuta johdu on 8 §:ssä tarkoitetusta neuvottelukunnasta voimassa, mitä komiteoista annetussa valtioneuvoston päätöksessä (218/88) on määrätty.
11 §
Maa- ja metsätalousministeriön tulee pitää maidon tuotantokiintiöistä ja niiden perusteena olevista maitomääristä sekä suoritettavista kiintiömaksuista tarpeellista rekisteriä. Maaseutuelinkeinopiirin tulee pitää rekisteriä alueellaan voimassa olevista tuotantokiintiöistä. Maa- ja metsätalousministeriö voi kuitenkin antaa nämä tehtävät tai osan niistä yhteisölle, joka sitoutuu noudattamaan maa- ja metsätalousministeriön ohjeita ja määräyksiä.
12 §
Tässä asetuksessa tarkoitetut hakemukset on käsiteltävä kiireellisenä.
13 §
Tarkemmat määräykset tämän asetuksen täytäntöönpanosta antaa maa- ja metsätalousministeriö.
14 §
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1994 ja sillä kumotaan 31 päivänä elokuuta 1984 annettu asetus maidon tuotantokiintiöistä (649/84) sekä 28 päivänä joulukuuta 1984 annettu asetus maidon kiintiömaksun suorittamisvelvollisuuden alkamisajankohdasta (1013/84).
Helsingissä 25 päivänä helmikuuta 1994
Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOMaa- ja metsätalousministeri Martti Pura