Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1156/1993

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Laki mittayksiköistä ja mittanormaalijärjestelmästä

Säädöksen tyyppi
Laki
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
1156/1993

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 lukuYleiset säännökset

1 §Lain tarkoitus

Tällä lailla vahvistetaan noudatettavaksi kansainvälinen mittayksikköjärjestelmä ja täsmennetään kansallisen mittanormaalijärjestelmän toiminnan edellytyksiä sekä järjestetään kansallinen kalibrointipalvelu.

Kansallisen mittanormaalijärjestelmän tehtävänä on toteuttaa kansainvälinen mittayksikköjärjestelmä ylläpitämällä ja kehittämällä kansallisia mittanormaaleja. Sen tehtävänä on myös kansallisten mittanormaalien kautta siirtää kansainvälisen mittayksikköjärjestelmän mittayksiköitä muihin mittanormaaleihin. Lisäksi sen tehtävänä on yhdessä kansallisen kalibrointipalvelun kanssa turvata luotettavien ja tarkkojen mittausten ja kalibrointien tarjonta.

2 §Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

1)

mittanormaalilla välinettä, laitetta, ainetta tai kappaletta, jolla määritellään, toteutetaan ja säilytetään suureen mittayksikkö tai sen kerrannainen, jotta tämä voitaisiin siirtää muihin mittauslaitteisiin vertaamalla;

2)

jäljitettävyydellä mittaustuloksen yhteyttä mittanormaalien katkeamattoman vertailuketjun kautta asianomaisten kansallisten tai kansainvälisten mittanormaalien välityksellä mittayksiköiden määritelmään;

3)

kalibroinnilla sellaista mittaamista, jonka avulla tunnetuissa olosuhteissa mittanormaaliin vertaamalla saadaan mittauslaitteen tai mittauslaitteiston näyttämien arvojen ja mittanormaalien vastaavien arvojen välinen yhteys.

2 lukuMittayksiköt

3 §Mittayksikköjärjestelmä

Perusyksiköt ovat kansainvälisen mittayksikköjärjestelmän (Système International d'Unités) mukaisesti:

1)

pituuden yksikkö metri;

2)

massan yksikkö kilogramma;

3)

ajan yksikkö sekunti;

4)

sähkövirran yksikkö ampeeri;

5)

termodynaamisen lämpötilan yksikkö kelvin;

6)

ainemäärän yksikkö mooli; sekä

7)

valovoiman yksikkö kandela.

Perusyksiköt määritellään tarkemmin asetuksella. Asetuksella säädetään myös perusyksiköiden avulla määriteltävistä muista mittayksiköistä sekä perusyksiköiden ja näiden muiden mittayksiköiden kerrannaisista.

Asetuksella säädetään aika- ja lämpötila-asteikoista.

4 §Mittayksiköiden käyttö

Lainsäädännön nojalla tehtävien mittausten tulee perustua kansainvälisen mittayksikköjärjestelmän mukaisiin mittayksiköihin. Lisäksi mittaustulosten tulee perustua mittayksiköihin, kun mittauksella on merkitystä taloudellisesti taikka sillä on vaikutuksia yleiselle turvallisuudelle tai terveydelle.

Asetuksella voidaan erityisaloilla sallia käytettäväksi muita kuin kansainväliseen mittayksikköjärjestelmään perustuvia mittayksiköitä.

3 lukuKansallinen mittanormaalijärjestelmä

5 §Kansalliset mittanormaalit

Perusyksiköistä ja niiden nojalla määritellyistä muista mittayksiköistä ylläpidetään kansallisia mittanormaaleja. Ylläpidosta huolehtivat jäljempänä tässä luvussa tarkoitetut kansalliset mittanormaalilaboratoriot.

Kauppa- ja teollisuusministeriö ratkaisee, missä laajuudessa 1 momentissa mainituista mittayksiköistä pidetään kansallisia mittanormaaleja. Mittatekniikan keskus tekee kauppa- ja teollisuusministeriölle ehdotukset kansallisten mittanormaalien perustamiseksi.

Mittatekniikan keskuksen tehtävänä on huolehtia siitä, että 2 momentin nojalla perustettuja kansallisia mittanormaaleja pidetään yllä.

6 §Mittanormaalien jäljitettävyys

Kansallisten mittanormaalien tulee olla jäljitettäviä mittayksikön määritelmään joko suoraan tai kansainvälisesti hyväksytyn mittanormaalin välityksellä.

Mittatekniikan keskuksen tehtävänä on huolehtia siitä, että kansalliset mittanormaalit voidaan jäljittää 1 momentin mukaisesti.

7 §Kansallisen mittanormaalijärjestelmän toteuttaminen

Mittatekniikan keskus vastaa kansallisen mittanormaalijärjestelmän yleisestä toteuttamisesta ja kehittämisestä sekä ohjaa ja valvoo sitä.

Kansalliseen mittanormaalijärjestelmään kuuluvia tehtäviä hoitavat kansalliset mittanormaalilaboratoriot, joina toimivat mittatekniikan keskus ja sen nimeämät mittanormaalilaboratoriot.

8 §Kansalliselle mittanormaalilaboratoriolle asetettavat vaatimukset

Mittatekniikan keskus nimeää laboratorion kansalliseksi mittanormaalilaboratorioksi ja määrittelee sen ylläpitämät kansalliset mittanormaalit saatuaan siltä suostumuksen ja tehtyään sen kanssa 11 §:ssä tarkoitetun sopimuksen sekä selvitettyään, että

1)

laboratorion toiminta täyttää mittatieteelliselle ja tekniselle pätevyydelle, puolueettomuudelle ja luotettavuudelle asetuksessa tarkemmin määriteltävät vaatimukset;

2)

laboratorio kykenee huolehtimaan saamiensa tietojen luottamuksellisena säilymisestä asetuksessa tarkemmin säädettävällä tavalla; ja

3)

laboratoriolla on vastuut kattava vakuutus, jollei siihen sovelleta vahinkotilanteissa valtion vahinkoturvajärjestelmää.

9 §Kansallisen mittanormaalilaboratorion tehtävät

Kansallisen mittanormaalilaboratorion tehtävänä on pitää yllä kansallista mittanormaalia ja sen jäljitettävyyttä sekä siirtää sen kautta mittayksikkö muihin mittanormaaleihin. Lisäksi niiden tulee hoitaa kansallisten mittanormaalien ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvää mittatieteellistä tutkimusta, osallistua kansainvälisiin vertailumittauksiin ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön sekä toimia asiantuntijana pätevyysalueellaan.

Kansallisten mittanormaalilaboratorioiden kansalliseen kalibrointipalveluihin liittyvistä tehtävistä säädetään 12 §:ssä.

10 §Kansallisen mittanormaalilaboratorion valvonta

Mittatekniikan keskus valvoo nimeämiään kansallisia mittanormaalilaboratorioita.

Mittatekniikan keskuksen on peruutettava tekemänsä nimeämispäätös, jos kansallinen mittanormaalilaboratorio ei täytä 8 §:ssä asetettuja vaatimuksia tai hoida sille tässä laissa säädettyjä tehtäviä.

11 §Kansallisen mittanormaalilaboratorion kanssa tehtävä sopimus

Mittatekniikan keskus sopii nimeämänsä kansallisen mittanormaalilaboratorion kanssa tarkemmin sille 9 ja 12 §:ssä säädettyjen tehtävien hoitamisesta ja mahdollisten kustannusten korvaamisesta. Mittatekniikan keskus sopii kansallisen mittanormaalilaboratorion kanssa myös sen valvonnan toteuttamiseksi tarpeellisista järjestelyistä.

4 lukuKansallinen kalibrointipalvelu

12 §Kalibrointipalveluiden järjestäminen

Mittatekniikan keskuksen tehtävänä on järjestää tarkkuudeltaan riittävien ja luotettavien kalibrointien saatavuus. Mittatekniikan keskus järjestää myös kansainvälisesti jäljitettävien kalibrointien saatavuuden silloin, kun kansallista mittanormaalia ei 5 §:n 2 momentin nojalla ole perustettu.

Mittatekniikan keskuksen tehtävänä on lisäksi huolehtia nimeämiään kansallisia mittanormaalilaboratorioita tarvittaessa apunaan käyttäen päteväksi toteamiensa kalibrointilaboratorioiden mittanormaalien jäljitettävän kalibroinnin saatavuudesta.

Kansalliseen kalibrointipalveluun kuuluvia tehtäviä hoitavat mittatekniikan keskuksen päteväksi toteamat kalibrointilaboratoriot. Kansalliset mittanormaalilaboratoriot voivat hoitaa kansalliseen kalibrointipalveluun kuuluvia tehtäviä, jos ne täyttävät näiden tehtävien osalta vastaavat pätevyysvaatimukset.

5 lukuErinäiset säännökset

13 §Viralliset kalibrointitodistukset

Mittatekniikan keskus ja kansallinen mittanormaalilaboratorio antavat tekemistään tässä laissa tarkoitetuista mittauslaitteiden kalibroinneista virallisia kalibrointitodistuksia.

Virallisia kalibrointitodistuksia voivat lisäksi antaa mittatekniikan keskuksen päteväksi toteamat kalibrointilaboratoriot pätevyysalueellaan tekemistään kalibroinneista.

14 §Eräiden kansallisten mittanormaalien ylläpito

Säteilysuureiden sekä geodeettisten ja fotogrammetristen mittausten osalta noudatetaan, mitä niistä erikseen säädetään.

15 §Tarkemmat säännökset

Mittatekniikan keskukselle tämän lain nojalla kuuluvista tehtävistä säädetään tarkemmin asetuksella.

Tarkempia säännöksiä tämän lain täytäntöönpanosta annetaan tarvittaessa asetuksella.

16 §Määräysten ja ohjeiden antaminen

Kauppa- ja teollisuusministeriö antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä tämän lain nojalla annetun asetuksen soveltamisesta.

Mittatekniikan keskus voi antaa kansallisille mittanormaalilaboratorioille kansallisen mittanormaalijärjestelmän toteuttamista koskevia tarkentavia ohjeita.

6 lukuVoimaantulo

17 §Voimaantulo ja siirtymäsäännökset

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1994.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon kannalta tarpeellisiin toimenpiteisiin.

Tällä lailla kumotaan mittauspalvelutoiminnasta 16 päivänä kesäkuuta 1978 annettu asetus (489/78) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen. Mitä kumotun asetuksen nojalla kansallisista mittauspaikoista 14 päivänä toukokuuta 1987 annetussa valtioneuvoston päätöksessä (510/87) määrätään kansallisten mittanormaalien perustamisesta ja mittanormaaleja ylläpitävistä laitoksista, sovelletaan kuitenkin edelleen 31 päivään joulukuuta 1994.

HE 231/93

TaVM 39/93

Helsingissä 10 päivänä joulukuuta 1993

Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOKauppa- ja teollisuusministeri Seppo Kääriäinen

Sivun alkuun