Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

262/1992

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvien muovisten tarvikkeiden sisältämien ainesosien migraation testaamiseen käytettävistä simulanteista

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
262/1992

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista tarvikkeista 15 päivänä maaliskuuta 1991 annetun asetuksen (539/91) 5 §:n nojalla määrännyt:

1 §Migraation testaamiseen käy tettävät simulantit

Yksittäisen elintarvikkeen tai tietyn elintarvikeryhmän kanssa kosketukseen joutuvien muovisten tarvikkeiden sisältämien ainesosien migraation testaamiseen käytettävät simulantit ja niiden pitoisuudet on määrätty tämän päätöksen liitteessä.

Sen estämättä mitä 1 momentissa on määrätty voidaan elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista muovisista tarvikkeista annetussa kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksessä (260/92) antaa muovisten tarvikkeiden sisältämien, tiettyjen ainesosien migraation testaamiseen menetelmiä, jotka poikkeavat tämän päätöksen liitteessä määrätyistä menetelmistä.

2 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 1992 ja on voimassa toistaiseksi.

Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 1992

Ministeri Pertti SalolainenYlitarkastaja Juhani Paakkanen

Liite

LUETTELO SIMULANTEISTA

1. Seuraavissa taulukoissa, jotka eivät sisällä kaikkia elintarvikkeita, ilmoitetaan simulantit, joita tulee käyttää tietyn elintarvikkeen tai elintarvikeryhmän migraatiotutkimuksissa, seuraavin kirjaimin:

Simulantti A:

tislattu tai vastaavaa laatua oleva vesi,

Simulantti B:

3 % etikkahapon (w/v) vesiliuos,

Simulantti C:

15 % etanolin (v/v) vesiliuos

Simulantti D:

puhdistettu oliiviöljy (1), mikäli analyysimenetelmään liittyvät tekniset syyt edellyttävät muuta simulanttia, oliiviöljy korvataan synteettisten triglyseridien seoksella (2) tai auringonkukkaöljyllä (3).

2. Jokaiselle elintarvikkeelle tai elintarvikeryhmälle käytetään vain 'X':llä merkitty(j)ä simulanttia tai simulantteja. Jokaista simulanttia varten tulee olla tarvikkeesta uusi näyte. Jos luettelossa ei ole 'X'-merkkiä, ei otsikon tai alaotsikon alla olevaa elintarviketta tarvitse testata migraatiotestein.

3. Jos 'X'-merkin jälkeen tulee kauttaviiva ja numero, jaetaan migraatiotestin tulos tällä luvulla. Tietyn tyyppisten rasvapitoisten elintarvikkeiden kohdalla tämä tekijä, ns. vähennystekijä, ottaa huomioon simulantin suuremman uuttokyvyn verrattuna elintarvikkeeseen.

4. Jos 'X'-merkin jälkeen tulee suluissa kirjain 'a', käytetään vain toista simulanttia kahdesta ilmoitetusta:

– jos elintarvikkeen pH on korkeampi kuin 4,5, käytetään simulanttia A,

– jos elintarvikkeen pH on 4,5 tai matalampi, käytetään simulanttia B.

5. Jos elintarvike on luettelossa sekä yleisettä erityisotsikon alla, käytetään vain sitä simulanttia tai niitä simulantteja, jotka ovat edellä tarkoitetun erityisotsikon alla.

(1)

Puhdistetun oliiviöljyn tunnusluvut:

Jodiluku (Wijs)

= 80–88

Taitekerroin 25°C:ssa

= 1,4665 – 1,4679

Happamuus (%:na öljyhappoa)

= enintään 0,5%

Peroksidiluku (happimilliekvivalentteina per kg öljyä)

= enintään 10

(2)

Synteettisen triglyseridiseoksen koostumus

Rasvahappojakautuma

C-atomien lukumäärä rasvahappo-osassa 6 8 10 12 14 16 18 muita

GLC pinta-ala (%) –1 6–9 8–11 45–52 12–15 8–10 8–12 ≤1

Puhtaus

Monoglyseridipitoisuus (entsymaattisesti)

≤ 0 2%

Diglyseridipitoisuus (entsymaattisesti)

≤ 2 0%

Saippuoitumaton aines

≤ 0,2%

Jodiluku (Wijs)

≤ 0,1%

Happoluku

≤ 0 1%

Vesipitoisuus (K. Fischer)

≤ 0,1%

Sulamispiste

28 ± 2 °C

Tyypillinen absorptiospektri (kerrospaksuus: d = 1 cm, referenssi: vesi = 35°C)

Aallonpituus (nm) 290 310 330 350 370 390 430 470 510

Transmittanssi (%) -2 -15 -37 -64 -80 -88 -95 -97 -98

Vähintään 10 % valon transmittanssi 310 nm:ssä (kyvetti 1 cm, referenssi: vesi 35°C)

(3)

Auringonkukkaöljyn tunnusluvut

Jodiluku

= 120–145

Taitekerroin 20°C:ssa

= 1,474–1,476

Saippuoitumisluku

= 188–193

Suhteellinen tiheys 20°C:ssa

= 0,918–0,925

Saippuoitumaton aines

= 0,5–1,5%

TAULUKKO

Viitenumero

Elintarvikkeen kuvaus

Käytettävä simulantti

A

B

C

D

1

Juomat

1.01

Alkoholittomat juomat ja alkoholipitoiset juomat, joiden alkoholipitoisuus on alle 5% (v/v): Vesi, siideri, hedelmä- ja vihannesmehut normaalivahvuisena tai tiivisteenä, tuoremehut, hedelmänektarit, virvoitusjuomat ja kivennäisvedet, makeutetut hedelmämehut, tonicit, infuusioliuokset, kahvi, tee, suklaajuomat, olut ja muut

X(a)

X(a)

1.02

Alkoholipitoiset juomat, joiden alkoholipitoisuus on 5% (v/v) tai korkeampi: Kohdassa 01.01 ilmoitetut juomat, joiden alkoholipitoisuus on 5% (v/v) tai korkeampi:

Viinit, väkevät alkoholijuomat ja liköörit

X(*)

X(**)

1.03

Sekalaiset: denaturoimaton etyylialkoholi

X(*)

X(**)

2

Vilja, viljatuotteet, leivonnaiset, keksit, kakut ja muut leipomotuotteet

2.01

Tärkkelykset

2.02

Vilja, esikäsittelemätön, käsitelty, hiutaleina (mukaan lukien popcornit, cornflakesit ja vastaavat)

2.03

Jauhot

2.04

Makaroni, spagetti ja vastaavat tuotteet

2.05

Leivonnaiset, pikkuleivät, kakut ja muut leipomotuotteet, kuivat:

A. Tuotteet, joissa on rasvapitoinen pinta

X/5

B. Muut

2.06

Leivonnaiset, kakut ja muut leipomotuotteet, tuoreet:

A. Tuotteet, joissa on rasvapitoinen pinta

X/5

B. Muut

X

3

Suklaa, sokeri ja tästä valmistetut tuotteet

Makeiset

3.01

Suklaa, suklaapäällysteiset tuotteet, suklaata jäljittelevät tuotteet ja näillä päällystetyt tuotteet

X/5

3.02

Makeiset:

A. Kiinteät:

I. Tuotteet, joissa on rasvapitoinen pinta

X/5

II. Muut

B. Pastamaiset:

I. Tuotteet, joissa on rasvapitoinen pinta

X/3

II. Kosteat

X

(*) Tämä testi tehdään vain siinä tapauksessa, että pH on 4,5 tai alhaisempi

(**) Tässä testissä käytetään, siinä tapauksessa, että nesteen tai juoman alkoholipitoisuus on yli 15% (v/v), etanolin samanvahvuista vesiliuosta

Viitenumero

Elintarvikkeen kuvaus

Käytettävä simulantti

A

B

C

D

3.03

Sokeri ja sokerituotteet:

A. Kiinteät

B. Hunaja ja vastaavat

X

C. Melassit ja siirapit

X

4

Hedelmät, kasvikset ja niistä tehdyt valmisteet

4.01

Kokonaiset hedelmät, tuoreet tai jäähdytetyt

4.02

Prosessoidut hedelmät:

A. Kuivatut heddmät, kokonaiset tai hienoksi jauhetut

B. Hedelmät, murskattuna, soseena tai pastana

X(a)

X(a)

C. Säilötyt hedelmät (hillot ja vastaavat tuotteet – hedelmät kokonaisena tai murskattuna tai jauhettuna, säilöttynä nesteeseen):

I. Vesipitoisessa liemessä

X(a)

X(a)

II. Öljypitoisessa liemessä

X(a)

X(a)

X

III. Alkoholipitoisessa liemessä (suurempi tai yhtäsuuri kuin 5% (v/v))

X(*)

X

4.03

Pähkinät (maapähkinät, kastanjat, mantelit, hasselpähkinät, saksanpähkinät, pinjanpähkinät ja muut):

A. Kuoritut, kuivat

B. Kuoritut, paahdetut

X/5(**)

C. Pasta- tai emulsiomuodossa

X

X/3(**)

4.04

Kokonaiset kasvikset, tuoreet tai jäähdytetyt

4.05

Prosessoidut kasvikset:

A. Kuivatut kasvikset, kokonaiset, jauhona tai jauheena

B. Kasvikset paloiteltuina tai soseena

X(a)

X(a)

C. Säilötyt kasvikset:

I. Vesipitoisessa liemessä

X(a)

X(a)

II. Oljypitoisessa liemessä

X(a)

X(a)

X

III. Alkoholipitoisessa liemessä (≥5% v/v)

X(*)

X

5

Rasvat ja öljyt

5.01

Eläin- ja kasviperäiset rasvat ja öljyt, luontaiset tai käsitellyt (mukaan lukien kaakaovoi), laardi, uudelleen kiinteytetty voi

X

5.02

Margariini, voi ja muut vesi-öljyssä rasva- ja öljyemulsiot

X/2

6

Eläinkunnan tuotteet ja munat

6.01

Kala:

A. Tuore, jäähdytetty, suolattu, savustettu

X

X/3(*)

B. Tahnamuodossa

X

X/3(*)

6.02

Luonnostaan kuorettomat äyriäiset ja nilviäiset (mukaanlukien osterit, simpukat, etanat)

X

6.03

Liha kaikista eläinkunnan lajeista (mukaanlukien siipikaija ja riista):

A. Tuore, jäähdytetty, suolattu, savustettu

X

X/4

B. Tahnamuodossa, emulsiomuodossa

X

X/4

6.04

Prosessoidut lihatuotteet (kinkku, salami, pekoni ja muut)

X

X/4

6.05

Säilötty tai osittain säilötty liha ja kala:

A. Vesipitoisessa liemessä

X(a)

X(a)

B. Öljypitoisessa liemessä

X(a)

X(a)

X

6.06

Munat ilman kuorta:

A. Jauheena tai kuivattuna

B. Muut X

6.07

Munankeltuainen:

A. Nestemäinen

X

B. Jauhemainen tai pakastettu

6.08

Kuivattu munanvalkuainen

(*) Tämä testi tehdään vain, jos pH on 4,5 tai alhaisempi

(**) Mikäli voidaan sopivalla testillä osoittaa, että kysymyksessä ei ole "rasvainen kosketus" muoviin voidaan simulantti D:llä tehtävä testi sivuuttaa

Viitenumero

Elintarvikkeen kuvaus

Käytettävä simulantti

A

B

C

D

07 Maitovalmisteet

07.01 Maito:

A. Täysmaito

X

B. Tiivistetty maito

X

C. Kuorittu maito, kevytmaito

X

D. Maitojauhe

07.02 Maitovalmisteet kuten jogurtit ja kirnupiimä sekä sellaiset näiden valmisteet, joihin on käytetty hedelmää tai hedelmävalmistetta

X

7.03

Kerma ja hapan kerma

X(a)

X(a)

07.04 Juustot:

A. Kuorelliset, kokonaiset

B. Sulatejuustot

X(a)

X(a)

C. Kaikki muut

X(a)

X(a)

X/3(*)

7.05

Juoksetteet:

A. Nestemäinen tai tiivistetty

X(a)

X(a)

B. Jauhemainen tai kuivattu

8

Sekalaiset tuotteet

08.01 Etikka

X

8.02

Paistetut tai paahdetut elintarvikkeet:

A. Paistetut perunat, uppopaistetut ja vastaavat

X/5

B. Eläinkunnasta peräisin olevat tuotteet

X/4

8.03

Keitto- ja liemivalmisteet, nestemäisessä, kiinteässä tai jauhemuodossa (uutteet, tiivisteet): homogenisoidut yhdistelmävalmisteet, valmisruoat:

A. Jauhemuodossa tai kuivatut

I. Tuotteet, joissa on rasvapitoinen pinta

X/5

II. Muut

B. Nestemäiset tai tahnamaiset

I. Tuotteet, joissa on rasvapitoinen pinta

X(a)

X(a)

X/3

II. Muut

X(a)

X(a)

8.04

Hiivat ja nostatusaineet:

A. Tahnamaiset

X(a)

X(a)

B. Kuivatut

8.05

Suola

8.06

Kastikkeet:

A. Valmisteet, joissa ei ole rasvapitoista pintaa

X(a)

X(a)

B. Majoneesi, majoneesipohjaiset ja salaattikastikkeet sekä muut öjy-vedessa" emulsiot

X(a)

X(a)

X/3

C. kastikkeet, joissa öjy ja vesi muodostavat kaksi eri kerrosta

X(a)

X(a)

X

8.07

Sinappi (paitsi sinappijauhe kohdassa 08.17)

X(a)

X(a)

X/3(*)

8.08

Voileivät, paahdettu leipä tms., jonka päällysteenä on

A. Elintarvikkeet, joissa on rasvapitoisia aineita pinnalla

X/5

B. Muut

8.09

Jäätelöt

X

8.1

Kuivatut elintarvikkeet:

A. Tuotteet, joissa on rasvapitoisia aineita pinnalla

X/5

B. Muut

8.11

Jäädytetyt ja pakastetut tuotteet

8.12

Väkevöidyt uutteet, joiden alkoholipitoisuus on 5% (v/v) tai korkeampi

X(**)

X

8.13

Kaakao:

A. Kaakaojauhe

X/5(*)

B. Kaakaotahna

X/3(*)

8.14

Kahvi, paahtamaton tai paahdettu, kofeiiniton tai liukoinen, kahvin korvikkeet, rakeisena tai jauheena

(*) Mikäli sopivalla testillä voidaan osoittaa, että kysymyksessä ei ole "rasvainen kosketus muoviin voidaan simulantti D:llä tehtävä testi sivuuttaa

(**) Tämä testi tehdään vain siinä tapauksessa, että pH on 4,5 tai alhaisempi

Viitenumero

Elintarvikkeen kuvaus

Käytettävä simulantti

A

B

C

D

8.15

Nestemäiset kahviuutteet

X

8.16

Aromaattiset ja muut yrtit: Kamomilla, malva, minttu, tee, lehmuksenkukka ja muut vastaavat

8.17

Mausteet ja mausteseokset luontaisessa muodossaan: Kaneli, neilikka, sinappijauhe, pippuri, vanilja, sahrami ja muut vastaavat

Sivun alkuun