Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1607/1992

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston päätös pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvosto on sosiaali- ja terveysministeriön esittelystä päättänyt:

1 lukuYleiset säännökset

1 §Soveltamisala

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto järjestetään kunnissa, vastaanottoasemilla ja vastaanottokeskuksissa sen mukaan kuin tässä päätöksessä määrätään.

Tässä päätöksessä tarkoitetun toiminnan kustannukset korvataan vastaanoton järjestäjälle valtion varoista valtion talousarvioon tarkoitusta varten varatun määrärahan rajoissa.

2 §Pakolainen ja turvapaikanhakija

Pakolaisten vastaanoton piiriin kuuluvat:

1)

ulkomaalaislain (378/91) 35 §:ssä tarkoitettu pakolainen;

2)

suojelun tarpeen vuoksi tai humanitaarisin perustein oleskeluluvan saanut ulkomaalainen ja hänen sellainen perheenjäsenensä, jolle on myönnetty oleskelulupa; sekä

3)

edellä 1 tai 2 kohdassa mainitun henkilön Suomessa syntynyt alaikäinen lapsi, joka ei ole Suomen kansalainen, jos hänen huoltajansa saa tämän päätöksen mukaisia palveluja ja toimeentulotukea.

Turvapaikanhakijoiden vastaanoton piiriin kuuluvat:

1)

Suomesta turvapaikkaa hakenut ulkomaalainen, jonka turvapaikkahakemusta tai maasta karkotusta koskevaa asiaa ei ole lainvoimaisella päätöksellä ratkaistu;

2)

Suomesta turvapaikkaa hakenut ulkomaalainen, jolle on myönnetty määräaikainen oleskelulupa muusta syystä kuin suojelun tarpeen vuoksi tai humanitaarisin perustein, jos vastaanoton järjestämiselle on erittäin painavia syitä; sekä

3)

edellä 1 tai 2 kohdassa mainitun henkilön Suomessa syntynyt alaikäinen lapsi, joka ei ole Suomen kansalainen ja jonka huoltaja saa tämän päätöksen mukaisia palveluja ja toimeentulotukea.

2 lukuVastaanoton järjestäminen

3 §Pakolaisten vastaanotto

Pakolaisten vastaanotto järjestetään kunnassa.

Pakolaisten vastaanottona järjestetään:

1)

asuminen;

2)

toimeentulotuki;

3)

tulkkipalveluja;

4)

sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja; sekä

5)

opetus- ja kulttuuripalveluja; sekä

6)

muita tarpeellisia toimenpiteitä.

4 §Turvapaikanhakijoiden vastaanotto

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto järjestetään vastaanottoasemalla tai -keskuksessa.

Vastaanottoasemalle ohjataan turvapaikanhakijoita ulkomaalaisasetuksen (449/91) 18 §:ssä tarkoitetun turvapaikkatutkinnan ajaksi. Vastaanottoasemalla voidaan järjestää:

1)

tilapäinen majoitus;

2)

toimeentulotuki;

3)

tulkkipalveluja;

4)

ensiavun luonteinen sairaanhoito ja ensiavun luonteinen terveydenhuolto; sekä

5)

muita tarpeellisia toimenpiteitä.

Vastaanottokeskukseen ohjataan turvapaikanhakijoita 1 momentissa tarkoitetun turvapaikkatutkinnan päättymisen jälkeen. Vastaanottokeskuksessa voidaan järjestää:

1)

tilapäinen majoitus;

2)

toimeentulotuki;

3)

tulkkipalveluja;

4)

ensiavun luonteinen sairaanhoito sekä ensiavun luonteinen sosiaali- ja terveydenhuolto;

5)

työtoimintaa;

6)

opintotoimintaa;

7)

muita tarpeellisia toimenpiteitä.

5 §Vastaanoton järjestämiseen osallistuminen

Yksityinen henkilö sekä yritys tai muu yhteisö voi osallistua pakolaisten vastaanoton järjestämiseen antamalla taloudellista apua ja muulla tavoin.

3 lukuToimeentulon tukeminen

6 §Toimeentulotuki

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton piiriin kuuluville henkilöille voidaan myöntää toimeentulotukea noudattaen soveltuvin osin sosiaalihuoltolain (710/82) 30-38 §:n säännöksiä sekä tämän päätöksen 6-10 §:n määräyksiä.

Turvapaikanhakijalle voidaan myöntää kahden kuukauden ajalta turvapaikkahakemuksen jättämisestä 85 prosenttia toimeentulotuen yleisistä perusteista annetun valtioneuvoston päätöksen (1349/88) 2 §:ssä tarkoitetun perusosan määrästä. Kolmannelta ja sitä seuraavilta kuukausilta turvapaikkahakemuksen jättämisestä turvapaikanhakijalle voidaan myöntää 90 prosenttia toimeentulotuen perusosan määrästä.

7 §Muuttoavustus ja paluumatkakustannukset

Toimeentulotukena voidaan myöntää:

1)

muuttoavustusta ensimmäiseen vakituiseen asuntoon muuttavalle 2 §:n 1 momentissa tarkoitetulle yksin muuttavalle henkilölle enintään toimeentulotuen perusosan määrä kahdelta kuukaudelta ja perheelle enintään kaksinkertaisena edellä tarkoitettu määrä; sekä

2)

paluumatkakustannukset turvapaikkaa Suomesta hakeneelle henkilölle hänen lähtömaahansa tai kotimaahansa palaamista varten, jollei hänelle ole myönnetty turvapaikkaa tai oleskelulupaa ja jos hän vapaaehtoisesti poistuu maasta.

Erittäin painavasta syystä voidaan paluumatkakustannukset myöntää myös turvapaikkahakemuksensa peruuttaneelle henkilölle. Paluumatkakustannukset maksetaan halvimman matkustustavan mukaan.

8 §Paluumuuttoavustus

Paluumuuttoavustusta voidaan maksaa kotimaahansa tai entiseen asuinmaahansa palaavalle 2 §:n 1 momentissa tarkoitetulle yksin muuttavalle henkilölle enintään toimeentulotuen perusosan määrä kahdelta kuukaudelta ja perheelle enintään kaksinkertaisena edellä tarkoitettu määrä. Lisäksi voidaan korvata muuttokustannukset. Erittäin painavasta syystä paluumuuttoavustusta voidaan maksaa myös muuhun kuin kotimaahansa tai entiseen asuinmaahansa palaavalle henkilölle.

Paluumuuttoavustuksen suuruutta arvioitaessa otetaan huomioon avustuksen saajan taloudellinen asema sekä paluumaan hinta- ja palkkataso.

9 §Toimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen

Edellä 2 §:n 1 momentissa tarkoitetun henkilön toimeentulotuen ja paluumuuttoavustuksen myöntää ja maksaa se kunta, jonka asukas hän on.

Vastaanottoaseman tai -keskuksen asukkaaksi merkityn henkilön toimeentulotuen myöntää ja maksaa asianomainen vastaanottoasema tai -keskus.

Toimeentulotuki ja paluumuuttoavustus myönnetään hakemuksesta.

10 §Toimeentulotuen takaisin periminen

Jos toimeentulotukea on maksettu liikaa sen vuoksi, että tuen saaja on vilpillisessä mielessä tai törkeästä huolimattomuudesta antanut virheellisiä tai erehdyttäviä tietoja taikka salannut niitä, on liikaa maksettu määrä perittävä takaisin, jollei se ole vähäinen.

Toimeentulotuen takaisin perintään sovelletaan sosiaalihuoltolain 34-38 §:n säännöksiä. Jos toimeentulotuen on myöntänyt ja maksanut vastaanottoasema tai -keskus, tehdään sosiaalihuoltolain 37 §:ssä tarkoitettu hakemus toimeentulotuen takaisin perimisestä sille lääninoikeudelle, jonka alueella vastaanottoasema tai -keskus sijaitsee.

4 lukuSopimusmenettely

11 §Pakolaisten vastaanotosta sopiminen

Lääninhallitus ja kunta sopivat 3 §:ssä tarkoitetusta pakolaisten vastaanoton järjestämisestä sekä vastaanoton järjestämisestä kunnalle aiheutuvien kustannusten korvaamisesta.

Sopimuksessa on erityisesti otettava huomioon alaikäisinä ilman huoltajaa Suomeen saapuvien sekä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden pakolaisten palvelujen tarve. Lisäksi sopimuksessa on mainittava kunnalle maksettavien korvausten määräytymiseen vaikuttavat ehdot sekä korvausten maksutapa ja -aika.

12 §Turvapaikanhakijoiden vastaanotosta sopiminen

Lääninhallitus ja kunta, kuntayhtymä, muu julkisoikeudellinen yhteisö taikka yksityinen yhteisö tai säätiö voivat sopia 4 §:ssä tarkoitetusta turvapaikanhakijoiden vastaanoton järjestämisestä ja vastaanoton kustannusten korvaamisesta.

Sopimuksessa on mainittava vastaanottoaseman tai -keskuksen ylläpitäjälle maksettavien korvausten määräytymiseen vaikuttavat sopimusehdot sekä korvausten maksutapa- ja -aika. Lisäksi sopimuksessa on mainittava menettelytavat vastaanottoaseman tai -keskuksen toimintaa laajennettaessa, supistettaessa tai lakkautettaessa.

Valtion vastaanottoasemista ja -keskuksista säädetään erikseen.

13 §Vastaanoton järjestämiseen ja rahoitukseen osallistumisesta sopiminen

Yksityinen henkilö, yritys tai muu yhteisö ja kunta voivat sopia nimeltä mainitun pakolaisen tai pakolaisryhmän vastaanoton järjestämiseen ja rahoitukseen osallistumisesta. Lääninhallitus korvaa kunnalle ne vastaanoton kustannukset, joita sopimuksen mukainen rahoitus ei kata.

Sopimuksessa on mainittava:

1)

pakolainen tai pakolaisryhmä, jota sopimus koskee;

2)

vastaanoton järjestämiseen osallistumisen muodot ja laajuus;

3)

rahoituksen suuruus sekä rahoituksen kohdistuminen vastaanoton eri osa-alueiden kustannuksiin; sekä

4)

rahoituksen kesto ja rahoitusosuuksien maksutapa ja -aika.

Kunnan on annettava lääninhallitukselle selvitys sopimuksen nojalla saamastaan rahoituksesta 14, 15 ja 17 §:ssä tarkoitettuja korvauksia laskuttaessaan.

5 lukuKorvaukset

14 §Laskennallinen korvaus pakolaisten vastaanotosta

Kunnalle maksetaan valtion varoista laskennallisena korvauksena 11 §:ssä tarkoitetun sopimuksen perusteella pakolaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä kunnalle aiheutuvat kustannukset samoin kuin palvelujen järjestämisen yleishallinnon kustannukset, jollei 13 §:ssä tarkoitetusta sopimuksesta muuta johdu.

Laskennalliset korvaukset ovat ensimmäiseltä, toiselta ja kolmannelta maassaolovuodelta seuraavat:

Ennen peruskoulun

0-7-vuotiaat

Muut henkilöt

aloittamista

mk

mk

Ensimmäinen vuosi

55 500

17 000

Toinen vuosi

37 000

11 300

Kolmas vuosi

18 500

5 600

15 §Korvaus toimeentulotuesta

Edellä 6, 7 ja 8 §:ssä tarkoitetut pakolaisten toimeentulotuen kustannukset korvataan valtion varoista täysimääräisinä.

16 §Ryhmämuotoisesta oppivelvollisuusikäisten opetuksesta maksettava korvaus

Opetusministeriö määrää edellä 2 §:ssä tarkoitettujen oppivelvollisuusikäisten henkilöiden pakolaisopetuksen erityisjärjestelyistä sekä opetuksesta maksettavasta korvauksesta.

17 §Korvaukset erityiskustannuksista

Pakolaisten vastaanoton järjestämisestä kunnalle aiheutuvat erityiskustannukset korvataan valtion varoista, jollei 13 §:ssä tarkoitetusta sopimuksesta muuta johdu.

Erityiskustannuksina korvataan 11 §:ssä tarkoitetun sopimuksen perusteella:

1)

edellä 2 §:n 1 momentissa tarkoitetun henkilön pitkäaikaisen vamman tai sairauden edellyttämän sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä kunnalle aiheutuvat huomattavat kustannukset siltä osin kuin ne eivät sisälly 14 §:ssä mainittuun laskennalliseen korvaukseen, jos henkilö on ollut huollon tai hoidon tarpeessa Suomeen saapuessaan;

2)

kunnan järjestämän tulkkipalvelun kustannukset;

3)

alaikäisenä ilman huoltajaa Suomeen saapuneen 2 §:n 1 momentissa mainitun henkilön sijoittamisesta perheryhmäkotiin, perhehoidosta, asumisen tukipalveluista ja muista lastensuojelun palveluihin rinnastettavista toimenpiteistä kunnalle aiheutuvat kustannukset siltä osin kuin ne eivät sisälly 14 §:ssä tarkoitettuun laskennalliseen korvaukseen; sekä

4)

erityisistä syistä muut pakolaisten vastaanoton järjestämisestä kunnalle aiheutuvat kustannukset siltä osin kuin ne eivät sisälly 14 §:ssä tarkoitettuun laskennalliseen korvaukseen.

18 §Korvaus turvapaikanhakijoiden vastaanoton järjestämisestä

Vastaanottoaseman tai -keskuksen ylläpitäjälle korvataan valtion varoista 12 §:ssä tarkoitetun sopimuksen perusteella turvapaikanhakijoiden vastaanoton järjestämisestä aiheutuvat kustannukset.

19 §Korvausaika

Edellä 14 §:ssä tarkoitettu laskennallinen korvaus sekä 15 §:ssä tarkoitettu korvaus pakolaisten toimeentulotuesta maksetaan kunnalle enintään kolmelta vuodelta 2 §:n 1 momentissa tarkoitetun henkilön Suomeen saapumisesta. Jos henkilö on saanut turvapaikan tai oleskeluluvan suojelun tarpeen vuoksi tai humanitaarisin perustein, maksetaan hänen osalta korvaukset turvapaikka- tai oleskelulupapäätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta taikka, milloin hän on muuttanut vastaanottoasemalta tai -keskuksesta ennen turvapaikka- tai oleskelulupapäätöksen lainvoimaiseksi tulemista, kuntaan muuttamisesta.

Edellä 17 §:n 1 kohdassa tarkoitetut erityiskustannukset korvataan enintään kymmeneltä vuodelta henkilön Suomeen saapumisesta. Edellä 17 §:n 4 kohdassa tarkoitetut erityiskustannukset korvataan enintään siihen saakka, kunnes alaikäinen täyttää 18 vuotta. Edellä 8 §:ssä tarkoitettua paluumuuttoavustusta voidaan maksaa senkin jälkeen, kun henkilöön ei muutoin enää sovelleta tätä päätöstä.

20 §Korvausten maksaminen

Edellä 14, 15, 17 ja 18 §:ssä tarkoitetut korvaukset maksaa lääninhallitus.

21 §Korvausten tarkistaminen

Edellä 14 §:n mukaisen laskennallisen korvauksen markkamäärien kustannustason muutos tarkistetaan kalenterivuosittain siten kuin kuntien valtionosuuslain (688/92) 5 §:n 2 momentissa säädetään.

Korvaukset tarkistaa sosiaali- ja terveysministeriö.

6 lukuVoimaantulo

22 §Voimaantulosäännös

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993.

Tällä päätöksellä kumotaan seuraavat valtioneuvoston päätökset niihin myöhemmin tehtyine muutoksineen:

1)

Pakolaisten toimeentulon turvaamisesta 16 päivänä kesäkuuta 1988 annettu valtioneuvoston päätös (537/88) sekä

2)

pakolaisten vastaanoton järjestämisestä ja korvaamisesta 22 päivänä kesäkuuta 1988 annettu valtioneuvoston päätös (600/88).

Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 1992

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma HuuhtanenVs. ylitarkastaja Meri-Sisko Eskola

Sivun alkuun