Valtiovarainministeriön päätös liikeosakkeen verotusarvon perusteista
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1554/1992
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtiovarainministeriö on 30 päivänä joulukuuta 1992 annetun varallisuusverolain (1537/92) 27 §:n nojalla määrännyt, että kotimaisen osakeyhtiön, varallisuusverolain 26 §:n 1 momentissa ja 28 §:ssä tarkoitettuja osakeyhtiöitä lukuun ottamatta, osakkeen verotusarvon määräämisessä on noudatettava seuraavia perusteita:
1 §Soveltamisala
Kotimaisen osakeyhtiön, lukuun ottamatta pörssiyhtiötä, sopimusmarkkinayhtiötä, asunto-osakeyhtiötä ja sellaista kiinteistöosakeyhtiötä, jonka osakkeet oikeuttavat tietyn huonetilan hallintaan, osakkeen verotusarvo lasketaan verovuotta edeltävän vuoden tilinpäätöksen mukaisen tarkistetun nettovarallisuuden ja tarkistetun vuosituloksen perusteella.
2 §Omaisuuden arvostaminen
Yhtiön nettovarallisuuden määrää laskettaessa saamisen arvoksi katsotaan nimellisarvo ja muun rahoitusomaisuuden arvoksi hankintameno, joista molemmista on tehty elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 17 §:ssä tarkoitetut arvonalentumisvähennykset. Vaihto-omaisuuden arvoksi katsotaan sen hankintameno, josta on vähennetty elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 28 §:n 1 momentissa tarkoitettu arvonalentumisvähennys. Sijoitusomaisuuden arvoksi katsotaan hankintamenon ja arvonkorotuksen yhteismäärä, josta on vähennetty elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 29 §:ssä tarkoitettu arvonalentumisvähennys. Käyttöomaisuuden ja muiden pitkävaikutteisten menojen arvoksi katsotaan tuloverotuksessa poistamaton hankintameno. Yhtiön muuhun kuin vaihto- tai sijoitusomaisuuteen sisältyvä kiinteistö, rakennus ja rakennelma arvostetaan kuitenkin verovuotta edeltävän vuoden verotusarvoon, jos se on omaisuuden poistamatonta hankintamenoa suurempi, ja muuhun kuin vaihto- tai sijoitusomaisuuteen kuuluvat arvopaperit yhteenlaskettuun verovuotta edeltävän vuoden verotusarvoon, jos se on arvopapereiden yhteenlaskettua poistamatonta hankintamenoa suurempi.
Muuhun kuin elinkeinotoimintaan kuuluva omaisuus arvostetaan vastaavasti soveltuvin osin tässä pykälässä tarkoitetulla tavalla.
3 §Nettovarallisuuden laskeminen
Yhtiön nettovarallisuus lasketaan siten, että taseen vastattavissa olevan oman pääoman yhteismäärään lisätään sellaiset vastattavissa olevat erät, jotka eivät ole velkaa kuten rahastot, varaukset ja arvostuserät, ei kuitenkaan kirjanpidollisten ja suunnitelman mukaisten poistojen kertynyttä erotusta, sekä sellaiset liittymismaksut ja muut erät, joita varallisuuden perusteella suoritettavaa veroa määrättäessä ei saada vähentää veronalaisista varoista. Näin saadusta määrästä vähennetään taseen vastaavien puolella olevat arvostuserät, kirjanpitolain 18 §:ssä tarkoitettu arvonkorotus sekä sellaiset aktivoidut pitkävaikutteiset ja muut menot, joilla ei ole varallisuusarvoa.
Näin saatua määrää oikaistaan edellä 2 §:ssä esitetyllä tavalla.
Yhtiön varoista vähennetään tilikaudelta jaettavaksi päätetty osinko. Nettovarallisuuteen luetaan myös yhtiöllä olevat verovapaat varat.
4 §Osakkeen matemaattinen arvo
Edellä tarkoitetulla tavalla tarkistetun nettovarallisuuden perusteella lasketaan osakkeen matemaattinen arvo siten, että nettovarallisuuden määrä jaetaan yhtiön ulkona olevien osakkeiden lukumäärällä, jolloin yhtiön lunastamat osakkeet jätetään lukuun ottamatta. Jos näin laskettu osakkeen matemaattinen arvo on negatiivinen, otetaan se huomioon nollan suuruisena.
5 §Tarkistettu vuositulos
Yhtiön tarkistettu vuositulos lasketaan siten, että jos yhtiön tilikausi on ollut lyhyempi tai pidempi kuin 12 kuukautta, tilinpäätöksen osoittama voitto tai tappio muunnetaan vastaamaan 12 kuukauden tilikautta. Näin saadusta vuosituloksesta vähennetään yhtiön toimintaan nähden poikkeukselliset tuottoerät, kuten esimerkiksi fuusiovoitto, sekä yhtiön omaa pääomaa veloittaen kirjatut verot. Vuositulokseen lisätään tehty verovaraus sekä poikkeukselliset kuluerät, esimerkiksi fuusiotappio. Poikkeuksellisina erinä ei yleensä voida pitää yhtiön käyttöomaisuuden luovutuksesta syntynyttä voittoa tai tappiota eikä annettua tai saatua konserniavustusta. Veronhuojennuslakien perusteella tehdyt säännönmukaisia poistoja suuremmat poistot otetaan vähennyksenä huomioon jaksotettuina tasan poiston tekemisvuodelle ja kahdelle seuraavalle vuodelle.
6 §Osakkeen tuottoarvo
Osakkeen tuottoarvo lasketaan siten, että kolmen verovuotta viimeksi edeltäneen vuoden tarkistettujen vuositulosten keskiarvo jaetaan osakkeiden lukumäärällä ja näin saatu osakkeen tuotto pääomitetaan 15 prosentin korkokannan mukaan. Osakkeiden lukumäärään ei tällöin lueta yhtiölle lunastettuja osakkeita. Jos näin laskettu tuottoarvo on negatiivinen, otetaan se huomioon nollan suuruisena.
7 §Osakkeen tavoitearvo
Osakkeelle lasketaan tavoitearvo matemaattisen arvon ja tuottoarvon painotettuna tai painottamattomana keskiarvona. Tällöin yleensä tuottoarvo painotetaan kahdella ja matemaattinen arvo yhdellä (laajapohjaiset yhtiöt) . Yhtiön, joka toimii voittoa tavoittelematta tai jonka vuositulosta yhtiön omistussuhteista (perhe- tai yhdenmiehenyhtiö) tai muista syistä johtuen ei voida näin painotetusti ottaa osakkeen verotusarvon määräämisen perusteeksi, osakkeen tavoitearvo lasketaan joko niin, että matemaattinen arvo painotetaan kahdella ja tuottoarvo yhdellä tai matemaattisen arvon ja tuottoarvon painottamattomana keskiarvona.
8 §Osakkeen tavoitearvo eräissä erityistapauksissa
Sellaisen kiinteistöosakeyhtiön, jonka huoneistot ovat osakkaiden käytössä, vaikka osakkeet yhtiöjärjestyksen mukaan eivät oikeuta määrätyn huoneiston hallintaan, ja osakeyhtiön, jolla ei ole muita varoja kuin rakentamaton tontti tai siihen verrattava maa-alue, sekä yhtiön, jonka pääasiallinen toiminta käsittää arvopapereiden omistamista ja hallintaa, osakkeen tavoitearvoksi katsotaan osakkeen matemaattinen arvo.
9 §Vertailuarvo
Osakkeen tavoitearvoa verrataan edellisen vuoden verotusarvoon. Jos yhtiön olosuhteissa on tapahtunut muutos, kuten osakepääoman korottaminen tai alentaminen, osakkeiden lunastaminen tai muu vastaava muutos, jota ei ole otettu huomioon edellisen vuoden verotusarvoa laskettaessa, edellisen vuoden verotusarvo muunnetaan vertailukelpoiseksi verovuoden tavoitearvon kanssa.
10 §Osakkeen verotusarvo
Jos osakkeen tavoitearvo poikkeaa enintään 30 prosenttia vertailuarvosta, verotusarvoksi määrätään tavoitearvo. Jos osakkeen tavoitearvo poikkeaa yli 30 prosenttia vertailuarvosta, verotusarvoksi määrätään vertailuarvo korotettuna tai alennettuna 30 prosentilla. Jos tavoitearvo on kuitenkin vähintään kolminkertainen vertailuarvoon verrattuna, muutos otetaan huomioon yhtenä neljäsosana tavoitearvon ja vertailuarvon erotuksesta, ja jos tavoitearvo on enintään yksi kolmasosa vertailuarvosta, verotusarvo saadaan vähentämällä vertailuarvosta puolet tavoitearvon ja vertailuarvon erotuksesta.
11 §Uuden yhtiön osakkeen verotusarvo
Uuden yhtiön, jota ei voida katsoa perustetun ennestään olemassa olleen liikkeen, ammatin, maatalouden tai metsätalouden, yhtymän tai yhteisön toiminnan jatkamista varten ja jonka ensimmäinen tilikausi ei ole päättynyt ennen verovuotta, osakkeen matemaattiseksi arvoksi ja verotusarvoksi katsotaan nimellisarvo. Tällaisen yhtiön osakkeen verotusarvoksi määrätään seuraavana vuonna vähintään 85 prosenttia osakkeen nimellisarvosta.
12 §Verotusarvo toimintamuodon muutoksissa
Jos aikaisemmin harjoitetun toiminnan varat ja velat ovat toimintamuodon muutoksessa siirtyneet samoista arvoista perustetulle osakeyhtiölle, yhtiön nettovarallisuus lasketaan siirtyvästä toiminnasta laaditun viimeisen tilinpäätöksen perusteella. Jos yritysmuotoa muutettaessa vain osa varoista ja veloista on siirtynyt osakeyhtiölle, vain siirtyneet varat ja velat otetaan huomioon. Tuottoarvo lasketaan aikaisemmin harjoitetun toiminnan tarkistettujen vuositulosten perusteella.
13 §Osakkeiden lukumäärän ja nimellisarvon muutokset
Verovuoden aikana tapahtunut osakepääoman korottaminen ja alentaminen sekä osakkeiden lunastaminen otetaan huomioon, jos uusmerkinnässä osakkeiden merkintäaika on päättynyt ennen verovuoden loppua tai jos muu muutos on merkitty kaupparekisteriin ennen verovuoden päättymistä. Yhtiön uusi nettovarallisuus lasketaan tällöin siten, että edellä 2-3 §:ssä tarkoitetulla tavalla laskettuun nettovarallisuuteen lisätään yhtiöön tullut uusi maksullinen pääoma ja vähennetään osakepääoman alentamisen tai osakkeiden lunastamisen vuoksi yhtiön osakkaille maksaman pääoman määrä.
Osakkeen matemaattinen arvo saadaan jakamalla uusi nettovarallisuus osakkeiden uudella lukumäärällä.
Osakkeen tuottoarvo lasketaan edellä 6 §:ssä tarkoitetulla tavalla kuitenkin siten, että jakajana käytetään osakkeiden uutta lukumäärää.
Osakkeen edellisen vuoden verotusarvo muunnetaan tavoitearvon kanssa vertailukelpoiseksi siten, että edellisen vuoden osakekannan arvoon (edellisen vuoden osakkeiden lukumäärä kerrottuna edellisen vuoden verotusarvolla) lisätään yhtiöön tullut uusi maksullinen pääoma ja vähennetään osakepääoman alentamisen tai osakkeiden lunastamisen vuoksi yhtiön osakkaille maksaman pääoman määrä. Näin saatu uusi osakekannan arvo jaetaan uudella osakkeiden lukumäärällä.
14 §Yhtiöiden sulautuminen ja muut muutokset
Yhtiöiden sulautuminen ja muut vastaavat muutokset otetaan verotusarvoa laskettaessa erikseen huomioon.
Jos fuusio on tullut voimaan verovuotta edeltävän tilikauden päättymisen jälkeen, sulautuvan yhtiön osakkeelle ei määrätä verotusarvoa.
Vastaanottavan yhtiön ja kombinaatiofuusiossa syntyvän uuden yhtiön nettovarallisuus saadaan laskemalla yhteen vastaanottavan yhtiön ja sulautuvien yhtiöiden nettovarallisuudet. Vastaanottavan yhtiön varoihin ei kuitenkaan lueta sen omistamia sulautuvan yhtiön osakkeita. Jos fuusiovastike muodostuu muusta kuin vastaanottavan yhtiön osakkeista, otetaan tämä niin ikään vastaanottavan yhtiön varallisuutta vähentävänä huomioon.
Osakkeen matemaattinen arvo saadaan jakamalla näin saatu nettovarallisuus vastaanottavan yhtiön tai syntyneen uuden yhtiön ulkona olevien osakkeiden lukumäärällä.
Osakkeen tuottoarvo lasketaan vastaanottavan yhtiön kolmen verovuotta edeltävän vuoden tarkistettujen vuositulosten perusteella. Kombinaatiofuusiossa syntyvällä yhtiöllä ei katsota olevan edeltävien vuosien tarkistettuja vuosituloksia. Jos vastaanottava yhtiö tai kombinaatiofuusiossa syntyvä uusi yhtiö kuitenkinjatkaa pääasiallisesti sulautuvan yhtiön tai toisen yhtiön toimintaa, tuottoarvo lasketaan tämän yhtiön tarkistettujen vuositulosten perusteella.
Osakkeen vertailuarvo lasketaan siten, että vastaanottavan yhtiön edellisen vuoden osakekannan arvoon lisätään sulautuvan yhtiön nettovarallisuus. Tästä vähennetään vastaanottavan yhtiön omistaman sulautuvan yhtiön edellisen vuoden osakekannan arvo ja muuna kuin vastaanottavan yhtiön osakkeina suoritettu fuusiovastike. Näin saatu määrä jaetaan vastaanottavan yhtiön uudella osakkeiden lukumäärällä. Kombinaatiofuusiossa vertailuarvo saadaan laskemalla yhteen sulautuvien yhtiöiden edellisen vuoden osakekantojen arvot ja jakamalla näin saatu summa uuden yhtiön osakkeiden lukumäärällä.
Osakkeen verotusarvo lasketaan tavoitearvon ja vertailuarvon perusteella edellä 10 §:ssä säädetyllä tavalla.
15 §Verotusarvon pyöristäminen
Edellä tarkoitetulla tavalla saatu osakkeen verotusarvo pyöristetään tarkoituksenmukaisella tavalla.
16 §Voimaantulo ja soveltaminen
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993. Päätöstä sovelletaan ensimmäisen kerran vahvistettaessa osakkeiden verotusarvoja vuodelle 1993.
Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1992
Valtiovarainministeri Iiro ViinanenHallitusneuvos Maija-Leena Sarkko