Sosiaali- ja terveysministeriön päätös vaarallisen kemikaalin päällyksen turvasulkimesta ja näkövammaisille tarkoitetusta vaaratunnuksesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1172/1992
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on 29 päivänä kesäkuuta 1990 annetun kemikaaliasetuksen (620/90) 17 §:n sekä 18 §:n nojalla päättänyt:
1 §
Tässä päätöksessä määrätään vähittäismyyntiin tarkoitetun vaarallisen kemikaalin (aineen ja valmisteen) päällyksen turvasulkimesta ja näkövammaisille tarkoitetusta vaaratunnuksesta sekä siitä, mitä kemikaalia sisältävät päällykset tulee varustaa turvasulkimella ja vaaratunnuksella.
2 §
Vähittäismyyntiin tarkoitetun erittäin myrkylliseksi (T+), myrkylliseksi (T) tai syövyttäväksi (C) luokitellun kemikaalin päällys on pakkauskoosta riippumatta varustettava turvasulkimella.
Edellä 1 momentissa mainittujen vaarallisten kemikaalien lisäksi tulee seuraavien valmisteiden päällykset varustaa turvasulkimella:
nestemäinen valmiste, jonka kineettinen viskositeetti mitattuna standardin ISO 3219 (painos 15.12.1977) mukaisesti pyörimisviskositeettina on vähemmän kuin 7 x 10 -6 m 2 /s 40 co:ssa ja joka sisältää alifaattista tai aromaattista hiilivetyä 10 prosenttia tai enemmän, sekä
valmiste, joka sisältää metanolia (CAS 67-56-1) 3 prosenttia tai enemmän tai diklormetaania (CAS 75-09-2) 1 prosenttia tai enemmän.
Turvasulkimen tulee täyttää liitteen mukaisesti siinä mainittujen standardien vaatimukset.
3 §
Toiminnanharjoittajan, joka vastaa edellä 2 §:ssä mainitun kemikaalin markkinoille luovuttamisesta, tulee pyynnöstä osoittaa kemikaalilain valvontaviranomaiselle, että turvasuljin täyttää tämän päätöksen vaatimukset.
4 §
Kemikaalin päällys on kuitenkin katsottava riittävän turvalliseksi ilman turvasuljinta, jos päällyksen sisältöön ei pääse käsiksi ilman työkaluja.
Edellä 1 momentissa tarkoitetun kemikaalin markkinoille luovuttamisesta vastaavan toiminnanharjoittajan tulee pyynnöstä osoittaa koelaboratorion todistuksella kemikaalilain valvontaviranomaiselle, että suljinta ei tarvitse testata liitteen mukaisesti.
5 §
Vähittäismyyntiin tarkoitetun erittäin myrkylliseksi (T+), myrkylliseksi (T), syövyttäväksi (C), haitalliseksi (Xn), erittäin helposti syttyväksi (F+) tai helposti syttyväksi (F) luokitellun kemikaalin päällys on pakkauskoosta riippumatta varustettava näkövammaisille tarkoitetulla vaaratunnuksella.
Vaaratunnuksen tulee täyttää liitteen mukaisesti siinä mainitun standardin vaatimukset.
6 §
Turvasulkimesta ja näkövammaisille tarkoitetusta vaaratunnuksesta annetut päätöksen määräykset koskevat myös vähittäismyyntiin tarkoitettuja aerosoleja lukuunottamatta 2 §:n 2 momentin 1 kohdassa mainittuja alifaattisia ja aromaattisia hiilivetyjä sisältäviä aerosolivalmisteita.
7 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993. Päätöksen voimaantulon jälkeen vähittäismyyntiin luovutettavat päätöksen tarkoittamien kemikaalien päällykset on varustettava turvasulkimella ja vaaratunnuksella 31 päivään lokakuuta 1993 mennessä.
Helsingissä 27 päivänä marraskuuta 1992
Sosiaali- ja terveysministeri Jorma HuuhtanenYlitarkastaja Juha Pyötsiä
A. Turvasuljinta koskevat vaatimukset
1. Uudelleen suljettava päällys
Uudelleen suljettavan päällyksen turvasulkimen on oltava kansainvälisen standardioimisjärjestön (International Standard Organization ISO) "lapsiturvalliset pakkaukset - uudelleen suljettavien pakkausten vaatimukset ja testausmenetelmät" -nimisen ISO standardin 8317 (1.7.1989 painoksen) mukainen.
2. Päällys, jota ei voi sulkea uudelleen (standardi annetaan myöhemmin).
3. Vain standardisarjaa CEN 45 000 noudattavalla laboratoriolla on oikeus vahvistaa näyttö yllä mainitun standardin noudattamisesta.
B. Näkövammaisille tarkoitettua vaaratunnusta koskevat vaatimukset
Näkövammaisille tarkoitetun vaaratunnuksen teknisten ominaisuuksien on oltava näkövammaisille tarkoitettuja vaaratunnuksia koskevan EN-standardin 272 (20.8.1989 painoksen) mukaiset.