Asetus kanavamaksuista
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 515/1991
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Liikenneministerin esittelystä säädetään kanavamaksuista 23 päivänä heinäkuuta 1965 annetun lain (404/65) 4§:n nojalla:
1 luku Saimaan kanavan lupamaksut
1 §
Saimaan kanavalla peritään Suomen tasavallan ja Sosialististen neuvostotasavaltain liiton kesken Saimaan kanavan Neuvostoliitolle kuuluvan osan ja Malyi Vysotskij -saaren vuokraamisesta Suomen tasavallalle Moskovassa 27 päivänä syyskuuta 1962 allekirjoitetusta sopimuksesta johtuen vuotuisten erityisten menojen peittämiseksi lupamaksuja, joiden suuruus määrätään aluksen, lautan tai laitteen koon ja lajin perusteella.
2 §
Lupamaksun suuruus on seuraava:
moottorialukset, joiden jääluokka on I A, 1,30 mk nettovetoisuutta osoittavalta luvulta;
rekisteröidyt alukset ja laitteet 1,60 mk nettovetoisuutta osoittavalta luvulta;
rekisteröimättömät alukset ja laitteet 10,00 mk pituusmetriltä;
puutavaralautat 1,20 mk kiintokuutiometriltä; sekä
huvialukset 100 mk alukselta koosta riippumatta.
Kotimaan liikenteen aluksilta sekä matkustaja-aluksilta peritään lupamaksu ainoastaan 40 ensimmäiseltä matkalta vuosittain.
3 §
Lupamaksun suuruus lasketaan lähimmän täyden vetoisuutta osoittavan luvun, kiintokuutiometri- tai pituusmetrimäärän mukaan.
Pituusmetrimäärällä tarkoitetaan aluksen tai laitteen kokonaispituutta.
Lupamaksua laskettaessa käytetään pienimpänä nettovetoisuutta osoittavana lukuna 100, pienimpänä pituutena 10 metriä ja pienimpänä kiintokuutiometrimääränä 100 kiintokuutiometriä.
Sellaisten rekisteröityjen alusten, joille ei ole määrätty nettovetoisuutta tai joiden nettovetoisuutta ei voida laskea, lupamaksu määrätään rekisteröimättömien alusten taksan mukaan.
Milloin aluksella sen mittakirjan mukaan on kaksi nettovetoisuutta, lupamaksu määrätään sen vetoisuuden mukaan mitä alus sillä hetkellä käyttää.
Hinaajasta ja hinattavasta aluksesta tai laitteesta samoin kuin työntökytkyeestä suoritetaan lupamaksu yhdistelmän yhteenlasketun nettovetoisuuden mukaan.
4 §
Suomen valtion viranomaisten alukset ovat vapaat lupamaksujen suorittamisesta, mikäli ne eivät suorita kaupallista tavarankuljetusta.
5 §
Aluksesta, puutavaralautasta tai laitteesta, joka kulkee kanavassa ylittämättä valtakunnanrajaa, ei peritä lupamaksua.
Kanavassa kulkeva alus, puutavaralautta tai laite, joka ylittää Suomen tasavallan ja Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton välisen valtakunnanrajan, on velvollinen suorittamaan 2§:ssä mainitun lupamaksun sekä meno- että paluumatkastaan riippumatta siitä, kulkeeko se koko kanavan vai ainoastaan sen osan kautta.
6 §
Hinaaja, joka liikennöi kanavassa suorittaen puutavaralauttojen hinausta, on vapaa lupamaksun suorittamisesta hinausmatkojen sekä muiden uittotoiminnan kannalta välttämättömien matkojen osalta.
7 §
Lupamaksuja ei suoriteta aluksen lastina kuljetettavasta aluksesta eikä aluksen varusteisiin kuuluvasta veneestä.
8 §
Lupamaksut suoritetaan Järvi-Suomen merenkulkupiirin konttoriin, joka on Mustolan sululla Lappeenrannan kaupungissa. Merenkulkuhallitus antaa tarkemmat määräykset maksujen perimisestä.
Aluksen, lautan tai laitteen päällikkö tai asiamies on velvollinen maksunkantoa ja kanavaliikennetilaston pitoa varten ilmoittamaan kaikki tarpelliset alusta tai laitetta sekä lastia ja kulkureittiä koskevat tiedot. Ilmoituksen paikkansapitävyys on vaadittaessa todistettava.
Alukselta, lautalta tai laitteelta voidaan kieltää poistuminen kanavasta ennenkuin tämän asetuksen mukaiset lupamaksut tai muut kanavaliikennettä koskevat merenkulkumaksut on suoritettu, tai niiden suorittamiseksi jälkikäteen on myönnetty 10§:ssä mainittu lupa.
9 §
Lupamaksun määräämistä varten on rekisteröidyn aluksen päällikön tai asiamiehen vaadittaessa esitettävä aluksen kansallisuus- tai mittakirja sen nettovetoisuutta osoittavan luvun toteamiseksi sekä todistus jääluokasta.
Rekisteröimättömän aluksen, lautan tai laitteen päällikön tai asiamiehen tulee esittää merenkulkupiirin hyväksymä todistus aluksen tai laitteen kokonaispituudesta, tai milloin on kysymyksessä lautta, sen sisältämästä puutavaramäärästä. Tällaisen todistuksen puuttuessa merenkulkupiiri mittaa aluksen, lautan tai laitteen ennen lupamaksun maksamista.
10 §
Merenkulkupiiri voi myöntää luvan lupamaksujen suorittamiseksi jälkikäteen, jos hakija asettaa niiden ja 2 momentissa mainitun viivästyskoron suorittamisesta merenkulkupiirin hyväksymän takauksen tai muun vakuuden. Vakuudeksi voidaan hyväksyä merenkulkupiirin nimiin tehty rahatalletus tai raha- tai vakuutuslaitoksen antama omavelkainen takaus.
Viivästyneestä 1 momentin mukaisesta maksusuorituksesta on erääntymispäivän jälkeiseltä ajalta maksupäivään suoritettava 16 prosentin suuruinen vuotuinen viivästyskorko.
2 luku Käyttöhenkilökunnan palkkiot
11 §
Käyttäjien on suoritettava kanavien käyttöhenkilökunnalle 50 markan suuruinen palkkio kanavien ja avattavien siltojen avaamisesta muuna kuin ilmoitettuna aukioloaikana.
3 luku. Erinäisiä säännöksiä
12 §
Luotsausmaksuista ja muista merenkulkumaksuista on voimassa, mitä niistä erikseen säädetään. Näiden ja muidenkin kanavaliikenteeseen liittyvien maksujen periminen voi tapahtua lupamaksujen perimisen yhteydessä 1 luvun säännösten mukaan.
13 §
Valitus lupamaksujen virheellisestä maksuunpanosta on tehtävä kirjallisesti Järvi-Suomen merenkulkupiirille viimeistään kolmantenakymmentenä päivänä maksuunpanon tiedoksi saamisesta.
Muutoksen hakemisesta merenkulkupiirin päätökseen on voimassa mitä muutoksenhausta hallintoasioissa annetussa laissa (154/50) säädetään.
16 §
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1991.
Tällä asetuksella kumotaan Saimaan kanavan lupamaksuista 18 päivänä joulukuuta 1981 annettu asetus (958/81) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Helsingissä 8 päivänä maaliskuuta 1991
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoLiikenneministeri Ilkka Kanerva