Asetus luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Liikenneministerin esittelystä säädetään luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 15 päivänä helmikuuta 1991 annetun lain (343/91) nojalla:
1§Joukkoliikenteen suunnittelu
Lääninhallituksen tulee avustaa kuntia henkilöliikennetarpeiden yhteensovittamisessa. Palvelutason määrittelyn ja suunnitteluhankkeiden tulee luoda edellytyksiä taloudellisten ja tarkoituksenmukaisten liikennejärjestelyjen toteuttamiselle.
2§Paikalliset lupaviranomaiset
Yksinomaan Espoon, Forssan, Hangon, Helsingin, Hyvinkään, Hämeenlinnan, Iisalmen, Imatran, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemijärven, Kemin, Kokkolan, Kotkan, Kouvolan, Kuopion, Kuusankosken, Lahden, Lappeenrannan, Lieksan, Mikkelin, Nurmeksen, Oulun, Porin, Porvoon, Rauman, Riihimäen, Rovaniemen, Salon, Savonlinnan, Seinäjoen, Tammisaaren, Tampereen, Tornion, Turun, Vaasan, Valkeakosken, Vantaan tai Varkauden alueella harjoitettavaan linjaliikenteeseen myöntää luvan kunnan viranomainen.
3§Liikenneluvan myöntämisen henkilöä koskevat edellytykset
Liikennelupa voidaan myöntää hakijalle, joka:
on luotettava ja muutenkin henkilönä sopiva harjoittamaan liikennettä;
on riittävän ammattitaitoinen;
hallitsee itseään ja omaisuuttaan; sekä
on vakavarainen ja kykenevä asianmukaisesti vastaamaan velvoitteistaan.
Liikennelupa voidaan myöntää 1 momentin 4 kohdan vaatimukset täyttävälle oikeushenkilölle, jonka liikenteestä vastaava henkilö täyttää 1-3 kohdan vaatimukset.
Hakijan ei ole katsottava täyttävän 1 momentin 1 kohdassa säädettyä luotettavuuden vaatimusta, jos
hänet on viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen rikoksesta tai
hänet on vähintään kolmesti viimeksi kuluneen vuoden aikana tuomittu sakkorangaistukseen liikenteen harjoittamista taikka liikenne- tai ajoneuvoturvallisuutta koskevien säännösten ja määräysten rikkomisesta ja
jos rikokset osoittavat hakijan olevan ilmeisen sopimaton harjoittamaan luvanvaraista henkilöliikennettä.
4§Liikenneluvan hakeminen
Liikennelupahakemus tehdään liikenneministeriön vahvistaman tietosisällön mukaisella lomakkeella. Hakemukseen on liitettävä ne asiakirjat, joilla hakija osoittaa luvan myöntämisen edellytysten täyttyvän.
Liikennelupaa hakevan tulee esittää selvitys siitä, miten haetussa liikenteessä otetaan huomioon liikennepalvelujen kysyntä ja kuntien henkilöliikenteen järjestämistä koskevat tarpeet sekä onko liikenne järjestetty taloudellisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Linjaliikennelupaa hakevan on lisäksi esitettävä selvitys siitä, millä tavalla haettu liikenne liittyy muuhun joukkoliikenteeseen.
Lupaviranomainen hankkii tarvittaessa lausuntoja ja muita hakemuksen ratkaisemisen kannalta tarpeellisia selvityksiä.
5§Liikenneluvan haettavaksi julistaminen
Lupaviranomainen voi tarvittaessa paikkakunnalla yleisesti leviävissä sanomalehdissä tai muulla sopivalla tavalla kehottaa halukkaita hakemaan liikennelupaa joko täsmällisesti yksilöimänsä liikenteen tai määräämänsä palvelutason tunnusmerkit täyttävän liikennekokonaisuuden harjoittamiseen.
6§Kilpailuttaminen
Kunnan tai pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan taloudellisesti vastaaman kaupunkimaisen paikallisliikenteen tai linjaliikenteen, jonka hoitokustannuksista valtio tai kunta pääosin vastaa, hoitamisesta lupaviranomainen voi järjestää tarjouskilpailun taloudellisimman ja muutoinkin edullisimman liikenteen järjestämistavan löytämiseksi silloin, kun liikenneluvan voimassaoloaika on kulumassa loppuun, kun lupaviranomainen peruuttaa liikenneluvan luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain (343/91) 20§:n nojalla ja muulloinkin, kun luvanhaltija luopuu luvastaan tai muutoin suostuu kilpailun järjestämiseen. Milloin liikenneluvan myöntää eri viranomainen kuin joka vastaa liikenteen taloudesta, tarjouskilpailun järjestää taloudesta vastaava viranomainen.
Tarjouskilpailu tulee järjestää terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun mahdollistamiseksi. Mitään liikenteenharjoittajaa tai tarjoajatahoa ei saa asettaa suosituimmuusasemaan. Liikenteen voi suunnitella joko kunta, lupaviranomainen tai luvanhakija tai suunnittelu voidaan jakaa niiden kesken.
7§Liikenneluvan sisältö
Liikennelupaan on merkittävä:
luvan haltija;
liikenteen laatu;
voimassaoloaika;
aika, jona liikenne on viimeistään aloitettava;
ehdot, joita liikennettä harjoitettaessa on noudatettava; sekä
liikenteestä vastaava henkilö, joka on oikeushenkilön tähän tehtävään esittämä ja lupaviranomaisen hyväksymä ja joka vastaa siitä, että liikennettä hoidetaan säännösten, määräysten ja lupaehtojen mukaisesti.
Linjaliikennelupaan on merkittävä lisäksi linjan reitti, valvontapaikka sekä luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 10§:n 3 momentissa tarkoitettua liikennettä lukuun ottamatta aikataulu.
Tilausliikennelupaan on merkittävä 1 momentissa mainitun lisäksi liikennealue, asemapaikka ja liikenteessä käytettävien autojen lukumäärä.
Jollei erityisistä syistä ole perusteltua vahvistaa liikenneluvan voimassaoloaikaa lyhyemmäksi ajaksi, linjaliikenneluvan voimassaoloaika on kymmenen vuotta ja tilausliikenneluvan viisi vuotta. Tällaisia erityisiä syitä voivat olla muun muassa liikenteen taloudelliseen järjestämistapaan, kysynnän muutoksiin ja liikenteen hoidon asianmukaisuuteen liittyvät seikat.
8§Liikenteen aloittaminen
Liikenneluvan haltijan tulee ennen liikenteen aloittamista esittää liikennelupansa valvonta- tai asemapaikan poliisille ja ilmoittaa tarkoitusta varten vahvistetulla lomakkeella liikenneluvalle auto, ei kuitenkaan linja-autoa, sekä milloin liikenne aloitetaan. Ilmoituksen hyväksymisen edellytyksenä on, että autoa ei ole ilmoitettu käytettäväksi toisen liikenneluvan mukaisessa liikenteessä ja että auto on luvanhaltijan omistuksessa tai hallinnassa.
Lukuun ottamatta linjaliikenteeseen käytettäviä linja-autoja autossa tulee olla ajon aikana liikennelupa tai sen jäljennös ja siihen liitettynä jäljennös 1 momentissa tarkoitetusta ilmoituslomakkeesta.
9§Liikenneluvan muuttaminen ja uusiminen
Liikenneluvan muuttamista ja uusimista haetaan siinä järjestyksessä kuin luvan hakemisesta säädetään 4§:ssä.
Hakemusta ratkaistaessa on luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 9§:n ja tämän asetuksen 3§:n lisäksi otettava huomioon, onko liikennettä harjoitettu lupien mukaisesti ja muutoin asianmukaisesti.
Jos uusiminen on pantu vireille viimeistään kaksi kuukautta ennen liikenneluvan viimeistä voimassaolopäivää, uusittavalla luvalla saa jatkaa liikennettä siihen saakka kun asia on ratkaistu.
10§Alihankinta
Linjaliikenneluvan haltija voi ostaa alihankintana liikennelupansa mukaisia yksilöityjä ajosuoritteita henkilöiltä, joilla on oikeus tilausliikenteen harjoittamiseen linja- tai henkilöautolla, jollei luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 10§:n nojalla ole tätä rajoitettu. Vastuu liikenteen hoidosta säilyy linjaliikenneluvan haltijalla.
11§Liikenteestä vastaavan henkilön vaihtuminen
Liikenteestä vastaavan henkilön vaihtumista tarkoittava ilmoitus on tehtävä siinä järjestyksessä kuin liikenneluvan muuttamisesta säädetään.
Jos liikenteestä vastaavaa henkilöä on vaihdettava kuoleman, äkillisen vakavan sairauden, tapaturman tai muun näihin verrattavan ennalta arvaamattoman tapahtuman vuoksi, on ilmoitus toimitettava viipymättä lupaviranomaiselle. Mikäli tehtävään ei voida heti esittää 3§:n 1 momentin 2 kohdassa säädetyn vaatimuksen täyttävää henkilöä, on vaatimuksen täyttämisen osoittavat selvitykset toimitettava mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vuoden kuluessa vaihtamistarpeen aiheuttaneesta tapahtumasta.
12§Kuolinpesän oikeus jatkaa liikennettä
Kuolleen luvanhaltijan liikenteen hoitamista koskevista velvollisuuksista vastaavan henkilön tulee täyttää 3§:n 1 momentin 1 ja 3 kohdassa säädetyt vaatimukset.
13§Liikenneluvalle ilmoitetun auton vaihtaminen
Liikenneluvalle ilmoitetun auton vaihtamisesta on ennen vaihtoa ilmoitettava asemapaikan poliisille 8§:n 1 momentissa tarkoitetulla lomakkeella. Ilmoitus voidaan tehdä myös postitse. Yksi kappale ilmoituslomakkeesta on liitettävä autossa mukana pidettäväksi säädettyihin asiakirjoihin. Edellistä autoa koskeva ilmoitusjäljennös on palautettava poliisille yhdessä uuden ilmoituksen kanssa.
14§Liikenneluvan raukeaminen
Jos liikenneluvan saaja ei aloita liikennettä liikenneluvassa määrättynä aikana, on lupa katsottava rauenneeksi.
15§Liikenteen keskeyttäminen
Henkilöautolla harjoitettavan tilausliikenteen saa pakottavasta syystä keskeyttää asemapaikan poliisin suostumuksella korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi. Pitemmäksi ajaksi liikenteen saa keskeyttää vain lupaviranomaisen suostumuksella.
16§Oikeushenkilölle myönnetty henkilö- ja sairasauton liikennelupa
Henkilö- ja sairasauton tilausliikennelupa, joka on myönnetty oikeushenkilölle, on voimassa enintään niin kauan kuin liikennelupaa myönnettäessä hyväksytty liikenteestä vastaava henkilö tosiasiallisesti vastaa liikenteen hoidosta. Luvan voimassaoloaikaan ei kuitenkaan vaikuta 11§:n 2 momentissa mainituista syistä johtuva henkilön vaihtaminen.
17§Tiedottamisvelvollisuus
Linjaliikenteenharjoittajan tulee tiedottaa ajettavasta liikenteestä tehokkaasti etenkin ennen sen aloittamista tai muuttamista. Kunnalla ja pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnalla on kuitenkin tiedottamisvelvollisuus sen liikenteen osalta, josta ne vastaavat taloudellisesti sekä muulloinkin, jos niin on sovittu.
18§Linjaliikenneluvan haltijan tilausajo-oikeus
Linja-auton linjaliikenneluvan haltijan oikeus harjoittaa tilausliikennettä ilman tilausliikennelupaa on rajoitettu linjaliikenteessä tarvittavien linja-autojen lukumäärän perusteella seuraavasti:
Linjaliikenteessä | Tilausliikenteessä |
tarvittava automäärä | käytettävien autojen |
enimmäismäärä: | |
1 | 3 |
2 | 5 |
3 | 7 |
4 | 8 |
5-9 | 10 |
10 | 11 |
Jos linjaliikenteessä tarvittavien autojen määrä on 11 tai suurempi, saa tilausliikennettä harjoittaa yhtä suurella automäärällä kuin linjaliikennettäkin.
Linjaliikenteessä tarvittavien linja-autojen määrä lasketaan niiden tehokkaimman mahdollisen käyttötavan mukaan siten, että lukuun ei oteta vara-autoja eikä niitä autoja, jotka ovat tarpeen vain alle kolmena päivänä viikossa tai alle kuuden kuukauden aikana vuodessa ajettavia linjavuoroja varten.
Tilausajo-oikeus osoitetaan ajon aikana autossa alkuperäisenä pidettävällä liikenneministeriön antamalla tilausajotodistuksella.
19§Tilausliikenteen harjoittaminen henkilöautolla
Tilausliikennettä henkilöautolla saa harjoittaa ainoastaan liikennelupaan merkityltä auton asemapaikalta. Ajon tai toimeksiannon päättyessä on auto tuotava viivytyksettä takaisin asemapaikkaansa. Tällöin kuljettaja saa ottaa kyydin paluumatkan suuntaan myös vieraan liikennealueen sisällä.
20§Taksiradiotilauskeskukseen liittymis- velvollisuudesta vapauttaminen
Lääninhallitus voi myöntää vapautuksen taksiradiotilauskeskukseen liittymisvelvollisuudesta erityisesti haja-asutusalueiden takseille, joiden ajoista satunnaisiin tilauksiin perustuvia on vain pieni osa ja joille keskukseen liittymisestä aiheutuvat kustannukset ovat saataviin hyötyihin nähden kohtuuttomat.
21§Linjaliikenteen haittaamiskielto
Tilausliikenteen harjoittaminen on kiellettyä, jos sen tarkoituksena on kuljettaa sellaisia matkustajia, joita varten on järjestetty linjaliikenneyhteydet.
Haittaa arvioitaessa on ainakin otettava huomioon linjaliikenneluvan haltijan menettämät tulot ja se, että tämä on velvollinen hoitamaan luvan mukaista liikennettä koko luvan voimassaoloajan, sekä toisaalta matka-aika odotuksineen, vaihtojen määrä, matkustajien erityiset tarpeet ja tilausliikenteenä hoidettujen kuljetusten toistuvuus.
22§Sairasautolla harjoitettava liikenne
Sairasauton tilausliikennelupaan sisältyy oikeus terveyskeskusten välisten varavalmiussopimusten mukaisesti suorittaa kiireellisiä sairaankuljetuksia omalla hälytysalueella sekä siten, että kuljetusten alku- tai päätepiste on omalla hälytysalueella.
23§Liikenteen valvonta
Valvonta- ja asemapaikan poliisin tulee:
tehdä liikenneluvan esittämisestä merkintä lupaan;
pitää luetteloa valvottavistaan liikenneluvista ja niille ilmoitetuista autoista;
ilmoittaa viipymättä liikenneluvan myöntäneelle viranomaiselle, jos lupa on 14§:n mukaan katsottava rauenneeksi, jos liikenteenhoito on keskeytetty ja jos liikennettä ei hoideta luvan mukaisesti tai muutoin asianmukaisesti; sekä
ilmoittaa viipymättä liikenneluvan myöntäneelle viranomaiselle luvanhaltijan tai liikenteestä vastaavan henkilön saamista rangaistuksista ja muista rikosoikeudellisista seuraamuksista sekä muista luvan edellytyksenä olevissa 3§:ssä mainituissa seikoissa tapahtuneista muutoksista, joiden voidaan perustellusti olettaa johtavan luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 20§:ssä tarkoitettuun liikenneluvan peruuttamiseen.
Ilmoitus tulee aina tehdä myös liikenneministeriölle, jos seurauksena voi perustellusti olettaa olevan luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 21§:ssä tarkoitettu linja-autolla harjoitettavan tilausliikenteen kieltäminen tai rajoittaminen.
Muun kuin valvonta- ja asemapaikan poliisin tietoon tulleista 1 momentin 3 ja 4 kohdassa ja 2 momentissa tarkoitetuista seikoista on tämän poliisin mahdollisuuksien mukaan ilmoitettava valvonta- ja asemapaikan poliisille.
24§Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1991. Asetuksen 16§ tulee kuitenkin voimaan 1 päivänä tammikuuta 1995.
Helsingissä 15 päivänä helmikuuta 1991
Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOLiikenneministeri Ilkka Kanerva