Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

342/1991

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Laki luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä

Säädöksen tyyppi
Laki
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
342/1991

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Lain soveltamisala

Tätä lakia sovelletaan luvanvaraiseen tavaraliikenteeseen tiellä.

Tämän lain säännöksiä ei sovelleta sellaisella yleiseltä liikenteeltä eristetyllä työmaalla, tehdas-, satama-, varasto-, kilpailu- tai muulla vastaavalla alueella taikka tiellä, jolla liikkuminen on sallittu vain määrätyssä tarkoituksessa tai omistajan luvalla edellyttäen, että liikkumisrajoitus on näkyvästi osoitettu liikennemerkein, puomein tai muulla selvästi havaittavalla tavalla.

Määritelmiä

Tässä laissa ja sen nojalla annettavissa säännöksissä tarkoitetaan luvanvaraisella tavaraliikenteellä tiellä moottoriajoneuvolla tai liikennetraktorilla korvausta vastaan suoritettavaa tavaran kuljetusta.

Luvanvaraista tavaraliikennettä on niinikään kuljetus vuokratulla moottoriajoneuvolla ja liikennetraktorilla korvausta vastaan silloinkin, kun sen kuljettajana toimii ajoneuvon vuokralleantaja tai vuokralleantajan palveluksessa oleva tai tehtävään välittämä tai osoittama henkilö. Luvanvaraiseksi tavaraliikenteeksi katsotaan mainitunlainen kuljetus myös silloin, kun sopimus sen suorittamiseksi on tehty tämän lain tai sen nojalla annettujen määräysten kiertämiseksi taikka jos olosuhteet osoittavat sitä tarkoitetun.

Luvanvaraista tavaraliikennettä on myös yritys-, liike- tai ansiotoiminnan yhteydessä tapahtuva ja sen toteutukseen liittyvä kuljetus, jos toiminnan pääpaino on kuljetuksen suorittamisessa, sekä työurakoiden tai muiden sopimuksen kohteena olevien työkokonaisuuksien yhteyteen kuuluva kuljetus silloin, kun kuljetuksen osuus on yli puolet urakasta.

Liikennelupa

Tässä laissa luvanvaraiseksi säädetyn liikenteen harjoittaminen on ilman lupaa kielletty lukuun ottamatta 4§:ssä mainittuja poikkeuksia.

Ilman liikennelupaa harjoitettava liikenne

Liikennelupaa ei tarvita suoritettaessa:

1)

kevyiden tavaralähetysten kuljetusta tavaramopolla;

2)

postilähetysten >kuljetuksia Posti- ja telelaitoksen toimesta sen hallinnassa olevalla pakettiautolla eikä postinjakelua Posti- ja telelaitoksen työntekijöiden toimesta;

3)

tavaran kuljetusta ammattioppilaitoksissa tai ammatillisissa kurssikeskuksissa tapahtuvan kuorma-auton tai ajoneuvoyhdistelmän kuljettajakoulutuksen yhteydessä;

4)

konsernin tai siihen verrattavan yhtymän kuljetuksia sen omalla kuljetuskalustolla;

5)

ruumiinkuljetusta; eikä

6)

kuntien toimialansa puitteissa järjestämän avohuollon edellyttämien tavaroiden tai hoidettavien kuljetuksia.

Kansainvälisiä kuljetuksia koskeva valtuutus

Liikenneministeriö voi saatuaan asianmukaisen valtuuden vastavuoroisuuden perusteella sopia poikkeuksia lupamenettelystä kansainvälisten maantiekuljetusten osalta ja kansainvälisten sopimusten mukaisista lupajärjestelyistä.

Lupaviranomainen

Liikenneluvan myöntää hakijan kotipaikan lääninhallitus.

Liikenneluvan myöntämisen edellytykset

Liikennelupa tulee myöntää hakijalle, joka luotettavuudeltaan, ammattitaidoltaan, vakavaraisuudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan katsotaan sopivaksi harjoittamaan liikennettä.

Jos liikennelupaa hakee oikeushenkilö, liikenteestä vastaavan henkilön on oltava luotettavuudeltaan, ammattitaidoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sopiva harjoittamaan liikennettä.

Liikenneluvan määräaikaisuus ja rajoitukset

Kotimaan liikenteeseen myönnetty liikennelupa oikeuttaa harjoittamaan liikennettä koko maassa ja asetuksella säädettävissä tapauksissa myös ulkomaille.

Maan rajojen yli tapahtuvaan liikenteeseen myönnetty lupa oikeuttaa harjoittamaan liikennettä kotimaan lisäksi lupaan merkityille alueille ja päinvastoin.

Liikennelupa myönnetään määräajaksi. Se voidaan myöntää rajoitettuna lukuun ottamatta liikenteessä käytettävää ajoneuvomäärää, kuljetettavan tavaran laatua ja kuljetuksen toimeksiantajaa ja siihen voidaan sisällyttää ehtoja, joita liikenteen harjoittamisessa on noudatettava.

Tietojen antaminen

Liikenteenharjoittajan tulee vaadittaessa antaa liikenneministeriölle liikenteen harjoittamista koskevia liikenteellisiä ja taloudellisia tietoja.

10§Liikenneluvan peruuttaminen

Liikennelupa voidaan peruuttaa joko kokonaan tai määräajaksi, jos luvanhaltija ei enää täytä liikenneluvan saamisen edellytyksiä.

Jos liikenteen harjoittamisessa ilmenneet rikkomukset ovat vähäisiä, luvanhaltijalle voidaan antaa peruuttamisen sijasta varoitus.

Käyttämätön liikennelupa voidaan peruuttaa, jollei ole erityistä syytä luvan pitämiseksi voimassa.

Liikenneluvan peruuttamisesta ja varoituksen antamisesta päättää luvan myöntänyt viranomainen.

11§Kuolin- ja konkurssipesän oikeus jatkaa liikennettä

Jos liikenneluvan haltija kuolee, on kuolinpesällä oikeus jatkaa liikennettä enintään kahden vuoden ajan ehdolla, että kuolinpesä kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä ilmoittaa luvan myöntäneelle viranomaiselle luvanhaltijan velvollisuuksista vastaavan asetuksella säädetyt vaatimukset täyttävän henkilön, jonka mainittu viranomainen hyväksyy.

Jos luvanhaltija joutuu konkurssiin, konkurssipesällä on oikeus jatkaa liikennettä kolmen kuukauden ajan konkurssiin joutumisesta, kuitenkin niin kauan kun luvanhaltijan solmimat kuljetussopimukset on täytetty. Luvanhaltijan velvollisuuksista vastaavat tänä aikana ne, jotka hoitavat konkurssipesää.

12§Muutoksenhaku

Lääninhallituksen tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten perusteella tekemään päätökseen haetaan muutosta valittamalla liikenneministeriöön ja liikenneministeriön päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Muutosta haetaan siinä järjestyksessä kuin muutoksenhausta hallintoasioissa annetussa laissa (154/50) on säädetty.

13§Päätöksen täytäntöönpanokelpoisuus

Tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten perusteella tehtyä päätöstä tai määräystä on noudatettava siitä huolimatta, että se ei ole saanut lainvoimaa, jollei päätöksen tai määräyksen antanut viranomainen toisin määrää.

14§Rangaistussäännös

Joka harjoittaa luvanvaraista tavaraliikennettä ilman asianmukaista liikennelupaa tai kansainvälisten maantieliikennesopimusten edellyttämää kuljetuslupaa, on tuomittava luvattomasta tavaraliikenteen harjoittamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Joka laiminlyö tässä laissa tai sen nojalla annetuissa säännöksissä säädetyn ilmoituksen tekemisen tai tietojenantovelvollisuuden, on tuomittava luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annettujen säännösten rikkomisesta sakkoon.

15§Luvattoman liikenteen keskeyttäminen

Poliisi voi kieltää kuljetuksen jatkamisen silloin kun kysymyksessä on luvanvaraisen liikenteen harjoittaminen ilman asianmu>kaista liikennelupaa tai kansainvälisten maantieliikennesopimusten edellyttämää kuljetuslupaa.

16 §Henkilörekisteritiedot

Lupaviranomaisella on oikeus saada tietoja rikosrekisteristä ja ajokorttirekisteristä liikenneluvan myöntämistä ja peruuttamista koskevien asioiden käsittelyä varten.

17§Valtuutussäännös

Tarkemmat säännökset liikenneluvan myöntämisen edellytyksistä, liikenneluvan sisällöstä, hakemisesta, uusimisesta ja muuttamisesta, liikenteen valvontapaikasta, ajoneuvojen merkitsemisestä liikenneluvalle sekä muusta tämän lain täytäntöönpanosta annetaan asetuksella.

Liikenneministeriö voi antaa yksityiskohtaisia määräyksiä ammattitaidon ja vakavaraisuuden osoittamisesta.

18§Voimaantulo

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1991.

Tällä lailla kumotaan 29 päivänä maaliskuuta 1957 annetun tieliikennelain (143/57) 5§:n 3 ja 4 momentti sekä 5 a§, sellaisina kuin ne ovat, 5§:n 3 momentti muutettuna 6 päivänä kesäkuuta 1969 ja 31 päivänä elokuuta 1978 annetuilla laeilla (366/69 ja 675/78), 5§:n 4 momentti 5 päivänä elokuuta 1983 annetussa laissa (692/83) ja 5 a§ 30 päivänä maaliskuuta 1978 annetussa laissa (249/78), ammattimaisesta moottoriajoneuvoliikenteestä 16 päivänä lokakuuta 1970 annettu asetus (646/70) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen, lukuun ottamatta 3-5 ja 20-23§:ää.

Tämän lain 6§ sekä 8§:n 1 ja 2 momentti tulevat kuitenkin voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993 ja niillä kumotaan 29 päivänä maaliskuuta 1957 annetun tieliikennelain 9 ja 9 a§, sellaisina kuin ne ovat, 9§ 27 päivänä helmikuuta 1970 annetussa laissa (149/70) ja 9 a§ 21 päivänä toukokuuta 1965 annetussa laissa (288/65), ammattimaisesta moottoriajoneuvoliikenteestä annetun asetuksen (646/70) 3-5 ja 20-23§, sellaisina kuin niistä ovat 5§ osittain muutettuna 30 päivänä maaliskuuta 1978 ja 8 päivänä helmikuuta 1985 annetuilla asetuksilla (250/78 ja 173/85), 20, 22 ja 22 a§ muutettuna mainitulla 8 päivänä helmikuuta 1985 annetulla asetuksella ja 13 päivänä marraskuuta 1987 annetulla asetuksella (849/87), 20 a§ mainitussa 8 päivänä helmikuuta 1985 annetussa asetuksessa ja 22 b§ mainitussa 13 päivänä marraskuuta 1987 annetussa asetuksessa, sekä ammattimaisen moottoriajoneuvoliikenteen harjoittamiseen myönnettävien tavaraliikennelupien rajoituksista 18 päivänä joulukuuta 1987 annettu liikenneministeriön päätös (1155/87) ja tavaralinjaliikenteen keräily- ja jakelualueista 18 päivänä joulukuuta 1987 annettu liikenneministeriön päätös n:o 8637/70/87.

19§Siirtymäsäännökset

Liikennelupa voidaan siirtää luvanhaltijan kuoleman tai eläkkeelle jäämisen johdosta sellaiselle luonnolliselle henkilölle tai oikeushenkilölle, joka täyttää lain 7§:n mukaiset edellytykset ja jonka lupaviranomainen voi hyväksyä. Lupaa ei voi siirtää enää vuoden 1992 jälkeen.

Ennen tämän lain voimaan tuloa myönnetyt liikenneluvat ovat edelleen voimassa luvassa määrätyn ajan.

Liikennelupahakemukset sekä ilmoitukset liikenteestä vastaavan henkilön muutoksista, jotka on jätetty ennen tämän lain voimaantuloa, mutta joita ei ole ehditty ratkaista tämän lain voimaan tullessa, ratkaistaan tämän lain säännösten mukaisesti.

Luvanhaltijan, jolla on liikennelupa traktorille taikka kuorma- tai pakettiautolle tämän lain voimaan tullessa samoin kuin henkilön, joka toimii liikenteestä vastaavana henkilönä traktorilla taikka kuorma- tai pakettiautolla ammattimaista liikennettä harjoittavassa yrityksessä tämän lain voimaan tullessa, katsotaan täyttävän tässä laissa säädetyn ammattitaitovaatimuksen.

Joka on saanut vähintään kolmanneksen vuosiansiostaan suorittamalla traktorilla välittömästi ennen tämän lain voimaantuloa ainakin kahden vuoden ajan sellaisia kuljetuksia, jotka tämän lain mukaan edellyttävät liikennelupaa, saa edelleen suorittaa näitä kuljetuksia liikennetraktorilla ilman liikennelupaa vuoden 1992 loppuun saakka.

Hallituksen esitys 26/90

Liikennevaliok. miet. 6/90

Suuren valiok. miet. 246/90

Helsingissä 15 päivänä helmikuuta 1991

Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOLiikenneministeri Ilkka Kanerva

Sivun alkuun