Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

306/1991

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus valtiokonttorista

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
306/1991

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtiovarainministerin esittelystä säädetään valtiokonttorista 15 päivänä helmikuuta 1991 annetun lain (305/91) 6§:n nojalla:

Organisaatio

Valtiokonttorin päällikkönä on pääjohtaja.

Lisäksi valtiokonttorissa on ylijohtaja, finanssijohtajia, hallintojohtaja sekä muita vakinaisia virkamiehiä.

Valtiokonttoriin voidaan ottaa myös tilapäisiä virkamiehiä ja työsopimussuhteista henkilöstöä.

Valtiokonttorin toimintaorganisaatio muodostuu tulosyksiköistä, joista määrätään työjärjestyksessä.

Valtioneuvosto asettaa valtiokonttorin johtokunnan enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Johtokunnassa on enintään kahdeksan jäsentä, joista yksi on valtiokonttorin pääjohtaja ja yksi henkilöstön keskuudestaan valitsema edustaja. Valtioneuvosto nimittää muut johtokunnan jäsenet, joista kahden tulee olla valtiovarainministeriön virkamiehiä sekä määrää johtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Valtiovarainministeriö vahvistaa johtokunnan jäsenten palkkiot.

Asioiden käsittely

Valtiokonttorille kuuluvat asiat ratkaisee

1)

johtokunta;

2)

pääjohtaja; tai

3)

muu virkamies, jolle sellainen toimivalta on työjärjestyksessä tai tiliohjesäännössä annettu.

Ne asiat, joita ei ole tässä asetuksessa, työjärjestyksessä tai tiliohjesäännössä erikseen osoitettu jonkun ratkaistavaksi, ratkaisee sen tulosyksikön johtaja, jonka toimialaa käsiteltävänä oleva asia kokonaan tai pääasiallisesti koskee taikka hänen määräämänsä muu virkamies.

Johtokunnan tehtävänä on päättää:

1)

valtiokonttorin yleisistä toimintalinjoista ja tulostavoitteista ottaen huomioon valtiovarainministeriön vahvistamat tavoitteet;

2)

valtiokonttorin tulo- ja menoarvioehdotuksesta ja toiminta- ja taloussuunnitelmasta;

3)

valtiokonttorin tavoitteiden toteutumista koskevista toimenpiteistä ja tilinpäätöksen hyväksymisestä;

4)

valtiokonttorin perittävistä maksuista;

5)

valtiokonttorin virkanimityksistä sen mukaan kuin jäljempänä tarkemmin säädetään; sekä

6)

muista valtiokonttorin kannalta laajakantoisista ja periaatteellisesti merkittävistä asioista.

Johtokunta on päätösvaltainen puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan ja neljän muun jäsenen ollessa läsnä.

Johtokunnan päätökseksi tulee se mielipide, jota enemmistö on kannattanut. Äänten mennessä tasan päätökseksi tulee se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.

Johtokunta määrää tarkemmin asioiden käsittelymenettelystä johtokunnassa.

Pääjohtajan tulee johtaa, valvoa ja kehittää valtiokonttorin toimintaa ja vastata tavoitteiden saavuttamisesta.

Pääjohtaja ratkaisee asiat, jotka koskevat työjärjestystä, tiliohjesääntöä, yhteistoimintasopimusta, henkilöstöpoliittista ohjelmaa, virkamieslautakuntaa, tarkentavia virkaehtosopimuksia sekä sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelmia ja tarkastuksesta aiheutuvia toimenpiteitä.

Tulosyksikön johtaja vastaa yksikölleen asetettujen tulostavoitteiden saavuttamisesta.

Valtiokonttorissa on eläketurvalautakunta, joka käsittelee valmistavasti sellaisia eläkeasioita, jotka ovat periaatteellista laatua tai joissa tehtävillä ratkaisuilla on erityistä merkitystä eläkesäännösten soveltamiselle muissa vastaavanlaisissa tapauksissa tahi joissa on kysymys ylimääräisen eläkkeen myöntämisestä.

Eläketurvalautakuntaan kuuluvat valtiovarainministeriön henkilöstöosaston päällikkö puheenjohtajana sekä neljä muuta, eläkeasioita tuntevaa jäsentä, jotka valtiovarainministeriö määrää kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Valtiovarainministeriö määrää yhden jäsenistä toimimaan varapuheenjohtajana.

Eläketurvalautakunta on päätösvaltainen puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan ja kahden muun jäsenen ollessa läsnä.

Valtiovarainministeriö vahvistaa eläketurvalautakunnan jäsenten palkkiot.

Kelpoisuusvaatimukset

Pääjohtajan ja ylijohtajan kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys valtiokonttorin toimialaan ja hyvä johtamistaito.

Finanssijohtajan, hallintojohtajan ja tulosyksikön johtajan sekä näitä vastaavia tehtäviä hoitavien virkamiesten kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tai ekonomin tutkinto ja hyvä perehtyneisyys asianomaiseen toimialaan.

Virkojen täyttäminen, virkavapaus ja sijaisuudet

10§

Pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä. Ylijohtajan, finanssijohtajan ja hallintojohtajan nimittää valtioneuvosto. Muut valtiokonttorin virat täyttää sekä tilapäisen ja työsopimussuhteisen henkilökunnan ottaa johtokunta, ellei se ole tätä oikeutta antanut pääjohtajalle, ylijohtajalle, hallintojohtajalle tai muulle virkamiehelle.

Pääjohtajan ja ylijohtajan virka täytetään haettavaksi julistamatta.

Määräyksen tulosyksikön johtajaksi antaa pääjohtaja.

11§

Pääjohtajalle myöntää virkavapautta valtioneuvosto. Jos kysymys on enintään vuoden kestävästä taikka lakiin tai virkaehtosopimukseen perustuvasta virkavapaudesta, sen myöntää kuitenkin valtiovarainministeriö.

Ylijohtajalle, finanssijohtajalle ja hallintojohtajalle myöntää virkavapautta valtiovarainministeriö. Jos kysymys on enintään vuoden kestävästä taikka lakiin tai virkaehtosopimukseen perustuvasta virkavapaudesta, sen myöntää kuitenkin pääjohtaja.

Virkavapauden muille virkamiehille myöntää hallintojohtaja tai muu pääjohtajan määräämä virkamies.

Työsopimussuhteiselle henkilöstölle myönnetään virkavapautta vastaava vapautus työstä kuten virkamiehelle.

12§

Viran hoidosta virkavapauden aikana päättää pääjohtajan, ylijohtajan, finanssijohtajan ja hallintojohtajan osalta sama viranomainen, joka on myöntänyt virkavapauden.

Johtokunnan nimitettävänä olevien virkojen osalta viran hoidosta virkavapauden aikana päättää pääjohtaja ja muiden virkojen osalta asianomaisen tulosyksikön johtaja.

13§

Viran hoidosta viran ollessa avoimena päättää pääjohtajan, ylijohtajan, finanssijohtajan ja hallintojohtajan osalta valtiovarainministeriö. Jos kysymys on enintään vuoden kestävästä finanssijohtajan tai hallintojohtajan viran hoidosta, siitä päättää kuitenkin johtokunta. Johtokunnan nimitettävänä olevien virkojen osalta viran hoidosta viran ollessa avoimena päättää pääjohtaja ja muiden virkojen osalta asianomaisen tulosyksikön johtaja.

14§

Pääjohtajan ollessa estynyt toimii hänen sijaisenaan ylijohtaja. Pääjohtajan esityksestä valtiovarainministeriö voi määrätä hänelle myös muita sijaisia.

Ylijohtajan, finanssijohtajan, hallintojohtajan ja tulosyksikön johtajan sijaisen määrää pääjohtaja.

Erinäisiä säännöksiä

15§

Valtiokonttori kantaa ja vastaa valtion puolesta sekä valvoo valtion etua ja oikeutta kaikissa sen toimialaan kuuluvissa asioissa.

Oikeustieteen kandidaatin tutkinnon suorittaneella valtiokonttorin virkamiehellä on oikeus eri valtuutuksetta tuomioistuimessa, virastoissa ja toimituksissa valvoa 1 momentissa tarkoitetuissa asioissa valtion etua ja oikeutta sekä edustaa niissä valtiokonttoria.

Pääjohtajan määräämällä valtiokonttorin virkamiehellä on oikeus kiinnitysasioissa eri valtuutuksetta edustaa valtiokonttoria kiinnitysviranomaisessa.

16§

Tarkemmat määräykset valtiokonttorin hallinnosta annetaan työjärjestyksessä, jonka pääjohtaja vahvistaa.

Voimaantulo

17§

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1991.

Tällä asetuksella kumotaan valtiokonttorista 31 päivänä joulukuuta 1985 annettu asetus (1109/85) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Helsingissä 15 päivänä helmikuuta 1991

Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOValtiovarainministeri Matti Louekoski

Sivun alkuun