Asetus kotieläintuotannon ohjaamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 194/1991
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministerin esittelystä säädetään kotieläintuotannon ohjaamisesta 28 päivänä joulukuuta 1990 annetun lain (1305/90) 7§:n 2 momentin ja 27§:n nojalla:
1§Hakumenettely
Kotieläintuotannon ohjaamisesta annetussa laissa (1305/90), jäljempänä kotieläintuotannon ohjaamislaki, tarkoitettua naudanlihan, sianlihan, kananmunien tai siipikarjanlihan tuotannon harjoittamisen aloittamista tai laajentamista koskeva lupahakemus on toimitettava sen kunnan maatalouslautakunnalle, jonka alueella kotieläinyritys sijaitsee. Maatalouslautakunnan tulee lähettää lupahakemus sekä maataloussihteerin tai, jos kunnassa ei ole maataloussihteeriä, maatalouslautakunnan puheenjohtajan lausunto hakemuksesta maaseutupiirille. Milloin asia on maatilahallituksen ratkaistava, maaseutupiirin on toimitettava hakemus lausuntoineen maatilahallitukselle.
2§Hakemus
Hakemuksesta, joka on laadittava maatilahallituksen vahvistaman kaavan mukaiselle lomakkeelle, tulee ilmetä seuraavat tiedot:
hakijan ja hänen kotieläinyrityksen hoitoon osallistuvien perheenjäsentensä henkilö- ja asuinpaikkatiedot tai, milloin hakijana on kotieläintuotannon harjoittamista varten perustettu yhtymä tai kuolinpesä, vastaavat tiedot yhtymän tai kuolinpesän osakkaista ja sellaisista osakkaiden perheenjäsenistä, jotka osallistuvat kotieläinyrityksen tai osakkaiden maatilojen hoitoon;
kotieläinyrityksen hoitoon ja yhtymästä myös sen osakkaiden maatilojen hoitoon osallistuvan vieraan työvoiman määrä;
hakijan hallinnassa olevan maatilan peltopinta-ala, selvitys maatilan hallintasuhteista ja käytöstä sekä yhtymästä vastaavat tiedot osakkaiden maatiloista;
kotieläinyrityksen sijaintitilan nimi, rekisterinumero, sijaintikunta ja -kylä;
tiedot kotieläinyrityksen eläinmäärästä ja omistussuhteista sekä, jos hakija on samalla osakkaana naudanlihan, sianlihan, kananmunien tai siipikarjanlihan tuottamisen harjoittamista varten perustetussa yhtymässä, vastaavat tiedot myös sanotusta yhtymästä taikka, jos hakijana on mainitunlainen yhtymä, tiedot myös osakkaiden maatiloilla mahdollisesti erikseen pidettävien eläinten määristä;
tiedot lannan säilytystavasta, lantavaraston tilavuudesta sekä lannan käsittely- ja levitystavasta;
tiedot kotieläinyrityksen toiminnan arvioidusta aloittamis- tai laajentamisajankohdasta; sekä
muut maatilahallituksen määräämät seikat.
3§Poissaolo asuinpaikalta
Yksityisen viljelijän sekä yhtymän tai kuolinpesän osakkaan poissaolon maatilaltaan on katsottava olevan kotieläintuotannon ohjaamislain 7§:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla luonteeltaan tilapäistä, jos se johtuu sairaudesta, maatalousammattia varten tapahtuvasta opiskelusta, asevelvollisuuden suorittamisesta, vapausrangaistuksen kärsimisestä tai muusta niihin rinnastettavasta syystä. Asevelvollisuuden suorittamista lukuun ottamatta ei yli kuusi kuukautta kestävää poissaoloa kuitenkaan ole katsottava tilapäiseksi, ellei joku yrityksen hoitoon osallistuva viljelijän tai osakkaan perheenjäsen asu tilalla.
Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, katsotaan poissaolon maatilalta olevan luonteeltaan tilapäistä, jos se johtuu tilan asuinrakennuksen vahingoittumisesta asuinkelvottomaksi tulipalon, tulvan tai muun niihin rinnastettavan syyn johdosta, kuitenkin vain sen ajan, kun rakennuksen korjaamisen tai uuden rakennuksen rakentamisen voidaan katsoa kohtuudella kestävän.
4§Tuotannon harjoittamiseen oikeutetut
Lupa on voimassa ainoastaan luvan saajaan sekä luvassa mainittuun kotieläinyritykseen nähden.
Jos kotieläinyrityksen omistusoikeus siirtyy toiselle tai kotieläinyritys annetaan vuokralle, on kotieläintuotannon ohjaamislain 14§:ssä mainittuja tapauksia lukuun ottamatta uuden omistajan tai vuokraajan ennen ryhtymistään jatkamaan kotieläinyrityksen toimintaa hankittava sanotun lain 5§:ssä tarkoitettu lupa.
5§Ilmoitusvelvollisuus
Luvan saajan tulee viipymättä ilmoittaa asiasta maaseutupiirille seuraavissa tilanteissa:
jos luvan myöntämisen jälkeen asianomaisen maatilan tai siihen kuuluvan pellon omistus- tai hallintaoikeus siirtyy;
jos kotieläinyritystä ei enää hoideta pääasiassa yksityisen viljelijän ja hänen perheenjäsentensä työllä tai yhtymän ollessa kysymyksessä pääasiassa osakkaiden ja heidän perheenjäsentensä työllä; tai
jos yksityinen viljelijä ei enää asu asianomaisella maatilalla tai sen läheisyydessä taikka yhtymän joku osakas ei enää asu kotieläinyrityksen toimipaikalla tai maatilan läheisyydessä taikka muut osakkaat eivät enää asu niin lähellä kotieläinyritystä, että he voivat osallistua työntekoon siellä.
Edellä 1 momentissa mainitusta velvollisuudesta on mainittava asianomaisessa päätöksessä.
6§Tarkemmat määräykset
Tarkemmat määräykset tämän asetuksen soveltamisesta antaa tarvittaessa maatilahallitus.
7§Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 6 päivänä helmikuuta 1991.
Helsingissä 1 päivänä helmikuuta 1991
Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOMaa- ja metsätalousministeri Toivo T.Pohjala