Valtioneuvoston päätös valtion nuorisoneuvostosta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1125/1991
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtioneuvosto on opetusministeriön esittelystä päättänyt:
1 §
Valtion nuorisoneuvostossa on puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja enintään kymmenen muuta jäsentä, joista jokaisella on henkilökohtainen varamies. Valtioneuvosto kutsuu nuorisoneuvoston jäseniksi nuorisopolitiikkaan perehtyneitä henkilöitä kuultuaan nuorisotointa edustavia järjestöjä ja yhteisöjä.
Nuorisoneuvostoa asetettaessa otetaan huomioon yhteiskunnalliset, alueelliset ja kielelliset näkökohdat.
Nuorisoneuvosto asetetaan kerrallaan toimikaudeksi, joka alkaa viisi kuukautta sen jälkeen kun eduskunnan toimikausi on alkanut, ja päättyy viiden kuukauden kuluttua eduskunnan toimikauden päättymisestä.
2 §
Valtion nuorisoneuvosto on opetusministeriön alainen asiantuntijaelin. Sen tehtävänä on käsitellä laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä nuorisopoliittisia kysymyksiä sekä niiden yhteensovittamista ja seurantaa. Nuorisoneuvoston tehtävänä on:
tehdä esityksiä ja aloitteita sekä antaa lausuntoja nuorisopolitiikan, nuorisotyön ja nuorisotoiminnan kehittämiseksi;
antaa opetusministeriölle lausunto nuorisotyöasetuksen (1069/85) 5 §:ssä mainituista avustamiskelpoisuutta koskevista hakemuksista;
tehdä opetusministeriölle nuorisotyölain (1068/85) 14 §:n mukainen esitys valtakunnallisille nuorisojärjestöille ja niiden piirijärjestöille sekä valtakunnalisille nuorisotyön palvelujärjestöille myönnettävien avustusten jaosta;
antaa lausunto nuorisotyölain soveltamisesta sekä tulo- ja menoarvioon otettavasta nuorisotyön edistämiseen tarkoitetusta määrärahasta;
suorittaa opetusministeriön määräämät kansalliseen ja kansainväliseen toimintaan liittyvät muut toimialaansa kuuluvat tehtävät.
3 §
Valtion nuorisoneuvostoon voidaan opetusministeriön päätöksellä asettaa asioiden valmistelua varten jaostoja. Opetusministeriö määrää jaostojen puheenjohtajat ja jäsenet nuorisoneuvoston esityksestä.
Jaoston puheenjohtajan tulee olla nuorisoneuvoston jäsen. Jaoston jäseniksi, joita voi olla enintään kuusi, voidaan määrätä neuvoston jäsenten ja varajäsenten lisäksi myös neuvostoon kuulumattomia henkilöitä.
4 §
Jaosto valmistelee toimialaansa kuuluvat asiat nuorisoneuvoston käsittelyä varten. Nuorisoneuvosto voi siirtää jaoston ratkaistavaksi neuvostolle kuuluvia asioita, ei kuitenkaan 2 §:n 3 ja 4 kohdassa mainittuja asioita.
5 §
Valtion nuorisoneuvosto ja sen jaosto on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja yhteensä vähintään puolet jäsenistä on saapuvilla.
Opetusministeriön edustajilla on nuorisoneuvoston ja jaostojen kokouksissa läsnäoloja puheoikeus.
6 §
Valtion nuorisoneuvostolla voi olla pääsihteeri ja sihteereitä, jotka opetusministeriö ottaa nuorisoneuvoston esityksestä neuvoston toimikaudeksi.
Opetusministeriö voi nuorisoneuvoston esityksestä määrätä neuvostolle sivutoimisia apulaisja tutkimussihteereitä.
Nuorisoneuvoston toimistotehtävät hoidetaan opetusministeriössä.
7 §
Valtion nuorisoneuvoston ja jaostojen puheenjohtajille, jäsenille, sihteereille ja asiantuntijoille suoritettavasta matkakustannusten korvauksesta ja päivärahasta on voimassa, mitä valtion komiteoista määrätään. Kokouspalkkio suoritetaan kuitenkin kokousajankohdasta riippumatta sen suuruisena kuin kokonaan työajan ulkopuolella pidetyistä kokouksista on määrätty.
8 §
Valtion nuorisoneuvostosta on muutoin voimassa, mitä valtion komiteoista määrätään.
9 §
Tarkemmat määräykset tämän päätöksen soveltamisesta antaa tarvittaessa opetusministeriö.
10 §
Tämä päätös tulee voimaan 23 päivänä elokuuta 1991.
Tällä päätöksellä kumotaan valtion nuorisoneuvostosta 4 päivänä tammikuuta 1990 annettu valtioneuvoston päätös (9/90) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja toimenpiteistä nuorisopoliittisen suunnittelun ja yhteistyön kehittämiseksi keskushallinnossa 16 päivänä joulukuuta 1983 annettu valtioneuvoston päätös (1086/83) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Ennen tämän päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöön panemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.
Helsingissä 1 päivänä elokuuta 1991
Ministeri Tytti Isohookana-Asunmaa Osastopäällikkö Harri Syväsalmi