Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

488/1990

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Laki Ystävyyden puistosta

Säädöksen tyyppi
Laki
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
488/1990

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §Ystävyyden puiston perustamistarkoitus

Yhteistyön edistämiseksi ympäristönsuojelun alalla Suomen ja Neuvostoliiton kesken, Kainuun metsä- ja suoerämaiden, järvi- ja harjuluonnon sekä metsäpeuran elinympäristön suojelemiseksi sekä ympäristöntutkimusta varten perustetaan Ystävyyden puisto valtion omistamille alueille Kuhmon kaupungissa ja Suomussalmen kunnassa.

Ystävyyden puistoon, jonka pinta-ala on noin 22 050 hehtaaria, kuuluvat 2-4§:ssä mainitut luonnonsuojelualueet.

2 §Uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen

Ystävyyden puistoon kuuluviksi luonnonsuojelulain (71/23) mukaisiksi erityisiksi suojelualueiksi muodostetaan Kuhmon kaupunkiin:

1)

Elimyssalon luonnonsuojelualue, jonka pinta-ala on noin 7 050 ha;

2)

Lentuan luonnonsuojelualue, jonka pinta-ala on noin 5 100 ha; sekä

3)

Ison-Palosen ja Maariansärkkien luonnonsuojelualue, jonka pinta-ala on noin 3 600 ha.

3 §Luonnonsuojelualueiden liittäminen Ystävyyden puistoon

Ystävyyden puistoon kuuluvat 2§:ssä tarkoitettujen luonnonsuojelualueiden lisäksi seuraavat aikaisemmin muodostetut luonnonsuojelualueet:

1)

eräiden uusien luonnonsuojelualueiden perustamisesta valtionmaille annetulla lailla (634/56) Kuhmon kaupunkiin perustettu Ulvinsalon luonnonpuisto; ja

2)

eräiden valtion omistamien alueiden muodostamisesta soidensuojelualueiksi annetulla lailla (851/88) Kuhmon kaupunkiin ja Suomussalmen kuntaan perustettu Juortanansalon-Lapinsuon soidensuojelualue.

Näiden luonnonsuojelualueiden rauhoituksesta on voimassa, mitä niistä on erikseen säädetty.

4 §Ystävyyden puistoon liitettävän luonnonsuojelualueen laajentaminen

Eräiden valtion omistamien alueiden muodostamisesta soidensuojelualueeksi annetulla lailla muodostettuun Juortanansalon-Lapinsuon soidensuojelualueeseen liitetään valtion Kuhmon kaupungissa omistama alue, jonka pinta-ala on noin 1 100 hehtaaria.

Juortanansalon-Lapinsuon soidensuojelualueen laajennusosassa on voimassa, mitä eräiden valtion omistamien alueiden muodostamisesta soidensuojelualueiksi annetun lain 2-4§:ssä on säädetty soidensuojelualueen rajojen merkitsemisestä, valvontaviranomaisen haltuunotto-oikeudesta ja soidensuojelualueen rajojen sisällä olevan alueen liittämisestä soidensuojelualueeseen.

Soidensuojelualueen laajennusalueen rauhoitussäännöksistä on voimassa, mitä Juortanansalon-Lapinsuon soidensuojelualueen rauhoituksesta on erikseen säädetty.

5 §Luonnonsuojelualueen rajat

Elimyssalon luonnonsuojelualueen, Lentuan luonnonsuojelualueen sekä Ison-Palosen ja Maariansärkkien luonnonsuojelualueen rajat on merkitty punaisella katkoviivalla tämän lain liitteinä 1, 2 ja 3 oleviin karttoihin.

Juortanansalon-Lapinsuon soidensuojelualueeseen liitettävän alueen rajat on merkitty punaisella katkoviivalla tämän lain liitteenä 4 olevaan karttaan.

Edellä 1 momentissa tarkoitettujen luonnonsuojelualueiden rajat muuta valtionmaata vastaan on määrättävä ja merkittävä maastoon noudattaen soveltuvin osin, mitä jakolaissa (604/51) on säädetty rajankäynnistä. Alueiden rajat on määrättävä siten, että ne soveltuvat mahdollisimman hyvin maastoon.

Ystävyyden puiston luonnonsuojelualueiden rajat on lisäksi merkittävä maastoon siten kuin ympäristöministeriö määrää.

6 §Henkilöstö sekä opastus- ja tutkimuskeskus

Ystävyyden puiston tutkimusta, hoitoa, käyttöä ja valvontaa sekä puistossa tapahtuvaa opastusta varten perustetaan tarpeellinen lukumäärä virkoja ja otetaan työsopimussuhteista henkilökuntaa.

Kuhmon kaupunkiin perustetaan Ystävyyden puiston opastus- ja tutkimuskeskus.

7 §Haltuunotto-oikeus

Luonnonsuojelua valvovalla viranomaisella ja luonnonsuojelualueen vartijalla on oikeus ottaa haltuunsa metsästys-, keräily- tai muut välineet, joita on käytetty tai aiotaan käyttää vastoin luonnonsuojelualueella noudatettavia säännöksiä tai määräyksiä. Sama haltuunotto-oikeus koskee myös luonnonsuojelualueelta luvattomasti pyydettyjä eläimiä ja luvattomasti otettuja kasveja sekä kaikkea muuta sellaista, mitä alueelta on kielletty ottamasta tai siellä käyttämästä.

8 §Alueen liittäminen luonnonsuojelualueeseen

Jos alue, joka ei ole valtion omistuksessa, mutta sijaitsee 2§:ssä tarkoitetun luonnonsuojelualueen rajojen sisällä, siirtyy valtion omistukseen, se luetaan kuuluvaksi asianomaiseen luonnonsuojelualueeseen.

Jos alue, joka rajoittuu lain 2§:ssä tarkoitettuun luonnonsuojelualueeseen, siirtyy valtion omistukseen, se voidaan liittää asianomaiseen luonnonsuojelualueeseen ympäristöministeriön päätöksellä.

9 §Tarkemmat säännökset

Tarkemmat säännökset tämän lain täytäntöönpanosta annetaan asetuksella.

10 §Voimaantulo

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1990.

Hallituksen esitys 204/89

Laki- ja talousvaliok. miet. 8/90

Suuren valiok. miet. 35/90

Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 1990

Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoYmpäristöministeri Kaj Bärlund

ELIMYSSALON LUONNONSUOJELUALUE Kuhmo 4431 05, 06, 08, 09LENTUAN LUONNONSUOJELUALUE Kuhmo 4413 06, 09, 12, 4414 04, 07ISON-PALOSEN LUONNONSUOJELUALUE Kuhmo 4432 01, 04JUORTANANSALON-LAPINSUON LUONNONSUOJELUALUEESEEN LIITETTÄVÄ ALUE Kuhmo 4423 11 , 4441 02
Sivun alkuun