Asetus valtionhallinnon toiminnallisista tasa-arvosuunnitelmista
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1262/1990
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä säädetään naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 8 päivänä elokuuta 1986 annetun lain (609/86) 24§:n nojalla:
1 §Soveltamisala
Tässä asetuksessa säädetään naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa (609/86), jäljempänä tasa-arvolaki, viranomaiselle säädetyn tasa-arvon edistämisvelvollisuuden toteuttamisesta toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman avulla.
Toiminnallisella tasa-arvosuunnitelmalla tarkoitetaan tämän asetuksen mukaista suunnitelmaa toimista, joilla viranomainen toteuttaa tasa-arvolain 1, 4 ja 5 §:ssä tarkoitettua velvollisuutta edistää tasa-arvoa. Tasa-arvolain 6§:ssä säädetystä viranomaisen velvollisuudesta edistää tasa-arvoa työnantajana määrätään henkilöstöä koskevassa tasa-arvosuunnitelmassa, josta ohjeet ja määräykset on annettu erikseen.
2 §Suunnitelman soveltamisala
Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma laaditaan siten, että se koskee kokonaista hallinnonalaa tai sen osaa. Suunnitelmassa on määriteltävä sen soveltamisala.
3 §Suunnitelman sisältö
Toiminnallisessa tasa-arvosuunnitelmassa on osoitettava ne toimet, joihin on ryhdyttävä tasa-arvon toteutumista estävien olosuhteiden korjaamiseksi ja naisten aseman parantamiseksi, sekä ne voimavarat, joita suunnitelman toteuttaminen edellyttää.
Suunnitelman tulee sisältää:
selvitys eriarvoisuudesta ja muista ongelmista, joiden ratkaisemista varten suunnitelma on laadittu ( ongelmat );
tavoitteet ja tulokset, jotka suunnitelmaan sisältyvillä toimilla on tarkoitus saavuttaa, sekä perusteet, joilla toimenpiteiden arvioidaan vastaavan naisten tai naisryhmän tarpeita ja edistävän tasa-arvoa ( tavoitteet );
kuvaus toimista, joita suunnitelma koskee, kuten viranomaisen tarjoamien palvelujen tai sen omien työmenetelmien kehittäminen taikka toiminnan vaikutusten tutkiminen tasa-arvon toteutumisen näkökulmasta ( toimenpiteet );
määräykset viranomaisen voimavarojen käyttämisestä suunnitelman toteuttamiseksi ( voimavarat );
toteuttamisesta vastaavat henkilöt ja heidän vastuualueensa ( toteuttamisvastuu );
yhteistyöosapuolet, kuten muut viranomaiset, laitokset, yritykset, järjestöt tai henkilöt ( yhteistyöosapuolet );
ohjelma suunnitelman toteuttamiseen osallistuvien viranomaisten ja yhteistyöosapuolien koulutuksesta, joka antaa tiedolliset ja menetelmälliset valmiudet suunnitelman toteuttamiseen ( koulutus );
suunnitelmaa ja sen toteuttamista koskevan tiedottamisen tavoitteet ja kohderyhmät sekä aikataulu ( tiedottaminen ); sekä
määräykset suunnitelman toteutumisen seurannasta ja hyödyntämisestä sekä tarkistus- tai muutosmenettelystä samoin kuin voimassaoloaika ( seuranta ).
Yhteistyöosapuolia valittaessa tai kuultaessa on huolehdittava naisten edustuksesta ja naisten näkökantojen esille tulemisesta. Tästä on määrättävä tasa-arvosuunnitelmassa.
4 §Ilmoitusvelvollisuus
Valtioneuvoston kanslian ja ministeriöiden tulee ilmoittaa sosiaali- ja terveysministeriölle vuosittain helmikuun loppuun mennessä, mihin toimenpiteisiin ne ovat ryhtyneet toiminnallisten tasa-arvosuunnitelmien laatimiseksi ja toteuttamiseksi. Jollei tällaisiin toimenpiteisiin ole ryhdytty, ilmoituksessa on esitettävä perusteet tähän.
5 §Neuvot ja ohjeet
Tasa-arvovaltuutettu antaa ohjeita ja neuvoja tämän asetuksen täytäntöönpanosta.
6 §Voimassaolo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1991 ja on voimassa 28 päivään helmikuuta 1993. Edellä 4 §:ssä tarkoitettu ilmoitus on kuitenkin annettava ensimmäisen kerran vuoden 1992 helmikuun loppuun mennessä.
Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 1990
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoMinisteri Tuulikki Hämäläinen