Asetus yhdyskuntapalvelun täytäntöönpanosta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1260/1990
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Oikeusministerin esittelystä säädetään yhdyskuntapalvelun kokeilemisesta 14 päivänä joulukuuta 1990 annetun lain (1105/90) 12§:n nojalla:
1 §Soveltamisala
Yhdyskuntapalvelurangaistus pannaan täytäntöön siten kuin tässä asetuksessa säädetään.
2 §Täytäntöönpanoviranomaiset
Yhdyskuntapalvelun täytäntöönpanosta vastaavat oikeusministeriön vankeinhoito-osasto sekä maistraatti ja nimismies.
Maistraatti voi siirtää täytäntöönpanotehtävän kaupunginvoudille. Siirtämisen jälkeen kaupunginvoutiin sovelletaan, mitä tässä asetuksessa säädetään maistraatista.
3 §Täytäntöönpanokirja
Yhdyskuntapalvelun täytäntöönpanokirjana on päätösilmoituksen jäljennös tai jäljennös päätöksestä. Täytäntöönpanokirjasta on voimassa, mitä vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annetun asetuksen 1§:n 1 momentissa, 3§:n 1 momentissa, 3 a§:ssä ja 8 a§:ssä säädetään.
Tuomioistuin, joka käyttää automaattiseen tietojenkäsittelyyn perustuvaa tuomiolauselmajärjestelmää, tallentaa päätösilmoituksen tiedot järjestelmään. Sen jälkeen tuomioistuimen on vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annetun asetuksen 2§:n 1 tai 2 momentissa säädetyn määräajan kuluessa ilmoitettava järjestelmän välityksellä, että päätösilmoitustiedot ovat valmiit toimitettaviksi saajilleen. Yhdyskuntapalvelurangaistuksen täytäntöönpanossa tarvittavat päätösilmoitustiedot sisältävä tuloste on tällöin täytäntöönpanokirja.
4 §Ilmoitusten lähettäminen
Yleisen alioikeuden sekä hovioikeuden toisena asteena tekemästä päätöksestä annettavaan ilmoitukseen sovelletaan, mitä vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annetun asetuksen 2§:n 1-3 momentissa, 3§:n 2-4 momentissa sekä 4§:ssä säädetään. Ilmoitus on kuitenkin lääninhallituksen asemesta lähetettävä oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle.
Vankeinhoito-osaston on, hankittuaan selvityksen tuomion täytäntöönpanokelpoisuudesta, toimitettava täytäntöönpanokirja tuomitun asuinpaikan maistraatille tai nimismiehelle.
Korkeimman oikeuden antamasta hovioikeuden päätöksen täytäntöönpanon kielto- tai keskeytysmääräyksestä vankeinhoito-osaston on ilmoitettava heti sille maistraatille tai nimismiehelle, jolle täytäntöönpanokirja on toimitettu.
5 §Lainvoimaa vailla oleva tuomio
Yhdyskuntapalveluun tuomitun, joka suostuu tuomion täytäntöönpanoon, vaikka päätös ei ole saanut lainvoimaa, on annettava suostumuksensa asuinpaikkakuntansa maistraatille tai nimismiehelle. Maistraatin tai nimismiehen on ilmoitettava suostumuksesta viipymättä oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle. Vankeinhoito-osaston on edelleen ilmoitettava suostumuksesta asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai, mikäli suostumus on annettu valitusajan päättymisen jälkeen, muutoksenhakutuomioistuimelle.
Jos lainvoimaa vailla täytäntöön pantavana ollut yhdyskuntapalvelutuomio muuttuu valituksen johdosta vankeudeksi, oikeusministeriön vankeinhoito-osaston on vähennettävä täytäntöön pantavasta vankeusrangaistuksesta määrä, joka vastaa yhdyskuntapalveluna täytäntöön pantua määrää. Vähentämisessä noudatetaan samaa vankeuden ja yhdyskuntapalvelun muuntosuhdetta kuin suoritettua yhdyskuntapalvelurangaistusta määrättäessä käytettiin. Vähennystä laskettaessa käytetään tuomitulle edullisinta laskentatapaa.
6 §Täytäntöönpanon aloittaminen
Saatuaan täytäntöönpanokirjan maistraatin tai nimismiehen on ilmoitettava yhdyskuntapalveluun tuomitulle päivä, jonka kuluessa tämän on viimeistään ilmoittauduttava yhdyskuntapalvelun toimeenpanosta vastaavassa Kriminaalihuoltoyhdistyksen aluetoimistossa palvelusuunnitelman laatimista varten. Määräpäivästä on ilmoitettava Kriminaalihuoltoyhdistyksen aluetoimistolle ja samalla lähetettävä sille täytäntöönpanokirja.
Kun palvelusuunnitelma on annettu tiedoksi yhdyskuntapalveluun tuomitulle, Kriminaalihuoltoyhdistyksen on ilmoitettava tiedoksiantopäivä oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle.
7 §Etsintäkuulutus
Jos yhdyskuntapalveluun tuomittua ei tavata eikä hänen oleskelupaikkaansa ole voitu saada selville, maistraatin tai nimismiehen on toimitettava täytäntöönpanoasiakirjat oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle. Vankeinhoito-osasto antaa tuomitusta etsintäkuulutuksen, jonka mukaan häntä on kehotettava määräpäivään mennessä ottamaan yhdyskuntapalvelun täytäntöönpanoa varten yhteyttä lähimpään maistraattiin tai nimismieheen uhalla, että yhdyskuntapalvelun muuntaminen vankeudeksi pannaan muussa tapauksessa vireille. Maistraatin tai nimismiehen on annettava oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle tieto etsintäkuulutukseen perustuneista toimenpiteistään.
8 §Toimeenpanokirja
Kriminaalihuoltoyhdistys pitää kirjaa kunkin yhdyskuntapalvelurangaistuksen suorittamisesta ( toimeenpanokirja ). Kirjaan merkitään tarvittavien tuomittavaa ja rangaistusta koskevien tietojen lisäksi:
asiakirjojen saapuminen Kriminaalihuoltoyhdistykselle yhdyskuntapalvelutuomion toimeenpanoa varten;
palvelusuunnitelman tiedoksiantopäivä;
suoritetut yhdyskuntapalvelutunnit;
palveluun tuomitulle annettu kirjallinen huomautus;
palvelun täytäntöönpanoajan pidennys;
palvelun keskeyttäminen sekä;
palvelun päättyminen sen tultua suoritetuksi tai muunnetuksi vankeudeksi.
Yhdyskuntapalvelun päätyttyä Kriminaalihuoltoyhdistyksen tulee lähettää täytäntöönpanoasiakirjat sekä toimeenpanokirja oikeusministeriön vankeinhoito-osastolle.
9 §Ilmoitukset vankeudeksi muuntamista koskevassa asiassa
Syyttäjän on ilmoitettava pyynnön tehneelle Kriminaalihuoltoyhdistyksen aluetoimistolle päätöksestään olla esittämättä tuomioistuimessa vaatimusta yhdyskuntapalvelun vankeudeksi muuntamisesta.
Kun vaatimus yhdyskuntapalvelun vankeudeksi muuntamisesta tulee vireille asiassa, jossa on haettu muutosta, tuomioistuimen tulee ilmoittaa siitä muutoksenhakutuomioistuimelle.
Tuomioistuimen tulee lähettää Kriminaalihuoltoyhdistykselle ilmoitus päätöksestään, jolla se on pidentänyt yhdyskuntapalvelun suoritusaikaa, katsonut suoritetun palvelun rangaistuksen täydeksi suoritukseksi taikka kieltänyt aloittamasta tai jatkamasta yhdyskuntapalvelua. Ilmoitus on tehtävä myös päätöksestä, jolla syyttäjän vaatimus yhdyskuntapalvelun muuntamisesta vankeudeksi on hyväksytty tai hylätty.
10 §Yhdistäminen täytäntöönpanoa varten
Yhdistäessään rikoslain 7 luvun 9§:ssä tarkoitetussa tilanteessa yhdyskuntapalvelurangaistuksen ja vankeusrangaistuksen, hovioikeuden on lausuttava päätöksessään, miten suuri osa rangaistuksesta jää yhdyskuntapalvelun suorittamisen jälkeen vankeutena täytäntöön pantavaksi.
11 §Täytäntöönpanon valvonta
Vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annetun asetuksen 15 ja 16§:n säännöksiä sovelletaan myös yhdyskuntapalvelurangaistuksiin. Asetuksessa lääninhallitukselle säädetyt tehtävät hoitaa kuitenkin oikeusministeriön vankeinhoito-osasto.
12 §Rikosrekisteri
Sen lisäksi, mitä rikosrekisteriasetuksen 1§:ssä säädetään, rikosrekisteriä pidetään henkilöistä, jotka on tuomittu yhdyskuntapalveluun. Heistä on otettava rekisteriin mainitun asetuksen 2§:ssä tarkoitetut tiedot.
Kun yhdyskuntapalvelu on suoritettu, Kriminaalihuoltoyhdistyksen on lähetettävä siitä ilmoitus rikosrekisteriin.
Muilta osin rikosrekisteriasetuksen säännöksiä sovelletaan yhdyskuntapalveluun kuten vankeusrangaistukseen, jonka sijasta se on tuomittu.
13 §Matkakustannukset
Kriminaalihuoltoyhdistys maksaa kustannukset, jotka aiheutuvat rikoksesta epäillylle matkoista soveltuvuusselvityksen tekemistä varten, ja hakemuksen perusteella yhdyskuntapalvelun suorittamisesta aiheutuneet kohtuulliset matkakustannukset.
14 §Valtuutus
Oikeusministeriö antaa tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta ja vahvistaa kaavat tarvittaville asiakirjoille.
15 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1991.
Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 1990
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoMinisteri Matti Louekoski