Mielenterveysasetus
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1247/1990
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministerin esittelystä säädetään 14 päivänä joulukuuta 1990 annetun mielenterveyslain (1116/90) 34§:n 1 momentin nojalla:
1 luku Yleiset säännökset
1 §Työnohjaus
Kunnan tai kuntainliiton on toteuttaessaan mielenterveyslain (1116/90) 4§:n 3 momentissa edellytettyä työnohjauksen järjestelmää huolehdittava siitä, että työnohjaus on sisällöltään sellaista, että se edistää henkilöstön valmiuksia antaa väestön tarvitsemia mielenterveyspalveluja.
2 §Hoito tahdosta riippumatta
Henkilön hoito hänen tahdostaan riippumatta saadaan toteuttaa ainoastaan sairaalan psykiatrista hoitoa antavassa yksikössä, jolla on edellytykset antaa tällaista hoitoa.
Mielenterveyslain 8§:n 2 momentissa mainitulla osastolla tarkoitetaan sairaalan lasten- tai nuorisopsykiatrista hoitoa antavaa yksikköä.
2 luku Rikoksesta syytetyn mielentilan tutkiminen ja hoito tahdosta riippumatta
3 §Oikeudenkäyntiasiakirjojen toimittaminen
Jos tuomioistuin on määrännyt rikoksesta syytetyn mielentilan tutkittavaksi ja syytetty on vangittuna, lääkintöhallituksen on toimitettava tuomioistuimen sille lähettämät asiakirjat edelleen tutkimuksesta vastaavalle lääkärille sekä ilmoitettava sen vankilan johtajalle, jossa syytettyä asiakirjojen mukaan säilytetään, missä ja milloin tutkimus toimitetaan.
Jollei syytettyä ole määrätty vangittavaksi, lääkintöhallituksen on toimitettava asiakirjat tutkimuksesta vastaavalle lääkärille ja ilmoitus tutkimuksen paikasta ja alkamisajankohdasta asianomaiselle lääninhallitukselle. Lääninhallituksen on ilmoitettava tutkimuksen paikasta ja alkamisajankohdasta tutkittavalle.
4 §Mielentilatutkimusasiakirjojen toimittaminen
Kun rikoksesta syytetyn mielentila on tutkittu, tutkimuksesta vastaavan lääkärin tulee toimittaa lääkintöhallitukselle selvitys tutkimuksesta ja lausuntonsa syytetyn mielentilasta sekä palauttaa asiakirjat. Kaikki mainitut asiakirjat sekä oman lausuntonsa syytetyn mielentilasta lääkintöhallitus toimittaa tuomioistuimelle.
5 §Hoidon jatkamista koskevan päätöksen toimittaminen
Mielenterveyslain 17§:n 2 momentissa tarkoitettu päätös hoidon jatkamisesta ja sen perusteena olevat asiakirjat tulee toimittaa lääkintöhallitukseen hyvissä ajoin ennen mielenterveyslain 17§:n 2 ja 3 momentissa tarkoitetun kuuden kuukauden hoitoajan loppumista.
6 §Sairaalasta poistaminen sairaanhoitopiirin toimintayksikön valvonnassa
Mielenterveyslain 17§:n 2 momentissa tarkoitettu henkilö, jonka hoidon jatkaminen on alistettu lääkintöhallituksen ratkaistavaksi, voidaan ennen lopullista sairaalasta poistamista päästää lääkintöhallituksen määräämin ehdoin sairaalasta enintään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan. Tänä aikana henkilö on asianomaisen sairaanhoitopiirin psykiatrisen toimintayksikön valvonnassa. Sairaanhoitopiirin tulee määrätä valvonnasta vastaava psykiatrinen toimintayksikkö.
3 luku Erinäiset säännökset
7 §Mielentilatutkimuksen ja hoidon kiireellisyysjärjestys
Lääkintöhallitus määrää, ottaen huomioon mielentilatutkimusten suorittamisen kiireellisyyden, missä järjestyksessä mielenterveyslain 6§:ssä tarkoitetut potilaat otetaan mielentilan tutkimista tai hoitoa varten valtion mielisairaalaan.
8 §Tiedoksianto
Mielenterveyslain 11§:n 2 momentissa tarkoitettu päätös on annettava potilaalle tiedoksi viipymättä siten kuin tiedoksiannosta hallintoasioissa annetussa laissa (232/66) erityistiedoksiannosta säädetään.
Jos potilas on alaikäinen, päätös on annettava tiedoksi hänelle, jos hän on 12 vuotta täyttänyt, ja henkilölle, jolle mielenterveyslain 11§:n 1 momentin mukaan on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.
Jos täysi-ikäiselle potilaalle on määrätty holhooja tai uskottu mies, on päätös annettava tiedoksi myös hänelle.
9 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1991.
Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 21 päivänä joulukuuta 1990
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoSosiaali- ja terveysministeri Mauri Miettinen