Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

639/1989

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Liikenneministeriön päätös ajokorttiasetuksen soveltamisesta annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Liikenneministeriö on päättänyt

kumota ajokorttiasetuksen soveltamisesta 15 päivänä kesäkuuta 1972 annetun liikenneministeriön päätöksen ( 471/72 ) 6§:n ja 8§:n 3 momentin,

muuttaa 4§:n 2 momentin, 5§:n 1 momentin a-kohdan, 3 ja 4 momentin, 7§:n, 8§:n 2, 3 a ja 4-7 momentin, 9§:n 2 ja 3 momentin, 10§:n 1 ja 2 momentin, 12§:n otsikon sekä 4 ja 5 momentin, 12 b§:n otsikon ja 1 momentin, 14§:n 2 ja 3 momentin, 15§:n, 16§:n 1-4 ja 6 momentin ja 17§:n, sellaisina kuin niistä ovat 7§ osittain muutettuna 14 päivänä huhtikuuta 1980 annetussa päätöksessä (258/80), 8§:n 3 a ja 6 momentti sekä 14§:n 3 momentti 4 päivänä syyskuuta 1973 annetussa päätöksessä (709/73), 12§:n 4 momentti 28 päivänä helmikuuta 1978 annetussa päätöksessä (175/78), 12§:n 5 momentti ja 16§:n 6 momentti 20 päivänä helmikuuta 1979 annetussa päätöksessä (201/79), 12 b§ 6 päivänä toukokuuta 1981 annetussa päätöksessä (316/81) ja 16§:n 1 momentti 31 päivänä tammikuuta 1989 annetussa päätöksessä (137/89) ja mainitun pykälän 2 momentti 3 päivänä syyskuuta 1979 annetussa päätöksessä (759/79) sekä

lisätä 5§:ään, sellaisena kuin se on osittain muutettuna 20 päivänä helmikuuta 1979 annetulla päätöksellä (201/79) uuden 5 momentin, 8§:ään, sellaisena kuin se on osittain muutettuna 4 päivänä syyskuuta 1973 annetulla päätöksellä (709/73) uuden 6 a momentin, päätökseen uuden 8 a§:n, 9§:ään, sellaisena kuin se on osittain muutettuna 14 päivänä huhtikuuta 1980 annetulla päätöksellä (258/80) uuden 4 momentin sekä 12§:ään, sellaisena kuin se on osittain muutettuna 28 päivänä helmikuuta 1978 annetulla päätöksellä (175/78), edellä mainitulla 20 päivänä helmikuuta 1979 annetulla päätöksellä ja 5 päivänä maaliskuuta 1982 annetulla päätöksellä (190/82) uuden 7 momentin seuraavasti:

4 §Autokoulun opetusvälineet


2. Autorekisterikeskus antaa tarkemmat määräykset autokouluissa käytettävistä havaintovälineistä ja hyväksyy käytettävät oppikirjat.

5 §Kouluajoneuvot

1. Kouluajoneuvona on käytettävä:

a)

viidelle henkilölle rekisteröityä henkilöautoa, jos opetusta annetaan AB-luokan ajokortin saamiseksi;


3. Kouluautossa on oltava hinausköysi, erikseen annettujen määräysten mukainen ensiapupakkaus sekä opettajaa varten erilliset kytkin- ja jarrupolkimet sekä taustapeilit. Linja-autossa ja E-luokkaan kuuluvassa ajoneuvoyhdistelmässä ei kuitenkaan tarvitse olla erillisiä hallintalaitteita. Henkilöautossa on oltava opettajalle ja oppilaalle erilliset säädettävät istuimet. Koulukuorma-autossa on etuistuimella oltava turvavyö kutakin istuinpaikkaa kohden.

4. Koulumoottoripyörässä tulee olla opettajaa varten erillinen jarrulaite, jos opettaja on ajo-opetusta annettaessa mukana ajoneuvossa.

5. Tämän pykälän määräyksiä ei sovelleta auton ajokorttia varten annettavassa kuljettajaopetuksen toisessa vaiheessa.

7 §Teoriaopetus

1. A- ja KT-luokan ajokortin saamiseksi on oppilaalle annettava teoriaopetusta vähintään 12 tuntia.

2. AB-luokan ajokortin saamiseksi on oppilaalle annettava teoriaopetusta vähintään 20 tuntia. ABC-luokan ajokortin saamiseksi on teoriaopetusta annettava vähintään 35 tuntia.

3. Teoriatunnin tulee kestää vähintään 45 minuuttia. Teoriaopetusta saa antaa oppilaalle enintään kolme tuntia päivässä.

4. Tämän pykälän 1 ja 2 momentin määräyksestä voidaan poiketa autorekisterikeskuksen antamien yleisten ohjeiden mukaisesti.

8 §Ajo-opetus


2. AB- ja ABC-luokan ajokortin saamiseksi on annettava ajo-opetusta liikenteessä vähintään 30 ajokertaa.


3 a. Tämän pykälän 1-3 momentissa mainituista ajo-opetuksen vähimmäismääristä voidaan poiketa autorekisterikeskuksen antamien yleisten ohjeiden mukaisesti, jos oppilaalle on aikaisemmin Suomessa tai ulkomailla annettu ajokortti tai ajo-opetusta ajokortin saamiseksi.

4. Ajokerran pituus on 25 minuuttia. Ajo-opetusta saa antaa kullekin oppilaalle enintään kaksi ajokertaa peräkkäin ja kolme ajokertaa päivässä.

5. Ennen liikenteessä annettavaa ajo-opetusta oppilaalle on opetettava liikennettä ja kuljettajaa koskevat perustiedot ja annettava riittävä ajoneuvon käsittelytaito, mahdollisuuksien mukaan yleiseltä liikenteeltä suljetulla alueella. Alkuopetusta ei saa lukea edellä tässä pykälässä mainittuihin ajo-opetuksen vähimmäismääriin.

6. Ajo-opetukseen on sisällytettävä maantieajoa taajaman ulkopuolella vähintään kahdeksan ajokertaa, jos ajo-opetuksen vähimmäismäärä on 30 ajokertaa. ABC-luokan ajokortin saamiseksi on annettava ajo-opetusta henkilöautolla kahdeksan ajokertaa, joista puolet on oltava maantieajoa. Ajo-opetusta on mahdollisuuksien mukaan annettava myös pimeän aikana, varsinkin maantieajoa harjoiteltaessa. Ajo-opetusta saa antaa moottoritiellä vain oppilaalle, jonka voidaan katsoa kykenevän turvallisesti ja muuta liikennettä kohtuuttomasti haittaamatta kuljettamaan siellä ajoneuvoa.

6 a. AB- ja ABC-luokan ajokortin saamiseksi annettavaan ajo-opetukseen on sisällytettävä myös opetusta ajoharjoitteluradalla siten kuin autorekisterikeskus siitä erikseen määrää. Kaksi ajoharjoitteluradalla annettua ajokertaa saadaan lukea maantieajo-opetuksena 6 momentissa mainittuihin vähimmäismääriin.

7. Milloin ajo-opetuksesta on ilmeistä haittaa muulle liikenteelle, katsastusmies voi kieltää sen antamisen tai rajoittaa sitä määräaikoina määrätyillä teillä tai alueilla.

8 a §Kuljettajaopetuksen toisen vaiheen määrä ja antaminen

1. Auton ajokorttia varten annettavassa kuljettajaopetuksen toisessa vaiheessa on annettava teoriaopetusta vähintään neljä tuntia. Ajo-opetusta on annettava vähintään kahdeksan ajokertaa, joista vähintään kaksi ajokertaa on ajamista liikenteessä ja vähintään kuusi ajokertaa harjoittelua ajoharjoitteluradalla. Autorekisterikeskus antaa erikseen määräykset opetuksen sisällöstä siellä missä ajoharjoittelurata ei ole käytettävissä.

2. Toisen vaiheen opetuksessa on sovellettava 7§:n 3 momentin määräystä teoriatunnin pituudesta ja 8§:n 4 momentin määräystä ajokerran pituudesta.

9 §Opetuksen järjestely


2. Alkuopetus on annettava autokoulun toimipaikkakunnalla ja muu ajo-opetus pääasiassa sen katsastustoimipaikan toimialueella, jolla autokoulu sijaitsee.

3. Autokoulun on laadittava autorekisterikeskuksen antamien ohjeiden mukainen kurssimuotoiseen opetukseen perustuva lukujärjestys, josta ilmenevät opetuksen yleinen järjestely sekä teoriatuntien ajat ja paikat.

4. Kuljettajaopetuksen toisen vaiheen opetus saadaan antaa myös muussa katsastusmiehen hyväksymässä opetustilassa kuin autokoulun varsinaisessa opetushuoneessa. Opetukseen sisältyvä ajoharjoittelu suoritetaan ajoharjoitteluradalla.

10 §Oppilaan ottaminen autokouluun

1. Oppilaan saa ottaa autokouluun aikaisintaan kuusi kuukautta ennen kuin hän täyttää ajokortin saamiselle säädetyn vähimmäisiän.

2. Autokoulun on viipymättä opetuskurssin alettua tehtävä ilmoitus jokaisesta oppilaasta sille katsastustoimipaikalle, jonka valvonnassa autokoulu on.


12 §Opetus- ja harjoituslupa


4. Opetusluvan hakijalta vaadittava opetusalan tuntemus tutkitaan autorekisterikeskuksen hyväksymää kysymysaineistoa käyttäen, ellei autorekisterikeskus toisin määrää.

5. Opetusluvassa määrätyn ajoneuvon on täytettävä kouluajoneuvoja koskevat 5§:n 1 ja 2 momentissa mainitut vaatimukset. Opetusajoneuvona saa kuitenkin käyttää myös neljälle henkilölle rekisteröityä henkilöautoa ja pakettiautoa, jos opetusta annetaan AB-luokan ajokortin saamiseksi. Opetukseen käytettävässä B-luokkaan kuuluvassa ajoneuvossa on oltava laite, jolla opettaja voi vaikeudetta käyttää auton käyttöjarrua, ulkopuolinen taustapeili opettajaa varten ja turvavyöt sekä opettajaa että opetettavaa varten. Ennen luvan myöntämistä katsastusmiehen on hyväksyttävä ajoneuvo opetustarkoitukseen. Tämän momentin määräyksiä ei sovelleta auton ajokorttia varten annettavassa kuljettajaopetuksen toisessa vaiheessa.


7. Harjoitusluvan hakijan on saatava ajo-opetusta liikenteessä neljä ajokertaa ja osoitettava moottoripyörän käsittelytaito autorekisterikeskuksen antamien määräysten mukaisella käsittelykokeella.

12 b §Kuljettajaopetus ammattioppilaitoksessa ABC-luokan ajokorttia varten

1. Kuljettajaopetuksessa, jota annetaan ammattioppilaitoksessa kuljettajan ammattiopetuksen yhteydessä ABC-luokan ajokortin saamiseksi, on noudatettava soveltuvin osin tämän päätöksen 2, 4-8 ja 13§:n määräyksiä, ei kuitenkaan 7§:n 3 momentin määräystä teoriatuntien pituudesta ja määrästä eikä 8§:n 4 momentin määräystä ajokertojen määrästä.


14 §Tutkintoon pääsemisen edellytykset


2. Kuljettajantutkinnon ajokokeeseen pääsemisen edellytyksenä on, että henkilö esittää selvityksen enintään kuusi kuukautta aikaisemmin suoritetusta teoriakokeesta.

3. ABCD- tai ABCE-luokan ajokortin saamiseksi suoritettavaan kuljettajantutkintoon pääsemiseen oikeuttaa ammattikasvatushallituksen vahvistaman opetusohjelman mukainen ja sen valvonnassa tapahtuva kuljettajan ammattiopetus, johon sisältyy:

a)

teoriaopetusta vähintään 60 tuntia, josta vähintään 20 tuntia on tieliikenteen ja linja-auton tai vastaavasti ajoneuvoyhdistelmän käyttöön liittyvien määräysten, vähintään 30 tuntia liikenneturvallisuustekijöiden ja ensiavun sekä vähintään 10 tuntia ajoneuvotekniikan opetusta; ja

b)

ajo-opetusta kokonaispainoltaan vähintään 12 000 kg autolla vähintään 40 tuntia, josta vähintään puolet annetaan linja-autolla tai vastaavasti ajoneuvoyhdistelmällä.


15 §Teoriakoe

Teoriakoe suoritetaan autorekisterikeskuksen hyväksymää kysymysaineistoa käyttäen.

16 §Ajokoe

1. Ajokokeen vähimmäiskestoaika on 30 minuuttia tai, milloin koe suoritetaan ABCD-, ABCE- tai ABCDE-luokan ajokortin saamiseksi, 40 minuuttia. Autorekisterikeskus antaa tarkemmat ohjeet ajokokeen suorittamisesta.

2. Ajokokeessa käytettävän ajoneuvon on täytettävä opetusajoneuvoja koskevien vaatimusten lisäksi 3-6 momentissa mainitut edellytykset. Näitä vaatimuksia ei kuitenkaan sovelleta B-luokan ajoneuvoon, elleivät liikenneturvallisuussyyt muuta vaadi, jos tutkittavalla on tai on ollut koti- tai ulkomainen ajokortti, jonka viimeisestä voimassaolopäivästä on kulunut enintään viisi vuotta. B-luokan ajoneuvon on tällöin täytettävä 5§:n 2 momentissa määrätyt edellytykset, oltava rekisteröity vähintään neljälle henkilölle ja siinä on oltava turvavyöt tutkittavaa ja katsastusmiestä varten sekä riittävän tehokas jarrulaite, jota katsastusmies voi vaikeudetta käyttää.

3. Ajokokeessa käytettävän kuorma-auton rekisteröidyn kokonaispainon on oltava vähintään 10 000 kg, todellisen kokonaispainon vähintään 7 500 kg, akselivälin vähintään 3,80 m ja takaylityksen vähintään 1,5 m.

4. Ajokokeessa käytettävän linja-auton rekisteröidyn kokonaispainon on oltava vähintään 10 000 kg ja akselivälin vähintään 4,70 m.


6. ABE-luokan, tai milloin henkilöllä on ABC- tai ABCD-luokan ajokortti, ABE/ABC- tai ABE/ABCD-luokan ajokortin saamiseksi suoritettavassa ajokokeessa käytettävän ajoneuvoyhdistelmän yhteenlasketun rekisteröidyn kokonaispainon on oltava yli 3 500 kg ja perävaunun kokonaispainon yli 750 kg. Perävaunun korirakenteen tai kuorman on oltava vähintään vetoauton ohjaamon korkuinen.

17 §Tutkinnossa hylkääminen

Katsastusmies palauttaa tutkinnossa hylätylle opetustodistuksen tehtyään siihen merkinnän hylkäämisen syystä ja mahdollisesti määrätystä täydentävästä opetuksesta ja sen aiheesta. Teoriaopetusta voidaan määrätä enintään viisi tuntia ja ajo-opetusta enintään 10 ajokertaa.


Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä lokakuuta 1989.

Tämän päätöksen määräyksiä sovelletaan sen voimaantulon jälkeen aloitettavassa opetuksessa.

Ennen tämän päätöksen voimaantuloa koulu- tai opetusajoneuvoksi hyväksyttyä ajoneuvoa saa edelleen käyttää opetus- ja tutkintoajossa.

Helsingissä 30 päivänä kesäkuuta 1989

Liikenneministeri Pekka VennamoToimistopäällikkö Jarmo Hirsto

Sivun alkuun