Asetus merimiesasiain neuvottelukunnasta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 535/1989
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Työministerin esittelystä säädetään:
1 §Tarkoitus
Merenkulkijoiden työ- ja sosiaalisiin oloihin liittyvän lainsäädännön yleisen kehityksen sekä merenkulkijoiden työoloihin liittyvien erityiskysymysten käsittelyä varten on työministeriön yhteydessä valmistelu-, neuvottelu- ja lausunnonantoelimenä merimiesasiain neuvottelukunta.
2 §Tehtävät
Neuvottelukunnan tehtävänä on:
seurata merenkulun työ- ja sosiaalilainsäädännön yleistä kehitystä ja kehittää tarpeellista yhteistyötä asianomaisten viranomaisten ja laitosten sekä merenkulkualan työmarkkinajärjestöjen välillä;
tehdä esityksiä ja aloitteita merenkulkijoiden työolojen kehittämiseksi;
antaa lausuntoja tehtäviinsä kuuluvista asioista ja suorittaa muut työministeriön määräämät merimieslainsäädännön toimeenpanoa ja kehittämistä koskevat tehtävät; sekä
antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita valtioneuvostolle ja työministeriölle asioissa, jotka koskevat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n toimialaan kuuluvia merenkulkualaan liittyviä kysymyksiä.
3 §Kokoonpano
Neuvottelukunnassa on puheenjohtaja ja 10 muuta jäsentä. Kullakin jäsenellä on henkilökohtainen varamies.
Puheenjohtajan ja hänen varamiehensä tulee edustaa työministeriötä, yhden jäsenen työsuojeluhallitusta, yhden merenkulkuhallitusta sekä neljän työnantaja- ja neljän työntekijäjäsenen merenkulkualan edustavimpia työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä.
Valtioneuvosto määrää jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
4 §Kokoontuminen ja päätösvaltaisuus
Neuvottelukunta kokoontuu puheenjohtajan kutsusta sekä silloin, kun vähintään puolet jäsenistä sitä pyytää. Neuvottelukunta on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtaja sekä vähintään viisi muuta jäsentä, joista vähintään yksi on työnantajajäsen ja vähintään yksi työntekijäjäsen.
5 §Jaostot
Neuvottelukunnan alaisina toimivat ILO-jaosto, laivatyösuojelujaosto sekä merenkulun terveysjaosto. ILO-jaosto käsittelee Kansainvälisen työjärjestön toimialaan kuuluvia merenkulkualaan liittyviä kysymyksiä.
Laivatyösuojelujaosto käsittelee laivatyöturvallisuusasioita. Merenkulun terveysjaosto käsittelee merimiehen lääkärintarkastuksista annetun asetuksen (476/80) 10§:ssä tarkoitettujen poikkeuslupien myöntämisessä noudatettavia suuntaviivoja sekä muita mainitun asetuksen soveltamiseen liittyviä periaatteellisia kysymyksiä.
Neuvottelukunta voi asettaa myös muita jaostoja.
Neuvottelukunta nimeää jaostoihin jäsenet ja puheenjohtajan. Jaoston jäseniksi ja puheenjohtajaksi voidaan kutsua myös neuvottelukunnan ulkopuolisia asiantuntijoita. Merenkulun terveysjaostoon neuvottelukunta nimeää puheenjohtajan lääkintöhallituksen esityksestä sekä yhden merimiesten työterveyshuoltoon perehtyneen asiantuntijajäsenen työterveyslaitoksen esityksestä.
6 §Viittaussäännös
Neuvottelukunnasta on muutoin voimassa, mitä valtion komiteoista on määrätty.
7 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1989.
Tällä asetuksella kumotaan merimiehen lääkärintarkastuksista 18 päivänä kesäkuuta 1980 annetun asetuksen (476/80) 11§.
Toimenpiteisiin tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi voidaan ryhtyä jo ennen sen voimaantuloa.
Helsingissä 9 päivänä kesäkuuta 1989
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoTyövoimaministeri Matti Puhakka