Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

329/1989

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus liikennöimismaksuista valtion lentoasemilla

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
329/1989

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Liikenneministerin esittelystä säädetään ilmailuhallinnon taloudenhoidon yleisistä perusteista 29 päivänä joulukuuta 1988 annetun lain (1376/88) 4§:n nojalla:

Yleisiä säännöksiä

1 §

Ilma-aluksesta, joka käyttää valtion lentoasemaa tai lennonvarmistuspalveluja, on suoritettava liikennöimismaksuja sen mukaan kuin tästä asetuksessa säädetään.

Tämän asetuksen säännökset eivät koske suomalaisia sotilasilma-aluksia.

2 §

Valtion lentoasemalla tarkoitetaan yleisessä käytössä olevaa ilmailuun käytettävää lentopaikkaa, jolla valtio on pysyvästi järjestänyt ilmaliikennepalvelun.

Liikennöimismaksuja ovat laskeutumis-, navigaatio-, paikoitus-, halli- ja matkustajamaksut.

3 §

Tässä asetuksessa tarkoitetaan kotimaan lentoliikenteellä liikennettä, jonka lähtö ja määräpaikka sekä mahdollinen välilaskupaikka ovat Suomessa. Muu lentoliikenne on kansainvälistä lentoliikennettä.

4 §

Liikennöimismaksujen määräämistä varten lentoasemat jaetaan maksuluokkiin. Ilmailuhallitus määrää, mihin maksuluokkaan lentoasema kuuluu.

Laskeutumismaksu

5 §

Ilma-aluksen laskeutumisesta lentoasemalle on suoritettava laskeutumismaksu seuraavasti:

lentoaseman maksuluokka/laskeutumismaksu mk SA

I

II

III

IV

Ilma-aluksesta jokaiselta alkavalta suurimman sallitun lentoonlähtömassan 1 000 kilolta

kotimaan liikenteessä

10,50

7,00

6,00

3,40

kansainvälisessä liikenteessä

36,40

27,00

22,90

13,70

Helikoptereihin sovelletaan kaikilla lentoasemilla IV maksuluokan mukaisia laskeutumismaksuja. Alin maksu on kuitenkin kultakin laskeutumiskerralta Helsinki-Vantaan lentoasemalla 120 markkaa, Helsinki-Malmin lentoasemalla 70 markkaa ja muilla lentoasemilla 50 markkaa. Mikäli ilma-alus laskeutuu lentoasemalle sen aukioloajan ulkopuolella, laskeutumismaksua ei suoriteta.

6 §

Mikäli lentoasema pyynnöstä antaa ilma-alukselle sen laskeutumista tai lentoonlähtöä varten palveluja muulloin kuin ilmailuhallituksen määräämänä lentoaseman varsinaisena aukioloaikana, pyynnön esittäneen sekä jokaisen muun, joka sinä aikana saa ilma-alukselleen sen laskeutumista tai lentoonlähtöä varten lentoaseman palveluja, on suoritettava lentoaseman avaamisesta ja aukipitämisestä ilma-aluskohtainen maksu. Tämä maksu on laskeutumismaksun määrä kaksinkertaisena. Maksun suuruus on kuitenkin I maksuluokan lentoasemalla vähintään 1 200 markkaa ja muilla lentoasemilla vähintään 600 markkaa.

Navigaatiomaksu

7 §

Kansainvälisessä lentoliikenteessä olevasta Suomen lentoasemalle laskeutuvasta ilma-aluksesta on suoritettava laskeutumismaksun yhteydessä lennonvarmistuspalvelujen käyttämisestä navigaatiomaksu, jonka suuruus määräytyy Suomen lentotiedotusalueen sisällä lennetyn niin sanotun isoympyrämatkan ja ilma-aluksen suurimman sallitun lentoonlähtömassan antaman painokertoimen mukaan seuraavasti:

p x d x w

missä p on hinta 1,90 markkaa, d on lennetty matka kilometreinä ja w on painokerroin ilma-aluksen painoluokan mukaan seuraavasti:

ilma-aluksen suurin painoluokka

ilma-aluksen sallittu lentoonlähtömassa kilogrammoina

painokerroin w

1

5 701-16 000

0,4

2

16 001-35 000

1,0

3

35 001-65 000

1,4

4

65 001-100 000

2,0

5

100 001-200 000

3,0

6

yli 200 000

6,0

8 §

Edellä 7§:ssä mainittu navigaatiomaksu on suoritettava myös Suomen lentotiedotusalueen kautta lentävästä ilma-aluksesta, vaikka se ei laskeudukaan Suomen alueelle, jos sen suurin sallittu lentoonlähtömassa on yli 5 700 kiloa.

Ilma-aluksesta, jonka suurin sallittu lentoonlähtömassa on 5 700 kiloa tai vähemmän, on suoritettava 7§:ssä mainittu navigaatiomaksu 38 markan suuruisena lennetyn matkan pituudesta riippumatta.

Milloin lento Suomen lentotiedotusalueen kautta on matkaltaan vähäinen eikä lennonvarmistuspalveluja käytetä, voidaan 1 ja 2 momentissa mainittua maksua alentaa tai jättää se perimättä.

Paikoitusmaksu

9 §

Lentoaseman kenttäalueelle tai paikoitusta varten erikseen osoitetulle lentoaseman muulle alueelle pysäköidystä ilma-aluksesta on suoritettava paikoitusmaksu.

Paikoitusmaksu on 5,30 markkaa jokaiselta ilma-aluksen suurimman sallitun lentoonlähtömassan alkavalta 1 000 kilolta kutakin alkavaa 24 tunnin pituista ajanjaksoa kohden. Alin maksu on kuitenkin 30 markkaa jokaiselta alkavalta 24 tunnin pituiselta ajanjaksolta.

Paikoitusmaksua ei suoriteta ilma-aluksesta, joka on ollut 1 momentissa tarkoitetuin tavoin pysäköitynä I maksuluokkaan kuuluvalla lentoasemalla vähemmän kuin kaksi tuntia ja muilla lentoasemilla vähemmän kuin kuusi tuntia tai josta samalta ajalta peritään 15§:ssä tai 17§:ssä tarkoitettu maksu.

10 §

Mikäli ilma-alus käyttää Helsinki-Vantaan lentoasemalla pysäköinnin aikana lentoaseman sähköenergiaa tai lentoaseman muuntamaa sähköenergiaa, on paikoitusmaksun lisäksi suoritettava sähköenergian käytöstä 100 markkaa ja muunnetun sähköenergian käytöstä 150 markkaa kutakin alkavaa käyttötuntia kohden.

11 §

Lentoaseman päälliköllä tai hänen valtuuttamallaan on tarvittaessa oikeus siirrättää tai määrätä ilma-aluksen käyttäjä tai omistaja siirtämään ilma-alus 9§:n 1 momentissa mainituilla alueilla tai pois sieltä.

Kausikortti

12 §

Ilma-aluksesta, jonka suurin sallittu lentoonlähtömassa on enintään 5 700 kiloa, voidaan laskeutumis-, navigaatio- ja paikoitusmaksut, siltä osin kuin ilma-alusta ei käytetä säännölliseen liikenteeseen, suorittaa ennakolta kausimaksuna lunastamalla ilma-aluskohtainen kausikortti.

Kausimaksu voidaan suorittaa vähintään yhdeltä ja enintään kahdeltatoista kuukauden pituiselta ajanjaksolta. Kausimaksuna peritään jokaiselta kuukaudelta, jollei 4 momentista muuta johdu, ilma-aluksen suurimman sallitun lentoonlähtömassan kultakin alkavalta 100 kilolta ilma-aluksen painoluokan mukaan seuraavasti:

1)

0-3 000 kiloa 12,50 markkaa, kuitenkin vähintään 190 markkaa; ja

2)

3 001-5 700 kiloa 15 markkaa.

Mikäli kausimaksu suoritetaan yhtäjaksoiselta kahdentoista kuukauden ajalta, kausimaksuna peritään, jollei 4 momentista muuta johdu, ilma-aluksen suurimman sallitun lentoonlähtömassan kultakin alkavalta 100 kilolta ilma-aluksen painoluokan mukaan seuraavasti:

1)

0-3 000 kiloa 125 markkaa, kuitenkin vähintään 1 900 markkaa; ja

2)

3 001-5 700 kiloa 150 markkaa.

Kausimaksun suuruus on kuitenkin Helsinki-Vantaan lentoasemaa käytettäessä neljä kertaa ja Helsinki-Malmin lentoasemaa käytettäessä puolitoista kertaa 2 tai 3 momentissa tarkoitettu maksu.

13 §

Kausikortin voimassaoloaika alkaa lunastuspäivästä tai kortin lunastajan haluamasta myöhäisemmästä ajankohdasta, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluttua lunastuspäivästä.

Kausimaksun suorittaminen ei vapauta 6§:ssä tarkoitetun maksun suorittamisesta.

Ilma-aluksen omistajan tai käyttäjän vaihtuminen ei vaikuta kausikortissa tarkoitettuun oikeuteen.

Viikkokausikortti

14 §

Ulkomaisessa rekisterissä olevasta ilma-aluksesta, jonka suurin sallittu lentoonlähtömassa on enintään 2 000 kiloa, voidaan laskeutumis-, navigaatio- ja paikoitusmaksut siltä osin kuin ilma-alusta ei käytetä ansiolentoihin, suorittaa lunastamalla viikkokausikortti.

Viikkokausikortti on voimassa yhden tai useampia seitsemän päivän jaksoja lunastuspäivästä tai kortin lunastajan haluamasta myöhäisemmästä ajankohdasta lukien. Viikkokausikortin lunastaminen ei vapauta 6§:ssä tarkoitetun maksun suorittamisesta.

Viikkokausikortin hinta on 170 markkaa kultakin seitsemän päivän jaksolta.

Ilmailuhallitus määrää, millä lentoasemilla viikkokausikorttia voidaan käyttää ja mistä sen voi lunastaa.

Hallimaksu

15 §

Hallimaksua on suoritettava lentoaseman lentokonehalliin otetusta ilma-aluksesta halliin ottamisen ajankohdasta jokaiselta alkavalta 24 tunnin pituiselta ajanjaksolta ilmailuhallituksen lentokonehalleille vahvistamien maksuluokkien mukaan siten, että maksu on ilma-aluksen suurimman sallitun lentoonlähtömassan kultakin alkavalta 1 000 kilolta seuraava:

lentokonehallin maksuluokka SA

I

II

III

Hallimaksu mk

27,50

26,00

21,80

Alin hallimaksu on kuitenkin kaikissa maksuluokissa 38 markkaa kultakin 24 tunnin pituiselta ajanjaksolta.

Lämmitettävässä peruslämpöisessä hallissa säilytettävästä ilma-aluksesta on suoritettava lämmityskaudelta, joka alkaa lokakuun 1 päivänä ja päättyy seuraavan huhtikuun 30 päivänä, 1 ja 2 momentin mukaiset maksut korotettuina 30 prosentilla. Mikäli hallin käyttäjä haluaa lämpötilan nostettavaksi peruslämpötilaa korkeammaksi, käyttäjä vastaa tästä aiheutuvista kustannuksista.

Edellä 1-3 momentissa tarkoitetusta hallimaksusta voidaan myöntää enintään 50 prosentin suuruinen alennus, jos hallitila määrätystä hallista varataan yhtä tai useampaa määrätyn tyyppistä saman käyttäjän ilma-alusta varten vähintään kuukauden ajaksi. Alennettu hallimaksu on tällöin maksettava ennakolta ja siitä riippumatta, käytetäänkö varattua hallitilaa.

16 §

Ilma-aluksen lentokonehalliin ottaminen ei oikeuta määrättyyn paikkaan lentokonehallissa. Ilma-aluksen siirtämisestä lentokonehalliin ja sieltä pois huolehtii ilma-aluksen käyttäjä. Lentoaseman päälliköllä on kuitenkin tarvittaessa oikeus siirrättää tai määrätä ilma-aluksen käyttäjä tai omistaja siirtämään ilma-alusta lentokonehallissa tai pois sieltä.

17 §

Ilma-alusten huolto- ja korjaustoimintaa tai ilma-alusten osien ja huoltovälineiden varastointia varten voidaan lentokonehallista erottaa tilaa, jolta on suoritettava maksu lattiapinta-alan neliömetriltä seuraavasti:

lentokonehallin maksuluokka

I

II

III

Hallimaksu huoltotilasta neliömetriltä kuukaudessa mk

29,40

23,70

16,50

tai neliömetriltä vuorokaudessa mk

1,60

1,30

0,90

Lentokonehallissa muualla kuin tässä pykälässä tarkoitetussa erotetussa tilassa ei saa harjoittaa muuta kuin tilapäistä vähäistä huolto- ja korjaustoimintaa.

Matkustajamaksu

18 §

Matkustajamaksu on suoritettava jokaisesta matkustajasta, joka lähtee valtion lentoasemalta kaupallisessa liikenteessä olevalla ilma-aluksella. Kaupallisella liikenteellä tarkoitetaan tässä ansiotarkoituksessa tapahtuvaa lentoa, josta matkustajalta peritään kuljetusmaksu.

Silloin kun matkustaja lähtee valtion lentoasemalta muussa kaupallisessa kuin aikataulunmukaisessa liikenteessä olevalla ilma-aluksella, matkustajamaksu on suoritettava vain, jos ilma-aluksen suurin sallittu lentoonlähtömassa ylittää 5 700 kiloa tai jos ilma-alus on tyyppihyväksytty yli kymmenelle matkustajalle.

19 §

Matkustajamaksun suuruus on kansainvälisessä lentoliikenteessä 51 markkaa jokaisesta matkustajasta, joka lähtee ilma-aluksella suomalaiselta lentoasemalta. Mikäli on kysymys lentomatkasta, jonka pituus on alle 360 kilometriä, maksun määrä on 38 markkaa matkustajaa kohti.

Kotimaisessa lentoliikenteessä matkustajamaksun suuruus on 38 markkaa jokaisesta ilma-aluksella lähtevästä matkustajasta.

Ilma-aluksen käyttäjän on sisällytettävä matkustajamaksu kuljetusmaksuihin, jollei ilmailuhallitus toisin määrää.

20 §

Matkustajamaksua ei suoriteta:

1)

kahta vuotta nuoremmasta lapsesta;

2)

jatkoyhteyttä käyttävästä kansainvälisen lentoliikenteen matkustajasta, joka on saapunut kansainvälisessä liikenteessä olevalla ilma-aluksella lentoasemalle ja jatkaa sieltä matkaansa samanlaisessa liikenteessä olevalla ilma-aluksella edellyttäen, että matka ilma-alusten aikataulujen mukaan jatkuu viimeistään 24 tunnin kuluttua matkustajan lentoasemalle saapumisen jälkeen;

3)

jatkoyhteyttä käyttävästä kotimaan lentoliikenteen matkustajasta, joka on saapunut lentoasemalle ilma-aluksella ja jatkaa sieltä matkaansa ilma-aluksella edellyttäen, että matka ilma-alusten aikataulujen mukaan jatkuu saman vuorokauden aikana, kuitenkin viimeistään 14 tunnin kuluttua matkustajan lentoasemalle saapumisen jälkeen;

4)

henkilöstä, joka viranomaisen siihen asianmukaisesti määräämänä on lennolla mukana tarkastaakseen tai valvoakseen ilma-aluksen tai sen laitteiden tai miehistön toimintaa lennon aikana tai on matkalla suorittamaan tällaista tehtävää;

5)

ilma-aluksen miehistön jäsenestä, joka suorittaa toimensa hoitamiseen liittyvää matkaa (siirtomiehistö);

6)

sellaisten lentojen osalta, jotka on katsottava yksinomaan sairaankuljetus- tai etsintä- ja pelastuslennoiksi taikka koulutuslennoiksi;

7)

matkustajasta, joka on mukana erityisesti humanitaariseen tarkoitukseen järjestetyllä lennolla; eikä

8)

matkustajasta, joka on mukana yleisölennätyksellä tai siihen verrattavissa olevalla lennolla, joka suoritetaan samaa lentopaikkaa käyttäen laskeutumatta välillä muualle.

Erinäisiä säännöksiä

21 §

Laskeutumis-, navigaatio- ja paikoitusmaksuja ei suoriteta:

1)

yksinomaan Suomen valtion tarkoituksiin käytettävästä ilma-aluksesta;

2)

etsintä- tai pelastuspalveluun osallistuvasta ilma-aluksesta;

3)

ilma-aluksesta, jolla viranomaisen määräyksestä tai suostumuksella suoritetaan yksinomaan ilma-aluksen tahi ilmaliikenteessä käytettävien maalaitteiden tarkastus- tai katsastuslentoja;

4)

ilma-aluksesta, jolla suoritetaan huolto- tai korjaustoimenpiteisiin liittyviä viranomaisen määräämiä koelentoja;

5)

suomalaisen lentoliikenneyrityksen tai ilmailuhallinnon henkilöstön koulutus- tai tarkastuslennoista;

6)

muusta kuin moottorilla varustetusta liito- ja purjelentokoneesta;

7)

ilma-aluksesta, joka teknillisestä syystä tai sääolosuhteiden pakottamana palaa lähtöpaikalle, edellyttäen, että ilma-alus ei viivy siellä kuutta tuntia enempää;

8)

ulkomaisesta ilma-aluksesta, jota käytetään valtiovierailuun;

9)

Suomessa rekisteröidystä ilma-aluksesta, jonka ilmailuhallitus on hyväksynyt koe- ja harrasteluokkaan (experimental);

10)

riippuliitimistä ja ultrakeveistä lentokoneista; eikä

11)

lentokuntoisesta, rekisterissä olevasta ilma-aluksesta, jonka ilmailuhallitus on määritellyt museoilma-alukseksi.

22 §

Jos saman lentoliikenteenharjoittajan käytössä olevien ilma-alusten kansainvälisessä liikenteessä Suomen lentoasemille suorittamien laskeutumisten yhteenlaskettu lukumäärä kalenterikuukaudessa on enemmän kuin sata, myönnetään 5§:n 1 momentissa, 7§:ssä ja 8§:n 1 momentissa määrättyjen maksujen yhteismäärästä paljousalennus. Alennuksen suuruus on 0,05 prosenttia jokaiselta kalenterikuukaudessa sadan ylittävältä laskeutumiskerralta, kuitenkin enintään 20 prosenttia edellä mainittujen maksujen määrästä.

23 §

Ilmailuhallitus voi määrätä, että aikataulunmukaisessa kotimaan lentoliikenteessä laskeutumis- ja paikoitusmaksut suoritetaan vahvistettujen aikataulujen mukaan laskettujen laskeutumiskertojen ja ilmoitettujen ilma-alustyyppien perusteella.

24 §

Ilma-aluksen käyttäjä ja omistaja ovat velvollisia antamaan tietoja ja selvityksiä, jotka ilmailuviranomainen katsoo tarpeellisiksi tässä asetuksessa tarkoitettujen maksujen määräämistä ja perimistä varten.

25 §

Milloin ilma-alus tuhoutumisen tai muun syyn vuoksi poistetaan ilma-alusrekisteristä ja siitä on suoritettu etukäteen 12, 15 tai 17§:ssä mainittuja maksuja, voi ilmailuhallitus hakemuksesta palauttaa suoritetut maksut niiltä täysiltä kuukausilta, joilta maksun edellyttämää käyttöaikaa on jäljellä.

26 §

Ilmailuhallitus voi alentaa liiketaloudellisilla perusteilla tässä asetuksessa tarkoitettua maksua määräajaksi edellyttäen, että kysymys on ilmailusta Suomen alueella ja että ilma-alus on Suomen kansalaisen tai suomalaisen yhteisön pysyvässä käytössä.

Milloin kysymys on Suomen ja toisen pohjoismaan välisestä lentoliikenteestä, liikenneministeriö voi vastavuoroisesti määrätä tällaisen liikenteen osalta perittäväksi tässä asetuksessa määrättyjä maksuja alempia maksuja.

27 §

Ilmailuhallitus määrää liikennöimismaksujen suorituskaudet ja suoritustavat.

Milloin liikennöimismaksut sallitaan maksettavan jälkikäteen, voidaan niiden maksamisesta vaatia ilmailuhallituksen hyväksymä vakuus.

28 §

Milloin ilmailuhallitus perii tässä asetuksessa tarkoitetun maksun laskulla, lasku on maksettava viimeistään 14 päivän kuluessa siitä, kun se on postitse lähetetty tai muuten toimitettu maksajalle. Postitse lähetetty lasku katsotaan toimitetuksi maksajalle seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun lasku on annettu postin kuljetettavaksi.

Ilmailuhallitukselle tarkoitettu posti- tai pankkisiirron välityksellä Suomessa suoritettu maksu katsotaan suoritetuksi silloin, kun maksaja saa kuitin ilmailuhallituksen tilille tapahtuneesta tilillepanosta tai tilisiirto on veloitettu maksajan tililtä.

Jos maksua ei suoriteta määräajassa, peritään vuotuista viivästyskorkoa 16 prosenttia. Viivästyskorko voidaan jättää perimättä, jos sen määrä on pienempi kuin 20 markkaa.

Jokaisesta samaa asiaa koskevasta maksukehotuksesta peritään 20 markan käsittely- ja perintälisä.

29 §

Tässä asetuksessa tarkoitettujen liikennöimismaksujen suorittamisesta vastaa ilma-aluksen käyttäjä. Jos maksua ei saada käyttäjältä, on ilma-aluksen omistaja velvollinen suorittamaan sen.

30 §

Milloin tämän asetuksen perusteella määrättyjä, erääntyneitä maksuja on maksamatta, noudatetaan, mitä ilmailulain 63§:n 2 momentissa on säädetty.

31 §

Tässä asetuksessa tarkoitettujen maksujen perimisestä ulosottoteitse säädetään ilmailuhallinnon taloudenhoidon yleisistä perusteista annetun lain (1376/88) 6§:ssä.

32 §

Ilmailuhallitus antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä ja ohjeita tämän asetuksen soveltamisesta.

Voimaantulo

33 §

Tämä asetus tulee voimaan 16 päivänä huhtikuuta 1989.

Tällä asetuksella kumotaan liikennöimismaksuista valtion lentoasemilla 2 päivänä joulukuuta 1983 annettu asetus (904/83) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa suoritettuun maksuun perustuva määräaikainen oikeus jää edelleen voimaan sanotun määräajan päättymiseen saakka.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

Helsingissä 7 päivänä huhtikuuta 1989

Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoMinisteri Matti Puhakka

Sivun alkuun