Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosaston päätös tuoreena pakastamattomana kulutukseen toimitettavien broilereiden tutkimisesta kasvattamoissa salmonellatartuntojen varalta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 216/1989
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosasto on 18 päivänä tammikuuta 1980 annetun eläintautilain (55/80) 12§:n nojalla päättänyt:
Yleistä
1 §
Tuoreena pakastamattomana kulutukseen toimitettavat broilerit on ennen teuraaksi lähettämistä tutkittava salmonellatartuntojen varalta siipikarjateurastamon toimesta ja kustannuksella.
Päätös koskee myös broileremoja, mikäli ne toimitetaan tuoreena pakastamattomana kulutukseen.
Näytteet
2 §
Tutkimukseen otetaan näytteet seuraavasti:
näytteenotto ajoitetaan kasvatuskauden lopulle siten, että tutkimustulos on teurastamon tiedossa ennen broilereiden toimittamista teuraaksi;
näytteeksi otetaan ulostetta broilerista;
samassa hallitilassa yhtäaikaa kasvatetuista samaan ikäryhmään kuuluvista linnuista (jäljempänä kasvatuserä) otetaan yksi näyte 500 eläintä kohti. Kuitenkin alle 5 000 eläimen kasvatuserästä otetaan vähintään 10 näytettä ja yli 10 000 eläimen kasvatuserästä vähintään 30 näytettä.
Näytteenotto
3 §
Näytteet otetaan siipikarjateurastamon toimesta tarkastuseläinlääkärin ohjeiden mukaan.
Laboratoriot
4 §
Näytteet voidaan tutkia teurastamon omassa laboratoriossa, kunnallisessa elintarviketutkimuslaitoksessa tai valtion eläinlääketieteellisessä laitoksessa taikka muussa valtion eläinlääketieteellisen laitoksen hyväksymässä laboratoriossa.
Tutkimusmenetelmät
5 §
Tutkimusmenetelmien tulee olla valtion eläinlääketieteellisen laitoksen hyväksymiä.
Toimenpiteet ja ilmoittamiset salmonellabakteereja todettaessa
6 §
Bakteerikanta on aina lähetettävä valtion eläinlääketieteelliseen laitokseen tyypitettäväksi.
Salmonellabakteerilöydöksestä teurastamon on ilmoitettava tarkastuseläinlääkärille ja sen läänin läänineläinlääkärille, jossa kasvattamo sijaitsee.
Kasvatuserän suhteen menetellään kuten maa- ja metsätalousministeriön siipikarjanlihantarkastuksesta antamassa päätöksessä määrätään.
Kasvattamossa on suoritettava normaali puhdistus ja desinfektio. Tämän jälkeen on kasvattamosta otettava puhtausnäytteet (tupfer-näytteet), jotka tutkitaan salmonellabakteerien varalta.
Kirjanpito
7 §
Siipikarjateurastamon tulee pitää kirjaa bakteriologisista tutkimuksista.
Viranomaisvalvonta
8 §
Järjestelmän noudattamista valvoo maa-ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosasto. Siipikarjateurastamossa valvonnasta vastaa tarkastuseläinlääkäri ja sen läänin läänineläinlääkäri, jossa teurastamo sijaitsee.
Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosastolle tai sen valtuuttamalle eläinlääkärille tulee pyydettäessä esittää edellä mainittu kirjanpito ja antaa muutkin valvontaan liittyvät tiedot.
Päätöksen määräyksistä poikkeaminen
9 §
Päätöksen määräyksistä voidaan poiketa maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosaston tai läänineläinlääkärin erityisistä syistä antamalla luvalla.
Voimaantulo
10 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1989.
Päätöksellä kumotaan eläinlääkintöosaston kirje 638/142, 2.12.1977 siltä osin kuin se koskee broilereiden kasvattamonäytteitä ja teurastamonäytteitä (kohdat I 2, 3, 4, III, IV, VA 2, 3, 4 ja VB 2, 3; kohdan VII 2 momenttia ei noudateta tämän päätöksen tarkoittamissa tapauksissa).
Helsingissä 2 päivänä maaliskuuta 1989
Toimistopäällikkö Saara ReiniusYlitarkastaja Riitta Heinonen