Laki ulkomaanedustuksen virkamiesten palkkauksesta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 346/1988
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §
Ulkomaanedustuksen virkamiesten palkkauksesta on voimassa mitä valtion virkamiesten palkkauksesta on säädetty tai määrätty taikka valtion virkaehtosopimuslain (664/70) nojalla sovittu, jollei tässä laissa toisin säädetä.
2 §
Ulkomaanedustuksen virkamiehelle voidaan varsinaisen palkkauksen lisäksi suorittaa paikalliskorotusta.
Paikalliskorotuksen suoritusperusteet määrää valtioneuvosto tulo- ja menoarvion rajoissa ottaen huomioon virkamiehen virka-aseman, tehtävän vastuullisuuden, perheellisyyden sekä asemamaassa vallitsevien olosuhteiden hänen palkkaukselleen asettamat erikoisvaatimukset.
3 §
Ulkomaanedustuksen virkamiehelle voidaan suorittaa varustautumiskorvausta ja asettautumiskustannusten korvausta, asuntokorvausta, koulutuskorvausta hänen huollettavanaan olevan lapsen koulutuskustannuksista, edustuskorvausta ja muuttokustannusten korvausta sekä korvausta muista kustannuksista sen mukaan kuin asetuksella tarkemmin säädetään.
Suurlähetystön, pysyvän edustuston, erityisedustuston, lähetystön sekä lähetetyn pääkonsulinviraston päällikkö on oikeutettu saamaan vapaan asunnon.
4 §
Jos kaksi samassa asemapaikassa palvelevaa virkamiestä on keskenään avioliitossa, valtioneuvosto päättää, missä määrin toiselle puolisoista suoritetaan paikalliskorotusta. Varustautumiskorvaus, asettautumiskustannusten korvaus, asuntokorvaus ja koulutuskorvaus suoritetaan ainoastaan toiselle heistä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.
5 §
Virkamies saa paikalliskorotusta ja 3§:ssä mainittuja korvauksia siltä ajalta, jona hän hoitaa asemamaassa virkaansa taikka on vuosilomalla tai oman edustustonsa toimialaan kuuluvalla virkamatkalla. Asemamaasta toiseen tapahtuvan virkasiirron yhteydessä pidettävän vuosiloman ajalta suoritetaan paikalliskorotus kuitenkin sen viran mukaan, johon virkamies on ennen siirtoa nimitetty.
Virkamiehen ollessa virkamatkalla, joka ei kuulu hänen oman edustustonsa toimialaan, tai virkasiirtoon kuuluvalla muuttomatkalla asemamaasta toiseen, on ulkoasiainministeriöllä oikeus päättää, saako hän paikalliskorotusta ja miten suurena se maksetaan.
6 §
Virkamiehen oikeus paikalliskorotukseen alkaa siitä päivästä, jona hän on ryhtynyt asemamaahan saavuttuaan hoitamaan virkaansa.
7 §
Paikalliskorotus ja asuntokorvaus suoritetaan kalenterikuukausittain etukäteen kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Jos kuukauden ensimmäinen arkipäivä on arkilauantai, voidaan paikalliskorotus ja asuntokorvaus suorittaa kuukauden toisena arkipäivänä.
Ulkoasiainministeriö määrää, minkä maan valuuttana ja minkä valuuttakurssin mukaan paikalliskorotus kulloinkin suoritetaan.
8 §
Jos virkamiehelle on myönnetty virkavapautta sairaudesta, viasta tai vammasta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi, hän saa paikalliskorotusta ja 3§:ssä mainittuja korvauksia kalenterivuosittain yhteensä enintään 60 virkavapauspäivältä.
Jos virkavapaus kalenterivuoden aikana kestää yhteensä yli 60 päivää, ulkoasiainministeriöllä on oikeus päättää, saako virkamies edelleen paikalliskorotusta ja 3§:ssä mainittuja korvauksia ja miten suurina ne maksetaan. Maksettavan paikalliskorotuksen osuus täydestä paikalliskorotuksesta saa kuitenkin olla enintään sen prosenttiosuuden suuruinen, jonka mukaisesti virkamiehelle suoritetaan palkkausta.
9 §
Virkamies, jolle on myönnetty virkavapautta raskauden ja synnytyksen vuoksi, saa paikalliskorotusta ja 3§:ssä mainittuja korvauksia siltä ajalta, jolta hän saa palkkausta. Tämän ylittävältä virkavapausajalta ulkoasiainministeriöllä on oikeus päättää, saako virkamies edelleen paikalliskorotusta ja 3§:ssä mainittuja korvauksia ja miten suurina ne maksetaan. Paikalliskorotuksen määrä saa tällöin olla kuitenkin enintään puolet täysimääräisestä paikalliskorotuksesta.
10 §
Edustuston päällikön tehtäviä hoitaneella samassa edustustossa palvelevalla virkamiehellä on oikeus saada päällikön poissaoloajalta seuraavissa tapauksissa paikalliskorotukseensa lisäys (viranhoitopalkkio), jonka suuruus on 25 prosenttia edustuston päällikön paikalliskorotuksesta:
edustuston päällikön sairausajalta, joka yhtäjaksoisesti kestää yli kolme viikkoa;
edustuston päällikön yhteensä 30 vuorokautta kalenterivuoden aikana ylittävältä sairausajalta, jota laskettaessa ei 1 kohdassa säädettyä sairausaikaa oteta huomioon;
edustuston päällikön ollessa asemamaan ulkopuolella oman edustuston toimialaan kuuluvalla virkamatkalla, joka kestää vähintään 10 vuorokautta, taikka muulla virkamatkalla asemamaan ulkopuolella; ja
edustuston päällikön ollessa vuosilomalla.
Mitä 1 momentissa on säädetty, sovelletaan myös silloin, kun edustuston päällikkö on kuollut taikka eronnut tai kun hänet on nimitetty uuteen virkaan tai asetettu valtioneuvoston käytettäväksi, kunnes uusi edustuston päällikkö on nimitetty ja hän on asemamaassa ryhtynyt hoitamaan virkaansa.
11 §
Tarkempia säännöksiä tämän lain täytäntöönpanosta annetaan asetuksella.
12 §
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 1988.
Tätä lakia sovelletaan palkkaukseen, paikalliskorotukseen ja korvaukseen, joka on suoritettava 1 päivänä tammikuuta 1988 tai sen jälkeen.
Tällä lailla kumotaan ulkomaanedustuksen viran ja toimen haltijain palkkauksesta 9 päivänä huhtikuuta 1976 annettu laki (317/76) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Hallituksen esitys 216/87
Ulkoasiainvaliok. miet. 1/88
Suuren valiok. miet. 7/88
Helsingissä 22 päivänä huhtikuuta 1988
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoUlkoasiainministeri Kalevi Sorsa