Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

196/1988

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston päätös maidon tuotantokiintiöiden tarkistamisesta vuonna 1988

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
196/1988

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvosto on maidon väliaikaisista tuotantokiintiöistä 27 päivänä heinäkuuta 1984 annetun lain (570/84) 14§:n nojalla, sellaisena kuin se on muutettuna 22 päivänä elokuuta 1986 annetulla lailla (623/86) sekä 31 päivänä joulukuuta 1987 annetulla lailla (1323/87), maa- ja metsätalousministeriön esittelystä päättänyt:

Lisäkiintiön myöntämisen edellytykset

1 §

Maidon väliaikaisista tuotantokiintiöistä annetun lain (570/84), jota jäljempänä sanotaan tuotantokiintiölaiksi, nojalla vahvistettuja maidon tuotantokiintiöitä voidaan korottaa sekä uusia tuotantokiintiöitä vahvistaa 16 000 000 litran yhteismäärän rajoissa sen mukaan kuin tässä päätöksessä on määrätty.

Tämän päätöksen nojalla vahvistettavista tuotantokiintiöiden korotuksista ja uusista tuotantokiintiöistä käytetään jäljempänä yhteisnimitystä lisäkiintiö.

2 §

Jos maidontuottajalle vahvistettu tai siirretty tuotantokiintiö on hyväksytty korotettavaksi maidon tuotantokiintiöiden tarkistamisesta vuonna 1986 annetun valtioneuvoston päätöksen (91/86) 2§:n nojalla ja hyväksyttävää lisäkiintiön määrää on sitä vahvistettaessa pienennetty maatilahallituksen määräämällä 40 prosentin osuudella, voidaan hänelle vahvistettua tai siirrettyä tuotantokiintiötä korottaa sanotun säännöksen perusteella hyväksyttävissä olevaan määrään saakka. Milloin lisäkiintiön myöntämisen perusteena on ollut tilalle hyväksyttävien rakennussuunnitelmien mukaisesti rakennettava, peruskorjattava tai laajennettava navetta, edellytyksenä tuotantokiintiön korottamiselle tämän pykälän nojalla on, että maidontuottaja on toteuttanut sanotun rakentamissuunnitelman tai aloittanut rakennussuunnitelman mukaisen rakentamisen ennen tämän päätöksen voimaantuloa.

3 §

Jos maatilan omistus- tai hallintaoikeus on siirtynyt maidontuottajalle joulukuun 31 päivän 1985 jälkeen tai maatilasta on tehty luonnoskauppakirja, voidaan hänelle vahvistettua tai siirrettyä tai tuotantokiintiön vahvistamista koskevan ennakkopäätöksen mukaista tuotantokiintiötä korottaa tilalla olevan tai sille hyväksyttävien rakennussuunnitelmien mukaisesti rakennettavan, peruskorjattavan tai laajennettavan navetan lypsylehmäpaikkojen lukumäärää vastaavaksi, ei kuitenkaan suuremmaksi kuin 120 000 litraksi. Edellytyksenä korottamiselle on, että sitä on maatilan kehittämisen kannalta ja tilalle laadittu talous- ja maksuvalmiussuunnitelma huomioon ottaen pidettävä tarkoituksenmukaisena. Tämän pykälän perusteella ei voida myöntää lisäkiintiötä edellä 2§:ssä tarkoitetulle tuottajalle.

4 §

Jos jakolain (604/51) 2 luvussa tarkoitetussa uusjaossa suoritettavaksi päätetyn tilan siirron johdosta on rakennettu tai rakennetaan uusi navetta, voidaan maidontuottajalle vahvistettua tuotantokiintiötä korottaa kyseisessä uudessa navetassa olevien lypsylehmäpaikkojen lukumäärää vastaavaksi.

5 §

Jos maidontuottaja ryhtyy tuotantokiintiölain voimaantulon jälkeen muissa kuin sanotun lain 12§:n 1 momentissa ja 13§:ssä tarkoitetuissa tapauksissa harjoittamaan maidontuotantoa maatilalla, jolle on hyväksytty Vuotoksen alueen maa- ja metsätalouden kehittämistoimenpiteistä annetuissa valtioneuvoston päätöksissä tarkoitettu kehittämissuunnitelma, voidaan hänelle vahvistaa tuotantokiintiö kehittämissuunnitelman mukaista lypsylehmien lukumäärää vastaavaksi.

6 §

Jos maidontuottajalle on tuotantokiintiölain voimaantulon jälkeen myyty maatilalain (188/77) mukaisessa käyttösuunnitelmatoimituksessa muodostettu maatila tai hänellä on muodostettu luontaiselinkeinolain (610/84) mukainen luontaiselinkeinotila taikka hänellä on muu viimeksi mainittuun verrattava tila, jota varten voidaan myöntää luontaiselinkeinolain nojalla tukea, voidaan hänelle vahvistaa tuotantokiintiö tai hänelle aikaisemmin vahvistettua tuotantokiintiötä korottaa tilalla olevan tai sille hyväksyttävien suunnitelmien mukaisesti rakennettavan, peruskorjattavan tai laajennettavan navetan lypsylehmäpaikkojen lukumäärää vastaavaksi. Mikäli kyseiselle maidontuottajalle on aikaisemmin vahvistettu muuta tilaa varten tuotantokiintiö, on se samalla määrättävä lakanneeksi.

7 §

Lisäkiintiötä vahvistettaessa on 2-6§:ssä määrätyn lisäksi noudatettava, mitä tuotantokiintiölain 15-18§:ssä on säädetty.

Määrättäessä lisäkiintiöitä lypsylehmien lukumäärän perusteella, katsotaan yhden lypsylehmän tuottavan vuodessa 5 200 litraa maitoa. Milloin on kysymys tuotantokiintiön korottamisesta 3, 4 tai 6§:n nojalla, voidaan kuitenkin maatilan entisten lypsylehmien lukumäärän osalta mainitun litramäärän sijasta käyttää kyseisten lypsylehmien vuotuisen keskituotoksen perusteella laskettua litramäärää.

Maatilahallituksen asiana on antaa tarkemmat määräykset lisäkiintiön vahvistamisedellytyksistä.

Lisäkiintiön hakeminen

8 §

Hakemus lisäkiintiön vahvistamisesta on jätettävä liitteineen sille maatalouspiirille, jonka toimialueella maatilan talouskeskus sijaitsee. Milloin lisäkiintiötä haetaan tämän päätöksen 3§:n perusteella, on hakemus jätettävä viimeistään 31 päivänä elokuuta 1988.

Hakemus voidaan jättää myös asianomaisen kunnan maatalouslautakunnalle, jonka tulee lähettää sille jätetyt hakemusasiakirjat viipymättä maatalouspiirille.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa on määrätty, maidontuottajalle vahvistettu tuotantokiintiö voidaan korottaa tämän päätöksen 2§:n nojalla ilman eri hakemusta maidon tuotantokiintiöiden tarkistamisesta vuonna 1986 annetun valtioneuvoston päätöksen (91/86) 10§:ssä tarkoitetun hakemuksen perusteella.

9 §

Hakemus on laadittava maatilahallituksen vahvistaman kaavan mukaiselle lomakkeelle, josta ilmenevät ainakin maidon tuotantokiintiöistä annetun asetuksen (649/84) 8 §:ssä mainitut tiedot.

Hakemukseen on liitettävä jäljennökset hakemuksen perusteena olevista asiakirjoista ja muut tarvittavat selvitykset hakemuksen perusteina olevista seikoista sen mukaan, kuin maatilahallitus tarkemmin määrää.

Lisäkiintiön vahvistaminen

10 §

Lisäkiintiöitä myönnettäessä maatalouspiirin on noudatettava seuraavaa etusijajärjestystä:

1)

edellä 2§:ssä tarkoitetut tuottajat;

2)

edellä 4, 5 ja 6§:ssä tarkoitetut tuottajat;

3)

ne 3§:ssä tarkoitetut tuottajat, jotka tai joiden aviopuoliso ei ollut ennen omistus- tai hallintaoikeuden siirtymistä täyttänyt 35 vuotta; sekä

4)

muut 3 §:ssä tarkoitetut tuottajat.

Lisäkiintiöt vahvistetaan 1 momentissa olevan etusijajärjestyksen mukaisesti. Etusijajärjestyksessä ensimmäisenä ja toisena olevat hakemukset voidaan ratkaista jo ennen 8§:ssä mainitun hakuajan päättymistä. Kohdassa 2 tarkoitetut hakemukset ratkaistaan tällöin hakemusten saapumisjärjestyksessä. Sen ensimmäisen ryhmän osalta, jolle lisäkiintiöitä ei voida vahvistaa täysimääräisinä, on lisäkiintiöitä pienennettävä maatalouspiirin määräämällä keskenään yhtä suurella prosenttiosuudella. Etusijajärjestyksessä seuraaville ryhmille ei lisäkiintiöitä vahvisteta.

11 §

Maatilahallitus määrää 1§:ssä tarkoitetun yhteismäärän rajoissa kullekin maatalouspiirille litramäärän, jonka puitteissa lisäkiintiöitä voidaan myöntää. Maatilahallituksen on määrättävä sanotut litramäärät maatalouspiireille ottaen huomioon niiden alueilla vuonna 1987 tuotettujen maitomäärien muutokset verrattuna vuonna 1986 tuotettuihin maitomääriin, kuitenkin siten, että Lapin läänissä ja Ahvenanmaan maakunnassa myönnettävien lisäkiintiöiden määrän tulee voida täysimääräisesti vastata vuonna 1987 lakkautettujen tuotantokiintiöiden perusteella vuonna 1985 tuotettua maitomäärää. Osa 1 §:ssä tarkoitetusta yhteismäärästä tulee varata valitustapausten ratkaisemista varten.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa on määrätty, maatilahallitus voi tarvittaessa muuttaa määräämiään kiintiöitä silloin, kun se hyväksyttävien hakemusten vähäisyyden tai muusta vastaavasta syystä on perusteltua.

Jos hyväksyttävien lisäkiintiöiden yhteenlaskettu litramäärä Lapin läänissä ja Ahvenanmaan maakunnassa ei vastaa 1 momentissa tarkoitettua maitomäärää, voidaan lisäkiintiö kyseisillä alueilla myöntää tämän päätöksen 3§:n nojalla myös sellaiselle maidontuottajalle, joka on saanut tilan haltuunsa ennen sanotussa säännöksessä tarkoitettua ajankohtaa tai joka ryhtyy uutena tuottajana harjoittamaan tilalla maidontuotantoa. Mikäli Lapin läänissä ja Ahvenanmaan maakunnassa myönnettävien lisäkiintiöiden määrä ei tämän jälkeenkään vastaa 1 momentissa tarkoitettua vähimmäismäärää, voidaan tämän päätöksen perusteella myöntää lisäkiintiöitä tuotantokiintiölain rehuomavaraisuutta koskevista säännöksistä poiketen. Tilan rehuomavaraisuuden tulee kuitenkin olla vähintään yksi kolmasosa tilan rehuntarpeesta.

12 §

Lisäkiintiöt on vahvistettava koskemaan maidontuottajan vuonna 1988 meijeriin toimittamaa maitoa. Lisäkiintiöpäätöksessä on ilmoitettava myönnetty lisäkiintiö ja vahvistettu kokonaiskiintiö.

13 §

Jos lisäkiintiö muodostuisi pienemmäksi kuin 1 000 litraa, ei lisäkiintiötä vahvisteta.

Erinäisiä määräyksiä

14 §

Tarkemmat määräykset tämän päätöksen täytäntöönpanosta antaa maatilahallitus.

15 §

Tämä päätös tulee voimaan 9 päivänä maaliskuuta 1988.

Helsingissä 26 päivänä helmikuuta 1988

Maa- ja metsätalousministeri Toivo T. PohjalaNuorempi hallitussihteeri Esko Laurila

Sivun alkuun