Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

182/1987

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön päätös eräiden elintarvikerasvojen vitaminoinnista sekä lisäaineiden ja tunnistusaineiden käytöstä näihin valmisteisiin

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
182/1987

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriö on eräistä elintarvikerasvoista 5 päivänä tammikuuta 1979 annetun lain (1/79) 4 ja 17 §:n nojalla päättänyt:

Soveltamisala

1 §

Tämä päätös koskee margariinin, voi-kasviöljyseoksen ja rasvasekoitteen vitaminointia sekä lisäaineiden ja tunnistusaineiden käyttöä mainittuihin valmisteisiin.

Vitaminointi

2 §

Jos margariinia, voi-kasviöljyseosta tai rasvasekoitetta vitaminoidaan, on siihen lisättävä

1)

A-vitamiinia tai beta-karoteenia niin, että 100 g:ssa valmistetta on A-vitamiinia retinolina ilmaistuna vähintään 500 æg ja enintään 1000 æg,

2)

D-vitamiinia niin, että 100 g:ssa valmistetta sitä on vähintään 5 æg ja enintään 10 æg.

Elintarvikevärit

3 §

Tässä päätöksessä tarkoitettuihin valmisteisiin saa käyttää päätöksen liitteenä olevassa lisäaineluettelossa mainittuja elintarvikevärejä siinä mainituin rajoituksin.

Aromit ja aromiaineet

4 §

Aromit ovat niihin sisältyvien aromiaineiden mukaan luontaisia, luontaisen kaltaisia tai keinotekoisia.

Aromin ja aromiaineen käyttöluvan myöntää maa- ja metsätalousministeriö kuultuaan elinkeinohallitusta, lääkintöhallitusta ja Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitosta. Lupa myönnetään kullekin margariinin, voi-kasviöljyseoksen tai rasvasekoitteen valmistajalle hakemuksesta.

Luonnonmausteet

5 §

Luonnonmausteita saa käyttää hyvän valmistustavan mukaisesti ja enintään määrän, joka tarvitaan mausteelle ominaisen maun aikaansaamiseksi Luonnonmausteiden osalta noudatetaan muuten soveltuvin osin, mitä elintarvikelain (526/41) nojalla on säädetty ja määrätty.

Ruokasuola ja ruokasuolavalmiste

6 §

Ruokasuolaa (natriumkloridi) saa käyttää enintään 25 g/kg. Ruokasuolavalmistetta saa käyttää maa- ja metsätalousministeriön luvalla ja asettamilla ehdoilla.

Muut lisäaineet

7 §

Margariiniin, voi-kasviöljyseokseen ja rasvasekoitteeseen saa käyttää tässä päätöksessä ja sen liitteenä olevassa lisäaineluettelossa mainittuja lisäaineita siinä mainituin rajoituksin.

Voi-kasviöljyseokseen (80 % rasvaa) saa käyttää lisäaineita niinkuin niiden käytöstä voihin on säädetty ja määrätty. Valmistuksessa käytettävä kasviöljy ei saa sisältää lisäaineita.

Sadanprosentin sääntö

8 §

Jos valmisteeseen käytetään samanaikaisesti useita emulgointiaineisiin, hapettumisen estoaineisiin, stabilointiaineisiin tai säilöntäaineisiin kuuluvia lisäaineita, ei summa, joka saadaan laskettaessa yhteen samaan ryhmään kuuluvien lisäaineiden pitoisuudet valmisteissa prosentteina

niille sallituista enimmäismääristä, saa olla suurempi kuin 100 (sadanprosentin sääntö).

Lisäaineiden laatu vaatimukset, valmistus, maahantuonti ja myynti

9 §

Edellä 3–7 §:ssä tarkoitettujen lisäaineiden puhtauden ja laadun sekä niiden valmistuksen, maahantuonnin ja myynnin osalta noudatetaan, mitä elintarvikelain nojalla on säädetty ja määrätty.

Tunnistusaineet

10 §

Margariinin ja rasvasekoitteen tunnistamiseksi on siihen lisättävä tarkoitukseen soveltuvaa tärkkelystä vähintään 0,03 %, ellei valmiste rasvahappokoostumuksensa perusteella ole tunnistettavissa sellaisesta margariinin tai rasvasekoitteen ja vastaavan maitovalmisteen seoksesta, jossa margariinin tai rasvasekoitteen osuus on enintään 25 %.

Erityisiä määräyksiä

11 §

Maa- ja metsätalousministeriö antaa tarvittaessa tarkempia ohjeita tämän päätöksen soveltamisesta.

Maa- ja metsätalousministeriö voi hakemuksesta erityisestä syystä yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksia tämän päätöksen määräyksistä.

Voimaantulo

12 §

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1987. Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä noudattamaan tämän päätöksen määräyksiä.

Tällä päätöksellä kumotaan maa- ja metsätalousministeriön kirjelmä n:o 3150/04 MMM

1979 eräiden elintarvikerasvojen tunnistamis- ja lisäaineista sekä vitaminoinnista, sekä maa- ja metsätalousministeriön kirjelmä n:o 13/130–79, 12.1.1979 siltä osin kuin siinä viitataan eräistä elintarvikerasvoista annetun lain (1/7 4 ja 17 §:ään.

Valmistaja, valmistuttaja, pakkaaja tai maahantuoja saa luovuttaa kauppaan margariinia, voi-kasviöljyseosta ja rasvasekoitetta vuoden 1987 loppuun, vaikka valmiste ei täytä tämän päätöksen määräyksiä, jos se on tämän päätöksen voimaan tullessa voimassa olleiden määräysten mukainen.

Muu kuin 3 momentissa tarkoitettu elinkeinonharjoittaja saa myydä sille ennen vuoden 1987 loppua toimitetun valmisteen, vaikka se ei täytä tämän päätöksen määräyksiä, jos valmiste on tämän päätöksen voimaan tullessa voimassa olleiden määräysten mukainen

Käytössä oleville aromeille ja aromiaineille on haettava uusi 4 §:n mukainen käyttölupa kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen antamisesta. Näitä saa käyttää siihen asti, kunnes uusi mahdollisesti tarkistettu lupa on myönnetty, kuitenkin enintään kaksi vuotta tämän päätöksen antamisesta.

Helsingissä 19 päivänä helmikuuta 1987

Maa- ja metsätalousministeri Toivo YläjärviToimistopäällikkö Kalevi Salminen

Eräiden elintarvikerasvojen

LISÄAINELUETTELO

1. Elintarvike

2. Lisäaineryhmä

3. Lisäaineen numerotunnus ja nimi

4. Pitoisuus enintään

MARGARIINI

Arominvahventeet

E 620

Glutamiinihappo

yhteensä 2 g/kg

MARGARIINI 60

E 621

Natriumglutamaatti

yhteensä 2 g/kg

MARGARIINI 40 eli

Proteiinihydrolysaatit

10 g/kg

MINARIINI

Elintarvikevärit

E 160b

Annatto

5 mg/kg

E 100

Kurkuminoidit

15 mg/kg

Emulgointiaineet*

E 322

Lesitiini

E 475

Polyglyserolirasvahappoesterit

5 g/kg

E 471

Rasvahappojen mono ja diglyseridit

25 g/kg

E 472e

Rasvahappojen mono- ja diglyse. ridien diasetyyliviinihappoesterit

5 g/kg

E 472b

Rasvahappojen mono- ja diglyseridien maitohappoesterit

5 g/kg

E 472c

Rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit

5 g/kg

E 492

Sorbitaanitristearaatti

10 g/kg

Hapettumisen estoaine

E 300

Askorbiinihappo

0,2 g/kg

E 301

Natriumaskoibaatti

0,2 g/kg

E 304

Askorbyylipalmitaatti

0,2 g/kg

laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

E 320

Butyylihydroksianisoli (BHA)

0,2 g/kg

laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

E 312

Dodekyyligallaatti

0,1 g/kg

laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

E 311

Oktyyligallaatti

0,1 g/kg

laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

E 306

Tokoferoliuute

0,3 g/kg**

E 307

Alfa-tokoferoli

0,3 g/kg

E 308

Gamma-tokoferoli

0,3 g/kg

E 309

Delta-tokoferoli

0,3 g/kg

Tokoferoliasetaatti

0,3 g/kg

Happamuudensäätöaineet

E 260

Etikkahappo

E 261

Kaliumasetaatti

E 262

Natriumasetaatti

E 340

Kaliummonofosfaatit

yhteensä 1 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna

yhteensä 2 g/kg

E 339

Natriummonofosfaatit

yhteensä 1 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna

yhteensä 2 g/kg

E 500

Natriumkarbonaatit

yhteensä 1 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna

yhteensä 2 g/kg

*Sadanprosentin sääntöä sovelletaan muihin emulgointiaineisiin paitsi lesitiiniin,

* * Määrärajoi tus tarkoittaa uutteen kokonaistokoferolipitoisuutta,

1. Elintarvike

2. Lisäaineryhmä

3. Lisäaineen numerotunnus ja nimi

4. Pitoisuus enintään

E 525

Kaliumhydroksidi

E 526

Kalsiumhydroksidi

E 524

Natriumhydroksidi

E 270

Maitohappo

E 326

Kaliumlaktaatti

E 325

Natriumlaktaatti

E 330

Sitruunahappo

E 332

Kaliumsitraatit

E 331

Natriumsitraatit

E 575

Glukono-deltalaktoni (GDL)

2 g/kg

Sakeuttamis- ja hyytelöimisaineet

Liivate

Vain margariini 60: een ja margariini 40:een

Sakeuttamis- ja hyytetöimisaineet

Tärkkelys

E 400

Algiinihappo

yhteensä 10 g/kg

E 401

Natriumalginaatti

yhteensä 10 g/kg

E 402

Kaliumalginaatti

yhteensä 10 g/kg

E 403

Ammoniumalginaatti

yhteensä 10 g/kg

E 404

Kalsiumalinaatti

yhteensä 10 g/kg

E 405

Propytengykolialginaatti

yhteensä 10 g/kg

E 410

Johanneksenleipäpuunjauhe

yhteensä 10 g/kg

E 466

Karboksimetyyliselluloosa (CMC)

yhteensä 10 g/kg

E 407

Karrageeni

yhteensä 10 g/kg

E 440

Pektiini

yhteensä 10 g/kg

Säilöntäaineet

E 210

Bentsoehappo

1 g/kg

E 211

Natriumbentsoaatti

1 g/kg

E 200

Sorbiinihappo

2 g/kg

E 202

Kaliumsorbaatti

2 g/kg

Muut

Sakkaroosi

Glukoosi

Siirappi

VOI-KASVIÖUYSEOS 60 VOI-KASVIÖLJYSEOS 40

Emulgointiaineet

E 471

Rasvahappojen mono ja diglyseridit

10 g/kg

Hapettumisen estoaineet

E 300

Askorbiinihappo

0,2 g/kg

E 301

Natriumaskorbaatti

0,2 g/kg

E 306

Tokoferoliuute

0,3 g/kg

E 307

Alfa-tokoferoli

0,3 g/kg

E 308

Gamma-tokoferoli

0,3 g/kg

E 309

Delta-tokoferoli

0,3 g/kg

Tokoferoliasetaatti

0,3 g/kg*

Happamuudensäätöaineet

E 340

Kaliummonofosfaatit

yhteensä 5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna

E 339

Natriummonofosfaatit

yhteensä 5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna

E 525

Kaliumhydroksidi

E 526

Kalsiumhydroksidi

E 524

Natriumhydroksidi

E 330

Sitruunahappo

E 332

Kaliumsitraatit

E 331

Natriumsitraatit

*Määrärajoitus tarkoittaa uutteen kokonaistokoferolipitoisuutta.

1 Elintarvike

2. Lisäainetyhmä

3 Lisäaineen numerotunnus ja nimi

4 Pitotsuus enintaan

Säilöntäaineet

E 200

Sorbiinihappo

2 g/kg

E 202

Kaliumsorbaatti

2 g/kg

RASVASEKOITE

Elintarvikevärit

E 160b

Annatto

5 mg/kg

E 160a

Beta-karoteeni

yhteensä 25 mg/kg

E 160e

Beta-apo-8' -karotenaali

yhteensä 25 mg/kg

E 160f

Beta-apo-8' -karoteenihappoetyyliesteri

yhteensä 25 mg/kg

E 100

Kurkuminoidit

15 mg/kg

E 101

Riboflaviini

20 mg/kg

Emulgointiaineet*

E 322

Lesitiini

E 475

Polyglyserolirasvahappoesterit

5 g/kg

E 471

Rasvahappojen mono ja diglyseridit

25 g/kg

E 472e

Rasvahappojen mono- ja diglyseridien diasetyyliviinihappoesterit

10 g/kg

jauhemaisiin valmisteisiin 40 g/kg

E 472b

Rasvahappojen mono- ja diglyseri dien maitohappoesterit

10 g/kg

jauhemaisiin valmisteisiin 40 g/kg

E 472c

Rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit

10 g/kg

jauhemaisiin valmisteisiin 40 g/kg

Hapettumisen estoaineet

E 320

Butyylihydroksianisoli (BHA)

0,2 g/kg

laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

E 312

Dodekyyligallaatti

0,1 g/kg

laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

E 311

Oktyyligallaatti

0,1 g/kg

laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta

E 306

Tokoferoliuute

0,3 g/kg**

E 307

Alfa-tokoferoli

0,3 g/kg

E 308

Gamma-tokoferoli

0,3 g/kg

E 309

Delta-tokoferoli

0,3 g/kg

Tokoferoliasetaatti

0,3 g/kg**

Happamuudensäätöaineet

E 260

Etikkahappo

E 261

Kaliumasetaatti

E 262

Natriumasetaatti

E 500

Natriumkarbonaatit

2 g/kg

E 525

Kaliumhydroksidi

E 526

Kalsiumhydroksidi

E 524

Natriumhydroksidi

E 270

Maitohappo

E 326

Kaliumlaktaatti

E 325

Natriumlaktaatti

E 330

Sitruunahappo

E 332

Kaliumsitraatit

E 331

Natriumsitraatit

E 507

Suolahappo

1 g/kg

Vain jauhemaisiin valmisteisiin

Paakkuuntumisen estoaineet

E 551

Piidioksidi

yhteensä 1.5 g/kg

E 550

Natriumsilikaatti

yhteensä 1.5 g/kg

*Sadanprosentin sääntöä sovelletaan muihin emulgointiaineisiin paitsi lesititniin.

**Määrärajoitus tarkoittaa uutteen kokonaistokoferolipitoisuutta.

1 Elintarvike

2. Lisäainetyhmä

3 Lisäaineen numerotunnus ja nimi

4 Pitoisuus enintään

Sakeuttamis-, ja hyytelöimisaineet

E 400

Algiinihappo

yhteensä 30 g/kg

E 401

Natriumalginaatti

yhteensä 30 g/kg

E 402

Kaliumalginaatti

yhteensä 30 g/kg

E 403

Ammoniumalginaatti

yhteensä 30 g/kg

E 404

Kalsiu mal inaatti

yhteensä 30 g/kg

E 405

Propylengykolialginaatti

yhteensä 30 g/kg

E 412

Guargumi

yhteensä 30 g/kg

E 410

Johanneksenleipäpuunjauhe

yhteensä 30 g/kg

E 466

Karboksimetyyliselluloosa (CMC)

yhteensä 30 g/kg

E 407

Karrageeni

yhteensä 30 g/kg

Stabilointiaineet

E 340

Kaliummonofosfaatit

yhteensä 2,5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna; 10 g/kg kahvin kanssa käytettäviin jauhemaisiin valmisteisiin

E 341

Kalsiummonofosfaatit

yhteensä 2,5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna; 10 g/kg kahvin kanssa käytettäviin jauhemaisiin valmisteisiin

E 339

Natriummonofosfaatit

yhteensä 2,5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna; 10 g/kg kahvin kanssa käytettäviin jauhemaisiin valmisteisiin

Muut

Sakkaroosi

Glukoosi

Siirappi

Sivun alkuun