Maa- ja metsätalousministeriön päätös eräiden elintarvikerasvojen vitaminoinnista sekä lisäaineiden ja tunnistusaineiden käytöstä näihin valmisteisiin
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 182/1987
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Maa- ja metsätalousministeriö on eräistä elintarvikerasvoista 5 päivänä tammikuuta 1979 annetun lain (1/79) 4 ja 17 §:n nojalla päättänyt:
Soveltamisala
1 §
Tämä päätös koskee margariinin, voi-kasviöljyseoksen ja rasvasekoitteen vitaminointia sekä lisäaineiden ja tunnistusaineiden käyttöä mainittuihin valmisteisiin.
Vitaminointi
2 §
Jos margariinia, voi-kasviöljyseosta tai rasvasekoitetta vitaminoidaan, on siihen lisättävä
A-vitamiinia tai beta-karoteenia niin, että 100 g:ssa valmistetta on A-vitamiinia retinolina ilmaistuna vähintään 500 æg ja enintään 1000 æg,
D-vitamiinia niin, että 100 g:ssa valmistetta sitä on vähintään 5 æg ja enintään 10 æg.
Elintarvikevärit
3 §
Tässä päätöksessä tarkoitettuihin valmisteisiin saa käyttää päätöksen liitteenä olevassa lisäaineluettelossa mainittuja elintarvikevärejä siinä mainituin rajoituksin.
Aromit ja aromiaineet
4 §
Aromit ovat niihin sisältyvien aromiaineiden mukaan luontaisia, luontaisen kaltaisia tai keinotekoisia.
Aromin ja aromiaineen käyttöluvan myöntää maa- ja metsätalousministeriö kuultuaan elinkeinohallitusta, lääkintöhallitusta ja Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitosta. Lupa myönnetään kullekin margariinin, voi-kasviöljyseoksen tai rasvasekoitteen valmistajalle hakemuksesta.
Luonnonmausteet
5 §
Luonnonmausteita saa käyttää hyvän valmistustavan mukaisesti ja enintään määrän, joka tarvitaan mausteelle ominaisen maun aikaansaamiseksi Luonnonmausteiden osalta noudatetaan muuten soveltuvin osin, mitä elintarvikelain (526/41) nojalla on säädetty ja määrätty.
Ruokasuola ja ruokasuolavalmiste
6 §
Ruokasuolaa (natriumkloridi) saa käyttää enintään 25 g/kg. Ruokasuolavalmistetta saa käyttää maa- ja metsätalousministeriön luvalla ja asettamilla ehdoilla.
Muut lisäaineet
7 §
Margariiniin, voi-kasviöljyseokseen ja rasvasekoitteeseen saa käyttää tässä päätöksessä ja sen liitteenä olevassa lisäaineluettelossa mainittuja lisäaineita siinä mainituin rajoituksin.
Voi-kasviöljyseokseen (80 % rasvaa) saa käyttää lisäaineita niinkuin niiden käytöstä voihin on säädetty ja määrätty. Valmistuksessa käytettävä kasviöljy ei saa sisältää lisäaineita.
Sadanprosentin sääntö
8 §
Jos valmisteeseen käytetään samanaikaisesti useita emulgointiaineisiin, hapettumisen estoaineisiin, stabilointiaineisiin tai säilöntäaineisiin kuuluvia lisäaineita, ei summa, joka saadaan laskettaessa yhteen samaan ryhmään kuuluvien lisäaineiden pitoisuudet valmisteissa prosentteina
niille sallituista enimmäismääristä, saa olla suurempi kuin 100 (sadanprosentin sääntö).
Lisäaineiden laatu vaatimukset, valmistus, maahantuonti ja myynti
9 §
Edellä 3–7 §:ssä tarkoitettujen lisäaineiden puhtauden ja laadun sekä niiden valmistuksen, maahantuonnin ja myynnin osalta noudatetaan, mitä elintarvikelain nojalla on säädetty ja määrätty.
Tunnistusaineet
10 §
Margariinin ja rasvasekoitteen tunnistamiseksi on siihen lisättävä tarkoitukseen soveltuvaa tärkkelystä vähintään 0,03 %, ellei valmiste rasvahappokoostumuksensa perusteella ole tunnistettavissa sellaisesta margariinin tai rasvasekoitteen ja vastaavan maitovalmisteen seoksesta, jossa margariinin tai rasvasekoitteen osuus on enintään 25 %.
Erityisiä määräyksiä
11 §
Maa- ja metsätalousministeriö antaa tarvittaessa tarkempia ohjeita tämän päätöksen soveltamisesta.
Maa- ja metsätalousministeriö voi hakemuksesta erityisestä syystä yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksia tämän päätöksen määräyksistä.
Voimaantulo
12 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1987. Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä noudattamaan tämän päätöksen määräyksiä.
Tällä päätöksellä kumotaan maa- ja metsätalousministeriön kirjelmä n:o 3150/04 MMM
1979 eräiden elintarvikerasvojen tunnistamis- ja lisäaineista sekä vitaminoinnista, sekä maa- ja metsätalousministeriön kirjelmä n:o 13/130–79, 12.1.1979 siltä osin kuin siinä viitataan eräistä elintarvikerasvoista annetun lain (1/7 4 ja 17 §:ään.
Valmistaja, valmistuttaja, pakkaaja tai maahantuoja saa luovuttaa kauppaan margariinia, voi-kasviöljyseosta ja rasvasekoitetta vuoden 1987 loppuun, vaikka valmiste ei täytä tämän päätöksen määräyksiä, jos se on tämän päätöksen voimaan tullessa voimassa olleiden määräysten mukainen.
Muu kuin 3 momentissa tarkoitettu elinkeinonharjoittaja saa myydä sille ennen vuoden 1987 loppua toimitetun valmisteen, vaikka se ei täytä tämän päätöksen määräyksiä, jos valmiste on tämän päätöksen voimaan tullessa voimassa olleiden määräysten mukainen
Käytössä oleville aromeille ja aromiaineille on haettava uusi 4 §:n mukainen käyttölupa kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen antamisesta. Näitä saa käyttää siihen asti, kunnes uusi mahdollisesti tarkistettu lupa on myönnetty, kuitenkin enintään kaksi vuotta tämän päätöksen antamisesta.
Helsingissä 19 päivänä helmikuuta 1987
Maa- ja metsätalousministeri Toivo YläjärviToimistopäällikkö Kalevi Salminen
Eräiden elintarvikerasvojen
LISÄAINELUETTELO
1. Elintarvike | 2. Lisäaineryhmä | 3. Lisäaineen numerotunnus ja nimi | 4. Pitoisuus enintään | ||
MARGARIINI | Arominvahventeet | E 620 | Glutamiinihappo | yhteensä 2 g/kg | |
MARGARIINI 60 | E 621 | Natriumglutamaatti | yhteensä 2 g/kg | ||
MARGARIINI 40 eli | Proteiinihydrolysaatit | 10 g/kg | |||
MINARIINI | |||||
Elintarvikevärit | E 160b | Annatto | 5 mg/kg | ||
E 100 | Kurkuminoidit | 15 mg/kg | |||
Emulgointiaineet* | E 322 | Lesitiini | |||
E 475 | Polyglyserolirasvahappoesterit | 5 g/kg | |||
E 471 | Rasvahappojen mono ja diglyseridit | 25 g/kg | |||
E 472e | Rasvahappojen mono- ja diglyse. ridien diasetyyliviinihappoesterit | 5 g/kg | |||
E 472b | Rasvahappojen mono- ja diglyseridien maitohappoesterit | 5 g/kg | |||
E 472c | Rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit | 5 g/kg | |||
E 492 | Sorbitaanitristearaatti | 10 g/kg | |||
Hapettumisen estoaine | E 300 | Askorbiinihappo | 0,2 g/kg | ||
E 301 | Natriumaskoibaatti | 0,2 g/kg | |||
E 304 | Askorbyylipalmitaatti | 0,2 g/kg | laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
E 320 | Butyylihydroksianisoli (BHA) | 0,2 g/kg | laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
E 312 | Dodekyyligallaatti | 0,1 g/kg | laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
E 311 | Oktyyligallaatti | 0,1 g/kg | laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
E 306 | Tokoferoliuute | 0,3 g/kg** | |||
E 307 | Alfa-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
E 308 | Gamma-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
E 309 | Delta-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
Tokoferoliasetaatti | 0,3 g/kg | ||||
Happamuudensäätöaineet | E 260 | Etikkahappo | |||
E 261 | Kaliumasetaatti | ||||
E 262 | Natriumasetaatti | ||||
E 340 | Kaliummonofosfaatit | yhteensä 1 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna | yhteensä 2 g/kg | ||
E 339 | Natriummonofosfaatit | yhteensä 1 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna | yhteensä 2 g/kg | ||
E 500 | Natriumkarbonaatit | yhteensä 1 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna | yhteensä 2 g/kg |
*Sadanprosentin sääntöä sovelletaan muihin emulgointiaineisiin paitsi lesitiiniin,
* * Määrärajoi tus tarkoittaa uutteen kokonaistokoferolipitoisuutta,
1. Elintarvike | 2. Lisäaineryhmä | 3. Lisäaineen numerotunnus ja nimi | 4. Pitoisuus enintään | ||
E 525 | Kaliumhydroksidi | ||||
E 526 | Kalsiumhydroksidi | ||||
E 524 | Natriumhydroksidi | ||||
E 270 | Maitohappo | ||||
E 326 | Kaliumlaktaatti | ||||
E 325 | Natriumlaktaatti | ||||
E 330 | Sitruunahappo | ||||
E 332 | Kaliumsitraatit | ||||
E 331 | Natriumsitraatit | ||||
E 575 | Glukono-deltalaktoni (GDL) | 2 g/kg | |||
Sakeuttamis- ja hyytelöimisaineet | Liivate | ||||
Vain margariini 60: een ja margariini 40:een | Sakeuttamis- ja hyytetöimisaineet | Tärkkelys | |||
E 400 | Algiinihappo | yhteensä 10 g/kg | |||
E 401 | Natriumalginaatti | yhteensä 10 g/kg | |||
E 402 | Kaliumalginaatti | yhteensä 10 g/kg | |||
E 403 | Ammoniumalginaatti | yhteensä 10 g/kg | |||
E 404 | Kalsiumalinaatti | yhteensä 10 g/kg | |||
E 405 | Propytengykolialginaatti | yhteensä 10 g/kg | |||
E 410 | Johanneksenleipäpuunjauhe | yhteensä 10 g/kg | |||
E 466 | Karboksimetyyliselluloosa (CMC) | yhteensä 10 g/kg | |||
E 407 | Karrageeni | yhteensä 10 g/kg | |||
E 440 | Pektiini | yhteensä 10 g/kg | |||
Säilöntäaineet | E 210 | Bentsoehappo | 1 g/kg | ||
E 211 | Natriumbentsoaatti | 1 g/kg | |||
E 200 | Sorbiinihappo | 2 g/kg | |||
E 202 | Kaliumsorbaatti | 2 g/kg | |||
Muut | Sakkaroosi | ||||
Glukoosi | |||||
Siirappi | |||||
VOI-KASVIÖUYSEOS 60 VOI-KASVIÖLJYSEOS 40 | Emulgointiaineet | E 471 | Rasvahappojen mono ja diglyseridit | 10 g/kg | |
Hapettumisen estoaineet | E 300 | Askorbiinihappo | 0,2 g/kg | ||
E 301 | Natriumaskorbaatti | 0,2 g/kg | |||
E 306 | Tokoferoliuute | 0,3 g/kg | |||
E 307 | Alfa-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
E 308 | Gamma-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
E 309 | Delta-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
Tokoferoliasetaatti | 0,3 g/kg* | ||||
Happamuudensäätöaineet | E 340 | Kaliummonofosfaatit | yhteensä 5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna | ||
E 339 | Natriummonofosfaatit | yhteensä 5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna | |||
E 525 | Kaliumhydroksidi | ||||
E 526 | Kalsiumhydroksidi | ||||
E 524 | Natriumhydroksidi | ||||
E 330 | Sitruunahappo | ||||
E 332 | Kaliumsitraatit | ||||
E 331 | Natriumsitraatit |
*Määrärajoitus tarkoittaa uutteen kokonaistokoferolipitoisuutta.
1 Elintarvike | 2. Lisäainetyhmä | 3 Lisäaineen numerotunnus ja nimi | 4 Pitotsuus enintaan | ||
Säilöntäaineet | E 200 | Sorbiinihappo | 2 g/kg | ||
E 202 | Kaliumsorbaatti | 2 g/kg | |||
RASVASEKOITE | Elintarvikevärit | E 160b | Annatto | 5 mg/kg | |
E 160a | Beta-karoteeni | yhteensä 25 mg/kg | |||
E 160e | Beta-apo-8' -karotenaali | yhteensä 25 mg/kg | |||
E 160f | Beta-apo-8' -karoteenihappoetyyliesteri | yhteensä 25 mg/kg | |||
E 100 | Kurkuminoidit | 15 mg/kg | |||
E 101 | Riboflaviini | 20 mg/kg | |||
Emulgointiaineet* | E 322 | Lesitiini | |||
E 475 | Polyglyserolirasvahappoesterit | 5 g/kg | |||
E 471 | Rasvahappojen mono ja diglyseridit | 25 g/kg | |||
E 472e | Rasvahappojen mono- ja diglyseridien diasetyyliviinihappoesterit | 10 g/kg | jauhemaisiin valmisteisiin 40 g/kg | ||
E 472b | Rasvahappojen mono- ja diglyseri dien maitohappoesterit | 10 g/kg | jauhemaisiin valmisteisiin 40 g/kg | ||
E 472c | Rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit | 10 g/kg | jauhemaisiin valmisteisiin 40 g/kg | ||
Hapettumisen estoaineet | E 320 | Butyylihydroksianisoli (BHA) | 0,2 g/kg | laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | |
E 312 | Dodekyyligallaatti | 0,1 g/kg | laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
E 311 | Oktyyligallaatti | 0,1 g/kg | laskettuna kokonaisrasvapitoisuudesta | ||
E 306 | Tokoferoliuute | 0,3 g/kg** | |||
E 307 | Alfa-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
E 308 | Gamma-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
E 309 | Delta-tokoferoli | 0,3 g/kg | |||
Tokoferoliasetaatti | 0,3 g/kg** | ||||
Happamuudensäätöaineet | E 260 | Etikkahappo | |||
E 261 | Kaliumasetaatti | ||||
E 262 | Natriumasetaatti | ||||
E 500 | Natriumkarbonaatit | 2 g/kg | |||
E 525 | Kaliumhydroksidi | ||||
E 526 | Kalsiumhydroksidi | ||||
E 524 | Natriumhydroksidi | ||||
E 270 | Maitohappo | ||||
E 326 | Kaliumlaktaatti | ||||
E 325 | Natriumlaktaatti | ||||
E 330 | Sitruunahappo | ||||
E 332 | Kaliumsitraatit | ||||
E 331 | Natriumsitraatit | ||||
E 507 | Suolahappo | 1 g/kg | |||
Vain jauhemaisiin valmisteisiin | Paakkuuntumisen estoaineet | E 551 | Piidioksidi | yhteensä 1.5 g/kg | |
E 550 | Natriumsilikaatti | yhteensä 1.5 g/kg |
*Sadanprosentin sääntöä sovelletaan muihin emulgointiaineisiin paitsi lesititniin.
**Määrärajoitus tarkoittaa uutteen kokonaistokoferolipitoisuutta.
1 Elintarvike | 2. Lisäainetyhmä | 3 Lisäaineen numerotunnus ja nimi | 4 Pitoisuus enintään | ||
Sakeuttamis-, ja hyytelöimisaineet | |||||
E 400 | Algiinihappo | yhteensä 30 g/kg | |||
E 401 | Natriumalginaatti | yhteensä 30 g/kg | |||
E 402 | Kaliumalginaatti | yhteensä 30 g/kg | |||
E 403 | Ammoniumalginaatti | yhteensä 30 g/kg | |||
E 404 | Kalsiu mal inaatti | yhteensä 30 g/kg | |||
E 405 | Propylengykolialginaatti | yhteensä 30 g/kg | |||
E 412 | Guargumi | yhteensä 30 g/kg | |||
E 410 | Johanneksenleipäpuunjauhe | yhteensä 30 g/kg | |||
E 466 | Karboksimetyyliselluloosa (CMC) | yhteensä 30 g/kg | |||
E 407 | Karrageeni | yhteensä 30 g/kg | |||
Stabilointiaineet | E 340 | Kaliummonofosfaatit | yhteensä 2,5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna; 10 g/kg kahvin kanssa käytettäviin jauhemaisiin valmisteisiin | ||
E 341 | Kalsiummonofosfaatit | yhteensä 2,5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna; 10 g/kg kahvin kanssa käytettäviin jauhemaisiin valmisteisiin | |||
E 339 | Natriummonofosfaatit | yhteensä 2,5 g/kg fosforipentoksidiksi laskettuna; 10 g/kg kahvin kanssa käytettäviin jauhemaisiin valmisteisiin | |||
Muut | Sakkaroosi | ||||
Glukoosi | |||||
Siirappi |