Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1034/1987

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston päätös kananmunien lisähinnasta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
1034/1987

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvosto on maa- ja metsätalousministeriön esittelystä päättänyt tulo- ja menoarviossa maatalouden hintapoliittiseen tukeen osoitetun määrärahan käyttämisestä kananmunien lisähinnan maksamiseen seuraavaa:

1 §

Kananmunien tuottajalle voidaan maksaa valtion varoista tulo- ja menoarvion rajoissa lisähintaa kulutustarkoituksiin myydyistä kananmunista siten kuin tässä päätöksessä määrätään.

Kananmunien lisähintaa voidaan maksaa 30.6.1988 jälkeen myydyistä kananmunista vain, jos tuottaja ei ole täyttänyt 65 vuotta ennen sen vuoden alkua, jonka aikana myydyistä kananmunista lisähintaa maksetaan. Lisähintaa voidaan kuitenkin maksaa 65 vuotta täyttäneelle tuottajalle, jos hänen aviopuolisonsa tai hänen kanssaan avioliitonomaisissa olosuhteissa elävä, tulo- ja varallisuusverolain (608/75) 2 a§:n 2 momentissa tarkoitettu henkilö ei ole ennen kyseistä ajankohtaa täyttänyt 65 vuotta.

Kuolinpesälle tai luonnollisten henkilöiden kananmunien tuottamista varten perustamalle yhtymälle voidaan maksaa lisähintaa 30.6.1988 jälkeen myydyistä kananmunista silloin, kun kuolinpesän tai yhtymän tilalla asuvista osakkaista ainakin yksi on ennen sen vuoden alkua, jonka aikana myydyistä kananmunista lisähintaa maksetaan, alle 65-vuotias.

Kananmunan tuotantoa harjoittavalle avoimelle yhtiölle, kommandiittiyhtiölle, osakeyhtiölle, osuuskunnalle, rekisteröidylle yhdistykselle tai julkisoikeudelliselle yhteisölle lisähinta maksetaan 30.6.1988 jälkeen myydyistä kananmunista 50 prosentilla alennettuna.

2 §

Kananmunien lisähinnan maksamisen edellytyksenä on, että sen maatalouspiirin maataloustoimisto, jonka alueella asianomainen kanala sijaitsee, on hakemuksesta vahvistanut kananmunien tuottajalle kananmunien perustuotantomäärän, jota jäljempänä sanotaan tuotantokiintiöksi. Hakemus on toimitettava asianomaisen kunnan maatalouslautakunnalle, jonka tulee viipymättä toimittaa se lausuntonsa kanssa edellä mainittuun maataloustoimistoon. Tuotantokiintiö on vahvistettava siten, että kananmunien tuottajan veroilmoituksella tai muulla luotettavalla tavalla hakemuksessaan joltakin kalenterivuodelta 1982, 1983 tai 1984 selvittämä kulutustarkoituksiin myytyjen kananmunien tuotantomäärä määrätään tuotantokiintiöksi.

Tuotantokiintiö voidaan vahvistaa 1 momentin säännöksistä poiketen seuraavissa tapauksissa:

1.

Jos tuottaja osoittaa kauppaliikkeelle myytyjen kananmunien määrän tuotantorakennuksen vahingoittumisen tai muun tuotantoa vaikeuttaneen erityisen painavan seikan vuoksi olleen vuosina 1982, 1983 ja 1984 olennaisesti vuosina 1980 tai 1981 myytyä määrää pienempi, voi maatilahallitus vahvistaa tuotantokiintiön vuosien 1980 tai 1981 tuotantomäärien perusteella.

2.

Tuottajalle, jolle on myönnetty sika- ja kanataloustuotannon ohjaamisesta eräissä tapauksissa annetun lain (302/75) mukainen lupa kanatalousyrityksen harjoittamiseen tai laajentamiseen ja jolle muutoin määräytyvän tuotantokiintiön on katsottava olevan kohtuuttoman pieni suhteessa niihin taloudellisiin uhrauksiin, joita tuottaja on ennen tammikuun 1 päivää 1986 tehnyt kanatalouden harjoittamiseksi laillisessa laajuudessa, voi maatilahallitus vahvistaa kiintiön uhrauksia vastaavan laajuuden mukaiseksi.

3.

Maataloustuotannon ohjaamisesta ja tasapainottamisesta annetun lain (81/83) mukaisen kananmunatuotantoa koskevan tuotannonmuutossopimuksen tehneille viljelijöille kiintiö voidaan vahvistaa myös sopimuksen perusteena olevan kanamäärän tai sopimuksen mukaisten kanataloudesta saatujen tulojen perusteella lasketun kanamäärän mukaan. Kanamäärää laskettaessa kyseisistä tuloista otetaan tällöin huomioon vain kulutustarkoituksiin myydyistä kananmunista saadut tulot. Tuotantokiintiö on vahvistettava edellä tarkoitettujen kanamäärien osalta siten, että kanan vuosituotokseksi lasketaan 15 kg.

4.

Kananmunien tuotannon keskeyttämisestä tehtävistä sopimuksista annettujen valtioneuvoston päätösten (1001/80 ja 253/82) mukaisen sopimuksen tehneille viljelijöille kiintiö voidaan vahvistaa sopimuksen perusteena olevan kanamäärän mukaan. Tuotantokiintiö on vahvistettava edellä tarkoitettujen kanamäärien osalta siten, että kanan vuosituotokseksi lasketaan 15 kg.

5.

Tuottajalle, jolle on myönnetty kotieläintuotannon ohjaamisesta eräissä tapauksissa annettujen lakien (996/79, 1080/81 ja 1011/84) mukainen lupa kanatalousyrityksen harjoittamiseen tai laajentamiseen, voidaan vahvistaa luvan mukaista kanamäärää vastaava tuotantokiintiö, jolloin kanan vuosituotokseksi lasketaan 15 kg.

6.

Kananmunien tuottajalle, jolle on myönnetty siipikarjan siitoseläinten pidon ja munien haudontojen sekä poikasten kasvattamisen, myymisen ja välittämisen harjoittamisesta annetun lain (302/77, muut. 531/80) mukainen lupa siipikarjan siitoseläinten pidon harjoittamiseen tai joka tuottaa kananmunia teuraskananpoikasten tuotantoa varten, vahvistetaan tuotantokiintiö kuitenkin 1 momentin kolmannessa virkkeessä tarkoitettujen tuotantomäärien perusteella.

7.

Kananmunien tuottajalle, jolla on enintään 100 tuotantoiässä olevaa munivaa kanaa ja joka on aloittanut tuotannon kesken vuotta 1984, on tuotantokiintiöksi vahvistettava kilomäärä, joka saadaan, kun sanotun vuoden lopussa vakiintuneeksi katsottava kanamäärä kerrotaan luvulla 15.

Kananmunien tuottajalle, jolla on enintään 100 tuotantoiässä olevaa munivaa kanaa ja joka on aloittanut kananmunatuotannon vuoden 1984 jälkeen, ei tuotantokiintiötä vahvisteta.

Tuotantokiintiötä ei saa vahvistaa suuremmaksi kuin mitä kananmunien tuottajalla kotieläintuotannon ohjaamisesta eräissä tapauksissa annetun lain (1080/81) mukaan on ollut oikeus tuottaa.

3 §

Milloin kanatalousyrityksen omistus- tai hallintaoikeus tuotantokiintiön vahvistamisen jälkeen siirtyy uudelle omistajalle tai haltijalle, joka ryhtyy jatkamaan tilalla kananmunatuotantoa, siirretään sanottu kiintiö hakemuksesta uuden omistajan tai haltijan kiintiöksi edellyttäen, että uusi omistaja tai haltija on saanut luvan kananmunatuotannon harjoittamiseen.

Milloin viljelijä on tehnyt kananmunatuotannon keskeyttämisestä tehtävistä sopimuksista annettujen valtioneuvoston päätösten (1001/80 ja 253/82) mukaisen sopimuksen tai maataloustuotannon ohjaamisesta ja tasapainottamisesta annetun lain (81/83) mukaisen kananmunatuotantoa koskevan tuotannonmuutossopimuksen ja hänen yrityksensä siirtyy ennen tuotantokiintiön vahvistamista uudelle omistajalle tai haltijalle, vahvistetaan kiintiö tälle sopimuksen perusteena olevan kanamäärän mukaan siten, että kanan vuosituotokseksi lasketaan 15 kg.

Kiintiö voidaan 1 ja 2 momentin nojalla siirtää tai vahvistaa enintään sitä vastaavaksi, kuin tuottajalla on oikeus kotieläintuotannon ohjaamisesta eräissä tapauksissa annetun lain (1011/84) mukaan harjoittaa kananmunatuotantoa.

Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitetusta tuotantokiintiön siirtämisestä ja vahvistamisesta päättää 2§:n 1 momentissa tarkoitettu maatalouspiirin maataloustoimisto. Myös hakemusmenettelyyn sovelletaan, mitä siitä on viimeksi mainitussa momentissa määrätty.

4 §

Milloin tuottaja on sitoutunut vuonna 1987 tehtävistä kananmunatuotannon vähentämissopimuksista annetun valtioneuvoston päätöksen (538/87) 4§:n 1 momentin nojalla luopumaan oikeudesta kananmunien lisähintaan, on maataloustoimiston määrättävä tuotantokiintiö lakanneeksi kanojen poistamiskuukautta seuraavan kuukauden alusta lukien. Milloin kananmunatuotannon vähentämissopimus tuottajan tai maatalousviranomaisen toimesta irtisanotaan kesken sopimuskauden, vahvistetaan tuottajalle kiintiö entisen suuruisena edellyttäen, että hän on maksanut takaisin sopimuksen mukaisen lisäkorvauksen.

Milloin tuottaja on sitoutunut vuonna 1987 tehtävistä kananmunatuotannon osittaisista vähentämissopimuksista annetun valtioneuvoston päätöksen (809/87) 4§:n 1 momentin nojalla luopumaan sopimuksen perusteella vähennettävien kanojen osalta oikeudesta kananmunien lisähintaan, on maataloustoimiston määrättävä tuotantokiintiö alennettavaksi sillä kilomäärällä, joka saadaan kun vähennettävien kanojen määrä kerrotaan luvulla 15.

5 §

Milloin tuottajan lupa harjoittaa kanatalousyritystä on kotieläintuotannon ohjaamisesta eräissä tapauksissa annetun lain (1011/84) nojalla peruutettu tai hän on keskeyttänyt toimintansa siten, että hänen voidaan mainitun lain 13§:n 3 momentin mukaan katsoa lopettaneen toimintansa pysyvästi, on maataloustoimiston määrättävä tuotantokiintiö lakanneeksi. Kiintiö on niin ikään määrättävä lakanneeksi silloin, kun tuottaja on ilmoittanut maataloustoimistolle lopettaneensa kananmunatuotannon harjoittamisen.

6 §

Tässä päätöksessä tarkoitettua kananmunien lisähintaa voidaan maksaa sen munamäärän perusteella, jonka tuottaja kirjanpitonsa mukaan on myynyt kauppaliikkeelle, jolla tarkoitetaan kananmunapakkaamoa, tukkuliikettä, vähittäiskauppaliikettä, ravitsemusliikettä, leipomoa, laitosta, koulua tai muuta näihin verrattavaa. Mikäli kananmunien tuottajaa verotetaan kananmunien myynnistä maatilatalouden tuloverolain (543/67) mukaan, katsotaan myyntimääräksi kuitenkin se kilomäärä, josta tuottaja on saanut edellä tarkoitetuilta ostajilta maksun rahana tai rahanarvoisena etuutena.

Yli 10 000 kilon kananmunien tuotantomäärien osalta lisähintaa maksetaan enintään 80 prosentille tuottajalle vahvistetusta yli 10 000 kilon menevästä tuotantokiintiöstä.

Yli 100 000 kilon tuotantomäärien osalta lisähintaa ei makseta.

Kananmunien lisähintaa maksetaan munakilolta seuraavasti:

Tuotantomäärät

Lapin ja Oulun läänissä

Muualla maassa

0-10 000 kg kaikille kananmunien tuottajille

2,65 mk

2,35 mk

10 001-100 000 kg

1,85 mk

1,85 mk

yli 100 000 kg

-

-

Mikäli samassa kanalassa pidetään kahden tai useamman tuottajan omistamia kanoja, maksetaan lisähinta kanalaa kohden.

7 §

Lisähinnan myöntämisestä päättää ja lisähinnan maksaa hakemuksesta sen kunnan maatalouslautakunta, jonka alueella kanala sijaitsee. Lisähinnan saamista koskeva hakemus on toimitettava maatilahallituksen asettaman määräajan kuluessa asianomaiselle maatalouslautakunnalle. Hakemukseen on liitettävä kananmunien myynnistä saadut kuitit tai niiden jäljennökset taikka muu luotettava selvitys. Maksamiseen on käytettävä maatilahallituksen määräämää postisiirtotiliä.

Lisähinta maksetaan neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden jakson perusteella jälkikäteen. Mikäli kananmunien tuottaja on tehnyt kananmunien ja kananmunavalmisteiden tarkastuksesta ja hinnanalennuskorvauksen maksamisesta annetun asetuksen (64/85) 1§:ssä tarkoitetun pakkaamon kanssa maatilahallituksen vahvistaman kaavan mukaisen sopimuksen kananmunien toimittamisesta pakkaamoon, lisähinta voidaan maksaa tilityskausittain. Sopimuksen tehnyt tuottaja on oikeutettu saamaan lisähintaa ainoastaan yhden pakkaamon kautta kerrallaan. Maatilahallitus maksaa lisähinnan pakkaamolle hakemuksesta, joka on toimitettava maatilahallitukselle sen määräämän ajan kuluessa.

Maatalouslautakunnan maksaman kananmunien lisähinnan osalta lisähinnat lasketaan täysiltä munakiloilta ja niiden määrät pyöristetään alaspäin täysiksi markoiksi. Maatalouslautakunta ei maksa lisähintaa, jos sen määrä tulisi olemaan pienempi kuin 50 markkaa maksukerralta. Pakkaamon maksaman lisähinnan osalta noudatetaan maatilahallituksen asiasta tarkemmin antamia ohjeita.

8 §

Jos lisähintaa on maksettu perusteettomasti tai enemmän kuin tämän päätöksen mukaan olisi voitu myöntää, noudatetaan liikaa maksetun määrän takaisinperimisen osalta, mitä maataloustuen jako- ja valvontatehtävien hoitamisesta 27 päivänä tammikuuta 1971 annetussa laissa (88/71) on säädetty.

Jos kananmunien tuottaja on saanut pakkaamon kautta lisähintaa enemmän kuin mitä hänen tuotantokiintiönsä vastaisi, maatilahallitus voi periä liikaa maksetun lisähinnan takaisin pakkaamolta.

9 §

Jos lisähintahakemus on toimitettu maatalouslautakunnalle määräajan päätyttyä ja myöhästymisen voidaan katsoa johtuneen hyväksyttävästä syystä, maataloustoimisto voi antaa maatalouslautakunnalle luvan lisähinnan maksamiseen hakemuksen myöhästymisen estämättä.

10 §

Tässä päätöksessä maataloustoimistolle ja maatalouslautakunnalle määrättyjä tehtäviä hoitavat Ahvenanmaan maakunnassa lääninhallitus ja kunnanhallitus tai niitä hoitamaan asetetut kunnalliset lautakunnat. Kunnanhallituksen tai lautakunnan päätökseen tyytymätön saa hakea muutosta Ahvenanmaan lääninhallitukselta kolmenkymmenen päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan.

11 §

Tarkempia määräyksiä tämän päätöksen täytäntöönpanosta ja soveltamisesta antaa maatilahallitus.

12 §

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1988 ja sitä sovelletaan vuoden 1988 alusta lukien kulutustarkoituksiin myytyihin kananmuniin. Tällä päätöksellä kumotaan kananmunien lisähinnasta 25 päivänä huhtikuuta 1985 annettu valtioneuvoston päätös (346/85) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 1987

Maa- ja metsätalousministeri Toivo T. PohjalaNuorempi hallitussihteeri Esko Laurila

Sivun alkuun