Dammsäkerhetsförordning
- Säädöksen tyyppi
- Förordning
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 574/1984
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
På föredragning av jord- och skogbruksministern stadgas med stöd av 5, 7 och 14 §§ dammsäkerhetslagen av den 1 juni 1984 (413/84):
1 §
Höjden av damm som åsyftas i 3 § dammsäkerhetslagen (413/84) beräknas såsom höjdskillnaden mellan den lägsta punkten av dammanläggningens yttergräns och den högsta ytnivå som det uppdämda ämnet är avsett att nå.
Då det är fråga om en grunddamm i vattendrag, beräknas höjden med avvikelse från vad som är stadgat i 1 mom. såsom höjdskillnaden mellan den lägsta punkten av dammanläggningens yttergräns och dammens krön.
2 §
I den i 5 § dammsäkerhetslagen nämnda säkerhetsmappen skall i den omfattning som omständigheterna förutsätter samlas:
en redogörelse varav framgår dammens och uppdämningsområdets dimensioner i huvuddrag samt de hydrologiska planeringsparametrarna;
en karta över dammens influensområde och dammens situationsplan samt ritningar och utredningar gällande dammens konstruktion till de delar som sådana behövs vid bedömning av dammens säkerhet;
i 6 och 7 §§ dammsäkerhetslagen nämnt säkerhetskontrollprogram jämte ändringar;
protokoll över kontrollen och granskningar;
myndigheters brev om vilka bestämts att de skall fogas till mappen; samt
i 9 § dammsäkerhetslagen nämnda utredningar och åtgärdsplaner på det sätt som stadgas i 4 §.
3 §
I 6 och 7 §§ dammsäkerhetslagen nämnt säkerhetskontrollprogram skall utarbetas i god tid innan dammen blir färdig, så att det kan godkännas för iakttagande innan dammen tas i bruk.
Säkerhetskontrollprogram för damm som avses i 9 § 2 mom. dammsäkerhetslagen godkänns av vattenstyrelsen. Säkerhetskontrollprogram för annan damm samt för arbetsdamm godkänns av vattendistriktets vattenbyrå.
Förslag till säkerhetskontrollprogram för damm skall tillställas vattendistriktets vattenbyrå.
4 §
I 9 § 2 mom. dammsäkerhetslagen nämnda utredningar och åtgärdsplaner skall i den utsträckning som omständigheterna förutsätter innefatta:
plan för åtgärder som i händelse av olycka skall vidtas i fråga om vattendrag eller hydrotekniska konstruktioner;
utredning om material som på förhand skall reserveras för att avvärja olyckor;
utredning om alarm och om teleförbindelser till kretsalarmeringscentral;
utredning om den personal som dammens ägare eller innehavare har till sitt förfogande för att avvärja olyckor;
utredning om sådana övriga åtgärder av dammens ägare eller innehavare som behövs för att trygga människor och egendom i händelse av olycka som föranleds av uppdämning; samt
i fråga om avfallsdammar, utredning om det uppdämda ämnets beskaffenhet och mängd.
Kopior av handlingar som innehåller i 1 mom. nämnda åtgärdsplaner och utredningar skall förvaras i säkerhetsmappen för vederbörande damm.
5 §
Utredningar och åtgärdsplaner som avses i 9 § dammsäkerhetslagen och som gäller dammar som tas i bruk efter det att lagen har trätt i kraft skall utarbetas så att de kan innefattas i den samarbetsplan som åsyftas i lagen om brand- och räddningsväsendet innan dammen tas i bruk. O vattenstyrelsen anser att damm som tas i skall betraktas som sådan damm som avses i 9 § 2 mom. dammsäkerhetslagen, skall den meddela länsstyrelsen detta.
Vattenstyrelsen skall sända ett motsvarande meddelande till länsstyrelsen, om damm som tidigare ej har ansetts vara damm som avses i 9 § 2 mom. dammsäkerhetslagen på grund av ändrade omständigheter eller av annan orsak konstateras vara sådan.
6 §
Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 1984.
Nådendal den 27 juli 1984
Republikens President MAUNO KOIVISTOMinister Pekka Vennamo