Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

662/1966

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus tiedoksiannosta hallintoasioissa

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
662/1966

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Oikeusministerin esittelystä säädetään tiedoksiannosta hallintoasioissa 15 päivänä huhtikuuta 1966 annetun lain (232/66) 5 §:n 2 momentin ja 30 §:n nojalla:

Tiedoksiannosta hallintoasioissa annetun lain 4 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa erityistiedoksiannon toimittaa viranomaisen puolesta kirjaaja, lähettäjä tai muu virkamies, jonka tehtäviin se kuuluu.

Haastetiedoksiantoja ovat velvolliset suorittamaan haastemies sekä yleispoliisin ylikonstaapeli, vanhempi ja nuorempi konstaapeli ja naiskonstaapeli. Nimismies, apulaisnimismies ja muu kuin edellä mainittu yleispoliisin poliisimies ovat velvollisia yksittäistapauksissa suorittamaan haastetiedoksiantoja.

Mitä oikeudenkäymiskaaren 11 luvun 10 §:ssä on säädetty siitä, missä haaste saadaan antaa tiedoksi, on voimassa myös asiakirjain tiedoksiannossa.

Tiedoksiantotodistuksessa on mainittava, kenelle, missä ja milloin tiedoksiannettava asiakirja on luovutettu, tai, jos asiakirja on ainoastaan esitetty, missä ja milloin esittäminen on tapahtunut. Jos tiedoksianto on tapahtunut valtuutetulle tai sijaistiedoksiantona, on siitäkin todistuksessa mainittava. Milloin tiedoksianto tiedoksiannosta hallintoasioissa annetun lain 24 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa on toimitettu jättämällä asiakirja asianomaisen asuntoon tai muuhun soveliaaseen paikkaan tahi ilmoittamalla hänelle asiakirjasta ja siitä, mistä se on hänen saatavissaan, on tiedoksiantotodistuksessa mainittava, mistä syystä, milloin ja minne asiakirja on jätetty tai kenelle siitä on ilmoitettu.

Tiedoksiantotodistus on kirjoitettava myös, asiakirjaa seuraavalle, palautettavaksi tarkoitetulle kaksoiskappaleelle.

Todistuksen allekirjoittaa tiedoksiantaja tai -antajat.

Viranomaisen, jolle asiakirja on tiedoksisaantia varten lähetetty, on pyynnöstä ilmoitettava lähettäjälle, minä päivänä asiakirja on saapunut.

Kun erityistiedoksianto tapahtuu postitse saantitodistusta vastaan, on käytettävä tarkoitusta varten olevaa erityistä kirjekuorta saantitodistuslomakkeineen. Posti- ja lennätinhallitus hyväksyy saantitodistuslomakkeen kaavan.

Kun postin välityksellä tiedoksiannettavasta asiakirjasta on perittävä maksuja, on asiakirja lähetettävä postiennakkolähetyksenä.

Tiedoksiantoa postin välityksellä toimitettaessa on noudatettava, mitä postisäännössä on säädetty.

Tiedoksiantoja saantitodistusta vastaan toimittavat postikonttorit, posti- ja lennätinkonttorit, postitoimistot, posti- ja lennätintoimistot ja postiasemat I sekä, milloin lähetys ei ole postiennakkolähetys, myös postiasemat II.

Jos postilähetyksen vastaanottaja ei asu osoitetoimipaikan alueella, mutta osoitetoimipaikka tietää vastaanottajan asuvan toisen sellaisen postitoimipaikan alueella, joka voi toimittaa kysymyksessä olevan postilähetyksen hänelle, on osoitetoimipaikan lähetettävä lähetys siihen postitoimipaikkaan, jonka alueella vastaanottaja asuu.

Kun toimituskirja annetaan asialliselle muutoksen hakemista varten viranomaisen sellaiseen päätökseen, joka on annettu tiedoksi yleistiedoksiantoa käyttämällä, on toimituskirjan antavan viranomaisen samalla merkittävä sille todistus tiedoksiannosta.

10§

Yleistiedoksianto, jota tarkoitetaan tiedoksiannosta hallintoasioissa annetun lain 7 §:n 1 momentin 1 kohdassa, julkaistaan virallisen lehden perjantaina ilmestyvässä numerossa.

Viranomaisen on 1 momentissa mainitun lain 7 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitetuista ilmoituksista laadittava luettelo, joka osoittaa, kenelle, milloin ja millä osoitteilla ilmoitukset on lähetetty. Luettelo on liitettävä tiedoksiantoasiakirjoihin.

11§

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1967.

Helsingissä 16. päivänä joulukuuta 1966

Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen Oikeusministeri A. Simonen

Sivun alkuun