Finlex - Etusivulle
Lainsäädäntö

731/2007

Ajantasaistettu lainsäädäntö

Päivitetyt säädöstekstit, joissa lakiin tai asetukseen tehdyt muutokset sisältyvät säädöstekstiin.

Säädöksiä seurattu SDK 59/2025 saakka.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus elintarvikkeiden myynnistä ulkotilassa sekä suurten yleisötilaisuuksien hygieenisistä järjestelyistä ja jätehuollosta

Ei voimassa
Tämä asetus on kumottu A:lla 10.6.2009/405 .
Säädöksen tyyppi
Asetus
Hallinnonala
Sosiaali- ja terveysministeriö
Antopäivä
Julkaisupäivä
Voimaantulo
Huomautus
kum. STMp Dnro 54/02/1995, sis. liite 1 ja 2
ELI-tunnus
http://data.finlex.fi/eli/sd/2007/731/ajantasa/2007-06-26/fin

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain (23/2006) 10 §:n 3 momentin ja 19 päivänä elokuuta 1994 annetun terveydensuojelulain (763/1994) 25 §:n 1 momentin, sellaisena kuin näistä viimeksi mainittu on laissa 24/2006, nojalla:

1 §Soveltamisala

Tämän asetuksen tarkoituksena on ehkäistä elintarvikkeiden myynnistä ulkona sekä suurten yleisötilaisuuksien jätehuollosta ja hygieenisistä olosuhteista aiheutuvia terveyshaittoja.

Tässä asetuksessa säädetään elintarvikkeiden myynnistä ulkotilassa, elintarvikelain (23/2006) 6 §:n 19 kohdassa tarkoitetusta tilapäisestä myynnistä sisätiloissa silloin, kun tilaa ei ole hyväksytty elintarvikehuoneistoksi, sekä suurten yleisötilaisuuksien jätehuollosta ja hygieenisistä järjestelyistä.

Torialueella tai muulla ulkoalueella sijaitsevan huoneiston hyväksymisestä elintarvikehuoneistoksi ja ilmoittamisesta säädetään elintarvikevalvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen (321/2006) 2 §:ssä .

2 §Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

ulkomyynnillä elintarvikkeen tarjoilua, kaupanpitoa tai muuta luovuttamista sekä näihin liittyviä välittömiä muita käsittelyvaiheita ulkotilassa;

2)

ulkotilalla elintarvikehuoneistoa, joka sijaitsee muualla kuin rakennuksen tai kioskin sisällä;

3)

myyntipisteellä yhden elintarvikealan toimijan elintarvikkeiden myyntiin tarkoitettua aluetta, kuten yksittäistä torikojua;

4)

myyntipaikalla yhden tai useamman elintarvikealan toimijan samassa paikassa sijaitsevien myyntipisteiden muodostamaa kokonaisuutta, kuten toria;

5)

suurella yleisötilaisuudella tilaisuutta, johon ennakoidaan osallistuvan yhtäaikaa yli 500 henkilöä.

Tätä asetusta sovellettaessa ulkotilaan rinnastetaan myös sellainen sisätila tai sen osa, jota ei ole hyväksytty elintarvikehuoneistoksi.

3 §Elintarvikkeiden myynti ja valmistus tarjoilua varten ulkotilassa

Torilla tai muussa ulkotilassa saa myydä tai tarjoilua varten valmistaa elintarvikkeita, jos toiminta täyttää riittävät elintarvikehygieeniset vaatimukset. Tori tai muu ulkotila, jossa elintarvikkeita myydään tai valmistetaan tarjoilua varten, on pidettävä puhtaana ja siistinä ja siellä tulee olla tarpeellinen määrä jäteastioita. Torilla tai muussa ulkotilassa tapahtuvan myynnin hygieenisten olosuhteiden ja jätehuollon vähimmäisvaatimuksista säädetään tarkemmin liitteessä 1.

4 §Suuren yleisötilaisuuden hygieeniset olosuhteet ja jätehuolto

Suuressa yleisötilaisuudessa yleisölle on varattava riittävä määrä käymälöitä käsienpesupisteineen. Käymälät ja jäteastiat on tyhjennettävä hygieenisesti ja riittävän usein. Käymälöistä säädetään tarkemmin liitteessä 2.

5 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2007.

Tällä asetuksella kumotaan elintarvikkeiden myynnistä ulkotilassa ja suuressa yleisötilaisuudessa 22 päivänä joulukuuta 1995 annettu sosiaali- ja terveysministeriön päätös (Dnro 54/02/1995).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 (32004R0852R); EYVL N:o L 226, 25.06.2004, s. 3

Liite 1

ULKOMYYNNIN HYGIEENISIÄ OLOSUHTEITA JA JÄTEHUOLTOA KOSKEVAT VÄHIMMÄISEDELLYTYKSET

1. Myyntipaikkaa ja kalusteita koskevat vaatimukset

1.1. Myyntipaikan on sijaittava siten, ettei myynnistä aiheudu terveydellistä haittaa ympäristölle eikä ympäristöstä aiheudu haittaa myytävien elintarvikkeiden hygieeniselle laadulle. Ulkomyyntialueen tulee olla asfaltoitu tai muutoin sellainen, että pöly- ym. haitoilta voidaan välttyä. Torien lisäksi ulkomyyntipaikaksi soveltuu esimerkiksi sellainen maantien levähdysalue, joka on hieman etäämmällä varsinaisesta ajoradasta sekä jalankulkualue, jos siellä on riittävästi tilaa ja pöly-, pakokaasu- ym. haitoilta voidaan mahdollisuuksien mukaan välttyä. Valmistettaessa elintarvikkeita tarjoilua varten siitä ei saa aiheutua savu-, noki-, haju- tai muuta terveydellistä haittaa ympäristölle.

1.2. Myyntipiste on suunniteltava, rakennettava, puhdistettava ja pidettävä kunnossa siten, että elintarvikkeiden saastuminen sekä hyönteisten ja muiden vahinkoeläinten pääsy niihin voidaan estää.

1.3. Myyntikalusteiden säilytys myyntiajan ulkopuolella on järjestettävä tiloissa, joissa kalusteiden puhtaanapito ja huolto voidaan suorittaa asianmukaisesti.

2. Käsittelyhygieniaa koskevat vaatimukset

2.1. Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat on pidettävä hyvässä kunnossa. Niiden on oltava kestäviä, helposti puhdistettavia ja tarpeen mukaan helposti desinfioitavia.

2.2. Elintarvikkeiden valmistukseen, käsienpesuun sekä välineiden ja elintarvikkeiden puhdistukseen on käytettävä pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (401/2001) laatuvaatimukset täyttävää talousvettä.

2.3. Myyntipaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä on oltava työvälineiden ja muiden laitteiden puhdistamiseen ja tarpeen mukaan desinfiointiin tarvittavat tilat.

3. Elintarvikkeiden käsittely ja säilytys

3.1. Jos myyntivalikoimaan kuuluu pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, on henkilökunnalle oltava mahdollisuus käsienpesuun välittömästi myyntipisteen yhteydessä.

3.2. Myyntipaikalla on oltava tarvittaessa mahdollisuus elintarvikkeiden puhdistukseen. Elintarvikkeiden puhdistukseen ei saa käyttää käsienpesupistettä.

3.3. Elintarvikealan toimija on huolehdittava nestemäisten ja kiinteiden jätteiden keräilystä sekä jäteastioiden riittävän usein tapahtuvasta tyhjentämisestä ja pidettävä myyntipaikka siistinä.

3.4. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita tulee säilyttää enintään 6 °C lämpötilassa. Tähän tarkoitukseen tulee myyntipisteessä tarvittaessa olla tarkoitukseen soveltuvat jäähdytyslaitteet. Kala, raa’at kalafileet, raa’at pakkaamattomat kalastustuotteet ja vastaavat tuotteet tulee säilyttää siten, että niiden lämpötila on 0-3 °C. Nämä tuotteet voidaan säilyttää myös jäissä, jos sulamisvedet voidaan poistaa hygieenisesti. Kuumennetut tuotteet tulee säilyttää vähintään + 60 °C lämpötilassa. Tuotteet tulee suojata jäätymiseltä. Elintarvikkeiden lämpötilan valvomiseksi on oltava asianmukaiset tilat ja välineet.

3.5. Elintarvikkeet on sijoitettava siten ja niitä on pidettävä sellaisissa olosuhteissa, että niiden saastuminen voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä. Myytävät elintarvikkeet on pidettävä riittävän korkealla ja helposti puhtaana pidettävällä myyntipöydällä tai –alustalla ja suojattava tarkoituksenmukaisesti kosteus-, pöly-, lämpö-, valo- ja muilta haitallisilta vaikutuksilta.

3.6. Myytävät elintarvikkeet on myyntiajan ulkopuolella säilytettävä asianmukaisessa elintarvikehuoneistossa. Tuotettaessa tai valmistettaessa vähäisiä määriä elintarvikkeita elintarvikelain mukaisella alkutuotantopaikalla taikka kotitalouden huoneessa, huoneistossa tai tilassa voidaan tuotteet kuitenkin varastoida asianmukaisesti kyseisessä tilassa.

4. Työntekijöiden sosiaalitilat ja muut vaatimukset

4.1. Elintarviketyöntekijöillä on oltava käytettävissään käymälät käsienpesupisteineen myyntipaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Käsienpesuun on oltava riittävästi vettä pesu- ja tarvittaessa desinfiointiainetta sekä käsien hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat välineet.

4.2. Elintarviketyöntekijöillä on oltava käytettävissään pukeutumistilat myyntipaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä

Elintarviketyöntekijöiden on pukeuduttava siististi ja työn laadun edellyttämällä tavalla. Elintarviketyöntekijällä, joka käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tulee olla asianmukainen suojavaatetus.

4.3. Elintarviketyöntekijöiden terveydentilan on täytettävä tartuntatautilain (583/1986) ja sen nojalla annettujen säännösten vaatimukset.

5. Jätehuolto

5.1. Elintarvikealan toimijan on huolehdittava nestemäisten ja kiinteiden jätteiden keräilystä sekä jäteastioiden riittävän usein tapahtuvasta tyhjentämisestä ja pidettävä myyntipiste siistinä. Elintarvikealan toimijan on noudatettava tässä toiminnassa kunnallisia jätehuoltomääräyksiä.

5.2. Jätevedet on johdettava viemäriin tai kerättävä umpinaiseen säiliöön, jonka säännöllisestä tyhjentämisestä on huolehdittava.

Liite 2

KÄYMÄLÄT SUURESSA YLEISÖTILAISUUDESSA

1. Suuressa yleisötilaisuudessa on oltava riittävästi asianmukaisesti varustettuja käymälöitä sekä miehille että naisille. Käymälöiden on sijaittava tarkoituksenmukaisesti eri puolilla tapahtuma-aluetta. Käymälässä tai sen välittömässä läheisyydessä on oltava mahdollisuus käsien pesuun tai muu riittävä mahdollisuus käsihygienian ylläpitoon. Käymälät on tyhjennettävä ja siivottava asianmukaisesti. Alueelle on laitettava opasteet käymälöiden sijainnista.

2. Käymälöitä varataan alla olevan taulukon mukaisesti. Liikuntaesteisille on varattava yksi käymälä alkavaa 1000 henkilöä kohden. Tilaisuuden järjestäjän on varauduttava hankkimaan paikalle tarvittaessa lisää käymälöitä riittävän nopeasti.

3. Miesten käymälöistä voidaan 50 % korvata vastaavalla määrällä virtsa-altaita.

4. Tässä liitteessä säädetyistä vaatimuksista voidaan poiketa, jos tilaisuuden luonne ja paikka sitä edellyttävät. Käymälätarvetta vähentävinä tekijöinä voidaan huomioida muun muassa lähistöllä yleisön käytössä olevat muut käymälät taikka osanottajien majoittuminen matkailu-autoissa tai -vaunuissa. Käymälöiden määrää on vastaavasti lisättävä muun muassa jos tilaisuus kestää yli viisi tuntia tai jos tilaisuudessa anniskellaan alkoholia.

Osallistujamäärä

Naisille

Miehille

Näistä liikuntaesteisille

________________________________________________________________________________

< 50 *

1

1

1

51-250 *

2

2

1

251-500 *

3

3

1

501-750

5

4

1

751-1000

6

5

1

yli 1000 osallistujaa, jokaista 250 osallistujaa kohden

1

1

1/1000 osallistujaa

==============================================================

*ohjeellinen

Sivun alkuun