Finlex - Etusivulle
Lainsäädäntö

1192/1999

Ajantasaistettu lainsäädäntö

Päivitetyt säädöstekstit, joissa lakiin tai asetukseen tehdyt muutokset sisältyvät säädöstekstiin.

Säädöksiä seurattu SDK 221/2025 saakka.

Opetusministeriön päätös Suomen Bosnialainen Islam-yhdyskunta -nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin

Ajantasainen
Säädöksen tyyppi
Päätös
Hallinnonala
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Antopäivä
Huomautus
ann. 15.12.1999
ELI-tunnus
http://data.finlex.fi/eli/sd/1999/1192/ajantasa/1999-12-15/fin
Suomen säädöskokoelman alkuperäinen säädös
SDK 1192/1999

Opetusministeriölle osoitetulla kirjelmällä ovat imaami Aziz Sabic ja 31 muuta henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet asuinpaikkansa ja ammattinsa, ilmoittaneet uskonnonvapauslain (267/1922) 13 §:n mukaisesti perustaneensa Suomen Bosnialainen Islam-yhdyskunta -nimisen uskonnollisen yhdyskunnan, jonka kotipaikka on Helsinki. Ilmoitukseen on liitetty selvitys yhdyskunnan uskontunnustuksesta ja julkisen uskonnonharjoituksen muodosta sekä hyväksytty yhdyskuntajärjestys. Nämä kuuluvat:

Uskontunnustus

1. Usko yhteen ja ainoaan Jumalaan.

2. Usko Jumalan Enkeleihin (Meleke).

3. Usko Jumalan Kirjoihin (Ilmoitus-Kitabe).

4. Usko Jumalan Profeettoihin (Pejgambere).

5. Usko Tuomiopäivään (Jevmil-Ahir).

6. Usko Jumalan Johdatukseen ja Jumalan ehdottomaan Määräämiseen (Kader).

Julkisen uskonnonharjoituksen muoto

Yhdyskunta harjoittaa uskontoa

1) järjestämällä rukouskokouksia ja muita uskonnollisia tilaisuuksia (viisi päivittäistä rukoushetkeä, paasto- ja juhlatilaisuudet, hautajaiset ym.),

2) antamalla jäsenilleen ja muille sitä haluaville Islamin opin mukaista uskonnonopetusta,

3) vuosittaisella Ramazan-kuukauden paastolla ja muilla paastoon ja Ramazan-kuukauteen liittyvillä toimilla,

4) Zekat - köyhien ja muiden avun tarpeessa olevien auttamisella ja

5) pyhiinvaellusmatkan tekemisellä Mekkaan siten, että jokainen jäsen, mikäli se on mahdollista, kerran elämänsä aikana suorittaisi Kabun temppelissä pyhiinvaellusmenot (Hadzdza).

Uskonnonharjoituksessa yhdyskunta noudattaa islamilaista traditiota sellaisena kuin se on voimassa Bosnia-Hertsegovinan Islamilaisessa Yhdyskunnassa Bosnia-Hertsegovinan Tasavallassa.

Yhdyskuntajärjestys

1 §

Yhdyskunnan nimi ja kotipaikka

Yhdyskunnan nimi on Suomen Bosnialainen Islam-yhdyskunta, bosniaksi Islamska Zajednica Bosne i Hercegovine u Finskoj, ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdyskunnan toimialueena on koko Suomi. Yhdyskunta voi muodostaa rekisteröimättömiä paikallisjaostoja, joilla ei ole itsenäistä oikeustoimikelpoisuutta.

2 §

Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdyskunnan tarkoituksena on säilyttää ja vahvistaa jäsentensä islamilaista identiteettiä, järjestää heidän uskonnollisia tarpeitaan vastaavia kokouksia ja toimituksia julkista ja yksityistä uskonnonharjoitusta varten sekä järjestää uskonnonopetusta.

Yhdyskunnan kieliä ovat suomi, bosnia ja arabia.

3 §

Jäsenet

Jäseneksi voi liittyä jokainen Suomessa asuva henkilö, joka hyväksyy yhdyskunnan yhdyskuntajärjestyksen, jos hallitus hänet jäseneksi hyväksyy. Jäsenellä on oikeus erota yhdyskunnasta ilmoittamalla erosta kirjallisesti hallitukselle. Hallitus voi erottaa jäsenen, joka aiheuttaa vahinkoa yhdyskunnalle.

4 §

Hallitus

Yhdyskunnan asioita hoitaa hallitus, jonka vuosikokous valitsee vuodeksi kerrallaan. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja imaami sekä enintään neljä (4) muuta jäsentä. Imaami voi halutessaan olla hallituksen puheenjohtaja.

Hallituksen tehtävänä on

1) hoitaa ja valvoa yhdyskunnan asioita,

2) tehdä aloitteita ja esityksiä vuosikokoukselle ja muille yhdyskunnan kokouksille,

3) hoitaa huolellisesti yhdyskunnan taloutta ja omaisuutta,

4) hoitaa yhdyskunnan jäsenrekisteriä, ottaa ja erottaa yhdyskunnan jäsenet ja toimihenkilöt sekä nimetä ja vapauttaa tarpeellisiksi katsomansa toimikunnat,

5) laatia vuosittain yhdyskunnan toimintaja tilikertomus ja tilinpäätös sekä valmistella muut vuosikokoukselle esitettävät asiat,

6) suorittaa muut yhdyskunnan kokouksen sille antamat tehtävät.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta heidän katsoessaan sen tarpeelliseksi tai jos vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.

Yhdyskunnan nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja tai imaami yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. Hallitus voidaan erottaa yhdyskunnan kokouksen päätöksellä kesken toimikauden mikäli kaksi kolmasosaa (2/3) yhdyskunnan jäsenistä sitä vaatii.

5 §

Rahoitus

Yhdyskunta rahoittaa toimintansa keräämillään jäsenmaksuilla. Jäsenmaksujen määräytymisperusteet vahvistaa vuosikokous. Yhdyskunta voi myös julkaista ja myydä uskontunnustuksensa kanssa sopusoinnussa olevaa kirjallisuutta, järjestää myyjäisiä ja muita tilaisuuksia toimintansa tukemiseksi sekä vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja.

6 §

Kokoukset

Yhdyskunnan kokoukset kutsuu koolle hallitus jäsenille viimeistään kaksikymmentä (20) päivää ennen kokousta lähetettävällä kirjeellä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni. Äänioikeus yhdyskunnan kokouksessa on kaikilla edellisen vuoden jäsenmaksun maksaneilla 16 vuotta täyttäneillä jäsenillä. Kiinteän omaisuuden luovuttamiseen ja kiinnittämiseen vaaditaan yhdyskunnan kokouksen päätös. Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat.

Yhdyskunnan kokouksista pidetään pöytäkirjaa, joka on puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitettava. Pöytäkirja on tarkastettava 14 päivän kuluessa kokouksesta.

7 §

Vuosikokous

Yhdyskunnan vuosikokous pidetään viimeistään maaliskuussa ja siinä käsitellään seuraavat asiat:

1) kokouksen avaus

2) valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa,

3) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus,

4) hyväksytään kokouksen esityslista,

5) käsitellään toiminta- ja tilikertomus sekä tilintarkastajien lausunto,

6) vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille,

7) vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio, jäsenmaksun suuruus ja hallituksen jäsenten lukumäärä,

8) valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet,

9) valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa,

10) käsitellään muut esityslistalla olevat asiat,

11) kokouksen päättäminen.

8 §

Yhdyskuntajärjestyksen muuttaminen ja yhdyskunnan purkautuminen

Yhdyskunnan yhdyskuntajärjestyksen muuttamisesta päättää yhdyskunnan kokous, jos muutosta kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) kokouksessa läsnäolevista äänioikeutetuista jäsenistä.

Yhdyskunnan purkautumisesta päättää yh dyskunnan kokous, jos vähintään kaksi kol masosaa (2/3) läsnäolevista äänioikeutetuista jäsenistä kahdessa perättäisessä kokouksessa, jotka pidetään vähintään kuukauden välein, sitä kannattaa.

Yhdyskunnan purkautuessa jäljellä olevat varat lahjoitetaan Bosnia-Hertsegovinan Islamilaiselle Yhdyskunnalle Sarajevoon.


Opetusministeriö on tutkinut tämän asian.

Suomen Bosnialainen Islam-yhdyskunta -nimisen uskonnollisen yhdyskunnan yhdyskuntajärjestys on laadittu uskonnonvapauslain mukaisesti, eivätkä sen uskontunnustus tai uskonnonharjoitusmuoto ole vastoin lakia tai hyviä tapoja.

Uskonnonvapauslain 15 §:n 2 momentin nojalla opetusministeriö on erikseen päättänyt, että yhdyskunnan hallituksen jäsenten enemmistö voi olla muita kuin Suomen kansalaisia. Näin ollen yhdyskunnan hallitus täyttää uskonnonvapauslain 15 §:n vaatimukset.

Tämän perusteella opetusministeriö on hyväksynyt yhdyskunnan merkittäväksi uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin.

Sivun alkuun