Finlex - Etusivulle
Lainsäädäntö

1339/1995

Ajantasaistettu lainsäädäntö

Päivitetyt säädöstekstit, joissa lakiin tai asetukseen tehdyt muutokset sisältyvät säädöstekstiin.

Säädöksiä seurattu SDK 110/2025 saakka.

Maa- ja metsätalousministeriön päätös luonnonmukaisesta maataloustuotannosta sekä luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden valvonnan järjestämisestä

Ei voimassa
Tämä päätös on kumottu MMMa:lla 30.3.2000/346 .
Säädöksen tyyppi
Päätös
Hallinnonala
Maa- ja metsätalousministeriö
Antopäivä
Julkaisupäivä
Voimaantulo
ELI-tunnus
http://data.finlex.fi/eli/sd/1995/1339/ajantasa/1998-05-06/fin

Maa- ja metsätalousministeriö on Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta 8 päivänä joulukuuta 1994 annetun lain (1100/94) 2 ja 3 §:n nojalla sekä sovittuaan asiasta kauppa- ja teollisuusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa päättänyt:

1 lukuToimivaltaiset viranomaiset

1 §Soveltamisala

Tämä päätös koskee maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta ja siihen viittaavista merkinnöistä maataloustuotteissa ja elintarvikkeissa annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 2092/91 ja sitä täydentävässä Euroopan yhteisön (EY) lainsäädännössä edellytetyn valvonnan järjestämistä.

Luonnonmukaisesti tuotetuilla elintarvikkeilla tarkoitetaan tässä päätöksessä elintarvikkeita, joista saadaan niitä markkinoitaessa käyttää 1 momentissa mainitun neuvoston asetuksen mukaisesti luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaavia merkintöjä.

2 §Suomessa luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden tuotannon ja markkinoinnin valvonta

Luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden tuotannon valvonnasta Suomessa vastaa maa- ja metsätalousministeriö, joka käyttää valvonnassa apunaan kasvintuotannon tarkastuskeskusta ja sen valttuuttamia tarkastajia sekä maaseutuelinkeinopiirejä siten kuin jäljempänä 2 luvussa määrätään.Suomessa luonnonmukaistesti tuotettujen maataloustuotteiden markkinoinnin valvonnan järjestämisestä vastaa elintarvikevirasto. Valvonnasta huolehtivat elintarvikelaissa (361/95) tarkoitetut valvontaviranomaiset, joita avustavat tarpeen mukaan luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden tuotantoa valvovat viranomaiset.

3 §Suomessa luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden ja alkoholijuomien valmistuksen ja markkinoinnin valvonta

Suomessa luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden valmistuksen ja markkinoinnin valvonnan järjestämisestä vastaa elintarvikevirasto. Valvonnasta huolehtivat elintarvikelaissa tarkoitetut valvontaviranomaiset.

Suomessa luonnonmukaisesti tuotettujen alkoholijuomien valmistuksen ja markkinoinnin valvonnasta vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus.

Edellä 1 momentissa tarkoitettuja luonnonmukaisia elintarvikkeita valmistavan elinkeinonharjoittajan on tehtävä 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen 8 artiklassa tarkoitettu ilmoitus elintarvikevirastolle. Luonnonmukaisesti tuotettujen alkoholijuomien osalta vastaava ilmoitus tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskukselle.

Maa- ja metsätalousministeriön tehtävänä on päättää 1 §:ssä tarkoitetun EY:n lainsäädännön nojalla siitä, voidaanko luonnonmukaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa poikkeuksellisesti käyttää sellaisia maataloudesta peräisin olevia raaka-aineita, joita ei ole viljelty luonnonmukaisesti.

Kasvintuotannon tarkastuskeskus toimittaa elintarvikevirastolle ja sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskukselle niiden tarvitsemat 13 §:ssä tarkoitetut luonnonmukaista maataloustuotantoa harjoittavia viljelijöitä ja tiloja koskevat rekisteritiedot.

4 §Muissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden, elintarvikkeiden ja alkoholijuomien markkinoinnin valvonta

Muissa Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioissa luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden valvonnan järjestämisestä vastaa elintarvikevirasto. Valvonnasta huolehtivat elintarvikelaissa tarkoitetut valvontaviranomaiset.

Muissa EU:n jäsenvaltioissa luonnonmukaisesti tuotettujen alkoholijuomien markkinoinnin valvonnasta vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus.

5 §Luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden, elintarvikkeiden ja alkoholijuomien tuonti Euroopan unionin ulkopuolelta

Elinkeinonharjoittajan, joka maahantuo luonnonmukaisesti tuotettuja maataloustuotteita tai elintarvikkeita EU:n ulkopuolisista valtioista, jäljempänä kolmannet maat, on tehtävä 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen 8 artiklassa tarkoitettu ilmoitus elintarvikevirastolle. Kolmansista maista tuotujen luonnonmukaisesti tuotettujen alkoholijuomien osalta vastaava ilmoitus tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskukselle.

Tullilaitoksen tehtävänä on huolehtia kolmansista maista tuotavien luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden, elintarvikkeiden ja alkoholijuomien maahantuonnin valvonnasta. Maahantuonnin valvonnan tarkoituksena on varmistaa se, että maataloustuote, elintarvike tai alkoholijuoma on sellaisen kolmannen maan tarkastusviranomaisen tai laitoksen hyväksymä, joka on mainittu komission 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen nojalla julkaisemassa luettelossa, tai että kysymys on sellaisesta yksittäisestä tuote-erästä, joka tulee unionin alueelle toisen jäsenvaltion viranomaisen mainitun asetuksen nojalla hyväksymän menettelyn mukaisesti.

Maa- ja metsätalousministeriö pitää luetteloa muiden jäsenvaltioiden hyväksymismenettelyn perusteella EU:n jäsenvaltioiden alueelle tuoduista luonnonmukaisesti tuotetuista maataloustuotteista, elintarvikkeista ja alkoholijuomista. Maa- ja metsätalousministeriön tehtävänä on vahvistaa 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen 11 artiklan 6 kohdan nojalla tuonnin edellytykset sellaisille luonnonmukaisesti tuotetuille maataloustuotteille, elintarvikkeille ja alkoholijuomille, jotka tuodaan sellaisista kolmansista maista, joita ei ole mainittu 2 momentissa tarkoitetussa kolmansien maiden luettelossa.

2 lukuLuonnonmukaisen maataloustuotannon valvonta

6 §Valvontajärjestelmä

Viljelijä, joka on sitoutunut tuotannossaan noudattamaan 1 §:ssä mainitussa neuvoston asetuksessa säädettyä tuotantotapaa, ja tila, joka täyttää luonnonmukaiselle maataloustuotannolle sanotussa asetuksessa asetetut edellytykset, merkitään kasvintuotannon tarkastuskeskuksen pitämään rekisteriin ( luonnonmukaisen maataloustuotannon rekisteri ) edellyttäen, että viljelijä ja tila on jäljempänä 10 §:ssä tarkoitetulla tavalla hyväksytty valvontajärjestelmään. Rekisteriin merkitylle viljelijälle annetaan rekisteritunnus ja hän on oikeutettu käyttämään tilalla luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita kaupan pitäessään11 §:ssä tarkoitettua virallista tarkastusmerkintää 1 §:ssä mainitussa neuvoston asetuksessa säädetyin ehdoin.

Viljelijä tai tila, joka ei enää täytä 1 momentissa mainittuja rekisteriin merkitsemisen edellytyksiä, voidaan poistaa rekisteristä. Päätöksen rekisteristä poistamisesta tekee maaseutuelinkeinopiiri.

7 §Luonnonmukaisen maataloustuotannon tarkastuslautakunta

Maaseutuelinkeinopiiri asettaa toimialueellaan luonnonmukaisen maataloustuotannon tarkastuslautakunnan (tarkastuslautakunta), joka toimii neuvoa-antavana toimielimenä luonnonmukaista maataloustuotantoa koskevissa kysymyksissä. Lautakunnassa tulee olla maaseutuelinkeinopiirin, elintarvikeviranomaisen, luonnonmukaisen maataloustuotannon ja kuluttajien edustaja. Lautakunnan puheenjohtajan ja sihteerin määrää maaseutuelinkeinopiiri.

8 §Luonnonmukaisen maataloustuotannon tarkastajat

Edellä 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen edellyttämät tarkastukset tiloilla tekevät tarkastajat, jotka kasvintuotannon tarkastuskeskus valtuuttaa maaseutuelinkeinopiirien esityksestä luonnonmukaisen maataloustuotannon vaatimuksiin hyvin perehtyneistä henkilöistä (valtuutetut tarkastajat).

Kasvintuotannon tarkastuskeskus vahvistaa tarkastajien pätevyysvaatimukset maa- ja puutarhatalouden neuvontajärjestöjä ja Luonnonmukaisen viljelyn liitto ry:tä kuultuaan.

9 §Valvontajärjestelmään ilmoittautuminen

Viljelijä, joka haluaa saada tilansa tässä päätöksessä tarkoitetun valvontajärjestelmän piiriin, on tehtävä sitä koskeva hakemus maaseutuelinkeinopiirille. Hakemus on tehtävä kasvintuotannon tarkastuskeskuksen vahvistamalla lomakkeella ja sen tulee sisältää 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen liitteessä IV säädetyt tiedot.

10 §Valvontajärjestelmään hyväksyminen

Valtuutetun tarkastajan on tehtävä tilalla alkutarkastus maaseutuelinkeinopiirin saatua 9 §:ssä tarkoitetun hakemuksen. Tarkastajan on laadittava tarkastuksesta kertomus ( alkutarkastuskertomus ), jonka perusteella maaseutuelinkeinopiiri päättää alueen tarkastuslautakuntaa kuultuaan viljelijän ja tilan hyväksymisestä valvontajärjestelmään. Alkutarkastuskertomus on annettava tiedoksi viljelijälle.

11 § (18.6.1996/439)Valvontaviranomaisen tunnusnumero ja virallinen tarkastusmerkintä

Kaikissa pakatuissa maataloustuotteissa, joita markkinoidaan luonnonmukaisesti tuotettuina, on ilmoitettava valvonnasta vastaavan työvoima- ja elinkeinokeskuksen maaseutuosaston tunnusnumero sen mukaan kuin se tämän päätöksen liitteessä ilmoitetaan. Tunnusnumero sijoitetaan pakkausmerkinnöissä viljelijän nimen ja osoitteen välittömään yhteyteen. Jos viljelijä käyttää 2 momentissa mainittua tarkastusmerkintää, tunnusnumero voidaan sijoittaa sen yhteyteen. (6.5.1998/329)

Viljelijä, joka on merkitty 6 §:ssä tarkoitettuun luonnonmukaisen maataloustuotannon rekisteriin, on oikeutettu 1 §:ssä mainitussa neuvoston asetuksessa säädetyin ehdoin käyttämään sanotun asetuksen liitteessä V tarkoitettua virallista tarkastusmerkintää, pitäessään kaupan tilalla luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita.

12 §Tuotannon valvonta

Viljelijän on ilmoitettava vuosittain maaseutuelinkeinopiirin määräämään ajankohtaan mennessä maaseutuelinkeinopiirille maataloustuotantonsa seuraavan tuotantovuoden tuotantosuunnitelma peltolohkoittain eriteltynä. Viljelijän on lisäksi viipymättä ilmoitettava maaseutuelinkeinopiirille toiminnassaan tai siihen vaikuttavissa olosuhteissa tapahtuneista olennaisista muutoksista.

Valtuutetut tarkastajat tekevät valvontajärjestelmään kuuluvalla tilalla tuotantotarkastuksen vähintään kerran tuotantovuoden aikana. Tarkastajan on laadittava tarkastuksesta kertomus ( tuotantotarkastuskertomus ), joka on annettava tiedoksi viljelijälle ja toimitettava maaseutuelinkeinopiirille.

Maaseutuelinkeinopiiri päättää, tarvittaessa tarkastuslautakuntaa kuultuaan, tuotantotarkastuskertomuksen perusteella tilan tuotantotarkastuksen hyväksymisestä. Maaseutuelinkeinopiirin on kuitenkin aina kuultava tarkastuslautakuntaa ennen päätöksen tekemistä silloin, kun on ilmeistä, että päätöksestä aiheutuisi viljelijälle 14 §:ssä tarkoitettuja seuraamuksia.

Sen lisäksi, mitä 2 momentissa määrätään, maaseutuelinkeinopiiri voi päättää uusintatarkastuksen suorittamisesta tilalla, milloin siihen aikaisemman tarkastuksen perusteella arvioidaan olevan perusteltua syytä.

13 §Luonnonmukaisen maataloustuotannon rekisteri

Kasvintuotannon tarkastuskeskus pitää valvontajärjestelmään hyväksytyistä viljelijöistä- ja tiloista rekisteriä maaseutuelinkeinopiirien sille toimittamien tietojen perusteella.

Rekisteriin merkitään kunkin valvontajärjestelmään kuuluvan viljelijän ja tilan osalta seuraavat tiedot:

1)

viljelijän nimi ja osoite, niiden viljelysten ja tarvittaessa peltolohkojen sijainti, joilla luonnonmukainen tuotanto tapahtuu, tilalla luonnonmukaisesti tuotettavat tuotteet sekä aloittamisilmoituksen saapumispäivä;

2)

luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä koskevat tiedot;

3)

alkutarkastuspäivä;

4)

päätös valvontajärjestelmään hyväksymisestä;

5)

tuotantotarkastuspäivä; sekä

6)

viljelijälle 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen säännösten tai tämän päätöksen määräysten noudattamatta jättämisestä mahdollisesti aiheutuneet seuraamukset.

Luonnonmukaisen maataloustuotannon rekisteriin merkityt tiedot ovat julkisia.

14 §Seuraamukset

Seuraamuksista 1 §:ssä tarkoitetun lainsäädännön luonnonmukaista maataloustuotantoa koskevien säännösten sekä tämän luvun määräysten rikkomisesta säädetään Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta annetun lain (1100/94) 8 §:ssä sekä 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen 9 artiklan 9 kohdan a ja b alakohdassa ja liitteen I kohdassa 1.

Edellä 1 momentissa tarkoitetuista neuvoston asetuksen säännöksiin perustuvista kielloista ja määräyksistä päättää maaseutuelinkeinopiiri ja ne on annettava määräaikaisina, jos niiden perusteena oleva puutteellisuus on mahdollista korjata tai poistaa. Kiellot ja määräykset on viipymättä peruutettava, jos puutteellisuus on poistettu tai jos sillä ei enää ole kiellon tai määräyksen kannalta merkitystä.

Mitä 2 momentissa määrätään, koskee myös 6 §:ssä tarkoitettua päätöstä luonnonmukaisen maataloustuotannon rekisteristä poistamisesta.

15 §Uusintatarkastus ja oikaisuvaatimus

Jos viljelijä on tyytymätön 10 §:ssä tai12 §:n 2 tai 4 momentissa tarkoitettuun tarkastukseen, hänellä on oikeus vaatia uusintatarkastusta. Viljelijän on tehtävä vaatimus uusintatarkastuksesta 14 päivän kuluessa tarkastuskertomuksen tuloksesta tiedon saatuaan. Uusintatarkastuksen järjestämisestä päättää maaseutuelinkeinopiiri.

Jos viljelijä on tyytymätön 10 §:ssä tarkoitettuun valvontajärjestelmään hyväksymistä koskevaan päätökseen, 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun rekisteristä poistamista koskevaan päätökseen, 12 §:n 3 momentissa tarkoitettuun tuotantotarkastuksen hyväksymistä koskevaan päätökseen tai 14 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kieltoa tai määräystä koskevaan päätökseen, hänellä on oikeus 30 päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan tehdä maaseutuelinkeinopiirille kirjallinen vaatimus päätöksen oikaisemisesta. Päätökseen on liitettävä oikaisuvaatimusosoitus.

16 §Muutoksenhaku

Maaseutuelinkeinopiirin 1 §:ssä mainitun neuvoston asetuksen tai tämän päätöksen nojalla tekemään päätökseen saa hakea muutosta valittamalla maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jona valittaja on saanut tiedon päätöksestä.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun valituslautakunnan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen siinä järjestyksessä kuin muutoksenhausta hallintoasioissa annetussa laissa (154/50) säädetään.

17 §Maksut ja palkkiot

Tämän päätöksen mukaisista tarkastuksista perittävistä maksuista määrätään erikseen.

Valtuutetuille tarkastajille voidaan suorittaa valvontatehtävistä palkkiota ja kustannusten korvausta valtion talousarvion rajoissa. Palkkioiden ja korvausten suorittamisesta ja perusteista määrää maa- ja metsätalousministeriö.

18 §Valvontajärjestelmän seuranta ja koulutus

Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen tehtävänä on valvoa maaseutuelinkeinopiirien toimintaa tämän päätöksen mukaisissa tehtävissä sekä laatia sanotusta valvonnasta vuosittain kertomus maa- ja metsätalousministeriölle.

Kasvintuotannon tarkastuskeskus vastaa maaseutuelinkeinopiirien ja valtuutettujen tarkastajien koulutuksesta tässä päätöksessä tarkoitettuihin tehtäviin.

19 §Keräilytuotteet

Mitä tässä päätöksessä määrätään luonnonmukaisen maataloustuotannon valvonnasta, noudatetaan soveltuvin osin myös 1 §:ssä mainitussa neuvoston asetuksessa tarkoitettujen keräilytuotteiden valvontaan.

3 lukuErinäiset määräykset

20 §Tarkemmat määräykset

Maa- ja metsätalousministeriö antaa tarvittaessa tarkemmat määräykset tämän päätöksen soveltamisesta.

21 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 5 päivänä joulukuuta 1995.

Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

22 §Siirtymämääräykset

Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen ja Suomen 4H-liiton ennen tämän päätöksen voimaantuloa voimassa olleen lainsäädännön nojalla valtuuttamat tarkastajat voivat toimia 8 §:ssä tarkoitettuina tarkastajina ilman eri valtuutusta.

Liite (18.6.1996/439)

(18.6.1996/439)

Luonnonmukaisen maataloustuotannon valvontaviranomaisten tunnusnumerot maaseutuelinkeinopiireittäin

TUNNUSNUMERO

MAASEUTUELINKEINOPIIRI

FI-A-001

UUDENMAAN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 4, 00531 HELSINKI

FI-A-002

TURUN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 39, 20801 TURKU

FI-A-003

SATAKUNNAN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 114, 28101 PORI

FI-A-004

HÄMEEN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 20, 13101 HÄMEENLINNA

FI-A-005

KYMEN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

Paimenpolku 16, 45100 KOUVOLA

FI-A-006

MIKKELIN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 164, 50101 MIKKELI

FI-A-007

PIRKANMAAN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 97, 33101 TAMPERE

FI-A-008

ETELÄ-POHJANMAAN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

Huhtalantie 2, 60220 SEINÄJOKI

FI-A-009

VAASAN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 131, 65101 VAASA

FI-A-010

KESKI-POHJANMAAN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 103, 84101 YLIVIESKA

FI-A-011

KESKI-SUOMEN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 44, 40101 JYVÄSKYLÄ

FI-A-012

KUOPION MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 1168, 70101 KUOPIO

FI-A-013

POHJOIS-KARJALAN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 219, 80101 JOENSUU

FI-A-014

KAINUUN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

Kalliokatu 4, 87100 KAJAANI

FI-A-015

OULUN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 54, 90101 OULU

FI-A-016

LAPIN MAASEUTUELINKEINOPIIRI

PL 8011, 96101 ROVANIEMI

Muutossäädösten voimaantulo ja soveltaminen

18.6.1996/439:

Tämä päätös tulee voimaan 26 päivänä kesäkuuta 1996.

6.5.1998/329:

Tämä päätös tulee voimaan 15 päivänä toukokuuta 1998.

Sivun alkuun