Finlex - Etusivulle
Lainsäädäntö

315/1977

Ajantasaistettu lainsäädäntö

Päivitetyt säädöstekstit, joissa lakiin tai asetukseen tehdyt muutokset sisältyvät säädöstekstiin.

Säädöksiä seurattu SDK 59/2025 saakka.

Juustoasetus

Ei voimassa
Tämä asetus on kumottu A:lla 19.9.2007/856 .
Säädöskäännökset
Asiasanat
Juusto
Säädöksen tyyppi
Asetus
Hallinnonala
Työ- ja elinkeinoministeriö
Antopäivä
Huomautus
ks. KTMp yleisestä poikkeuksesta juustoasetuksen 2 §:n säännöksiin 293/1994
ELI-tunnus
http://data.finlex.fi/eli/sd/1977/315/ajantasa/1992-08-28/fin

Kauppa- ja teollisuusministerin esittelystä säädetään 3 päivänä heinäkuuta 1941 annetun elintarvikelain (526/41) nojalla:

1 lukuYleisiä säännöksiä

1 §

Tämä asetus koskee kaupan pidettäviä juustoja, juustovalmisteita ja herajuustoja.

Kypsyttämättömiin juustoihin, joita valmistetaan myyntiä varten tilan omasta maidosta maatilatalouden tai kotitalouden yhteydessä, sovelletaan vain 5–8, 10, 15 ja 16 §:ää edellyttäen, että toimintaa ei voida pitää teollisena valmistuksena. (14.2.1992/137)

2 §

Juustolla tarkoitetaan kypsyttämätöntä tai kypsytettyä, maidosta, kuoritusta tai osittain kuoritusta maidosta, kermasta, piimästä, kirnumaidosta tai niiden seoksesta saostamalla ja heraa poistamalla tehtyä kiinteätä tai puolikiinteätä valmistetta, johon saa lisätä vähäisessä määrin heraa tai muita maidon aineosia.

Kypsyttämättömällä juustolla eli tuorejuustolla tarkoitetaan juustoa, joka sopii nautittavaksi välittömästi valmistuksen jälkeen ilman että valmistus edellyttää tämän jälkeen tapahtuvia fysikaalisia, kemiallisia tai mikrobiologisia muutoksia.

Kypsytetyllä juustolla tarkoitetaan juustoa, joka ei ole valmista nautittavaksi välittömästi valmistuksen jälkeen, vaan jota on säilytettävä tietty aika sellaisissa olosuhteissa, että siinä kauttaaltaan tapahtuu asianomaiselle juustolajille tarpeelliset ja luonteenomaiset fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset muutokset.

Juustot luokitellaan kiinteyden, rasvapitoisuuden ja kypsytystavan mukaan siten kuin kauppa- ja teollisuusministeriö määrää.

3 §

Juustovalmisteita ovat munajuustot, sulatejuustot, sulatejuustovalmisteet, juustojauheet ja sulatejuustojauheet. (4.7.1980/518)

Munajuusto on kypsyttämättömän juuston kaltainen valmiste, johon on 2 §:n 1 momentissa mainittujen valmistusaineiden lisäksi käytetty valmistusaineena kananmunaa tai kananmunavalmistetta siinä määrin, että munan tai munavalmisteen määrä kuiva-aineeksi laskettuna on vähintään viisi painoprosenttia ja enintään puolet lopullisen valmisteen kuiva-aineesta. (4.7.1980/518)

Sulatejuusto on valmiste, joka on tehty yhdestä tai useammasta juustolajista jauhamalla, sekoittamalla, sulattamalla ja emulgoimalla juusto lämpökäsittelyn ja emulgaattorien avulla. Sulatejuustoon saa lisätä kermaa, voita tai voiöljyä taikka muuta maitovalmistetta siinä määrin, että valmisteen laktoosipitoisuus ei ylitä viittä painoprosenttia. Lisäksi saa sulatejuuston maustamiseen käyttää muita elintarvikkeita asianmukaisesti lämpökäsiteltyinä tai muuten esivalmistettuina siinä määrin, että niiden määrä kuiva-aineeksi laskettuna on enintään yksi kuudesosa lopullisen valmisteen kuiva-aineesta. Makeuttamisaineena käytettävien hiilihydraattien lisääminen on kielletty. Tarkempia määräyksiä sulatejuuston valmistuksesta antaa kauppa- ja teollisuusministeriö. (17.9.1982/668)

Sulatejuustovalmiste on sulatejuuston tapaan tehty valmiste, johon on lisätty muita elintarvikkeita, mutta jonka kuiva-ainepitoisuudesta yli puolet on kuitenkin peräisin juustosta. (17.9.1982/668)

Juustojauhe ja sulatejuustojauhe ovat juustosta ja vastaavasti sulatejuustosta fysikaalisin menetelmin vettä poistamalla ja hienontamalla tehtyjä valmisteita, joiden vesipitoisuus on enintään kuusi painoprosenttia ja joihin ei ole lisätty muita elintarvikkeita.

4 §

Herajuusto on herasta vettä poistamalla ja näin saatua massaa mekaanisesti käsittelemällä tehty valmiste. Herajuuston valmistukseen voidaan käyttää lisäksi maitoa ja maitorasvaa.

Herajuustot luokitellaan rasvapitoisuuden mukaan siten kuin kauppa- ja teollisuusministeriö määrää.

2 lukuValmistus

5 §

Juuston, juustovalmisteen ja herajuuston valmistukseen käytetyn maidon, maitovalmisteen ja muun valmistusaineen tulee olla ihmisravinnoksi sopivaa ja terveydelle haitatonta.

Kotimaassa tapahtuvaan juuston, juustovalmisteen ja herajuuston valmistukseen käytetyn lehmänmaidon tulee olla maidontarkastuslain (558/46) ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten edellyttämällä tavalla tarkastettua.

6 §

Juustoja valmistettaessa saa saostamisen tehdä joko juoksetteen ja maitohappokäymisen tai jommankumman avulla. Saostamisen saa suorittaa myös maitohappolisäyksen avulla.

7 §

Juuston saostamisessa ja kypsytyksessä käytettävien biologisten valmisteiden, kuten juoksetteiden ja muiden entsyymivalmisteiden sekä kypsytysviljelmien, tulee olla terveydelle haitattomia.

Juoksetteena saa käyttää vasikanmahasta valmistettua kymosiinin vaikutukselle perustuvaa tai muuta elinkeinohallituksen hyväksymää entsyymivalmistetta. Kypsytysviljelmänä saa käyttää sellaisen mikro-organismin puhdasviljelmää tai puhdasviljelmien seosta, joka saa aikaan asianomaiselle juustolajille ominaisen kypsymisen.

8 § (4.7.1980/518)

Juuston, juustovalmisteen ja herajuuston lisäaineiden käytössä on noudatettava, mitä elintarvikkeiden lisäaineista annetussa asetuksessa (766/79) on säädetty ja sen nojalla annetussa elinkeinohallituksen päätöksessä määrätty.

9 §

Juustojen vähimmäiskuiva-ainepitoisuudesta antaa tarkemmat määräykset kauppa- ja teollisuusministeriö.

10 §

Kuorettoman juuston suojakalvoon sovelletaan elintarvikelainsäädännössä olevia pakkausaineita koskevia säännöksiä.

11 §

Juustoon, sulatejuustoon ja sulatejuustovalmisteeseen tai sen päällykseen tulee laatuluokitusta varten maitotaloustuotteiden tarkastuslaitoksen määräämällä tavalla tehdä valmistajan tai maahantuojan toimesta merkinnät valmisteen valmistajasta, valmistuspäivästä ja valmistus- tai tuontierästä.

11 a § (28.8.1992/844)

Elintarvikevirasto antaa tarkempia määräyksiä kypsymättömien juustojen ja munajuustojen mikrobiologisesta laadusta. Samalla elintarvikevirasto määrää käytettävät tutkimusmenetelmät.

Ennen 1 momentissa tarkoitettujen tarkempien määräysten antamista elintarvikeviraston on kuultava maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosastoa sekä valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitosta.

3 lukuLaatuluokitus

12 §

Juustot, munajuustot, sulatejuustot, sulatejuustovalmisteet ja herajuustot luokitellaan valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitoksessa tai sen määräämässä paikassa suoritettavassa valmisteiden arvostelussa laadun mukaan siten, että I laatuluokkaan kuuluvat virheettömät ja lievästi virheelliset valmisteet ja II laatuluokkaan selvästi virheelliset mutta silti ihmisravinnoksi sopivat valmisteet. Valmistetta, joka ei täytä I eikä II luokan vaatimuksia, mutta joka on valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitoksen suorittaman tutkimuksen mukaan ihmisravinnoksi sopivaa ja terveydelle haitatonta, saa käyttää teollisuudessa elintarvikkeiden valmistusaineena. (4.7.1980/518)

Virheillä tarkoitetaan tässä pykälässä valmistuksessa aiheutuvia virheitä. Maitotaloustuotteiden tarkastuslaitos antaa ohjeet siitä, miten erilaiset virheet otetaan huomioon valmisteiden laatuluokituksessa.

13 §

Ihmisravinnoksi sopimattomat tai terveydelle haitalliset valmisteet on varustettava merkinnällä ""Hylätty, ihmisravinnoksi kelpaamaton"". Tällaiset valmisteet on säilytettävä erillään niin, etteivät ne vaikuta haitallisesti muihin elintarvikkeisiin, ja ne on viivytyksettä toimitettava pois huoneistosta, jossa elintarvikkeita käsitellään tai säilytetään.

4 lukuKaupan pitäminen

14 §

Kypsytetyn juuston saa luovuttaa kauppaan vähimmäiskypsytysajan kuluttua, josta tarkemmat määräykset antaa kauppa- ja teollisuusministeriö.

15 § (4.7.1980/518)

Edellä 1 §:ssä tarkoitettuja valmisteita kaupan pidettäessä noudatetaan terveydenhoitolainsäädännössä olevia säännöksiä siten, että kypsyttämätön juusto ja munajuusto lasketaan kuuluvaksi helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin ja että kypsytetty juusto, sulatejuusto, sulatejuustovalmiste ja herajuusto lasketaan kuuluvaksi pilaantuviin elintarvikkeisiin. Tätä ryhmittelyä ei kuitenkaan sovelleta valmisteisiin, jotka lämpökäsittelyn ja aseptisen pakkaamisen ansiosta eivät vaadi säilyäkseen erityisiä olosuhteita.

16 § (14.2.1992/137)

Juuston, juustovalmisteen, herajuuston ja 1 §:n 2 momentissa tarkoitetun kypsyttämättömän juuston pakkausmerkinnöissä ja muissa myynnin yhteydessä annettavissa tiedoissa on noudatettava, mitä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annetussa asetuksessa (794/91) säädetään tai sen nojalla määrätään seuraavin poikkeuksin:

1)

juuston, juustovalmisteen ja herajuuston pakkauksessa tulee ilmoittaa myös valmisteen laatuluokka, rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä ja lisäksi juuston kypsytysaika, jos kyseistä juustoa pidetään kaupan kahta tai useampaa kypsytysajaltaan toisistaan poikkeavaa laatua;

2)

pakkaamattomana myytävästä juustosta, juustovalmisteesta ja herajuustosta on myyntipaikan välittömässä läheisyydessä pidettävään esitteeseen merkittävä ainakin valmisteen nimi, laatuluokka, rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä, valmistajan nimi ja osoite ja 1 kohdassa tarkoitetusta kypsytetystä juustosta lisäksi kypsytysaika;

3)

edellä 1 §:n 2 momentissa tarkoitetun valmiiksi pakatun kypsyttämättömän juuston pakkauksessa tarvitsee ilmoittaa vain juuston nimi, valmistajan nimi ja osoite, sisällön määrä, viimeinen käyttöajankohta ja säilytysohje; pakkaamattomana myytävästä juustosta on myyntipaikan välittömässä läheisyydessä pidettävään esitteeseen merkittävä ainakin juuston nimi sekä valmistajan nimi ja osoite.

17 §

17 § on kumottu A:lla 14.2.1992/137 .

18 §

18 § on kumottu A:lla 14.2.1992/137 .

5 lukuErityisiä säännöksiä

19 §

Sen ohella, mitä tässä asetuksessa on säädetty, on noudatettava elintarvikeasetuksen säännöksiä.

Tämän asetuksen ja sen nojalla annettujen määräysten rikkomisen seuraamuksista on säädetty elintarvikelaissa (526/41) .

20 §

Tarkempia määräyksiä tämän asetuksen soveltamisesta antaa kauppa- ja teollisuusministeriö, joka voi erityisistä syistä elinkeinohallitusta, maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosastoa ja maitotaloustuotteiden tarkastuslaitosta kuultuaan yleisesti määrätä tai hakemuksesta myöntää poikkeuksia asetuksen säännöksistä. Myyntipäällysmerkintöjä koskevista 16 ja 18 §:n säännöksistä voi poikkeuksen myöntää elinkeinohallitus.

21 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä lokakuuta 1977.

Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

Sen estämättä, mitä edellä on säädetty, saa juuston, juustovalmisteen ja herajuuston valmistaja, valmistuttaja tai pakkaaja luovuttaa niitä kauppaan vuoden 1980 syyskuun loppuun, vaikka myyntipäällyksissä olevista merkinnöistä puuttuvat 16 §:n 1 momentin 5 kohdassa säädetyt merkinnät. (8.9.1978/704)

Mitä 3 momentissa on sanottu valmistajasta, valmistuttajasta ja pakkaajasta, on sovellettava maahantuojaan, jos valmiste on valmiiksi pakattuna tuotu maahan.

Edellä 3–4 momentissa tarkoitettuja valmisteita saa muu kuin niiden valmistaja, valmistuttaja, pakkaaja tai maahantuoja myydä vuoden 1981 syyskuun loppuun. (8.9.1978/704)

Muutossäädösten voimaantulo ja soveltaminen

8.9.1978/704:

4.7.1980/518:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä lokakuuta 1980.

Valmiiksi pakattuja kypsyttämättömiä juustoja ja munajuustoja voidaan kuitenkin myydä syyskuun 1981 loppuun, vaikka niiden myyntipäällyksessä olevat merkinnät eivät ole tämän asetuksen säännösten mukaisia.

17.9.1982/668:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1983.

28.10.1988/903:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 1988.

14.2.1992/137:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1992.

Valmistaja, valmistuttaja, pakkaaja tai maahantuoja saa luovuttaa kauppaan tässä asetuksessa tarkoitettuja elintarvikkeita toukokuun 1993 loppuun, vaikka niiden pakkausmerkinnät eivät täytä tämän asetuksen säännöksiä ja sen nojalla annettuja määräyksiä, jos ne ovat tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten ja määräysten mukaiset.

Muu kuin 2 momentissa mainittu elinkeinonharjoittaja saa myydä sille ennen toukokuun 1993 loppua toimitetut valmisteet, vaikka niiden pakkausmerkinnät eivät täytä tämän asetuksen säännöksiä ja sen nojalla annettuja määräyksiä, jos ne ovat tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten ja määräysten mukaiset.

28.8.1992/844:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1992.

Sivun alkuun