Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtiokonttorista annetun lain 2 a §:n muuttamisesta
- Hallinnonala
- Valtiovarainministeriö
- Antopäivä
- Esityksen teksti
- Suomi
- Käsittelyn tila
- Käsitelty
- Käsittelytiedot
- Eduskunta.fi 126/2012
ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ
Valtiokonttorista annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että lakiin lisättäisiin säännös, jonka perusteella Valtiokonttori perisi valtion virastoilta työsuojelumaksua.
Esitys liittyy valtion vuoden 2013 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.
Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2013.
PERUSTELUT
1Nykytila
Valtiokonttorista annetun lain (305/1991) 2 §:ssä säädetään Valtiokonttorin tehtävistä. Valtiokonttorin tehtäviin kuuluu muun muassa järjestää rahoitus-, sijoitus-, velanhoito- ja lainanhoitopalveluja sekä henkilöstöpalveluja valtion virastoille ja laitoksille.
Lain 2 a §:n 1 momentin nojalla Valtiokonttorin tuottamat vahingonkorvaussuoritteet tapaturma- ja liikennevahinkoasioissa ovat maksullisia. Pykälän 2 momentin mukaan suoritteiden hinnoittelussa noudatetaan soveltuvin osin yksityisessä vakuutustoiminnassa sovellettavia periaatteita. Maksujen kokonaismäärän tulee kattaa edun ylläpidosta valtiolle aiheutuvat kustannukset.
Valtion budjettitalouden piirissä työskentelee vuonna 2012 noin 83 300 henkilöä, jotka ovat Valtiokonttorin hoitaman lakisääteisen tapaturmavakuutusmaksun piirissä. Heidän kokonaispalkkasummansa vuonna 2012 on noin 3 953,9 miljoonaa euroa. Keskimääräinen tapaturmavakuutusmaksun suuruus on noin 5,01 promillea palkkasummasta. Tapaturmavakuutusmaksua kertyy valtion palveluksesta vuosittain noin 19,5 miljoonaa euroa.
Valtionhallinnossa tapaturmavakuutusmaksun yhteydessä ei kerätä työsuojelumaksua. Valtiolla työsuojelurahastoa vastaavaa toimintaa toteutetaan erillisellä budjettirahoituksella. Työsuojelumaksun puuttuminen valtion henkilöstön tapaturmavakuutusmaksusta on suomalaisessa työelämässä poikkeuksellinen järjestely, johon ei ole perusteita.
Yksityisen sektorin sekä kuntien työ- ja virkasuhteiden tapaturmavakuutusmaksuun sisältyy tapaturmavakuutuslain (608/1948) 35 g §:n mukainen työsuojelumaksu. Se on luonteeltaan riskimaksu, jonka määrä on 1,75 prosenttia tapaturmavakuutusmaksusta. Työsuojelumaksulla kerättävät varat on käytettävä työsuojelun edistämiseen siten, kuin työsuojelurahastolaissa (407/1979) säädetään. Vakuutusyhtiöt suorittavat tämän määrän Tapaturmavakuutuslaitosten liitolle, joka tilittää sen edelleen työsuojelurahastolle. Työsuojelumaksua kerätään vuosittain noin yhdeksän miljoonaa euroa.
Nykyinen tapa rahoittaa työhyvinvoinnin edistämistä suoraan budjetista asettaa valtion virastot ja laitokset tapaturmavakuutusmaksun suhteen erilaiseen asemaan verrattuna yksityisen sektorin ja muihin julkisen sektorin työnantajiin. Työsuojelumaksun määrä on vakuutusmaksussa vähäinen, eikä valtion kohdalla poikkeamiselle muista työmarkkinasektoreista ja yleisestä vallitsevasta käytännöstä ole perusteita.
2Ehdotetut muutokset
Valtiokonttorista annetun lain 2 a §:n 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että tapaturma-asioiden maksun yhteydessä kerättäisiin myös työsuojelumaksu. Maksulla kerätyt varat käytettäisiin työn terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen valtion työpaikoilla sekä valtion henkilöstön työhyvinvoinnin ja työterveyshuollon kehittämisen tukemiseen rahoittamalla aihepiiriin liittyvää tiedotusta, tutkimusta ja kehittämishankkeita. Ehdotetulla muutoksella valtion virastot ja laitokset pääsisivät tapaturmavakuutusmaksun suhteen samaan asemaan verrattuna muihin työnantajiin.
Lain 2 a §:n 1 momenttiin tehtäisiin tekninen muutos sekä momenttiin lisättäisiin nykyisen 2 momentin säännös suoritteiden hinnoittelusta. Pykälään lisättäisiin uusi 3 momentti, johon siirrettäisiin nykyisen 2 a §:n 2 momentin säännös maksuista.
3Esityksen vaikutukset
Esityksellä arvioidaan olevan vain vähäisiä taloudellisia vaikutuksia. Työsuojelumaksun suuruus olisi 0,023 prosenttia valtion palkkasummasta eli sitä kertyisi yhteensä noin 900 000 euroa vuodessa. Työsuojelumaksulla kerättäville varoille perustettaisiin valtion talousarvioon oma erillinen momenttinsa, jota Valtiokonttori hallinnoisi.
Esityksellä ei arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia viranomaisten toimintaan. Valtiokonttori kerää jo nyt valtion virastoilta ja laitoksilta tapaturmavakuutusmaksuja. Työsuojelumaksun liittäminen sen osaksi ei aiheuttaisi erityistä lisätyötä. Työsuojelumaksulla kerättävien varojen käyttö valtion virastojen ja laitosten työhyvinvoinnin edistämiseksi liittyisi luontevana osana Valtiokonttorissa jo nyt tehtävään työhyvinvoinnin edistämistyöhön.
4Asian valmistelu
Esitys on valmistelu valtiovarainministeriössä virkatyönä.
5Riippuvuus muista esityksistä
Esitys liittyy valtion vuoden 2013 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.
6Voimaantulo
Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2013.
Edellä esitetyn perusteella annetaan eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:
Lakiehdotus
1Eduskunnan päätöksen mukaisesti
muutetaan valtiokonttorista annetun lain (305/1991) 2 a §, sellaisena kuin se on laissa 15/1993, seuraavasti:
2 a §
Valtiokonttorin tuottamat vahingonkorvaussuoritteet tapaturma- ja liikennevahinkoasioissa sekä asioissa, jotka koskevat ryhmähenkivakuutusta vastaavaa taloudellista tukea ovat maksullisia. Valtiovarainministeriö voi määrätä myös muita vastaavia Valtiokonttorin tuottamia vahingonkorvaussuoritteita maksullisiksi. Suoritteiden hinnoittelussa Valtiokonttori noudattaa soveltuvin osin yksityisessä vakuutustoiminnassa sovellettavia periaatteita.
Valtiokonttori perii valtion virastoilta niille tuotettavia työhyvinvointipalveluita varten työsuojelumaksua 0,023 prosenttia valtion tapaturmavakuutusmaksun perusteena olevien työansioiden palkkasummasta.
Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitettujen maksujen kokonaismäärän tulee kattaa edun ylläpidosta valtiolle aiheutuvat kustannukset. Perittävien maksujen vuosittaisen kokonaismäärän ei kuitenkaan tarvitse vastata kunakin yksittäisenä vuonna valtion maksettavaksi tulevia korvauksia.
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .
Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimiin.
Helsingissä 4 päivänä lokakuuta 2012
Pääministerin sijainen, valtiovarainministeri JUTTA URPILAINENTyömarkkinalakimies Katja Viertävä