Finlex - Etusivulle
Hallituksen esitykset

HE 349/1992

Hallituksen esitykset

Hallituksen esitysten tekstit pdf-tiedostot vuodesta 1992 lähtien. Lisäksi luettelo vireillä olevista, eduskunnalle annetuista lakiesityksistä

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion virkamieslain muuttamisesta

Hallinnonala
Valtiovarainministeriö
Antopäivä
Esityksen teksti
Suomi
Käsittelyn tila
Käsitelty
Käsittelytiedot
Eduskunta.fi 349/1992

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan kumottaviksi valtion virkamieslain säännökset, jotka koskevat menettelytapoja virkoja haettaessa. Vastaavat säännökset on tarpeellisilta osin tarkoitus sisällyttää valtion virkamiesasetukseen.

Esityksessä ehdotetaan myös vähennettäväksi valtion talousarviossa eriteltävien ministeriön virkojen määrää. Lisäksi ehdotetaan mahdollistettavaksi virkamiehen siirtäminen määräajaksi työskentelemään paitsi toisessa virastossa myös muun työnantajan kuin valtion palveluksessa, jos siirto parantaa virkamiehen edellytyksiä virkatehtävien suorittamiseen tai edistää virkamiehen palvelussuhteen jatkumista. Esityksessä ehdotetaan myös kumottavaksi säännös, jonka nojalla valtiokonttori on voinut kieltää viran täyttämisen sijoittaakseen siihen uudelleen sijoitettavan henkilön.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen tultua hyväksytyksi.

PERUSTELUT

1.Esityksen tavoitteet

Valtioneuvosto on 7 päivänä maaliskuuta 1991 tehnyt periaatepäätöksen valtion henkilöstöpolitiikan ja -hallinnon uudistamisesta. Tämän päätöksen toteuttamiseksi valtiovarainministeriö on 30 päivänä toukokuuta 1991 asettanut muun muassa hankkeen, jonka tavoitteena toimeksiannon mukaan on siirtyminen valtionhallinnossa vuoteen 1995 mennessä yhteen ja perusteiltaan yhtenäiseen palvelussuhteeseen sekä neuvottelu- ja sopimusjärjestelmään.

Hankkeessa on alkuvaiheessa edetty osittaisuudistuksin. Valtion talousarviosta annettuun lakiin (423/88) huhtikuussa 1991 tehdyllä muutoksella mahdollistettiin määrärahojen siirtäminen henkilöstövoimavarojen uudelleen kohdentamiseksi toisen viraston käytettäväksi. Säännös koskee aiemmasta poiketen sekä virka- että työsopimussuhteisen henkilöstön palkkaukseen ja muihin henkilöstömenoihin käytettävissä olevia määrärahoja. Hankkeeseen liittyen hallitus on lisäksi 26 päivänä kesäkuuta 1992 antanut eduskunnalle esityksen valtion virkamieslain ja yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa annetun lain 15 a §:n muuttamisesta (HE 103/1992 vp) . Esityksessä ehdotetaan lähennettäväksi valtion virka- ja työsopimussuhteisen henkilöstön asemaa muun muassa mahdollistamalla myös virkamiehen lomauttaminen ja muuttamalla valtion virkamieslain säännöksiä virkamiehen irtisanomisesta paremmin vastaamaan työsopimuslain säännöksiä. Esitykseen sisältyvät lait ovat tulleet voimaan 15 päivänä joulukuuta 1992.

Tällä esityksellä pyritään yksinkertaistamaan valtion virkamieslain säännöksiä, jotka koskevat virkojen hakumenettelyä. Tavoitteena on myös näiden säännösten muuttaminen vastaamaan työsopimuslain säännöksiä siinä määrin kuin se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

Parhaillaan edellä mainittu hanke valmistelee virkamies- ja virkaehtolainsäädännön kokonaisuudistusta, jolla pyritään hankkeelle asetetun tavoitteen toteuttamiseen vuoden 1994 aikana. Tähän esitykseen sisältyy kuitenkin hakumenettelyä koskevien ehdotusten lisäksi eräitä sellaisia yksittäisiä ehdotuksia säännösten muuttamiseksi, joiden toteuttamista jo ennen vuotta 1994 hallitus pitää tarpeellisena.

2.Voimassa oleva lainsäädäntö ja ehdotetut muutokset

2.1.Hakumenettelyä koskevat säännökset

Hallitusmuodon 89 §:n 1 momentissa säädetään virat, jotka on täytettävä virkaehdotuksen nojalla viran oltua haettavana. Muiden kuin mainittujen virkojen täyttämisestä säädetään pykälän 2 momentin mukaan erikseen lailla tai asetuksella. Virkojen hakumenettelystä on säädetty valtion virkamieslain (755/86) 3 luvussa. Nämä säännökset ehdotetaan pääosin kumottaviksi ja vastaavat säännökset tarpeellisilta osin otettaviksi valtion virkamiesasetukseen.

Valtion virkamieslain 10 §:n 1 momentin mukaan myös muut kuin hallitusmuodon 89 §:n 1 momentissa säädetyt virat on julistettava haettavaksi ennen niiden täyttämistä, jollei erikseen lailla tai asetuksella toisin säädetä. Viran haettavaksi julistava viranomainen määrää valtion virkamieslain 10 §:n 2 momentin mukaan hakuajan pituuden. Sitä ei mainitun säännöksen mukaan kuitenkaan saa määrätä 14 päivää lyhyemmäksi eikä 30 päivää pitemmäksi. Pykälän 3 momentin mukaan virka voidaan pätevästä syystä julistaa uudelleen haettavaksi tai hakuaikaa jatkaa enintään 30 päivällä. Päätöksen tästä tekee nimittävä viranomainen. Pykälän 4 momentin mukaan hakemusta, joka ei ole saapunut ajoissa, ei oteta huomioon.

Valtion virkamieslain 10 § ehdotetaan kumottavaksi, koska hakumenettelyn näin yksityiskohtainen säätely lailla ei ole tarpeen. Tarkoituksena ei ole lisätä virkojen täyttämistä ilman hakumenettelyä. Vastaavat säännökset on tarkoitus sisällyttää valtion virkamiesasetukseen. Asetuksella ei kuitenkaan ole tarkoitus säännellä hakuajan pituutta. Asetuksella on myös tarkoitus säätää, että päätöksen viran julistamisesta uudelleen haettavaksi tai hakuajan jatkamisesta tekisi asianomainen ministeriö silloin, kun nimittävänä viranomaisena on tasavallan presidentti tai valtioneuvosto.

Lain 11 §:n 1 momentin mukaan virkaa haetaan kirjallisesti nimittävältä tai muulta virkaa haettavaksi julistettaessa ilmoitetulta viranomaiselta. Hakemukseen on momentin mukaan liitettävä tarvittavat selvitykset. Pykälän 2 momentin mukaan hakijaa ei oteta huomioon virkaa täytettäessä, jos hakemus virkaan peruutetaan ennen nimittämistä. Pykälä ehdotetaan kumottavaksi. Pääosin vastaava säännös on tarkoitus ottaa valtion virkamiesasetukseen.

Lain 12 §:n 1 momentin mukaan hakemuksesta täytettävä virka täytetään 2 momentissa säädettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta esityksestä, jos siihen on nimittävänä viranomaisena tasavallan presidentti, valtioneuvosto tai ministeriö. Myös tämä pykälä ehdotetaan kumottavaksi. Vastaava säännös on tarkoitus sisällyttää valtion virkamiesasetukseen.

Lain 13 §:n 1 momentin mukaan virkaan voidaan nimittää vain sitä hakenut henkilö. Jos virka saadaan täyttää haettavaksi julistamatta, siihen voidaan kuitenkin nimittää henkilö, joka on antanut siihen muutoin suostumuksensa. Momentti ehdotetaan kumottavaksi. Vastaava säännös on tarkoitus sisällyttää virkamiesasetukseen. Pykälän 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitettu henkilö voidaan ottaa virkaan koeajaksi sen mukaan kuin 14 §:ssä säädetään. Momentti ehdotetaan tarpeettomana kumottavaksi.

Lain 16 §:n 2 momentissa säädetään virkaan nimittämisestä tai siirtämisestä sekä viran väliaikaiseksi hoitajaksi, viransijaiseksi tai koeajaksi virkaan ottamisesta todistukseksi annettavasta nimittämiskirjasta ja määräyskirjasta. Säännös ehdotetaan kumottavaksi. Vastaava säännös on tarkoitus sisällyttää virkamiesasetukseen.

2.2.Muut säännökset

Valtion virkamieslain 5 §:n 2 momentin mukaan valtion talousarviossa eriteltävien virkojen määrää supistettiin 15 päivänä huhtikuuta 1992 voimaan tulleella valtion virkamieslain muutoksella. Ministeriöiden eriteltäviin virkoihin ei kuitenkaan tehty mainitulla lailla suuria muutoksia.

Eduskunta sisällytti muun muassa mainitun säännöksen muuttamista koskeneeseen hallituksen esitykseen laeiksi valtion virkamieslain ja valtion tulo- ja menoarviosta annetun lain muuttamisesta (HE 237/1991 vp) lausuman. Tässä lausumassa eduskunta edellytti, että hallitus selvittää lähiajan hallinnon kehittämistoimenpiteiden yhteydessä mahdollisuudet supistaa edelleen valtion talousarviossa eriteltäviä virkoja. Joustavuuden lisäämiseksi myös ministeriöitä koskevissa virkajärjestelyissä virkamieslain 5 §:n 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että valtion talousarviossa eriteltäviä olisivat ministeriöissä osastopäällikön ja apulaisosastopäällikön virat sekä niitä vastaavat ja ylemmät virat. Ulkoasiainhallinnossa eriteltäviä olisivat valtiosihteerin ja alivaltiosihteerin virat sekä ulkoasiainneuvoksen ja sitä vastaavat kehitysyhteistyöneuvoksen virat.

Lain 5 a §:ssä säädetään viran perustamisesta määräajaksi, jos virkaa varten tarvittavat varat on lahjoitettu valtiolle. Pykälän 2 momentin viittaukset 6 §:ään ehdotetaan muutettaviksi vastaamaan huhtikuussa 1992 muutettua 6 §:ää.

Lain 27 §:n 2 momentin mukaan virkamies voidaan määräajaksi siirtää toimimaan toisessa virastossa, jos siirto parantaa virkamiehen edellytyksiä virkatehtävien suorittamiseen ja jos virkamies on antanut siirtoon suostumuksensa. Valtion henkilöstöpolitiikkaa uudistettaessa on yhtenä tavoitteena ollut henkilöstön liikkuvuuden lisääminen. Henkilöstön ammattitaidon lisäämiseksi ja monipuolistamiseksi henkilökierron tulisi olla mahdollista laajemmin kuin vain valtionhallinnossa. Tämän vuoksi momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että muu virkamies kuin tuomari voidaan mainituin edellytyksin siirtää määräajaksi toimimaan myös muun työnantajan kuin valtion palveluksessa.

Momenttia ehdotetaan lisäksi muutettavaksi siten, että momentin nojalla olisi viraston henkilöstötarpeen vähetessä mahdollista virkamiehen siirto työskentelemään määräajan toisen työnantajan palveluksessa myös tavoitteena henkilön siirtyminen määräajan päättyessä tämän työnantajan palvelukseen. Tätä mahdollisuutta tulisi käyttää ensisijaisesti valtionhallinnon yksiköiden kesken, jolloin henkilön työpanos olisi valtionhallinnon käytettävissä. Ellei tämä ole mahdollista, henkilö voitaisiin myös työllisyytensä turvaamiseksi kuitenkin määrätä työskentelemään muunkin työnantajan kuin valtion palveluksessa.

Edellä tarkoitetusta siirrosta päättää 27 §:n 2 momentin mukaan nimittävä viranomainen. Koska kysymys on henkilön suostumuksella tapahtuvasta siirrosta, momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siirrosta päättää asianomainen ministeriö, jos nimittävänä viranomaisena on tasavallan presidentti tai valtioneuvosto. Lain 68 §:ään ehdotetaan lisättäväksi uusi 2 momentti, jonka nojalla tuomarin edellä tarkoitetusta siirtämisestä päättäisi hallintotuomioistuimen tuomarin ollessa kysymyksessä korkein hallinto-oikeus ja muissa tapauksissa korkein oikeus.

Valtion virkamieslain 35 §:n nojalla valtiokonttori voi kieltää sellaisen avoinna olevan tai avoimeksi tulevan viran täyttämisen, johon nimittää muu viranomainen kuin tasavallan presidentti, valtioneuvosto, korkein oikeus tai korkein hallinto-oikeus, osoittaakseen siihen uudelleen sijoitettavan henkilön. Valtiokonttori ei ole käyttänyt säännöksen sille antamaa valtuutusta, koska henkilön sijoittaminen pakkokeinoin toiseen virastoon ei ole ollut onnistunut ratkaisu asianomaisen henkilön eikä myöskään vastaanottavan viraston kannalta. Säännös ehdotetaan tämän vuoksi kumottavaksi.

3.Esityksen hallinnolliset ja taloudelliset vaikutukset

Hakumenettelyä koskevien säännösten poistaminen valtion virkamieslaista ja sisällyttäminen vain tarvittavilta osin valtion virkamiesasetukseen vähentää virkojen hakuun liittyvää hallinnollista työtä ja lisää joustavuutta virkojen täyttömenettelyssä.

Ehdotus valtion talousarviossa eriteltävien virkojen määrän supistamisesta yksinkertaistaa ja nopeuttaa päätöksentekoa myös ministeriöiden virkojen perustamisesta ja niitä koskevista virkajärjestelyistä.

Toisen viraston tai ehdotetun säännöksen nojalla muun työnantajan kuin valtion palvelukseen määräajaksi siirrettävän virkamiehen palkan maksaa se virasto, jonka palveluksessa hän on. Tämä ei kuitenkaan lisää valtion henkilöstömenoja, koska viraston on rahoitettava järjestely käytettävissään olevilla määrärahoilla.

4.Suhde muihin uudistuksiin ja ETA-sopimukseen

Esitys on osa uudistustyötä, jonka tavoitteena on siirtyminen valtionhallinnossa perusteiltaan yhtenäiseen palvelussuhteeseen sekä yhteen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmään.

Esitys liittyy lisäksi valtiovarainministeriössä vireillä olevaan valtion henkilöstön hankinnan ja valinnan kehittämiseen.

Euroopan talousalueesta tehty sopimus (ETA-sopimus) ei edellytä valtion virkamieslainsäädännön muuttamista.

5.Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun eduskunta on sen hyväksynyt.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

1

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan 24 päivänä lokakuuta 1986 annetun valtion virkamieslain (755/86) 10―12 §, 13 §:n 1 ja 2 momentti, 16 §:n 2 momentti ja 35 §,

muutetaan 5 §:n 2 momentin 3 ja 4 kohta, 5 a §:n 2 momentti ja 27 §:n 2 momentti,

sellaisina kuin niistä ovat 5 §:n 2 momentin 3 ja 4 kohta 3 päivänä huhtikuuta 1992 annetussa laissa (306/92) ja 5 a §:n 2 momentti 28 päivänä joulukuuta 1990 annetussa laissa (1388/90) , sekä

lisätään 68 §:ään uusi 2 momentti seuraavasti:

5 §

Seuraavia virkoja ei kuitenkaan saa perustaa, ellei kutakin virkaa ole valtion talousarviossa eritelty:

3) ministeriön osastopäällikön ja apulaisosastopäällikön virat sekä niitä vastaavat ja ylemmät ministeriön virat;

4) ulkoasiainhallinnon valtiosihteerin ja alivaltiosihteerin virat sekä ulkoasiainneuvoksen ja sitä vastaavat kehitysyhteistyöneuvoksen virat;


5 a §

Määräajaksi perustettu virka lakkaa, kun se määräaika, joksi virka on perustettu, on kulunut loppuun, jollei virkaa 6 §:n 1 momentin nojalla ole lakkautettu sitä ennen. Virkaan nimitetään tai siirretään siksi ajaksi, joksi virka on perustettu, jollei 6 §:n 3 momentista muuta johdu.

27 §

Virkamies voidaan määräajaksi siirtää toimimaan toisessa virastossa ja muu virkamies kuin 15 luvussa tarkoitettu tuomari myös muun työnantajan kuin valtion palveluksessa, jos siirto parantaa virkamiehen edellytyksiä virkatehtävien suorittamiseen tai edistää virkamiehen palvelussuhteen jatkumista ja jos vastaanottava työnantaja ja virkamies ovat antaneet siirtoon suostumuksensa. Virkamies on tämän määräajan virkasuhteessa siihen virastoon, josta hänet siirretään. Siirrosta päättää nimittävä viranomainen. Jos nimittävä viranomainen on tasavallan presidentti tai valtioneuvosto, siirrosta päättää kuitenkin asianomainen ministeriö.

68 §

Korkeimman hallinto-oikeuden, lääninoikeuden ja liikevaihtovero-oikeuden tuomarin siirtämisestä 27 §:n 2 momentin nojalla määräajaksi toimimaan toisessa virastossa päättää korkein hallinto-oikeus ja muun tuomarin siirtämisestä korkein oikeus.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöön panemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 18 päivänä joulukuuta 1992

Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOValtiovarainministeri Iiro Viinanen

Sivun alkuun