Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 4 ja 32 c §:n muuttamisesta
- Hallinnonala
- Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Antopäivä
- Esityksen teksti
- Suomi
- Käsittelyn tila
- Käsitelty
- Käsittelytiedot
- Eduskunta.fi 332/1992
ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ammatillisista oppilaitoksista annettua lakia. Ammatillisen oppilaitoksen ylläpitämisluvan peruuttamisen edellytyksiä laajennettaisiin nykyisestään. Koulutussopimuksen perusteella työnantajalle maksettavasta koulutuskorvauksesta päättäisi valtioneuvoston asemesta opetusministeriö oppisopimuskoulutusta vastaavasti.
Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 1993 alusta.
PERUSTELUT
1Nykytila ja ehdotetut muutokset
Ammatillisista oppilaitoksista annetun lain (487/87) 4 §:n 1 momentin mukaan valtioneuvosto voi ylläpitäjää kuultuaan peruuttaa oppilaitoksen ylläpitämisluvan. Luvan peruuttamisen perusteena ovat alan koulutustarpeessa tapahtuneet pysyvät muutokset.
Vaikka koulutustarve on olemassa, saattavat esimerkiksi oppilaitoksen ylläpitämisen tarkoituksenmukaisuuteen tai tuloksellisuuteen liittyvät näkökohdat vaikuttaa siihen, että koulutustarve tulisi tyydyttää muulla tavoin. Valtioneuvosto teki 9 päivänä huhtikuuta 1992 periaatepäätöksen ammatillisen koulutuksen oppilaitosverkoston kehittämisestä. Päätöksen mukaan pidetään koulutuspalvelujen alueellisesta saavutettavuudesta huolehtien tavoitteena, että vuonna 1993 lakkautetaan yhteensä 20 oppilaitosta, minkä lisäksi oppilaitoksia yhdistämällä muodostetaan 28 ammatillisesta oppilaitoksesta 13 oppilaitosta. Periaatepäätöksen mukaan valmistellaan ammatillisista oppilaitoksista annetun lain muutos siten, että oppilaitoksen ylläpitämisluvan peruuttamisen ja oppilaitoksen lakkauttamisen perusteena voi olla myös toiminnan epätaloudellisuus tai muu epätarkoituksenmukaisuus. Sen vuoksi ylläpitämisluvan peruuttamisen edellytyksiin ehdotetaan lisättäväksi muut oppilaitoksen ylläpitämiseen liittyvät syyt. Ylläpitämislupa voitaisiin myös peruuttaa tarpeen mukaan joko kokonaan tai osittain.
Ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 32 c §:ssä ovat säännökset koulutussopimuksesta. Pykälän 5 momentin mukaan työnantajalle suoritettavasta koulutuskorvauksesta säädetään asetuksella ja sen nojalla valtioneuvoston päätöksellä. Tarkemmat säännökset ovat koulutussopimuksen perusteella työnantajalle maksettavasta koulutuskorvauksesta annetussa asetuksessa (1380/90) . Hallituksen esityksessä eduskunnalle laiksi oppisopimuskoulutuksesta (HE 311/1992 vp) ehdotetaan, että työnantajalle maksettavan koulutuskorvauksen määristä päättää opetusministeriö. Tämän vuoksi ehdotetaan mainittu 32 c §:n 5 momentti muutettavaksi siten, että koulutusopimuksen perusteella työnantajalle maksettavasta koulutuskorvauksesta päättää oppisopimuskoulutusta vastaavasti opetusministeriö.
2Esityksen vaikutukset
Ylläpitämisluvan peruuttamisen edellytysten laajentaminen helpottaa oppilaitosverkoston kehittämistä.
Esityksellä ei ole välittömiä taloudellisia vaikutuksia. Taloudelliset vaikutukset riippuvat siitä, miten ja missä määrin oppilaitosverkostoa kehitetään.
3Asian valmistelu
Esitys on valmisteltu virkamiestyönä opetusministeriössä. Ylläpitämislupaan liittyvien muutosten osalta on neuvoteltu opetushallituksen ja lääninhallitusten sekä kuntien keskusjärjestöjen ja Opettajien ammattijärjestön kanssa ammatillisten oppilaitosten toiminnan säätelyn uudistamisen valmistelun yhteydessä.
4Voimaantulo
Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan vuoden 1993 alusta.
Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:
Lakiehdotus
1Eduskunnan päätöksen mukaisesti
muutetaan ammatillisista oppilaitoksista 10 päivänä huhtikuuta 1987 annetun lain (487/87) 4 §:n 1 momentti ja 32 c §:n 5 momentti,
näistä 32 c §:n 5 momentti sellaisena kuin se on 28 päivänä joulukuuta 1990 annetussa laissa (1376/90) , seuraavasti:
4 §Ylläpitämislupa
Valtioneuvosto voi myöntää kunnalle tai kuntainliitolle taikka rekisteröidylle suomalaiselle yhteisölle tai säätiölle luvan ammatillisen oppilaitoksen ylläpitämiseen. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että oppilaitos on koulutustarpeen vaatima. Luvansaajalla on oikeus ylläpitää tässä laissa tarkoitettua oppilaitosta siten kuin lupaan sisältyvät määräykset ylläpitäjälle asetetusta koulutustehtävästä ja muista velvoitteista edellyttävät. Valtioneuvosto voi ylläpitäjää kuultuaan peruuttaa ylläpitämisluvan kokonaan tai osittain, jos koulutustarpeen pysyvät muutokset tai muut oppilaitoksen ylläpitämiseen liittyvät syyt sitä edellyttävät.
32 c §Koulutussopimus
Työnantajalle maksettavasta koulutuskorvauksesta päättää opetusministeriö.
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä kuuta 199 .
Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 4 päivänä joulukuuta 1992
Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOOpetusministeri Riitta Uosukainen