12.9.2018/4127 HFD:2018:127

Bilskatt - Ansvar för bilskatt - Utländsk leasingbil - Ibruktagning i Finland - Företagsverksamhet - Arbetstagare - Förare

E Leasing AS och B Oü hade ingått ett leasingavtal avseende en paketbil som var registrerad i Estland, enligt vilket B Oü hade rätt att använda fordonet även i Finland. Som användare av fordonet hade i detta avseende angivits D, som var styrelseledamot i B Oü och samtidigt ägare till det finska bolaget C Ab. Fordonet hade iakttagits i trafik på C Ab:s bygge i Finland. Fordonet hade varit försett med C Ab:s reklammärken. Fordonet hade framförts av C Ab:s arbetstagare A. Tullen hade påfört A bilskatt jämte skatteförhöjning och dröjsmålspåföljder för paketbilen.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att A inte under dessa förhållanden kunde betraktas som ibruktagare av fordonet. Eftersom A inte heller varit ägare till fordonet, upphävde högsta förvaltningsdomstolen beslutet om debitering av bilskatt och avlyfte den bilskatt jämte förhöjning och dröjsmålspåföljder som påförts A.

Bilskattelagen 1 § 1 mom. (5/2009), 2 § 1 mom. samt 4 § 1 mom. (5/2009) och 5 mom. (5/2009)

Ärendet har avgjorts av justitieråden Hannele Ranta-Lassila, Leena Äärilä, Mikko Pikkujämsä, Vesa-Pekka Nuotio och Antti Pekkala. Föredragande Stina-Maria Lund.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.