24.11.2010/3347 HFD:2010:76

Avfallsskatt - Mark- och stensubstans - Utfyllnad - Avstjälpningsplats - Huvudman för avstjälpningsplats - Beskattning enligt uppskattning - Förutsättningar för skattskyldighet

Till en fastighet som användes som byggplats för ett egnahemshus hade körts marksubstans för utjämning av terrängen. I marksubstansen hade i någon mån funnits byggavfall av olika slag. Placeringen av marksubstansen på fastigheten innebar inte att den skulle ha blivit en sådan avstjälpningsplats med privat huvudman som avses i avfallsskattelagen. Fastighetens ägare kunde inte åläggas att betala avfallsskatt. Tulldistriktets beslut att genom beskattning enligt uppskattning påföra fastighetens ägare avfallsskatt med skatteförhöjning och skattetillägg upphävdes.

Avfallsskattelagen 2 § 1 mom. 4 punkten och 3 mom. samt 3 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.