14.12.2016/5287

Överlåtelseskatt - Byggnad - Byggnad som på ett bestående sätt betjänar användningen av en fastighet - Flyttbar modulbyggnad - Tillfällig skollokal

Det gällde att avgöra om en byggnad som bestod av moduler och användes som tillfällig lokal för en skola skulle betraktas som en sådan i 5 § 1 mom. 3 punkten i lagen om överlåtelseskatt avsedd byggnad som på ett bestående sätt betjänade användningen av en fastighet och om överlåtelseskatt skulle betalas för överlåtelsen av byggnaden.

Modulbyggnaden var avsedd att bevaras och användas på fastigheten under flera års tid. När man emellertid beaktade att byggnaden tillfälligt ersatte den egentliga skolbyggnaden medan denna var föremål för ombyggnad och att de moduler som tillsammans skapade byggnaden monterades på betongpålar eller träsparrar på marken, utan någon husgrund, samt utredningen om hur modulerna var flyttbara, ansåg högsta förvaltningsdomstolen att modulbyggnaden var temporärt placerad på fastigheten. Följaktligen betjänade bygganden inte användningen av fastigheten på ett bestående sätt, vilket förutsätts i 5 § 1 mom. 3 punkten i lagen om överlåtelseskatt, och överlåtelseskatt skulle inte betalas för överlåtelsen av byggnaden.

Lagen om överlåtelseskatt 4 § 1 mom. och 5 § 1 mom. 3 punkten

Ärendet har avgjorts av förvaltningsråden Ahti Vapaavuori, Hannele Ranta-Lassila, Leena Äärilä, Mikko Pikkujämsä och Vesa-Pekka Nuotio. Föredragande Paula Makkonen.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.