16.2.2015/388

Felparkeringsavgift - Parkeringsskiva - Synligt ställe - Snötäckt vindruta

Enligt 28 a § 2 mom. i vägtrafiklagen och 3 § i trafikministeriets beslut om användning av parkeringsskiva ska en parkeringsskiva placeras på ett synligt ställe innanför vindrutan, så att den är avläsbar utifrån. En bilförare hade utrett att han placerat parkeringsskivan i övre hörnet av vindrutan på förarsidan av sin bil. När parkeringsövervakaren kontrollerade bilen, var vindrutan snötäckt. Parkeringsövervakaren hade sopat bort snön endast på nedre delen av vindrutan och därför inte observerat parkeringsskivan. Parkeringsövervakaren hade inte närmare tagit reda på om det hade funnits en parkeringsskiva på insidan av vindrutan eller inte. Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att det inte hade visats att bilen hade varit parkerad i strid med någon bestämmelse eller föreskrift om hur en parkeringsskiva skulle användas. Felparkeringsavgiften hade inte kunnat påföras.

Vägtrafiklagen 28 a § 1 och 2 mom.

Lagen om parkeringsövervakning 1 § 1 mom. 1 punkten

Trafikministeriets beslut om användning av parkeringsskiva (924/1990) 3 §

Ärendet har avgjorts av president Pekka Vihervuori samt förvaltningsråden Eila Rother, Hannele Ranta-Lassila, Leena Äärilä och Vesa-Pekka Nuotio. Föredragande Kari Nieminen.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.